Παρέμβαση για την οικονομία

Την πεποίθηση ότι η χώρα χρειάζεται έναν νέο αναπτυξιακό προσανατολισμό ώστε να εξέλθει από την κρίση και να δώσει ώθηση ξανά στην αναπτυξιακή διαδικασία εξέφρασε, χθες, η διοίκηση της Eurobank, επιχειρώντας μια συνολική παρέμβαση που εκφράζεται μέσα από πέντε άξονες πρωτοβουλιών.
Τις νέες πρωτοβουλίες της Eurobank ανακοίνωσαν ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Νίκος Νανόπουλος και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Νίκος Καραμούζης, οι οποίοι εξήγησαν ότι η παρέμβαση αυτή υπαγορεύεται από την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και την αποτελεσματική στήριξη της εξωστρέφειας της οικονομίας, καθώς και τη δημιουργία ελκυστικών προϋποθέσεων προσέλκυσης κεφαλαίων και επενδύσεων με πολλαπλασιαστική θετική επίδραση στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.
Εξωστρεφεια
Ουσιαστικά η διοίκηση της Eurobank επιχειρεί να διαμορφώσει ένα νέο πρότυπο στο οποίο πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μετά την κρίση, με «σημαία» την εξωστρέφεια που σηματοδοτεί και τη στροφή από την ανάπτυξη μέσω της κατανάλωσης στην ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων, των εξαγωγών και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.
Η παρέμβαση αυτή, που ενδύεται με χαρακτηριστικά κύρους και θεσμικό ρόλο, αποτελεί και μια μορφή απάντησης στην κριτική που ασκείται στις τράπεζες για την πολιτική που ακολουθούν καθ’ όλη την περίοδο της κρίσης.
«Αναλαμβάνουμε ως όμιλος πρωτοβουλία και επενδύουμε στο νέο αναπτυξιακό προσανατολισμό που αναδύεται σήμερα ως μονόδρομος για την ελληνική οικονομία», τόνισε ο κ. Ν. Νανόπουλος. Ως χώρα και ως κοινωνία δεν έχουμε περιθώριο να ακολουθούμε ασθμαίνοντας τις διεθνείς εξελίξεις, ούτε να αφήσουμε κάτι στην τύχη. Επενδύουμε στα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, στηρίζουμε την εξωστρέφειά της, τον επιχειρηματικό δυναμισμό και τις ικανότητες των ανθρώπων της», κατέληξε.
Παρουσιάζοντας τις νέες πρωτοβουλίες ο κ. Ν. Καραμούζης υπογράμμισε ότι «η χώρα οφείλει να εκμεταλλευθεί τις νέες ευκαιρίες αν δεν θέλει να παγιδευτεί σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης». Ο νέος αναπτυξιακός προσανατολισμός, υπογράμμισε ο κ. Καραμούζης, πρέπει να στηρίζεται:
• Στην ενίσχυση της οικονομικής εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.
• Στην αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών.
• Στην ενίσχυση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, αλλά και των επενδύσεων σε έργα υποδομών, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό.
• Στη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση κεφαλαίων και την προώθηση των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων.
• Στην περαιτέρω προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που προάγουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Συνεργασια
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καραμούζης στη συνεργασία που προωθεί η τράπεζα με κρατικούς και επιχειρηματικούς φορείς (ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΣΕΤΕ, ΠΣΕ, ΣΕΒΕ) με διττό στόχο, αφενός τη στήριξη των επιχειρήσεων στους συγκεκριμένους κλάδους όσο και στο να αναδειχθεί η ανάγκη έναρξης ενός ευρύτερου ανοικτού αλλά συγκροτημένου διαλόγου για το θέμα της αναπτυξιακής πορείας του τόπου.
«Οι νέες πρωτοβουλίες της Eurobank στηρίζονται σε πέντε άξονες και θα υλοποιούνται σε βάθος χρόνου και σε συνεργασία κυρίως με τους επιχειρηματικούς φορείς. Στόχος είναι να διευκολυνθεί και να ενισχυθεί η υγιής, εξωστρεφής και αναπτυσσόμενη ελληνική επιχείρηση, να χρηματοδοτηθούν αξιόπιστα και βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, να αναδειχθούν νέοι και υπεύθυνοι δυναμικοί επιχειρηματίες, που είναι έτοιμοι να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης και επιχειρηματικού κινδύνου».