“Ουδέν το νεώτερον” από το μέτωπο του Νοσοκομείου!

Δεν έχουν τέλος, παρά τις εξαγγελίες, τα προβλήματα στο νοσοκομείο της Ρόδου, αφού δεν αντιμετωπίστηκε η νόσος της έλλειψης προσωπικού.
Μπορεί από τη 2η ΥΠΕ Αιγαίου Πειραιώς να ανακοινώθηκε πως θα καλυφθούν οι ανάγκες αλλά στην πραγματικότητα ελάχιστα έγιναν για να λυθεί πραγματικά το πρόβλημα. Το μόνο νέο στοιχείο, είναι η κοινοποίηση των ονομάτων επτά ατόμων που θα εργασθούν στο νοσοκομείο ως επικουρικό προσωπικό όπως εξήγησε στη «δ» η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων κ. Λούση Κούρτη-Καλαμάτα.
“Οι προσλήψεις αυτές είχαν εξαγγελθεί από τον περασμένο Ιούνιο και έγιναν τώρα. ¨Όσο για τα εννέα άτομα που θα έρχονταν επίσης, ως ενίσχυση ακόμη αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο, θα τους πληρώσουν. Ευτυχώς που υπάρχουν τα 33 άτομα, που απασχολούνται με συμβάσεις μέσω της Γαληνός”, τόνισε η κ. Καλαμάτα.
Αρνητικές εντυπώσεις δημιούργησε όμως και η παρουσία του υποδιοικητή της 2ης ΥΠΕ Αιγαίου Κρήτης Γιώργου Κασσάρα, που ήρθε στη Ρόδο και παρέστη στον αγιασμό που έγινε στη Σχολή Νοσηλευτικής αλλά δεν επισκέφθηκε το νοσοκομείο του νησιού μας παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα παραμένει. Ενόχλησαν οι παραινέσεις του κ. Κασσάρα, στις σπουδάστριες της σχολής περί ανάγκης στελέχωσης του νοσοκομείου μας και οι δηλώσεις που έκανε σύμφωνα με τις οποίες η 2η ΥΠΕ θα δώσει λύσεις μέχρι το σημείο, που της επιτρέπουν οι αρμοδιότητες της.
“Θα περιμένουμε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου που λήγει η προθεσμία που μας έδωσαν καθώς μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί όλες οι προσλήψεις προσωπικού του νοσοκομείου. Θα δώσουμε ηχηρές απαντήσεις, σε εκείνους που φέρουν την ευθύνη για αυτό το κατάντημα του νοσοκομείου. Φθάσαμε στο σημείο να μην φθάνει το προσωπικό ασφαλείας για να κάνουμε ακόμη και μια στάση εργασίας. Δεν θα θέσουμε όμως τους πολίτες σε κίνδυνο. Αυτοί που κακώς έπραξαν, θα βρεθούν στο στόχαστρο μας”, είπε η κ. Καλαμάτα.
Στο μεταξύ προχωρούν σε επίσχεση εργασίας, όπως εξήγγειλαν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Διεκδικούν με κάθε πρόσφορο μέσο την πλήρη, έγκαιρη και χωρίς «εκπτώσεις» αποζημίωση του νέου πλαισίου εφημέρευσης που έχει καταρτιστεί από το επιστημονικό συμβούλιο και έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις κλινικές και τα τμήματα του νοσοκομείου. Δήλωσαν ήδη, ότι θα αποσύρουν από την προσεχή Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου τα ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης εάν μέχρι τότε δεν έχουν δοθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις και λύσεις, για την κάλυψή τους. Από τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από τους γιατρούς, προκύπτει ότι μετά από το νέο πλαίσιο εφημέρευσης, που είναι το ελάχιστο ασφαλές για το νοσοκομείο, η διαφορά με βάση την προπληρωμένη εργασία που θα χρηματοδοτεί το κεντρικό κράτος είναι 25.000 Ευρώ για κάθε μήνα περίπου. Οι γιατροί ζητούν από το κράτος, να καλύψει το ποσό αυτό που θεωρούν ευτελές, ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς με το νέο πλαίσιο εφημέρευσης μένουν ακάλυπτα τα ιατρεία των μικρών νησιών, όπως της Σύμης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους και τις ανάγκες τους:
Στο έγγραφο του επιστημονικού συμβουλίου για τις εφημερίες επισημαίνονται τα εξής:
Μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκαν ομόφωνα τα κάτωθι:
1) Εάν τηρηθεί το πρόγραμμα που προβλέπει ο νόμος 3868/10, προκύπτουν κενά εφημέρευσης ανά κλινική όπως εμφανίζονται στη στήλη «παρατηρήσεις» του συνημμένου πίνακα.
Στην κατάρτιση του πίνακα ελήφθησαν υπόψη οι ενεργείς εφημερίες που αναλογούν σε κάθε γιατρό ανά βαθμίδα σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο, δεδομένου ότι δεν έχει γίνει σαφές εάν οι μικτές εφημερίες είναι νόμιμες, ενώ οι εφημερίες ετοιμότητας δεν θεωρούνται ασφαλείς εφόσον δεν υπάρχει και δεύτερος ιατρός σε ενεργό εφημερία.
2) Η οποιαδήποτε αντιστοίχηση των ενεργών με εφημερίες ετοιμότητας σύμφωνα με τα προτεινόμενα προγράμματα κρίνεται επικίνδυνη για την ασφάλεια των ασθενών για τους παρακάτω λόγους:
α) Σε καμία κλινική με νοσηλευόμενους ασθενείς δεν παρέχεται ασφάλεια με εφημερία ετοιμότητας σύμφωνα και με την γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΟΕΝΓΕ η οποία επισυνάπτεται.
β) Στο Χειρουργικό Τομέα θεωρείται απολύτως απαραίτητη η ενεργός εφημερία ενός ειδικευμένου καθώς και η εφημερία ετοιμότητας ενός ειδικευμένου δεδομένου ότι είναι σχεδόν καθημερινή η ανάγκη έκτακτων χειρουργικών επεμβάσεων παράλληλα με την κάλυψη του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.
γ) Στον Παθολογικό Τομέα κρίνεται επίσης απολύτως απαραίτητη η ενεργός εφημερία ενός ειδικευμένου καθώς και η εφημερία ετοιμότητας ενός ειδικευμένου καθημερινά, λόγω του πλήθους των περιστατικών που προσέρχονται στα ΤΕΠ καθημερινά αλλά και του μεγάλου αριθμού νοσηλευομένων της αντίστοιχης κλινικής.
δ) Η οποιαδήποτε πρόταση για συνεφημέρευση κλινικών κρίνεται από το Επιστημονικό Συμβούλιο μη λειτουργική και επικίνδυνη και θεωρούμε ότι συνιστά οπισθοδρόμηση και υποβάθμιση του νοσοκομείου μας μετατρέποντας το από 2βάθμιας φροντίδας σε Κέντρο Υγείας.
Το Επιστημονικό Συμβούλιο θεωρεί ότι το ελάχιστο πρόγραμμα ασφαλούς εφημέρευσης είναι αυτό το οποίο βασίζεται στις παραπάνω κατευθύνσεις.
Παρόλα αυτά το Επιστημονικό Συμβούλιο με την σύμφωνη γνώμη των Διευθυντών κάποιων τμημάτων ενέκρινε περισσότερο περιοριστικά προγράμματα εφημέρευσης για τις κλινικές τους τα οποία δεν τηρούν απολύτως τα ανωτέρω, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα αλλά και την λειτουργικότητα της κάθε κλινικής. Στα προγράμματα αυτά πολλοί γιατροί πραγματοποιούν μικτές εφημερίες έπειτα από προφορική διαβεβαίωση της ΔΥΠΕ ότι αυτό είναι εφικτό και νόμιμο.
Το Επιστημονικό Συμβούλιο θεωρεί ότι η μετατροπή του νοσοκομείου από νοσοκομείο Β΄ Ζώνης σε νοσοκομείο Γ΄ ζώνης θα κάλυπτε τα εφημεριακά κενά και θα εγγυόταν την ασφάλεια των προγραμμάτων εφημέρευσης.
Η μετατροπή αυτή θεωρείται απολύτως επιβεβλημένη εάν ληφθεί υπόψη ότι
α) βρισκόμαστε σε παραμεθόριο και προβληματική περιοχή που ο πληθυσμός της υπερδιπλασιάζεται κατά την τουριστική περίοδο.
β) στον τομέα Ευθύνης του Νοσοκομείου μας, βρίσκονται τα ΚΥ Αρχαγγέλου-Έμπωνα-Καρπάθου με τα Περιφερειακά Ιατρεία περιοχής ευθύνης τους και συγκεκριμένα: ΚΥ Αρχαγγέλου με το Π.Ι. Γενναδίου, Κέντρο Υγείας Έμπωνα με τα Π.Ι. Σύμης, Τήλου, Χάλκης, Καστελλόριζου και το Κ.Υ. Καρπάθου με το Π.Ι. Κάσου, τα οποία παραδόξως υπάγονται και αυτά στην Β΄ ζώνη.
γ) αποτελεί το διακομιστικό κέντρο από όλα τα Δωδεκάνησα και την ευρύτερη περιοχή
δ) είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένο σε σχέση με τις ανάγκες που καλείται να καλύψει.
ε) τα νοσοκομεία του Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου (Κως, Κάλυμνος, Λέρος) τα οποία καλύπτουν σαφώς μικρότερες ανάγκες ανήκουν στη Γ΄ ζώνη.
Επίσης θα θέλαμε να μας διευκρινίσετε εγγράφως εάν είναι νόμιμη και εφικτή η μετατροπή ενεργών εφημεριών σε μικτές.
Τέλος θα θέλαμε να μας διευκρινίσετε εγγράφως εάν είναι νόμιμη και εφικτή η μετατροπή ενεργών εφημεριών σε μεικτή ή σε ετοιμότητας.