Γενική ικανοποίηση στη σχολική κοινότητα για τις Πανελλαδικές

Σε ικανοποιητικά επίπεδα φαίνεται πως κυμάνθηκαν τα φετινά αποτελέσματα των υποψηφίων της Ρόδου για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Παρά τα , ομολογουμένως, απαιτητικά θέματα εξετάσεων και την οικονομική κρίση που σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί τροχοπέδη για την απαιτούμενη προετοιμασία των μαθητών, οι υποψήφιοι του νησιού μας, σε ένα μεγάλο ποσοστό, κατόρθωσαν να εισαχθούν σε σχολές ακόμη και της πρώτης τους επιλογής, ενώ αρκετά ήταν και τα σχολεία της Ρόδου, στα οποία υπήρξαν μαθητές αριστούχοι που εισήχθησαν σε υψηλόβαθμες σχολές τόσο του Κέντρου, όσο και της Περιφέρειας.
Διευθυντές Γενικών και Ιδιωτικών Λυκείων του νησιού σχολίασαν στη «δ» τα φετινά αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων και το πλείστον αυτών δήλωσαν αρκετά ευχαριστημένοι από τις αποδόσεις των μαθητών.
Ο διευθυντής του 1ου Γενικού Λυκείου Ρόδου κ. Βασίλειος Ζήκας ανέφερε: ” Οι βάσεις των σχολών παρουσίασαν έντονη πτωτική τάση, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι υποψήφιοι να πετύχουν την εισαγωγή τους σε κάποια σχολή. Το Λύκειο μας σημείωσε ποσοστό επιτυχίας της τάξης του 78% με εισαγωγή 2 μαθητών στην Ιατρική, 16 μαθητών στις Πολυτεχνικές Σχολές, 1 μαθήτριας στη Νομική και γενικότερα αρκετούς μαθητές σε σχολές πρώτης τους επιλογής. Προσωπικά είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι τα θέματα ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Βασική μας επιδίωξη για τη νέα σχολική χρονιά είναι να αντεπεξέλθουμε στα προβλήματα που δυσχεραίνουν το έργο μας και να ασκήσουμε το έργο μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.
Ο διευθυντής του 3ου Γενικού Λυκείου Ρόδου κ. Βασίλειος Καραγιάννης, επεσήμανε: ” Οι βάσεις είναι χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Τα σχολεία της περιοχής μας είχαν πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, αν ληφθούν υπ’ όψιν τόσο το συνολικό ποσοστό των επιτυχόντων υποψηφίων, όσο και οι σχολές στις οποίες εισήχθησαν που θεωρούνται κατά τεκμήριο αρκετά καλές με την τυπική σημασία του όρου. Ωστόσο, η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων είναι μια αρρωστημένη διαδικασία που απαιτεί σκληρό ανταγωνισμό και στροφή σε υπηρεσίες φροντιστηριακού περιεχομένου. Βεβαίως, όπως όλα δείχνουν, με την εφαρμογή του νέου συστήματος, η ανάγκη για φροντιστηριακές υπηρεσίες θα ενταθεί. Τα περισσότερα παιδιά του Λυκείου μας πέρασαν σε πολύ καλές σχολές. Η χρονιά που πέρασε ήταν αρκετά δύσκολη, όμως όλοι οι καθηγητές καταβάλλουν, αποτελεσματικές προσπάθειες, ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”.
Η διευθύντρια του 4ου Γενικού Λυκείου Ρόδου κα Σοφία Καραγιαννίδου, υποστήριξε: ” Το ποσοστό επιτυχίας των μαθητών για τη φετινή χρονιά υπολογίζεται περίπου στο 45%. Περιπτώσεις αριστούχων μαθητών δεν υπήρξαν, αλλά αρκετοί από τους υποψηφίους πέτυχαν την εισαγωγή τους σε σχολές πρώτης κατά σειρά προτίμησης τους. Βέβαια, δεν θα πρέπει να αμελείται το γεγονός, ότι το Λύκειο μας είναι ένα σχολείο που υποδέχεται μαθητές χαμηλού βιοτικού και εισοδηματικού επιπέδου, εξαιτίας της περιοχής στην οποία βρίσκεται. Αρκετοί μαθητές, λοιπόν, προτίμησαν την εισαγωγή τους σε τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που εδρεύουν στη Ρόδο, προκειμένου να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Με γνώμονα τη δυσκολία των θεμάτων και βάσει των μορίων που συγκεντρώθηκαν από τους μαθητές, τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ικανοποιητικά. Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Λύκειο μας είναι η διαρκής μείωση των εγγραφών και κατά συνέπεια του αριθμού των υποψηφίων. Πρώτο μας μέλημα για φέτος, όπως και κάθε χρόνο, είναι η παροχή όλων των απαραίτητων πληροφοριών και κατευθυντήριων γραμμών στα παιδιά. Θέλω να είμαι αισιόδοξη και θεωρώ πως δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα κατά τη νέα σχολική χρονιά”.
Η διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Ιαλυσού κα. Μαρία Κωνσταντοπούλου, δήλωσε: “Τα παιδιά του Λυκείου μας φέτος απέδωσαν άριστα. Το ποσοστό επιτυχίας μας αγγίζει το 80% με μαθητές που εισήχθησαν σε πολύ καλές σχολές. Έγινε μια πολύ καλή δουλειά, αν και τα θέματα ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Όλοι μαζί συμβάλλαμε και πετύχαμε το στόχο μας. Προσωπικά είμαι πολύ ικανοποιημένη και συγκινημένη ταυτόχρονα, διότι μέσα σε ένα δύσκολο έτος τα περισσότερα παιδιά πέρασαν σε σχολές πρώτης επιλογής. Συγκριτικά με πέρυσι, τα ποσοστά επιτυχίας ήταν μεγαλύτερα. Για τη νέα χρονιά επιδιώκουμε να πάμε ακόμη καλύτερα”.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ιδιωτικού Γενικού Λυκείου ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΡΟΔΟΥ «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ» κ. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, τόνισε: “Το ποσοστό των εισαχθέντων στα ΑΕΙ αγγίζει το 80% και είναι το υψηλότερο ποσοστό σε όλη τη Δωδεκάνησο. Σημασία όμως, δεν έχουν μόνο τα ποσοτικά κριτήρια αλλά και τα ποιοτικά. Φέτος υπήρξαν πολλές επιτυχίες παιδιών του Λυκείου μας σε σχολές αρκετά υψηλόβαθμες, αφού αρκετά ήταν τα παιδιά που συγκέντρωσαν πολύ υψηλές βαθμολογίες. Εδώ και 5 έτη το ποσοστό των εισαχθέντων σε ΑΕΙ από το Λύκειο μας είναι περίπου στο 80%, παρά το γεγονός ότι η χρονιά που πέρασε επηρέασε σημαντικά την ψυχολογία των μαθητών. Για τη νέα χρονιά στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την υψηλή μας αποτελεσματικότητα”.

Τέλος, ο διευθυντής του Ιδιωτικού Γενικού Λυκείου ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ κ. Ευριπίδης Αναγνωστάκης, τόνισε: ” Μετά από μία δύσκολη και επίπονη χρονιά, οι απόφοιτοι των εκπαιδευτηρίων «Ροδίων Παιδεία» είδαν τους κόπους τους να ανταμείβονται. Πέτυχαν τους στόχους τους και ξεκινούν την ακαδημαϊκή τους ζωή κυνηγώντας τα όνειρά τους. Από αυτούς που πέτυχαν και επέλεξαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα, πάνω από το 80% εισήχθησαν στα ΑΕΙ της χώρας, καταγράφοντας παράλληλα σημαντικές πρωτιές στα τμήματα εισαγωγής τους, όπως αυτή του απόφοιτού μας Σταύρου Ευθυμίου, που εισάγεται πρώτος στο τμήμα Φυσικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας. Η οικογένεια των εκπαιδευτηρίων «Ροδίων Παιδεία» ευχαριστεί τους γονείς που εμπιστεύθηκαν το σχολείο μας και εύχεται στους απόφοιτούς της καλή αρχή και προκοπή στις σπουδές τους”.