Δωρεάν ψηφιακά βοηθήματα για τις Πανελλαδικές

Σημαντική βοήθεια στην προετοιμασία τους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, και μάλιστα εντελώς δωρεάν, έχουν τη δυνατότητα να έχουν χιλιάδες υποψήφιοι οι οποίοι μπορούν να κάνουν χρήση των ψηφιακών εκπαιδευτικών βοηθημάτων που παρέχονται μέσω ειδικής ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο προετοιμασίας μέσω «ψηφιακού» φροντιστηρίου, στο οποίο μία ομάδα καθηγητών παρέχει συμβουλές, βάζει διαγωνίσματα, δίνει τις λύσεις μετά λίγες ημέρες και παρέχει σημειώσεις για την καλύτερη προετοιμασία των παιδιών. Μέσω της ιστοσελίδας www.study4exams.gr του υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ασκήσεις, βιντεοδιαλέξεις και σημειώσεις για έξι πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Από την περσινή χρονιά μέχρι και φέτος έχουν καταγραφεί πάνω από 600.000 «χτυπήματα», ενώ από την έναρξη λειτουργίας της ιστοσελίδας οι επισκέψεις έχουν ξεπεράσει το 1.600.000.
Ενημέρωση
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν «κλικ» στην ιστοσελίδα, να εγγραφούν -δίνοντας το e-mail τους- στο Newsletter που καθιερώθηκε από την έναρξη του σχολικού έτους 2013-14 και να ενημερώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τα νέα του ιστότοπου. Στο Newsletter θα δημοσιεύεται περίπου κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με την ανάρτηση νέου υλικού στα βοηθήματα, πιθανά τεχνικά θέματα στη λειτουργία του ιστότοπου, καθώς και στοιχεία αναφορικά με την εθελοντική συνεισφορά εκπαιδευτικών. Στο 1ο Newsletter του Νοεμβρίου παρέχονται πληροφορίες για την προσθήκη νέου εκπαιδευτικού υλικού για τα Μαθηματικά και τη Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, το πρόγραμμα ανάρτησης διαγωνισμάτων αλλά και πληροφορίες για την εθελοντική συμμετοχή εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα. Δικαίωμα συμμετοχής στη συγκεκριμένη υπηρεσία έχουν οι μαθητές της Γ Λυκείου και οι υποψήφιοι στις εξετάσεις οι οποίοι θα εγγράφονται και στη συνέχεια θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά ερωτήσεις – απορίες τις οποίες θα επεξεργάζονται και θα απαντούν σύμβουλοι – καθηγητές.
Η διαδικασία εγγραφής -όπως περιγράφεται στην ιστοσελίδα- απαιτεί την υποβολή των βασικών στοιχείων ταυτοποίησης του μαθητή ή του υποψηφίου, ενώ το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει την εξακρίβωση των στοιχείων του εγγεγραμμένου χρήστη από το λύκειο που δήλωσε στην αίτησή του και να διακόψει την πρόσβαση στην υπηρεσία στην περίπτωση υποβολής εσφαλμένων ή ψευδών στοιχείων.
Τα μαθήματα για τα οποία προσφέρονται τα ψηφιακά εκπαιδευτικά βοηθήματα είναι Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Φυσική θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, ενώ από πέρυσι έχουν προστεθεί τρία νέα μαθήματα: τα Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας, τα Λατινικά και η Βιολογία Γενικής Παιδείας. Το υλικό για τα βοηθήματα αυτά αναπτύσσεται σταδιακά και ανανεώνεται διαρκώς. Βασική καινοτομία στα νέα μαθήματα είναι η χρήση του διαδραστικού πίνακα στη δημιουργία των βιντεοδιαλέξεων. Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποδοτική για τον μαθητή λειτουργία της υπηρεσίας έχουν τεθεί 4 βασικοί όροι. Συγκεκριμένα:
• Οι ερωτήσεις που υποβάλλουν οι χρήστες θα πρέπει να είναι διατυπωμένες με σαφήνεια και να αφορούν σε υλικό του βοηθήματος. Καλό είναι να χρησιμοποιούνται ελληνικοί χαρακτήρες και κατά προτίμηση πεζά γράμματα και να δίνεται συγκεκριμένος τίτλος σε κάθε ερώτηση.
• Δεν επιτρέπεται η χρήση λέξεων ή φράσεων με προσβλητικό περιεχόμενο. Οι διαχειριστές της υπηρεσίας έχουν το δικαίωμα να διακόψουν (προσωρινά ή μόνιμα) την πρόσβαση στην υπηρεσία σε χρήστες που χρησιμοποιούν τέτοιου είδους περιεχόμενο.
• Ερωτήσεις που αξιολογούνται ως σημαντικές ή υποβάλλονται συχνά θα αναρτώνται με τις απαντήσεις τους στο τμήμα «Συχνών Ερωτήσεων» του ιστότοπου χωρίς οποιαδήποτε αναφορά στα προσωπικά στοιχεία του ερωτώντος.
• Πριν υποβάλετε την ερώτηση συμβουλευτείτε το τμήμα «Συχνών Ερωτήσεων» για να επαληθεύσετε ότι δεν υπάρχει η συγκεκριμένη ή παρόμοια ερώτηση.
Το περιεχόμενο
των βοηθημάτων
Το σύνολο της ύλης κάθε βοηθήματος περιλαμβάνει όλα τα κεφάλαια του σχολικού βιβλίου που έχουν επιλεγεί για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Το υλικό κάθε κεφαλαίου είναι χωρισμένο σε ενότητες και κάθε ενότητα περιλαμβάνει:
• Βιντεοδιάλεξη, που απαρτίζεται από επιμέρους βίντεο, τα οποία αποτελούν τη βιντεοσκοπημένη παράδοση της ενότητας.
• Σημειώσεις της ενότητας.
• Λυμένα θέματα ερωτήσεων και ασκήσεων για την κατανόηση της θεωρίας οργανωμένα κατά βαθμό δυσκολίας.
• Θέματα ερωτήσεων και ασκήσεων προς επίλυση για την εξάσκηση του μαθητή.
Στον ιστότοπο προστίθενται σταδιακά επαναληπτικές ασκήσεις κεφαλαίων ή ασκήσεις που αναφέρονται στο σύνολο της ύλης του βοηθήματος, διαγωνίσματα καθώς και θέματα Πανελλαδικών Εξετάσεων προηγούμενων ετών.
Σε κάθε βοήθημα υπάρχει η δυνατότητα μεταφόρτωσης (download) σε μορφή pdf, των σημειώσεων και των ασκήσεων κάθε ενότητας.
Οδηγίες
για την πλοήγηση
Για να πλοηγηθείτε στα έξι μαθήματα των Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Βοηθημάτων οι μαθητές πρέπει να επιλέξουν μία από τις στήλες που εμφανίζονται δεξιά της ιστοσελίδας.
Κάθε στήλη αναφέρει το όνομα του μαθήματος που αντιπροσωπεύει. Επιλέγοντας ένα από τα μαθήματα και στη συνέχεια «Ελεγχος», μπορείτε να δείτε το λογισμικό που απαιτείται για την περιήγησή σας στο βοήθημα. Στη σελίδα αυτή σας δίνονται οδηγίες εγκατάστασης για το λογισμικό που δεν διαθέτει ο υπολογιστής σας.
Επιλέγοντας και πάλι τη στήλη του μαθήματος και στη συνέχεια «Είσοδος», μπορείτε να εισέλθετε στην κεντρική σελίδα του βοηθήματος του συγκεκριμένου μαθήματος, που ανοίγει σε νέα καρτέλα.