Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών και την προγραμματισμένη απεργία της 20ής Φεβρουαρίου, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:
«Οι αλήθειες για το αγροτικό ζήτημα:
1. Σε μια εφταετία η φυτική παραγωγή έπεσε από 8,2 δις στα 6,8 δις.
2. Η γεωργία απορροφά μόνο το 1,7% του συνόλου των δανείων. Όταν για παράδειγμα το εμπόριο και οι βιομηχανίες παίρνουν το 20%.
3. Σε μια διετία η τραπεζική χρηματοδότηση έπεσε 50% και τώρα είναι μηδενική.
4. Από το ΤΕΜΠΕ οι αγρότες δεν πήραν τίποτα.
5. Έχουμε το παράλογο της διπλάσιας αύξησης επιτοκίων δανεισμού.
6. Από το ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας οι αγρότες δεν πήραν τίποτα.
7. Το αγροτικό εισόδημα στη Ελλάδα μειώθηκε 23%, την ίδια ώρα που στην Ευρώπη αυξήθηκε 20%.
8. Το κόστος ενέργειας αυξήθηκε 18%.
9. Το κόστος ζωοτροφών αυξήθηκε 12%.
10. Το κόστος λιπασμάτων αυξήθηκε 12%.
11. Το κόστος ρεύματος, με την αύξηση 6% το 2011 και το 9% του 2012, έγινε ανυπόφορο.
12. Συνολικά το κόστος παραγωγής αυξήθηκε 8%, ενώ οι τιμές παραγωγού έπεσαν 5%.
13. Περίπου το 12% του ενεργού πληθυσμού ασχολείται με τη γεωργία.
14. Έχουμε 820.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις από τις οποίες το 25% έχουν μέγεθος κάτω από 9 στρέμματα.
15. Το αγροτικό συμβάλει στο 7% του εθνικού μας εισοδήματος, στο 18% στην απασχόληση και στο 30% περίπου των εξαγωγών μας.
16. Ειδικότερα για την ελιά, τα ¾ της διεθνούς παραγωγής πραγματοποιούνται από τρεις χώρες, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα.
17. Η Ελλάδα έχει περίπου 2.500 ελαιουργεία και περίπου 300 τυποποιητήρια.
18. Η Ελλάδα παράγει περίπου 400.000 τόνους ελαιολάδου και δυστυχώς μόνο το 20% φτάνει στην τυποποίηση.
19. Τα ελαιόδεντρα που καλλιεργούνται είναι 100.000.000 περίπου.
20. Υπολογίζεται ότι η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου θα περιοριστεί κοντά στους 340.000 τόνους το 2015 και στους 300.000 τόνους το 2020.
Η πολιτική της εσωτερικής τρόικας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, δεν ασχολείται με την αύξηση του κόστους παραγωγής, με τα καρτέλ, με τους τοκογλύφους και με τους μεσάζοντες. Δεν ασχολείται με τη δυνατότητα του αφορολόγητου πετρελαίου ενώ ξεπούλησε την Αγροτική Τράπεζα. Όσον αφορά τη δέσμευσή της για πρόωρη συνταξιοδότηση, αυτή ευνοεί μόνο λίγους.
Κοροϊδεύει με την ανοησία περί νυχτερινού ωραρίου της ΔΕΗ καθώς γνωρίζει ότι θερμοκήπια και βοσκοί δεν μπορούν να δουλέψουν τη νύχτα, όπως επίσης αψηφά ότι τους θερινούς μήνες κάθε ώρα είναι πολύτιμη.
Όσον αφορά την επιστροφή φόρου «αγνοεί» ότι είναι χρήματα που αγρότες τα έχουν πληρώσει. Όσον αφορά τα της υποθήκης, δεν ξεκαθαρίζει και μάλιστα κοροϊδεύει, καθώς γνωρίζει ότι με μια απλή αίτηση μπορούν να ζητήσουν το 120% άρα το 80% των αγροτών δεν κερδίζουν. Όσον αφορά το 0,2 έως 0,3 ευρώ ανά ζώο που δίνουν, πρέπει όλοι να ξέρουμε ότι ισοδυναμεί με ένα κιλό καλαμπόκι το χρόνο.
Η κοροϊδία έφτασε στο τέλος της. Η λύση είναι μία, όλοι να συστρατευθούμε στους αγώνες που αφορούν όλη την κοινωνία.
Στις κινητοποιήσεις της 20ής Φεβρουαρίου μόνο η ενότητα όλων των εργαζομένων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των αγροτών, των συνταξιούχων και της νεολαίας θα έχει νικηφόρο αποτέλεσμα. Θα ανατρέψει τη συντήρηση και την εξαθλίωση και θα φέρει την ελπίδα στην κοινωνία».
Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης
Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε



