Αναθεώρηση του νόμου για το επίδομα ανεργίας

Την αναθεώρηση προς το δικαιότερο για τους εποχικά εργαζόμενους του νόμου για την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας, ζητεί με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Ο δήμαρχος Ρόδου υπογραμμίζει στην επιστολή του πως η κατάργηση του επιδόματος ανεργίας, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους απασχολούμενος στον κατ’ εξοχήν εποχικό τομέα του τουρισμού.
Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Κουσουρνά προς τον υπουργό Εργασίας έχει ως εξής:
Θέμα : Επίδομα ανεργίας εποχιακά εργαζόμενων σε τουριστικά επαγγέλματα
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
με αυτή την επιστολή μου ενώνω τη φωνή μου με εκείνη των χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου, προκειμένου να αρθούν οι επιπτώσεις που φέρνει η εφαρμογή του άρθρου 39 του Ν.3986/2011.
Όπως γνωρίζετε, η εφαρμογή του εν λόγω νόμου, με το οποίο προβλέπεται πλαφόν των 450 πληρωμένων ημερών ανεργίας (400 για το 2014) σε ορίζοντα προηγούμενης τετραετίας, ενώ μπορεί σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους να μην έχει τόσο σοβαρές επιπτώσεις, στους απασχολούμενους στο κατ΄ εξοχήν εποχικό τομέα του τουρισμού δημιουργεί τεράστια προβλήματα:
Κοινωνικό πρόβλημα: Μόνο στη Ρόδο θα μείνουν χωρίς εργασία και χωρίς επίδομα ανεργίας για τους χειμερινούς και νεκρούς για τον τουρισμό μήνες περίπου 16.000 εποχιακά εργαζόμενοι (σε έναν ενεργό πληθυσμό της τάξης των 50.000 ατόμων), οι οικογένειες των οποίων περιμένουν από αυτό το επίδομα να βιοποριστούν αξιοπρεπώς τον χειμώνα.
Οικονομικό πρόβλημα: Ενώ υποτίθεται ότι ο νόμος αυτός έρχεται να συμβάλει στην ανακούφιση της για πέμπτη χρονιά υφεσιακής οικονομίας της χώρας, στερεί από την τοπική οικονομία πάνω από 30 εκ. ευρώ. Επιπλέον, ο νόμος δείχνει διαδρομές εισφοροδιαφυγής, αφού με την εφαρμογή του παύει να υπάρχει κίνητρο ασφάλισης, με αποτέλεσμα να ζημιώνονται ακόμα περισσότερο τα ασφαλιστικά ταμεία.
Μακροπρόθεσμο τουριστικό πρόβλημα: Εν μέσω ύφεσης, με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και τους άλλους εργαζόμενους σε τουριστικά επαγγέλματα να βρίσκουν ότι δεν τους καλύπτει πλέον βιοποριστικά η εργασία στον τουριστικό κλάδο, αρχίζει να πλήττεται σοβαρά και ο ίδιος ο τομέας του τουρισμού, με ό,τι τραγικό συνεπάγεται αυτό για την μόνη εναπομείνασα «βιομηχανία» της χώρας.
Για όλους αυτούς τους λόγους, πιστεύω ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η ιδιαιτερότητα των τουριστικών επαγγελμάτων, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Ρόδος, που ζουν σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό, και να αναθεωρηθεί προς το δικαιότερο για αυτή την κατηγορία εργαζομένων, το επίμαχο άρθρο 39 του νόμου 3986/2011.

Κινητοποιήσεις

Υπενθυμίζεται πως επί ποδός βρίσκεται το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, προκειμένου να σωθεί φέτος το επίδομα ανεργίας και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι κυρίως να μην οδηγηθούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου από την αγορά της Ρόδου, σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το επίδομα ανεργίας, θα χαθούν περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε.
«Η κατάργηση του επιδόματος του Ο.Α.Ε.Δ. αφήνει «ξεκρέμαστους» τους εργαζόμενους τη χειμερινή περίοδο. Όλοι οι παλιοί εργαζόμενοι δεν θα έχουν επίδομα ανεργίας, γεγονός που θα τους οδηγήσει στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.
Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι αυτό το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, ιδιαίτερα για την περιοχή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου στην επιστολή της προς τους βουλευτές του νομού, τον περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, το δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά και τους προέδρους των ΝΕ των κομμάτων.
Παράλλληλα, από την ερχόμενη εβδομάδα, όπως έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου κ. Θανάσης Σταμούλης θα ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία σε όλες τις δημοτικές ενότητες.