ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ:«Κληρώνει» για 9 υποσταθμούς των διασυνδέσεων με Δωδεκάνησα και Β. Αιγαίο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ
Μέγεθος γραμμάτων
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Η ηλε­κτρι­κή δια­σύν­δε­ση των Δω­δε­κα­νή­σων και των νη­σιών του βο­ρεί­ου Αι­γαί­ου με το ηπει­ρω­τι­κό σύ­στη­μα θα ολο­κλη­ρω­θεί το 2030, προ­σφέ­ρο­ντας ασφά­λεια και εξοι­κο­νό­μη­ση κό­στους.
  • Ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός για την ηλε­κτρι­κή δια­σύν­δε­ση ανέρ­χε­ται σε 2,9 δισ. ευρώ για τα Δω­δε­κά­νη­σα και 1,4 δισ. ευρώ για τα νησιά του βο­ρεί­ου Αι­γαί­ου.
  • Ο δια­γω­νι­σμός πε­ρι­λαμ­βά­νει την ανά­πτυ­ξη εννέα νέων υπο­σταθ­μών και την επέ­κτα­ση υφι­στά­με­νων υπο­δο­μών σε διά­φο­ρα νησιά και πε­ριο­χές.
  • Ο ΑΔΜΗΕ εφαρ­μό­ζει νέα δια­γω­νι­στι­κή πρα­κτι­κή για την προ­μή­θεια υπο­βρυ­χί­ων κα­λω­δί­ων, με στόχο την εξοι­κο­νό­μη­ση χρό­νου και πόρων.

Σε πλήρη κα­τα­σκευα­στι­κή φάση μπαί­νει πλέον το στρα­τη­γι­κής ση­μα­σί­ας έργο του ΑΔΜΗΕ η ηλε­κτρι­κή δια­σύν­δε­ση των Δω­δε­κα­νή­σων και των νη­σιών του βο­ρεί­ου Αι­γαί­ου με το ηπει­ρω­τι­κό σύ­στη­μα της χώρας.

Τα ακρι­τι­κά νησιά της χώρας σε πε­ρί­που τέσ­σε­ρα χρό­νια, το 2030, βγαί­νουν από το κα­θε­στώς της ενερ­γεια­κής απο­μό­νω­σης κι εντάσ­σο­νται στο σύ­στη­μα με­τα­φο­ράς ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας με προ­φα­νή τα οφέλη: Ασφά­λεια και ευ­στά­θεια στην ηλε­κτρο­δό­τη­ση τους, εξοι­κο­νό­μη­ση κό­στους περί των 500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο και σβή­σι­μο των πα­λαιών και ρυ­πο­γό­νων μο­νά­δων ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας.

Ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του έργου της ηλε­κτρι­κής δια­σύν­δε­σης των Δω­δε­κα­νή­σων, σύμ­φω­να με τα οι­κο­νο­μι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα του πρώ­του εξα­μή­νου του ΑΔΜΗΕ, ανέρ­χε­ται στα 2,9 δισ. ευρώ και των νη­σιών του βο­ρεί­ου Αι­γαί­ου στα 1,4 δισ. ευρώ.

Ο δια­γω­νι­σμός προ­βλέ­πει την ανά­πτυ­ξη εννέα νέων υπο­σταθ­μών κλει­στού τύπου, τε­χνο­λο­γί­ας GIS, σε Θράκη, Λήμνο, Λέσβο (δυ­τι­κή Λέσβο και Μυ­τι­λή­νη), Χίο, Σάμο, Κάρ­πα­θο, Σκύρο και Τήνο καθώς και την επέ­κτα­ση δύο υπο­σταθ­μών της Ρόδου, στη Σο­ρω­νή και στον Θερ­μοη­λε­κτρι­κό Σταθ­μό του νη­σιού

Οι υπο­σταθ­μοί του ΑΔΜΗΕ

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες του «Οι­κο­νο­μι­κού Τα­χυ­δρό­μου» σύ­ντο­μα θα υπο­βλη­θούν οι τε­χνι­κές και οι­κο­νο­μι­κές προ­σφο­ρές για τον δια­γω­νι­σμό που γί­νε­ται με συμ­φω­νία – πλαί­σιο ανά­πτυ­ξης εννέα υπο­σταθ­μών σε νησιά και πε­ριο­χές των δύο ηλε­κτρι­κών δια­συν­δέ­σε­ων των Δω­δε­κα­νή­σων και των νη­σιών του βο­ρεί­ου Αι­γαί­ου.

Ο Δια­χει­ρι­στής έχει προ­κη­ρύ­ξει τον δια­γω­νι­σμό με αντι­κεί­με­νο τη σύ­να­ψη συμ­φω­νί­ας-πλαί­σιο για τη με­λέ­τη, προ­μή­θεια εξο­πλι­σμού και εγκα­τά­στα­ση νέων υπο­σταθ­μών υψη­λής τάσης καθώς και την επέ­κτα­ση υφι­στά­με­νων υπο­δο­μών σε υπό δια­σύν­δε­ση νησιά και τα ση­μεία σύν­δε­σής τους με το ηπει­ρω­τι­κό ηλε­κτρι­κό σύ­στη­μα.

Λόγω της ιστο­ρι­κά υψη­λής ζή­τη­σης υπο­βρυ­χί­ων κα­λω­δί­ων για έργα δια­συν­δέ­σε­ων σε διε­θνές επί­πε­δο, ο ΑΔΜΗΕ εφάρ­μο­σε για πρώτη φορά τη συ­γκε­κρι­μέ­νη δια­γω­νι­στι­κή πρα­κτι­κή με στόχο την εξοι­κο­νό­μη­ση χρό­νου (λόγω της πε­ριο­ρι­σμέ­νης δια­θε­σι­μό­τη­τας χρο­νο­θυ­ρί­δων πα­ρα­γω­γής στα ερ­γο­στά­σια των ανα­δό­χων) και πόρων. Την εφάρ­μο­σε στα κα­λω­δια­κά έργα και την τρέ­χει πα­ρό­μοια και για τους εννέα υπο­σταθ­μούς των δύο ηλε­κτρι­κών δια­συν­δέ­σε­ων.

Η αφε­τη­ρία της ηλε­κτρι­κής δια­σύν­δε­σης των Δω­δε­κα­νή­σων είναι η Κό­ριν­θος, πε­ριο­χή από όπου θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η σύν­δε­ση με την Κω, μέσω κα­λω­δια­κού συ­στή­μα­τος υψη­λής τάσης συ­νε­χούς ρεύ­μα­τος (HVDC) 320 kV και με­τα­φο­ρι­κής ικα­νό­τη­τας 1.000 MW, με μήκος 430 χλμ. (420 χλμ. υπο­βρύ­χιο τμήμα και 10 χλμ. χερ­σαίο

Ο δια­γω­νι­σμός προ­βλέ­πει την ανά­πτυ­ξη εννέα νέων υπο­σταθ­μών κλει­στού τύπου, τε­χνο­λο­γί­ας GIS, σε Θράκη, Λήμνο, Λέσβο (δυ­τι­κή Λέσβο και Μυ­τι­λή­νη), Χίο, Σάμο, Κάρ­πα­θο, Σκύρο και Τήνο καθώς και την επέ­κτα­ση δύο υπο­σταθ­μών της Ρόδου, στη Σο­ρω­νή και στον Θερ­μοη­λε­κτρι­κό Σταθ­μό του νη­σιού. Ση­μειώ­νε­ται ότι για τους υπο­σταθ­μούς Δυ­τι­κής Λέ­σβου και Σο­ρω­νής σχε­διά­ζε­ται επί­σης η εγκα­τά­στα­ση συ­στη­μά­των στα­τής αντι­στάθ­μι­σης ισχύ­ος (STATCOM). Ο συ­νο­λι­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του δια­γω­νι­σμού ανέρ­χε­ται σε 291 εκατ. ευρώ και η διάρ­κεια της συμ­φω­νί­ας-πλαί­σιο ορί­ζε­ται σε 4 χρό­νια. Το επό­με­νο διά­στη­μα, όπως προ­α­να­φέρ­θη­κε, ανα­μέ­νε­ται η υπο­βο­λή των τε­χνι­κών και (αρ­χι­κών) οι­κο­νο­μι­κών προ­σφο­ρών για τους υπο­σταθ­μούς που θα κα­τα­σκευα­στούν στα υπό δια­σύν­δε­ση νησιά του βό­ρειου Αι­γαί­ου και των Δω­δε­κα­νή­σων.

Ηλε­κτρι­κή δια­σύν­δε­ση Δω­δε­κα­νή­σων

Η αφε­τη­ρία της ηλε­κτρι­κής δια­σύν­δε­σης των Δω­δε­κα­νή­σων είναι η Κό­ριν­θος, πε­ριο­χή από όπου θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η σύν­δε­ση με την Κω, μέσω κα­λω­δια­κού συ­στή­μα­τος υψη­λής τάσης συ­νε­χούς ρεύ­μα­τος (HVDC) 320 kV και με­τα­φο­ρι­κής ικα­νό­τη­τας 1.000 MW, με μήκος 430 χλμ. (420 χλμ. υπο­βρύ­χιο τμήμα και 10 χλμ. χερ­σαίο). Εκτός από τη δια­σύν­δε­ση Κο­ρίν­θου-Κω, θα δια­συν­δε­θούν επί­σης η Κως με τη Ρόδο, μέσω τριών υπο­βρύ­χιων κα­λω­δί­ων υψη­λής τάσης εναλ­λασ­σό­με­νου ρεύ­μα­τος (HVAC), μή­κους 100 χι­λιο­μέ­τρων πε­ρί­που. Το έργο προ­βλέ­πει επί­σης τη δια­σύν­δε­ση της Ρόδου με την Κάρ­πα­θο, με ένα υπο­βρύ­χιο κα­λώ­διο αντί­στοι­χης τε­χνο­λο­γί­ας, μή­κους 88 χι­λιο­μέ­τρων.

Η ηλε­κτρι­κή δια­σύν­δε­ση του βο­ρεί­ου Αι­γαί­ου πε­ρι­λαμ­βά­νει τα νησιά Λή­μνος, Λέ­σβος, Χίος, Σάμος και Σκύ­ρος, τα οποία θα εντα­χθούν στο δια­συν­δε­δε­μέ­νο σύ­στη­μα μέσω κα­λω­δί­ων υψη­λής τάσης εναλ­λασ­σό­με­νου ρεύ­μα­τος (HVAC)

Τον πε­ρα­σμέ­νο Αύ­γου­στο η Fulgor ανέ­λα­βε τη σύμ­βα­ση «με το κλει­δί στο χέρι» για τη Με­λέ­τη, Προ­μή­θεια, Κα­τα­σκευή και Εγκα­τά­στα­ση (EPCI) του κα­λω­δια­κού συ­στή­μα­τος Κο­ρίν­θου-Κω, συ­νο­λι­κής αξίας πε­ρί­που 1,5 δισ. ευρώ. Ο δια­γω­νι­σμός για τους Σταθ­μούς Με­τα­τρο­πής που θα κα­τα­σκευα­στούν στα δύο άκρα της νέας ηλε­κτρι­κής δια­σύν­δε­σης συ­νε­χούς ρεύ­μα­τος (HVDC) Κο­ρίν­θου-Κω και τον νέο Υπο­σταθ­μό GIS 150 kV που θα κα­τα­σκευα­στεί στο Μα­στι­χά­ρι της Κω βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη, με προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό 809,1 εκατ. ευρώ.

Ηλε­κτρι­κή δια­σύν­δε­ση νη­σιών βο­ρεί­ου Αι­γαί­ου

Η ηλε­κτρι­κή δια­σύν­δε­ση του βο­ρεί­ου Αι­γαί­ου πε­ρι­λαμ­βά­νει τα νησιά Λή­μνος, Λέ­σβος, Χίος, Σάμος και Σκύ­ρος, τα οποία θα εντα­χθούν στο δια­συν­δε­δε­μέ­νο σύ­στη­μα μέσω κα­λω­δί­ων υψη­λής τάσης εναλ­λασ­σό­με­νου ρεύ­μα­τος (HVAC).

Σε ό,τι αφορά το σκέ­λος των κα­λω­δια­κών έργων, το κα­λο­καί­ρι ολο­κλη­ρώ­θη­κε η διε­νέρ­γεια του ηλε­κτρο­νι­κού πλει­στη­ρια­σμού και της κα­τά­τα­ξης των προ­σφο­ρών κάθε τμή­μα­τος του διε­θνούς δια­γω­νι­σμού με αντι­κεί­με­νο τη σύ­να­ψη συμ­φω­νί­ας-πλαί­σιο, για την κα­τα­σκευή των κα­λω­δί­ων υψη­λής τάσης 150 kV και τε­χνο­λο­γί­ας εναλ­λασ­σό­με­νου ρεύ­μα­τος (HVAC). Τα κα­λώ­δια θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν στις δια­συν­δέ­σεις των νη­σιών του βο­ρεί­ου Αι­γαί­ου, των Δω­δε­κα­νή­σων καθώς και σε έργα δια­συν­δέ­σε­ων μι­κρό­τε­ρης κλί­μα­κας στα νησιά του Ιο­νί­ου και του Αρ­γο­σα­ρω­νι­κού.

Το πρώτο τμήμα του έργου, το οποίο πε­ρι­λαμ­βά­νει τις δια­συν­δέ­σεις Θράκη–Λή­μνος, Κως–Ρόδος, Λέ­σβος–Λή­μνος και Λέ­σβος–Χίος, κέρ­δι­σε η εται­ρεία Fulgor Α.Ε. και, αντί­στοι­χα, το δεύ­τε­ρο τμήμα του έργου, που πε­ρι­λαμ­βά­νει τις δια­συν­δέ­σεις Ρόδος–Κάρ­πα­θος, Αλι­βέ­ρι (GIS)–Σκύ­ρος, Σάμος–Κως, Σκύ­ρος-Λέ­σβος, Χίος-Σάμος, Αί­γι­να–Μέ­γα­ρα και Κε­φα­λο­νιά-Κυλ­λή­νη, κέρ­δι­σε η εται­ρεία Prysmian Powerlink Srl, οι οποί­ες υπέ­βα­λαν και τις πλέον συμ­φέ­ρου­σες οι­κο­νο­μι­κές προ­σφο­ρές. Προ­σε­χώς ανα­μέ­νε­ται η υπο­γρα­φή της συμ­φω­νί­ας-πλαί­σιο για τα κα­λω­δια­κά συ­στή­μα­τα υψη­λής τάσης εναλ­λασ­σό­με­νου ρεύ­μα­τος.

Πηγή: ot.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.