ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο Παλάτι του Μ. Μαγίστρου η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που διοργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 28-29 Μαΐου

Νατάσα Παμπρή 1 λεπτό ανάγνωση
ΠΑΛΑΤΙ-ΜΕΓΑΛΟΥ-ΜΑΓΙΣΤΡΟΥ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Η συνε­δρί­αση του Ευρω­παϊ­κού Λαϊκού Κόμ­μα­τος θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγί­στρου στη Ρόδο στις 28 και 29 Μαΐου 2026, με στόχο την προ­ε­τοι­μα­σία για τη χρη­μα­το­δο­τική περίοδο 2028-2034.
  • Η παρα­χώ­ρηση του Παλα­τιού χορη­γεί­ται ατελώς και θα παρα­μεί­νει κλειστό για λόγους ασφα­λείας κατά τη διάρ­κεια της συνε­δρί­α­σης.
  • Στη Ρόδο ανα­μέ­νο­νται αυτο­διοι­κη­τι­κοί από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς και η συμ­με­τοχή του πρω­θυ­πουρ­γού Κυριά­κου Μητσο­τάκη και του προ­έ­δρου του ΕΛΚ Μάν­φρεντ Βέμπερ.
  • Η Ευρω­παϊκή Επι­τροπή των Περι­φε­ρειών θα εκπρο­σω­πη­θεί από περισ­σό­τε­ρους από 100 μέλη, περι­φε­ρειάρ­χες και δήμαρ­χους, ενι­σχύ­ο­ντας τον ρόλο της περιο­χής στην ΕΕ.

• Η πρω­το­βου­λία στο­χεύει στην προ­ε­τοι­μα­σία των Περι­φε­ρειών για τη χρη­μα­το­δο­τική περίοδο 2028-2034

Την παρα­χώ­ρηση χρήσης του Παλα­τιού του Μεγάλου Μαγί­στρου στη Μεσαιω­νική Πόλη της Ρόδου στις 28 και 29 Μαΐου 2026 για την συνε­δρί­αση του Ευρω­παϊ­κού Λαϊκού Κόμ­μα­τος της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής Περι­φε­ρειών που διορ­γα­νώ­νε­ται από την Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου, ενέ­κρινε η Γενική Διεύ­θυνση Αρχαιο­τή­των και Πολι­τι­στι­κής Κλη­ρο­νο­μιάς του υπουρ­γείου Πολι­τι­σμού.

Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγί­στρου θα παρα­μεί­νει κλειστό στις 28 Μαΐου (ημέρα προ­ε­τοι­μα­σίας της συνε­δρί­α­σης) από τις 13:00 έως τις 21:00 και στις 29 Μαΐου (ημέρα διε­ξα­γω­γής της συνε­δρί­α­σης) από τις 8:00 έως 17:00, σύμφωνα με το υπο­βλη­θέν αίτημα, για λόγους ασφα­λείας και για την εύρυθμη διε­ξα­γωγή του συνε­δρίου. Η προ­σω­ρινή παρα­χώ­ρηση χρήσης του Παλα­τιού του Μεγάλου Μαγί­στρου Ρόδου για την πραγ­μα­το­ποί­ηση της Συνε­δρί­α­σης του Ευρω­παϊ­κού Λαϊκού Κόμ­μα­τος της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής Περι­φε­ρειών χορη­γεί­ται ατελώς.

Όπως έχει γράψει σε εκτενή ρεπορ­τάζ η «δ», το διήμερο στο τέλος του μήνα, 28 – 29 Μαΐου στη Ρόδο θα χτυπά η «καρδιά» της περι­φε­ρεια­κής αυτο­διοί­κη­σης της Ευρώπης.

Ειδι­κό­τερα, στη Ρόδο θα φιλο­ξε­νη­θεί η συνε­δρί­αση της πολι­τι­κής ομάδας EPP-CoR Group (Ευρω­παϊκό Λαϊκό Κόμμα) της Επι­τρο­πής των Περι­φε­ρειών, ενι­σχύ­ο­ντας τον ρόλο της περιο­χής μας στην ΕΕ, μετά από πρω­το­βου­λία του επι­κε­φα­λής της Ελλη­νι­κής Αντι­προ­σω­πείας στην Ευρω­παϊκή Επι­τροπή των Περι­φε­ρειών, προ­έ­δρου της Ένωσης Περι­φε­ρειών Ελλάδας και περι­φε­ρειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζη­μάρ­κου, για το νέο χρηματοδοτικό-δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. 2028-2034.

Η ελλη­νική αντι­προ­σω­πεία στην Επι­τροπή των Περι­φε­ρειών απο­τε­λεί­ται από 12 τακτικά και 12 ανα­πλη­ρω­μα­τικά μέλη, με πρόεδρο τον κ. Χατζη­μάρκο. Τα μέλη της είναι αιρετοί εκπρό­σω­ποι της πρώτης και της δεύ­τε­ρης βαθ­μί­δας των οργα­νι­σμών τοπικής αυτο­διοί­κη­σης ή πολι­τι­κώς υπό­λο­γοι ενώπιον μιας εκλεγ­μέ­νης συνέ­λευ­σης.

Η πρω­το­βου­λία στο­χεύει στην προ­ε­τοι­μα­σία των Περι­φε­ρειών για τη χρη­μα­το­δο­τική περίοδο 2028-2034 και στο νησί της Ρόδου θα βρεθούν οι αυτο­διοι­κη­τι­κοί των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε, μία συνά­ντηση αφιε­ρω­μένη στην περι­φε­ρειακή αυτο­διοί­κηση, απο­δε­χό­με­νοι οι Ευρω­παίοι την πρό­σκληση να συνε­δριά­σουν εκτός Βρυ­ξελ­λών.

Στην ευρω­παϊκή αυτή συνά­ντηση ανα­μέ­νε­ται να παρα­στούν ο πρω­θυ­πουρ­γός και πρό­ε­δρος της Νέας Δημο­κρα­τίας, Κυριά­κος Μητσο­τά­κης και ο Μάν­φρεντ Βέμπερ (Manfred Weber), πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Λαϊκού Κόμ­μα­τος (ΕΛΚ), της μεγα­λύ­τε­ρης κεντρο­δε­ξιάς πολι­τι­κής οικο­γέ­νειας στην ευρω­παϊκή Ένωση, κάτι που ωστόσο δεν έχει επι­βε­βαιω­θεί επί του παρό­ντος.

Επίσης, θα παρα­στούν περισ­σό­τερα από 100 μέλη της Επι­τρο­πής των Περι­φε­ρειών της ΕΕ, Ευρω­βου­λευ­τές, καθώς και περι­φε­ρειάρ­χες και δήμαρ­χοι από διάφορα κράτη-μέλη.

Η Ευρω­παϊκή Επι­τροπή των Περι­φε­ρειών απο­τε­λεί το συμ­βου­λευ­τικό όργανο της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης που εκπρο­σω­πεί τις τοπικές και περι­φε­ρεια­κές αρχές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δρα­στη­ριο­ποιεί­ται η πολι­τική ομάδα του Ευρω­παϊ­κού Λαϊκού Κόμ­μα­τος (EPP-CoR Group), η οποία συγκε­ντρώ­νει τους κεντρο­δε­ξιούς εκλεγ­μέ­νους αξιω­μα­τού­χους (περι­φε­ρειάρ­χες, δημάρ­χους και τοπι­κούς συμ­βού­λους) από τα κράτη-μέλη. Η ομάδα EPP-CoR δια­μορ­φώ­νει την ευρω­παϊκή πολι­τική σε θέματα που άπτο­νται της περι­φε­ρεια­κής ανά­πτυ­ξης, ενώ οι συνε­δριά­σεις της λει­τουρ­γούν ως βασικός πυλώνας προ­ε­τοι­μα­σίας για σημα­ντι­κές απο­φά­σεις.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.