ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάνω από 33 εκατ. ευρώ για τους δρόμους της Ρόδου από δύο χρηματοδοτικές πηγές

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
ΔΡΟΜΟΣ

• Από τη δια­πλά­τυνση της εθνικής οδού Ρόδου–Λίνδου και τον εκσυγ­χρο­νι­σμό σημα­το­δο­τών έως την κατα­σκευή 8 κυκλι­κών κόμβων στην πόλη και τις βελ­τιω­τι­κές επεμ­βά­σεις στην οδό Παπα­δια­μά­ντη, η Ρόδος αποκτά το μεγα­λύ­τερο πρό­γραμμα οδικής ανα­βάθ­μι­σης της σύγ­χρο­νης ιστο­ρίας της

Με κοινή απόφαση του Υπουρ­γού Εσω­τε­ρι­κών Θεό­δω­ρου Λιβά­νιου και του Ανα­πλη­ρωτή Υπουρ­γού Εθνικής Οικο­νο­μίας και Οικο­νο­μι­κών Νικο­λάου Παπα­θα­νάση, που εκδό­θηκε στις 8 Απρι­λίου 2026, ολο­κλη­ρώ­θηκε η 4η τρο­πο­ποί­ηση της από­φα­σης ένταξης έργων περι­φε­ρειών της χώρας στο πλαίσιο του «Προ­γράμ­μα­τος βελ­τί­ω­σης οδικής ασφά­λειας» της Δράσης 16631, που χρη­μα­το­δο­τεί­ται από πόρους του Ταμείου Ανά­καμ­ψης και Ανθε­κτι­κό­τη­τας.

Ο συνο­λι­κός εθνικός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός της από­φα­σης ανέρ­χε­ται σε 246.821.568,50 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η Ρόδος συγκε­ντρώ­νει δύο δια­κρι­τές δέσμες χρη­μα­το­δό­τη­σης: 3 υποέργα μέσω της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου, συνο­λι­κού ύψους 16.739.819,50 ευρώ, και ένα ξεχω­ρι­στό έργο του Δήμου Ρόδου, ύψους 2.515.981,28 ευρώ, που αφορά κυκλι­κούς κόμβους και βελ­τιω­τι­κές επεμ­βά­σεις εντός της πόλης.

Στο σύνολό τους, οι παρεμ­βά­σεις αυτές συν­θέ­τουν ένα πρό­γραμμα άνευ προη­γου­μέ­νου για το νησί, που αγγίζει τα 19,2 εκατ. ευρώ και καλύ­πτει ανάγκες που είχαν συσ­σω­ρευ­τεί επί δεκα­ε­τίες.

Ο δρόμος Κάλαθος–Λίνδος: το μεγα­λύ­τερο και πιο επείγον έργο

Η πλέον σημα­ντική παρέμ­βαση αφορά στη βελ­τί­ωση και δια­πλά­τυνση της Εθνικής Οδού 95 Ρόδου–Λίνδου, στο τμήμα από τον Κάλαθο έως τη Λίνδο, συνο­λι­κού μήκους περίπου 5,5 χιλιο­μέ­τρων, με προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό 8.337.306,76 ευρώ. Ο συγκε­κρι­μέ­νος άξονας απο­τε­λεί έναν από τους πιο κρί­σι­μους και ταυ­τό­χρονα πιο επι­κίν­δυ­νους δρόμους της Ρόδου. Εξυ­πη­ρε­τεί καθη­με­ρινά τερά­στιο αριθμό οχη­μά­των κατά τη θερινή του­ρι­στική περίοδο, ενώ­νο­ντας τη Λίνδο, έναν από τους πλέον επι­σκέ­ψι­μους αρχαιο­λο­γι­κούς και του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς της Μεσο­γείου, με τον κορμό του οδικού δικτύου του νησιού. Το περιο­ρι­σμένο πλάτος του οδο­στρώ­μα­τος, οι επι­κίν­δυ­νες καμπές και η κατά­σταση της ασφάλ­του απο­τε­λούν χρόνια προ­βλή­ματα που έχουν κατα­γρα­φεί επα­νει­λημ­μένα ως παρά­γο­ντες τρο­χαίων ατυ­χη­μά­των. Η παρέμ­βαση απο­σκο­πεί στην άρση αυτών ακριβώς των επι­κίν­δυ­νων σημείων και στη συνο­λική ανα­βάθ­μιση του επι­πέ­δου ασφα­λείας κατά μήκος ολό­κλη­ρου του τμή­μα­τος.

Εκσυγ­χρο­νι­σμός σημα­το­δο­τών εντός οικι­σμών

Το δεύτερο υποέργο αφορά στον εκσυγ­χρο­νι­σμό των σημα­το­δο­τών της εθνικής οδού Ρόδου σε τμήμα 5 χιλιο­μέ­τρων που δια­τρέ­χει οικι­σμούς του νησιού, με προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό 3.581.823,24 ευρώ. Οι παλαιοί σημα­το­δό­τες αντι­κα­θί­στα­νται από σύγ­χρονα ηλε­κτρο­νικά συστή­ματα, με στόχο την καλύ­τερη ρύθμιση της κυκλο­φο­ρίας, τη μείωση των παρα­βά­σεων του Κώδικα Οδικής Κυκλο­φο­ρίας και την απο­τροπή τρο­χαίων ατυ­χη­μά­των. Η ανάγκη αυτή είναι ιδιαί­τερα έντονη σε ένα νησί που δέχεται κατά τους καλο­και­ρι­νούς μήνες πολ­λα­πλά­σιο κυκλο­φο­ριακό φόρτο σε σχέση με τους χει­με­ρι­νούς, με χιλιά­δες του­ρί­στες να κινού­νται με ενοι­κια­ζό­μενα οχήματα σε αστικό και περια­στικό περι­βάλ­λον που συχνά αγνοούν.

Φωτι­σμός στις επαρ­χια­κές οδούς εκτός οικι­σμών

Το τρίτο υποέργο της Περι­φέ­ρειας ανα­φέ­ρε­ται στην εγκα­τά­σταση και βελ­τί­ωση του δικτύου οδο­φω­τι­σμού στις επαρ­χια­κές οδούς του νομού Ρόδου, σε τμήμα 5 χιλιο­μέ­τρων εκτός οικι­σμών, με προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό 4.820.689,50 ευρώ. Η έλλειψη επαρ­κούς φωτι­σμού σε επαρ­χια­κές οδούς εκτός κατοι­κη­μέ­νων περιο­χών απο­τε­λεί έναν από τους πλέον τεκ­μη­ριω­μέ­νους παρά­γο­ντες κιν­δύ­νου για τροχαία ατυ­χή­ματα, ιδιαί­τερα στη Ρόδο όπου σημα­ντικό μέρος της νυκτε­ρι­νής κυκλο­φο­ρίας κατευ­θύ­νε­ται προς του­ρι­στι­κές μονάδες και παρα­λίες εκτός αστικού ιστού.

8 κυκλι­κοί κόμβοι και νέο πρόσωπο για την οδό Παπα­δια­μά­ντη

Παράλ­ληλα με τα έργα της Περι­φέ­ρειας, ο Δήμος Ρόδου υλο­ποιεί ένα ξεχω­ρι­στό αλλά εξίσου σημα­ντικό έργο συνο­λι­κής αξίας 2.515.981,28 ευρώ, που περι­λαμ­βά­νει δύο κύρια υποέργα εντός της πόλης. Το πρώτο και μεγα­λύ­τερο, προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 2.376.447,04 ευρώ, αφορά στην κατα­σκευή κυκλι­κών κόμβων σε 8 κύριες ισό­πε­δες δια­σταυ­ρώ­σεις του αστικού δικτύου της πόλης Ρόδου, που απο­τε­λούν από χρόνια προ­βλη­μα­τικά σημεία αυξη­μέ­νης επι­κιν­δυ­νό­τη­τας.

Συγκε­κρι­μένα, κυκλι­κοί κόμβοι κατα­σκευά­ζο­νται στις εισό­δους και εξόδους της πόλης στο Ροδίνι, στον Άγιο Δημή­τριο, στην περιοχή Μήδεια και στην Ψαρο­πούλα, καθώς επίσης στη δια­σταύ­ρωση Ηλία Βενέζη, Από­στο­λου Παύλου και Παπα­δια­μά­ντη, στη σύνδεση του άξονα Εθνικής Αντί­στα­σης με Τσαλ­δάρη, στη σύνδεση των κεντρι­κών αξόνων Στ. Καζούλη και Κων­στα­ντί­νου Παλαιο­λό­γου, καθώς και στον κεντρικό άξονα εισόδου της πόλης από τις οδούς Δημο­κρα­τίας και Κομνη­νών.

Βελ­τιω­τι­κές επεμ­βά­σεις στην οδό Παπα­δια­μά­ντη

Στο ίδιο έργο εντάσ­σο­νται εκτε­τα­μέ­νες βελ­τιω­τι­κές επεμ­βά­σεις στην οδό Παπα­δια­μά­ντη, οι οποίες αλλά­ζουν ουσια­στικά τον χαρα­κτήρα του δρόμου. Προ­βλέ­πε­ται η διά­νοιξη της οδού σε όλο το πλάτος των 26 μέτρων, όπως ορίζει το σχέδιο πόλεως, η ασφαλ­τό­στρωση των χωμά­τι­νων τμη­μά­των, η καθαί­ρεση της υφι­στά­με­νης στρώσης κυκλο­φο­ρίας και η αντι­κα­τά­στασή της με νέα, η κατα­σκευή νέων πεζο­δρο­μίων εκα­τέ­ρω­θεν πλάτους 2,50 μέτρων με πλάκες, η δημιουρ­γία θέσεων στάθ­μευ­σης και η κατα­σκευή κεντρι­κής νησίδας πλάτους 3 μέτρων με πλάκες, χώρο πρα­σί­νου και ιστούς ηλε­κτρο­φω­τι­σμού. Παράλ­ληλα, το δεύτερο υποέργο του Δήμου, ύψους 139.534,24 ευρώ, αφορά στην ορι­ζό­ντια σήμανση δια­βά­σεων στο περι­με­τρικό οδικό δίκτυο του εμπο­ρι­κού ιστού της πόλης, σε οδούς όπως η Αλέ­ξαν­δρου Διάκου, η Από­στο­λου Παπάγου, η 7ης Μαρτίου, η Γ. Παπα­νι­κο­λάου, η Κω, η Καλύ­μνου, η Ακτή Μιαούλη, η Πλατεία Σύμης και η Ακτή Σαχτούρη. Οι εργα­σίες περι­λαμ­βά­νουν ανα­κα­τα­σκευή του οδο­στρώ­μα­τος στις υφι­στά­με­νες δια­βά­σεις, νέα δια­γράμ­μιση με θερ­μο­πλα­στικά υλικά, τοπο­θέ­τηση μεταλ­λι­κών ανα­κλα­στή­ρων και κατα­κό­ρυφη σήμανση. Ο Δήμος Ρόδου θα συμ­βά­λει με ίδιους πόρους στην κάλυψη μέρους των δαπανών.

Η απόφαση Λιβά­νιου–Παπα­θα­νάση και οι υπο­χρε­ώ­σεις υλο­ποί­η­σης

Η κοινή υπουρ­γική απόφαση που υπέ­γρα­ψαν ο Θεό­δω­ρος Λιβά­νιος και ο Νικό­λαος Παπα­θα­νά­σης εντάσ­σε­ται στο ευρύ­τερο πλαίσιο του εθνικού προ­γράμ­μα­τος «Ελλάδα 2.0», χρη­μα­το­δο­τού­με­νου από την Ευρω­παϊκή Ένωση μέσω του μηχα­νι­σμού NextGeneration EU. Η Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου, ως δικαιού­χοι φορείς, ανα­λαμ­βά­νουν πλήθος υπο­χρε­ώ­σεων: από την πλήρη κατα­χώ­ριση δεδο­μέ­νων στο ΟΠΣ του Υπουρ­γείου Εσω­τε­ρι­κών και την τήρηση αυστη­ρού χρο­νο­δια­γράμ­μα­τος, έως την αποδοχή επι­τό­πιων ελέγχων από εθνικά και ευρω­παϊκά ελεγ­κτικά όργανα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων της Ευρω­παϊ­κής Εισαγ­γε­λίας και της OLAF. Τα λογι­στικά και φορο­λο­γικά αρχεία των έργων πρέπει να δια­τη­ρη­θούν για του­λά­χι­στον 5 έτη μετά την ολο­κλή­ρωσή τους, ενώ σε κάθε επι­κοι­νω­νιακή ενέρ­γεια είναι υπο­χρε­ω­τική η ανάρ­τηση του εμβλή­μα­τος της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης και η αναφορά στη χρη­μα­το­δό­τηση από το NextGeneration EU.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 3 σχόλια

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. Vasilis Tsavaris

    Θα κάνει κάποιος εργα στους δρόμους? Κύριε κολιαδη ακούτε? Είχατε πει οτι θα κάνατε έργα θα φτιάχνατε το νησί δεν βλέπω έργα και σήμα γιατι πληρώνουμε,?

  2. ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΔΕΛΛΗΣ

    Έργα βιτρίνας μόνο το οδικό δίκτυο της Ρόδου υποφέρει απο κακοτεχνίες πολλών ετών και είναι υπό διάλυση παντού λακούβες και σαμαρακια τριτοκοσμική εικόνα

  3. Marietta Sousoudi

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα που δεκαετίες ταλανίζει την τουριστική Ρόδο είναι η άθλια οδοποιία!!πρόξενος ατυχημάτων και φονικών δυστυχημάτων!!Δεν έγινε επί θητείας κανενός Δημάρχου η βελτίωση οδών και πεζοδρομίων!!Μακάρι να γίνει ένα σημαντικό βήμα για την αποτροπή τόσων κακών και για την πολιτισμική ανάπτυξη του νησιού με τους ατέλειωτους τρυπιους δρόμους!!