Τοπικές Ειδήσεις

Αλμυρό» το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης – Στο 13% οι ανατιμήσεις φέτος, «φωτιά» έχει πάρει η τιμή στο μοσχάρι

Ακριβότερα θα κοστίσει φέτος το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης, λόγω των ανατιμήσεων στο κρέας και ειδικότερα στο μοσχάρι, όπως δήλωσε στην «δ» ο κρεοπώλης Βασίλης Ψυλάκης.
Σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ βαθιά το χέρι στην τσέπη θα αναγκαστούν να βάλουν οι καταναλωτές για το σημερινό τραπέζι της Τσικνοπέμπτης, καθώς οι ανατιμήσεις στα κρέατα αγγίζουν το 13%. Η αρνητική αυτή πρωτιά αποδίδεται στη μειωμένη παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος αλλά και στις σοβαρές επιπτώσεις της ευλογιάς των αιγοπροβάτων που έπληξε το ζωικό κεφάλαιο της χώρας, σύμφωνα με τον κ. Ψυλλάκη.
Την μεγαλύτερη επιβάρυνση θα αντιμετωπίσουν όσοι επιλέξουν το μοσχάρι, φτάνοντας τα 18 ευρώ το κιλό από τα 12 ευρώ που κόστιζε το 2025. Εξίσου τσουχτερή είναι η τιμή για τα παϊδάκια, ενώ το χοιρινό κρέας κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα. Ειδικότερα, τα χοιρινά σουβλάκια κοστίζουν από 7,5 έως 9 ευρώ το κιλό (ανάλογα αν το κρέας είναι από σπάλα ή λαιμό) και οι χοιρινές μπριζόλες το ίδιο, τα λουκάνικα από 7 έως 8,5 ευρώ το κιλό, ενώ στις περσινές τιμές είναι και οι τιμές στο κοτόπουλο. Το μοσχάρι με κόκκαλο κοστίζει 14,50€ το κιλό και καθαρό στα 18€ το κιλό.
Ο κ. Ψυλλάκης απέδωσε το πρόβλημα με το μοσχαρίσιο κρέας στην έλλειψη εγχώριας παραγωγής που ανέρχεται στη χώρα μας μόλις στο 10%, ενώ τα περισσότερα εισάγονται από Ισπανία και Γαλλία. Ο κιμάς από λάπα ανέρχεται στα 15€ το κιλό. Ο κ. Ψυλλάκης τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ο καταναλωτής να αγοράζει κιμά έτοιμο κομμένο από τα κρεοπωλεία, αλλά να ζητάει εκείνη την ώρα να κόβεται μπροστά του για να ξέρει τι κρέας αγοράζει, αφού ενδεχομένως να παραπλανηθεί. Επίσης παρότρυνε για μία ακόμη φορά τους καταναλωτές να επιλέγουν τα συνοικιακά κρεοπωλεία και να έχει τον “δικό τους κρεοπώλη” στις αγορές κρέατος, και για να είναι σίγουροι για τα προϊόντα που αγοράζουν, αλλά και για να στηρίζουν την τοπική αγορά. Η πλέον οικονομική επιλογή για τους καταναλωτές παραμένει το φιλέτο κοτόπουλου και το χοιρινό, όπως είπε.
Για την ευλογιά των αιγοπροβάτων, τόνισε ότι ευτυχώς δεν παρουσιάσθηκε κανένα κρούσμα στο νομό μας, αλλά και στο Νότιο Αιγαίο γενικότερα με τους ασφαλείς εντατικούς ελέγχους που γίνονται, ωστόσο οι ελλείψεις στην αγορά είναι εμφανείς από το αρνάκι/κατσικάκι.

Στο φουλ οι κρατήσεις στα εστιατόρια
Με αυξημένες πληρότητες στις κρατήσεις τους είναι τα εστιατόρια/ψητοπωλεία σήμερα στη Ρόδο, αφού κάποια καταστήματα είναι ήδη sold out, ενώ πολλά ετοιμάζουν ολοήμερα πάρτι λόγω της ημέρας (καφετέριες, εστιατόρια κλπ), με ψησταριές που θα σερβίρουν σουβλάκια κλπ. και μουσικές επιλογές που θα συνάδουν με το εορταστικό κλίμα.

Τσικνοπέμπτη με ομπρέλα
Ως προς τα καιρικά φαινόμενα σήμερα, σύμφωνα με την πρόγνωση του Γιάννη Μανωλά για σήμερα στα Δωδεκάνησα, με νεφώσεις θα ξεκινήσει και θα κυλάει η Τσικνοπέμπτη που θα έχουν πολύ αυξημένες πιθανότητες να δίνουν βροχές και παροδικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος του νομού μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες, όπου από εκεί και πέρα προβλέπονται διαλείμματα και αρκετά ανοίγματα στον ουράνιο θόλο. Από το απόγευμα, ωστόσο, θα κλείνει και πάλι ο καιρός και την νύχτα θα παρουσιάσει νέα επιδείνωση καθώς θα εκδηλώνονται καταιγίδες ειδικά στα νησιά κοντά στα Μικρασιάτικα παράλια. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από ηλεκτρικές εκκενώσεις χωρίς να αποκλείονται και χαλαζοπτώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες-νοτιοανατολικές διευθύνσεις και θα ενισχύονται μέσα στην μέρα ακουμπώντας τα 6-7 μποφόρ με ριπές την νύχτα ακόμα και στα 8 μποφόρ. Εξαίρεση η Ρόδος το Καστελλόριζο, η Σύμη και η Τήλος, όπου εκεί θα εξασθενούν από το απόγευμα. Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα βόρεια νησιά από 11 έως 15°C βαθμούς, στα νότια νησιά από 12 έως 16°C βαθμούς και στα ορεινά από 10 έως 16°C βαθμούς.
Εξάλλου, έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε χθες η ΕΜΥ, καθώς έρχεται διπλή κακοκαιρία. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, αιτία για αυτή την αλλαγή του καιρού είναι η διέλευση ενός βαρομετρικού χαμηλού από την περιοχή της Ιταλίας προς την περιοχή του Αιγαίου. Πιο αναλυτικά: Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 12/02 οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες αναμένεται να επεκταθούν ανατολικά και να επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 12/02 τα φαινόμενα κατά τόπους σε τμήματα του Αιγαίου είναι πιθανό να είναι έντονα και οι καταιγίδες να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις κυρίως σε τμήματα του Νότιου και Ανατολικού Αιγαίου. Κατά την εκδήλωση καταιγίδων σε τμήματα της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου καθώς και του Ανατολικού Αιγαίου υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης ανεμοστρόβιλου(-ων).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου