ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανοίγει ο δρόμος για ανάκληση της σφράγισης του RONDA μετά την άρση των αιτιών που την προκάλεσαν

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
RONDA ELLH

• Με έγ­γρα­φα της Υπη­ρε­σί­ας Νε­ω­τέ­ρων Μνη­μεί­ων και υπό­μνη­μα της ΥΔΟΜ προς τη Δη­μο­τι­κή Επι­τρο­πή, η συ­νε­δρί­α­ση της Δευ­τέ­ρας 26/01/2026 ανα­μέ­νε­ται να εξε­τά­σει και να κάνει δεκτή τη θε­τι­κή ει­σή­γη­ση, με φόντο την από­φα­ση 607/2024 και τη γνω­μο­δό­τη­ση της Νο­μι­κής Υπη­ρε­σί­ας

Η δια­δρο­μή που οδη­γού­σε σε σφρά­γι­ση και σε δια­κο­πή λει­τουρ­γί­ας του δη­μο­φι­λούς κα­τα­στή­μα­τος υγειο­νο­μι­κού εν­δια­φέ­ρο­ντος με την επω­νυ­μία «RONDA» στη Ρόδο φαί­νε­ται πως περνά πλέον σε νέα φάση, καθώς, σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα υπη­ρε­σια­κά έγ­γρα­φα που έχουν τεθεί ενώ­πιον της Δη­μο­τι­κής Επι­τρο­πής, οι βα­σι­κοί λόγοι που θε­με­λί­ω­σαν τη διοι­κη­τι­κή κύ­ρω­ση έχουν εκλεί­ψει.

Η εξέ­λι­ξη αυτή, που κα­τα­γρά­φε­ται ρητά σε υπη­ρε­σια­κή αλ­λη­λο­γρα­φία, δη­μιουρ­γεί προσ­δο­κία ότι στη συ­νε­δρί­α­ση της Δευ­τέ­ρας 26/01/2026 η σχε­τι­κή θε­τι­κή ει­σή­γη­ση προς την Επι­τρο­πή θα γίνει δεκτή, ανοί­γο­ντας τον δρόμο για ανά­κλη­ση της από­φα­σης σφρά­γι­σης, υπό τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις που τί­θε­νται από τις συ­ναρ­μό­διες υπη­ρε­σί­ες.

Στην καρ­διά της υπό­θε­σης βρί­σκε­ται το πλέγ­μα αρ­μο­διο­τή­των ανά­με­σα στον Δήμο Ρόδου, την Υπη­ρε­σία Δό­μη­σης, τη Νο­μι­κή Υπη­ρε­σία και, κυ­ρί­ως, την Υπη­ρε­σία Νε­ω­τέ­ρων Μνη­μεί­ων και Τε­χνι­κών Έργων Δω­δε­κα­νή­σου, λόγω του ιδιαί­τε­ρου χα­ρα­κτή­ρα της πε­ριο­χής και του μνη­μεια­κού συ­γκρο­τή­μα­τος ΕΛΛΗ, στο οποίο βρί­σκε­ται η δρα­στη­ριό­τη­τα.

Τα έγ­γρα­φα απο­τυ­πώ­νουν ότι το κρί­σι­μο δε­δο­μέ­νο που είχε οδη­γή­σει στην από­φα­ση σφρά­γι­σης ήταν η ανά­κλη­ση της αρ­χαιο­λο­γι­κής έγκρι­σης για τη λει­τουρ­γία της επι­χεί­ρη­σης. Σή­με­ρα, το ίδιο αυτό δε­δο­μέ­νο έχει αντι­στρα­φεί, καθώς η αρ­μό­δια υπη­ρε­σία του Υπουρ­γεί­ου Πο­λι­τι­σμού επα­να­φέ­ρει σε ισχύ εγκρί­σεις και άδειες που είχαν προη­γου­μέ­νως ανα­κλη­θεί.

Το ση­μείο κα­μπής, επα­να­φο­ρά της αρ­χαιο­λο­γι­κής έγκρι­σης

Σύμ­φω­να με υπό­μνη­μα της Διεύ­θυν­σης Πο­λε­ο­δο­μι­κών Εφαρ­μο­γών και ΥΔΟΜ του Δήμου Ρόδου προς τη Δη­μο­τι­κή Επι­τρο­πή, η από­φα­ση σφρά­γι­σης και δια­κο­πής λει­τουρ­γί­ας είχε λη­φθεί όταν η Υπη­ρε­σία Νε­ω­τέ­ρων Μνη­μεί­ων και Τε­χνι­κών Έργων Δω­δε­κα­νή­σου είχε ανα­κα­λέ­σει την έγκρι­σή της ανα­φο­ρι­κά με τη λει­τουρ­γία του κα­τα­στή­μα­τος.

Ωστό­σο, με­τα­γε­νέ­στε­ρο έγ­γρα­φο με ημε­ρο­μη­νία 31/12/2025 αλ­λά­ζει το πλαί­σιο, καθώς δια­πι­στώ­νει την κα­θαί­ρε­ση κα­τα­σκευών που αφο­ρού­σαν στο μνη­μείο και θέτει εκ νέου σε ισχύ την έγκρι­ση της με­λέ­της που είχε υπο­βλη­θεί από την επι­χεί­ρη­ση.

Η δια­τύ­πω­ση των υπη­ρε­σια­κών κει­μέ­νων είναι κα­θο­ρι­στι­κή, επει­δή συν­δέ­ει ευ­θέ­ως την αιτία της κύ­ρω­σης με την απο­κα­τά­στα­ση συ­γκε­κρι­μέ­νων πα­ρεμ­βά­σε­ων. Με άλλα λόγια, η διοι­κη­τι­κή αντί­δρα­ση δεν εμ­φα­νί­ζε­ται ως γε­νι­κή ή αό­ρι­στη, αλλά ως απο­τέ­λε­σμα μιας κρί­σι­μης με­τα­βο­λής: εκεί όπου υπήρ­χε ανά­κλη­ση αρ­χαιο­λο­γι­κής έγκρι­σης, πλέον υπάρ­χει επα­να­φο­ρά της, μετά από αυ­το­ψία και δια­πι­στώ­σεις για απο­μά­κρυν­ση κα­τα­σκευών και απο­κα­τά­στα­ση όψεων.

Τι απο­κα­τα­στά­θη­κε στο μνη­μείο και τι πα­ρα­μέ­νει ανοι­χτό στον πε­ρι­βάλ­λο­ντα χώρο

Το έγ­γρα­φο της Υπη­ρε­σί­ας Νε­ω­τέ­ρων Μνη­μεί­ων πε­ρι­γρά­φει ότι, μετά από αυ­το­ψία στις 30/12/2025, δια­πι­στώ­θη­καν επεμ­βά­σεις απο­κα­τά­στα­σης στο ίδιο το μνη­μείο. Κα­τα­γρά­φο­νται κα­θαι­ρέ­σεις και απο­ξη­λώ­σεις, πα­ρεμ­βά­σεις σε στη­θαία, απα­γω­γούς, μη­χα­νο­λο­γι­κό εξο­πλι­σμό, καθώς και απο­κα­τά­στα­ση επι­χρι­σμά­των και χρω­μα­τι­σμών, με στόχο την επα­να­φο­ρά της ιστο­ρι­κής μορ­φής. Πα­ράλ­λη­λα, το ίδιο έγ­γρα­φο πα­ρα­πέ­μπει σε ζη­τή­μα­τα τα οποία απο­δί­δο­νται ως αρ­μο­διό­τη­τα της ΕΤΑΔ ως δια­χει­ρι­στή της έκτα­σης.

Η Υπη­ρε­σία Νε­ω­τέ­ρων Μνη­μεί­ων δίνει σύμ­φω­νη γνώμη για τη λει­τουρ­γία του κα­τα­στή­μα­τος στον εσω­τε­ρι­κό χώρο, σύμ­φω­να με την άδεια λει­τουρ­γί­ας, ενώ προει­δο­ποιεί ότι οποια­δή­πο­τε νέα δια­πί­στω­ση κα­τα­σκευών που βλά­πτουν ή προ­σβάλ­λουν το μνη­μείο, ή χρήση του πε­ρι­βάλ­λο­ντος χώρου πριν την απο­κα­τά­στα­σή του και χωρίς τις απαι­τού­με­νες εγκρί­σεις, μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε νέα ανά­κλη­ση της έγκρι­σης χρή­σης.

Από την από­φα­ση 607/2024 στη ση­με­ρι­νή ανα­τρο­πή των δε­δο­μέ­νων

Η υπό­θε­ση δεν ξε­κι­νά σή­με­ρα. Το 2024 η Δη­μο­τι­κή Επι­τρο­πή του Δήμου Ρόδου, με πρό­ε­δρο τον δή­μαρ­χο κ. Αλέ­ξαν­δρο Κο­λιά­δη, είχε λάβει την από­φα­ση 607/2024, με την οποία ανα­κλή­θη­κε η άδεια ίδρυ­σης και λει­τουρ­γί­ας του κα­τα­στή­μα­τος της εται­ρεί­ας «ΜΑΡ­ΓΕΛ­ΛΟΣ ΕΜΜ. & ΣΙΑ Ο.Ε» στην πλα­τεία Κου­ντου­ριώ­τη, με αι­τιο­λο­γία την ανά­κλη­ση της αρ­χι­κής αρ­χαιο­λο­γι­κής έγκρι­σης άδειας για τη λει­τουρ­γία του.

Η νέα πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που δια­μορ­φώ­νε­ται έρ­χε­ται να απα­ντή­σει ακρι­βώς σε εκεί­νο το στοι­χείο που πε­ρι­γρά­φε­ται ως βάση της ανά­κλη­σης. Η ίδια η αρ­μό­δια αρ­χαιο­λο­γι­κή υπη­ρε­σία επα­να­φέ­ρει σε ισχύ προ­γε­νέ­στε­ρες εγκρί­σεις, με ρητή ανα­φο­ρά ότι η απο­δι­δό­με­νη χρήση αφορά απο­κλει­στι­κά το μι­σθω­μέ­νο κτί­σμα και ότι το ζή­τη­μα του πε­ρι­βάλ­λο­ντος χώρου θα επα­νε­ξε­τα­στεί με νέο αί­τη­μα. Αυτό πρα­κτι­κά ση­μαί­νει ότι το σκέ­λος της λει­τουρ­γί­ας στον εσω­τε­ρι­κό χώρο, το οποίο είχε βρε­θεί στο επί­κε­ντρο, απο­κτά ξανά θε­σμι­κό έρει­σμα.

Το αί­τη­μα της επι­χεί­ρη­σης και η διοι­κη­τι­κή αλυ­σί­δα που οδη­γεί στη Δευ­τέ­ρα

Στα υπη­ρε­σια­κά στοι­χεία πε­ρι­λαμ­βά­νε­ται αί­τη­μα της εται­ρεί­ας «ΜΑΡ­ΓΕΛ­ΛΟΣ ΕΜΑ­ΝΟΥ­ΗΛ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε» με ημε­ρο­μη­νία 02/01/2026, με το οποίο ζη­τεί­ται η ανά­κλη­ση της από­φα­σης σφρά­γι­σης και δια­κο­πής λει­τουρ­γί­ας, επι­κα­λού­με­νη το έγ­γρα­φο της Υπη­ρε­σί­ας Νε­ω­τέ­ρων Μνη­μεί­ων της 31/12/2025.

Στο επί­πε­δο του Δήμου, η ΥΔΟΜ κα­τα­γρά­φει ξε­κά­θα­ρα ότι, μετά τη με­τα­βο­λή της αρ­χαιο­λο­γι­κής κρί­σης, η δυ­να­τό­τη­τα και νο­μι­μό­τη­τα ανά­κλη­σης της από­φα­σης σφρά­γι­σης θα εξε­τα­στεί από τη Νο­μι­κή Υπη­ρε­σία.

Η γνω­μο­δό­τη­ση της Νο­μι­κής Υπη­ρε­σί­ας και το κρί­σι­μο συ­μπέ­ρα­σμα

Η Νο­μι­κή Υπη­ρε­σία, με γνω­μο­δό­τη­ση υπεν­θυ­μί­ζει ότι η από­φα­ση εξα­κο­λου­θεί να ισχύ­ει πλή­ρως μέχρι το ίδιο όρ­γα­νο που την εξέ­δω­σε να απο­φα­σί­σει την ανά­κλη­σή της, εφό­σον κρί­νει ότι οι λόγοι για τους οποί­ους ελή­φθη δεν συ­ντρέ­χουν πλέον. Η γνω­μο­δό­τη­ση κι­νεί­ται στη λο­γι­κή ότι η ανά­κλη­ση μιας νό­μι­μης δυ­σμε­νούς διοι­κη­τι­κής πρά­ξης επι­τρέ­πε­ται, κατά κα­νό­να, προς όφε­λος του διοι­κου­μέ­νου, ενώ κα­θο­ρι­στι­κό ρόλο έχει η δια­κρι­τι­κή ευ­χέ­ρεια της διοί­κη­σης, με το όρ­γα­νο που εξέ­δω­σε την πράξη να πα­ρα­μέ­νει αρ­μό­διο να απο­φαν­θεί για τη με­τα­βο­λή των πραγ­μα­τι­κών και νο­μι­κών συν­θη­κών. Η ουσία εδώ βρί­σκε­ται στη θε­σμι­κή γέ­φυ­ρα ανά­με­σα στη με­τα­βο­λή των δε­δο­μέ­νων και στην επι­κεί­με­νη από­φα­ση. Η Νο­μι­κή Υπη­ρε­σία δεν προ­α­ναγ­γέλ­λει αυ­τό­μα­τα την ανά­κλη­ση, αλλά πε­ρι­γρά­φει κα­θα­ρά τον δρόμο: εφό­σον το αρ­μό­διο όρ­γα­νο κρί­νει ότι οι λόγοι δεν υπάρ­χουν πλέον, μπο­ρεί να ανα­κα­λέ­σει τη δική του προη­γού­με­νη από­φα­ση. Αυτό το σκε­πτι­κό κου­μπώ­νει άμεσα με την επί­ση­μη επα­να­φο­ρά της αρ­χαιο­λο­γι­κής έγκρι­σης, γε­γο­νός που στην πράξη αφαι­ρεί το θε­μέ­λιο πάνω στο οποίο στη­ρί­χθη­κε η προη­γού­με­νη κύ­ρω­ση.

Γιατί η συ­νε­δρί­α­ση θε­ω­ρεί­ται κομ­βι­κή

Με βάση τη χρο­νι­κή αλ­λη­λου­χία των εγ­γρά­φων, η συ­νε­δρί­α­ση της Δευ­τέ­ρας απο­κτά χα­ρα­κτή­ρα κομ­βι­κής κα­μπής, επει­δή κα­λεί­ται να με­τα­φρά­σει μια διοι­κη­τι­κή και πραγ­μα­τι­κή με­τα­βο­λή σε επί­ση­μη από­φα­ση. Η θε­τι­κή ει­σή­γη­ση που ανα­μέ­νε­ται να τεθεί ενώ­πιον της Δη­μο­τι­κής Επι­τρο­πής στη­ρί­ζε­ται ακρι­βώς στο ότι ο λόγος που οδή­γη­σε στη σφρά­γι­ση, δη­λα­δή η απου­σία ισχύ­ου­σας αρ­χαιο­λο­γι­κής έγκρι­σης, έχει πλέον αρθεί, του­λά­χι­στον ως προς τη λει­τουρ­γία στον εσω­τε­ρι­κό χώρο του μι­σθω­μέ­νου κτί­σμα­τος.

Στο τέλος της ημέ­ρας, η υπό­θε­ση RONDA απο­τε­λεί ένα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό πα­ρά­δειγ­μα του πώς η το­πι­κή αυ­το­διοί­κη­ση, η πο­λε­ο­δο­μία, η νο­μι­κή υπη­ρε­σία και οι υπη­ρε­σί­ες προ­στα­σί­ας μνη­μεί­ων συν­δια­μορ­φώ­νουν τη γραμ­μή ανά­με­σα στην επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα και στην προ­στα­σία του πο­λι­τι­στι­κού απο­θέ­μα­τος.

Η ανα­με­νό­με­νη απο­δο­χή της θε­τι­κής ει­σή­γη­σης τη Δευ­τέ­ρα δεν θα κλεί­σει απλώς έναν κύκλο σφρά­γι­σης, αλλά θα ση­μα­το­δο­τή­σει ότι οι διοι­κη­τι­κές κυ­ρώ­σεις συν­δέ­ο­νται άμεσα με τα πραγ­μα­τι­κά δε­δο­μέ­να και ότι, όταν αυτά με­τα­βάλ­λο­νται τεκ­μη­ριω­μέ­να, οφεί­λει να με­τα­βάλ­λε­ται αντί­στοι­χα και η διοι­κη­τι­κή στάση, πάντα μέσα στο πλαί­σιο των όρων και των αρ­μο­διο­τή­των που θέ­τουν οι θε­σμοί.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.