ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Προσωρινή διοίκηση Ροδίτικης εταιρείας στο επίκεντρο της ένδικης διαφοράς για να ξεμπλοκάρουν επιδόσεις και αποβολή από πλειστηριασμένα ακίνητα

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
πλειστηριασμοί

• Η αίτηση για την έκδοση προ­σω­ρι­νής δια­τα­γής θα εκδι­κα­στεί την προσεχή Τετάρτη 21/1/2026,  σε μια δια­δι­κα­σία που κρίνει αν θα υπάρξει άμεση λύση στο διοι­κη­τικό κενό που παρα­λύει τις επό­με­νες κινή­σεις

Η ένδικη διαφορά που φτάνει στο Πρω­το­δι­κείο Ρόδου δεν αφορά μια αφη­ρη­μένη εται­ρική διαμάχη, ούτε μια τυπική αντι­δι­κία χαρτιών. Αφορά στο αν μια δικα­στική δια­δι­κα­σία που ακο­λού­θησε πλει­στη­ρια­σμό ακι­νή­των μπορεί να προ­χω­ρή­σει στην πράξη ή αν θα συνε­χί­σει να «κολλάει» στο πιο βασικό σημείο, στην ύπαρξη νόμιμου εκπρο­σώ­που για να γίνουν οι απαι­τού­με­νες επι­δό­σεις και οι επό­με­νες ενέρ­γειες. Σε αυτό ακριβώς το σημείο συγκλί­νουν όλα, ένας πλει­στη­ρια­σμός που έχει ήδη συντε­λε­στεί, ακίνητα που έχουν ήδη αλλάξει ιδιο­κτη­σιακό καθε­στώς και μια οφει­λέ­τιδα εται­ρεία που, σύμφωνα με τα στοι­χεία της υπό­θε­σης, εμφα­νί­ζε­ται χωρίς ενεργή διοί­κηση μετά τη λήξη της θητείας του διοι­κη­τι­κού της συμ­βου­λίου από 31/5/2022.

Τι ακριβώς εκπλει­στη­ριά­στηκε και πού βρί­σκο­νται τα ακίνητα

Τα ακίνητα που εκπλει­στη­ριά­στη­καν βρί­σκο­νται στην κτη­μα­τική περι­φέ­ρεια Παστί­δας του Δήμου Ρόδου. Ο ηλε­κτρο­νι­κός πλει­στη­ρια­σμός, όπως ανα­φέ­ρε­ται στο ιστο­ρικό της υπό­θε­σης, πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε στις 23/10/2024. Το πρώτο ακίνητο περι­γρά­φε­ται ως γήπεδο έκτασης 11.030 τμ στη θέση «Σταμάτη Ρόκκιες». Το γήπεδο εφά­πτε­ται στην επαρ­χιακή οδό Τσαΐρι-Αεροδρομίου και πρό­κει­ται για ασκεπές γήπεδο εκτός σχεδίου. Το δεύτερο ακίνητο περι­γρά­φε­ται ως αγρός έκτασης 11.360 τμ. Στα όρια του ακι­νή­του ανα­φέ­ρε­ται η γειτ­νί­αση με ημιο­νική οδό Παστίδας-Καλυθιές, ενώ επίσης σημειώ­νε­ται επαφή με την επαρ­χιακή οδό Τσαΐρι-Αεροδρομίου και ότι είναι εκτός σχεδίου, άρτιο και οικο­δο­μή­σιμο. Πάνω στο δεύτερο ακίνητο, υφί­στα­ται έγκριση κατα­σκευής 3 μεταλ­λι­κών κτηρίων συνο­λι­κής επι­φά­νειας 3.407,38 τμ, με επι­μέ­ρους επι­φά­νειες και ύψη, ενώ γίνεται και αναφορά σε πραγ­μα­τική κατά­σταση κατά την αυτοψία, με μεταλ­λικό κτήριο περίπου 1.000 τμ και πρό­σθε­τες πρό­χει­ρες μεταλ­λι­κές κατα­σκευές και απο­θη­κευ­τι­κούς χώρους.

Το πραγ­μα­τικό αντι­κεί­μενο της ένδικης δια­φο­ράς

Το αίτημα εστιά­ζει στη δικα­στική ρύθμιση του κενού διοί­κη­σης μέσω διο­ρι­σμού προ­σω­ρι­νής διοί­κη­σης, ώστε να υπάρχει νόμιμο όργανο εκπρο­σώ­πη­σης που να μπορεί να παρα­λά­βει έγγραφα, να δεχθεί επι­δό­σεις και να επι­τρέ­ψει να εξε­λι­χθούν πράξεις που σήμερα παρα­μέ­νουν μετέ­ω­ρες. Μετά από ηλε­κτρο­νικό πλει­στη­ρια­σμό ακι­νή­των τον Οκτώ­βριο 2024 και την ολο­κλή­ρωση των σχε­τι­κών σταδίων που οδηγούν στην κατο­χύ­ρωση, το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι η πρα­κτική απο­κα­τά­σταση της νέας κατά­στα­σης στα ακίνητα. Εκεί ακριβώς εμφα­νί­ζε­ται ο κόμπος. Για να προ­χω­ρή­σει μια δια­δι­κα­σία απο­βο­λής της οφει­λέ­τι­δας από τα ακίνητα και κάθε τρίτου που τυχόν τα κατέχει ή επι­κα­λεί­ται δικαιώ­ματα, απαι­τού­νται τυπικές αλλά απα­ραί­τη­τες ενέρ­γειες. Αν αυτές δεν μπορούν να γίνουν σωστά, η νέα πραγ­μα­τι­κό­τητα που προ­κύ­πτει από τον πλει­στη­ρια­σμό μένει στην πράξη «στα χαρτιά», με ό,τι αυτό συνε­πά­γε­ται για χρήση, αξιο­ποί­ηση, ασφά­λεια και ευθύνη γύρω από την περιου­σία. Την πλευρά των καθού εκπρο­σω­πεί ο δικη­γό­ρος κ. Αχιλ­λέας Δασκα­λά­κης.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.