ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πανεπιστήμια: Διαγράφονται 280.000 “αιώνιοι” φοιτητές, μένουν 35.000 που ζήτησαν παράταση σπουδών

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Σε εφαρ­μογή μπαίνει, με το τέλος του 2025, η δεύτερη φάση εφαρ­μο­γής του νόμου που αφορά τη δια­γραφή ανε­νερ­γών φοι­τη­τών από τα ελλη­νικά δημόσια πανε­πι­στή­μια. Όπως ξεκα­θά­ρισε, μιλώ­ντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουρ­γός Παι­δείας, Σοφία Ζαχα­ράκη, 35.000 φοι­τη­τές αξιο­ποί­η­σαν τη “δεύτερη ευκαι­ρία” που δόθηκε με το θεσμικό πλαίσιο που ψηφί­στηκε το περα­σμένο καλο­καίρι, ενώ περίπου 280.000 ανε­νερ­γοί φοι­τη­τές θα δια­γρα­φούν.

“Κατανοώ απόλυτα, ότι κάθε αλλαγή σε ένα τόσο ευαί­σθητο ζήτημα γεννά ανη­συ­χίες. Θέλω όμως να είμαι ξεκά­θαρη: δεν μιλάμε για τιμω­ρη­τι­κές πολι­τι­κές, ούτε για “εκκα­θα­ρί­σεις” φοι­τη­τών, αλλά για ένα σύγ­χρονο, δίκαιο και λει­τουρ­γικό πλαίσιο, που βάζει τάξη χωρίς να στερεί ευκαι­ρίες”, επε­σή­μανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ζαχα­ράκη.

Η υπουρ­γός εξέ­φρασε την άποψη ότι το καθε­στώς των ανε­νερ­γών φοι­τη­τών εδώ και δεκα­ε­τίες “αδι­κούσε τους πάντες: τα Ιδρύ­ματα που δεν μπο­ρού­σαν να προ­γραμ­μα­τί­σουν, τους ενερ­γούς φοι­τη­τές που κοπί­α­ζαν και κυρίως τους ίδιους τους νέους μας, που έμεναν εγκλω­βι­σμέ­νοι, χωρίς ουσια­στική σύνδεση με τις σπουδές τους”.

Η κ. Ζαχα­ράκη σημεί­ωσε ότι η νομο­θε­τική παρέμ­βαση που έγινε απο­δεί­χθηκε “ανα­γκαία”, ενώ τόνισε ότι το νέο πλαίσιο “δεν είναι άκαμπτο”. “Προ­βλέ­πει ρητά εξαι­ρέ­σεις και ευε­λι­ξία για όσους εργά­ζο­νται, για όσους έχουν προ­βλή­ματα υγείας ή σοβαρές οικο­γε­νεια­κές και κοι­νω­νι­κές υπο­χρε­ώ­σεις. Δεν αντι­με­τω­πί­ζουμε όλους το ίδιο, αλλά τον καθένα δίκαια. Το επόμενο διά­στημα θα δια­γρα­φούν περίπου 280.000 ανε­νερ­γοί φοι­τη­τές, ενώ για σοβα­ρούς κοι­νω­νι­κούς λόγους θα δοθεί η ανα­γκαία παρά­ταση. Ταυ­τό­χρονα, 35.000 φοι­τη­τές μας αξιο­ποί­η­σαν τη “δεύτερη ευκαι­ρία” που θεσπί­σαμε, κι αυτό λέει πολλά για το πόσο ανα­γκαία ήταν αυτή η παρέμ­βαση”, είπε χαρα­κτη­ρι­στικά.

Η κ. Ζαχα­ράκη επε­σή­μανε, δε, ότι η φοι­τη­τική ιδιό­τητα “δεν ισχύει εφ’ όρου ζωής σε κανένα σύγ­χρονο ευρω­παϊκό πανε­πι­στή­μιο” και πρό­σθεσε ότι στόχος είναι τα πτυχία να έχουν αξία και “να αντα­να­κλούν προ­σπά­θεια, ικα­νό­τη­τες και μεράκι”.

“Στόχος μας είναι ένα δημόσιο πανε­πι­στή­μιο σύγ­χρονο, εξω­στρε­φές και συμπε­ρι­λη­πτικό. Ένα πανε­πι­στή­μιο που στη­ρί­ζει τον φοιτητή, χτίζει το μέλλον του και δεν τον αφήνει επ’ αόρι­στον στο περι­θώ­ριο. Δεν κλεί­νουμε πόρτες, αλλά ανοί­γουμε δρόμους σε σπουδές με προ­ο­πτική, αξιο­πι­στία και θεσμική συνέ­πεια”, κατέ­ληξε η υπουρ­γός.

Το νομο­θε­τικό πλαίσιο και οι αριθμοί

Η 31η Δεκεμ­βρίου 2025 είναι η ημε­ρο­μη­νία, κατά την οποία αυτό­ματα θα δια­γρα­φούν όσοι έχουν ξεπε­ρά­σει την ανώτατη χρονική διάρ­κεια φοί­τη­σης, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανώτατη διάρ­κεια φοί­τη­σης και τις δυνα­τό­τη­τες ολο­κλή­ρω­σης σπουδών στα ΑΕΙ, όπως ψηφί­στηκε το περα­σμένο καλο­καίρι, προ­βλέ­πει ότι όσοι φοι­τη­τές έχουν ολο­κλη­ρώ­σει το 70% των μαθη­μά­των ή πιστω­τι­κών μονάδων και έχουν συμ­με­τά­σχει σε εξε­τά­σεις του­λά­χι­στον δύο φορές τα τελευ­ταία δύο χρόνια, είχαν δικαί­ωμα ολο­κλή­ρω­σης σπουδών εντός δύο επι­πλέον εξα­μή­νων, κατόπιν υπο­βο­λής αίτησης, εντός 30 ημερών από την έκδοση των βαθ­μο­λο­γίων της εξε­τα­στι­κής περιό­δου του Σεπτεμ­βρίου κατά την οποία συμπλη­ρώ­νε­ται η ανώτατη χρονική διάρ­κεια φοί­τη­σης.

Όσοι δεν εκκί­νη­σαν τη δια­δι­κα­σία παρά­τα­σης σπουδών, θα δια­γρα­φούν αυτό­ματα στο τέλος του ημε­ρο­λο­για­κού έτους.

Από τη δια­γραφή εξαι­ρού­νται τα άτομα με ανα­πη­ρία άνω του 50%, ενώ προ­βλέ­πε­ται κατ’ εξαί­ρεση υπέρ­βαση της ανώ­τα­της διάρ­κειας φοί­τη­σης για σοβα­ρούς λόγους υγείας.

Σημειώ­νε­ται ότι η ρύθμιση δεν επη­ρε­ά­ζει ενερ­γούς φοι­τη­τές, ούτε όσους βρί­σκο­νται εντός του νόμιμου χρο­νι­κού πλαι­σίου σπουδών (4+2 ή 5+3 έτη).

Επι­πρό­σθετα, η πρό­βλεψη για μερική φοίτηση αφορά σε γονείς παιδιών έως 8 ετών, εργα­ζό­με­νους (άνω των 20 ωρών εργα­σίας την εβδο­μάδα απο­δε­δειγ­μένα) και πρω­τα­θλη­τές και αθλητές με εντα­τικό πρό­γραμμα.

Σύμφωνα με την τελευ­ταία έκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώ­τα­της Εκπαί­δευ­σης (ΕΘΑΑΕ), που δημο­σιεύ­θηκε τον περα­σμένο Ιούνιο, το σύνολο των ενεργών φοι­τη­τών των ΑΕΙ κατά την ακα­δη­μαϊκή χρονιά 2023-24 ήταν 352.099. Παράλ­ληλα, οι εγγε­γραμ­μέ­νοι φοι­τη­τές ήταν συνο­λικά 703.857, κάτι που συνε­πά­γε­ται ότι οι μη ενεργοί φοι­τη­τές, κατά την ίδια περίοδο, ανήλθαν στους 351.758.

Πηγή: capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.