ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μη αναγνωρισμένες αναλήψεις από ΑΤΜ πυροδοτούν έρευνα για πιθανή υποκλοπή στοιχείων

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΑ

• 56χρονη ημε­δα­πή κα­ταγ­γέλ­λει δύο ανα­λή­ψεις συ­νο­λι­κού ύψους 1.101,50 € ενώ η κάρτα της βρι­σκό­ταν στην κα­το­χή της και κινεί δια­δι­κα­σία αμ­φι­σβή­τη­σης συ­ναλ­λα­γών

56χρονη ημε­δα­πή, επαγ­γελ­μα­τί­ας της κτη­μα­τα­γο­ράς, κα­τήγ­γει­λε ότι δια­πι­στώ­θη­καν δύο ανα­λή­ψεις από τον συν­δε­δε­μέ­νο με τον λο­γα­ρια­σμό της στην Τρά­πε­ζα Πει­ραιώς χωρίς δική της εντο­λή.

Τα ποσά απο­σύρ­θη­καν από αυ­τό­μα­το μη­χά­νη­μα συ­ναλ­λα­γών σε κε­ντρι­κό ση­μείο της πόλης την ώρα που η ίδια δια­βε­βαιώ­νει ότι η χρε­ω­στι­κή της κάρτα δεν είχε απο­λε­σθεί και βρι­σκό­ταν διαρ­κώς στην κα­το­χή της.

Η κα­ταγ­γε­λία ενερ­γο­ποί­η­σε προ­α­νά­κρι­ση και τις προ­βλε­πό­με­νες τρα­πε­ζι­κές δια­δι­κα­σί­ες για αμ­φι­σβή­τη­ση συ­ναλ­λα­γών.

Σύμ­φω­να με την κα­ταγ­γε­λία, την 25/11/2025 και ώρα 11:13 πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε ανά­λη­ψη 601,50 € από ΑΤΜ. Την 26/11/2025 και ώρα 16:09 ακο­λού­θη­σε δεύ­τε­ρη ανά­λη­ψη 500 €. Το συ­νο­λι­κό ποσό που λεί­πει από τον λο­γα­ρια­σμό ανέρ­χε­ται σε 1.101,50 €.

Η πα­θού­σα εντό­πι­σε τις κι­νή­σεις μέσω της υπη­ρε­σί­ας ηλε­κτρο­νι­κής τρα­πε­ζι­κής και ενη­μέ­ρω­σε άμεσα το κα­τά­στη­μα της Τρά­πε­ζας Πει­ραιώς, ξε­κι­νώ­ντας δια­δι­κα­σία αμ­φι­σβή­τη­σης και ακύ­ρω­σης της κάρ­τας.

Οι ανα­λή­ψεις, όπως προ­κύ­πτει από τα αρ­χι­κά στοι­χεία, έγι­ναν σε μη­χά­νη­μα τύπου Cash Flex επί της οδού Αγίου Ιω­άν­νη, έξω από την Πο­λε­ο­δο­μία Ρόδου, εντός των διοι­κη­τι­κών ορίων του Δήμου Ρόδου.

Το γε­γο­νός ότι η κάρτα της 56χρο­νης βρι­σκό­ταν στην κα­το­χή της την ώρα των συ­ναλ­λα­γών απο­τε­λεί κρί­σι­μο δεί­κτη για πι­θα­νή υπο­κλο­πή στοι­χεί­ων κάρ­τας και κω­δι­κού μέσω τε­χνι­κών όπως η αντι­γρα­φή μα­γνη­τι­κής ται­νί­ας ή η πα­ρά­νο­μη κα­τα­γρα­φή PIN.

Τα συ­γκε­κρι­μέ­να πε­ρι­στα­τι­κά εξε­τά­ζο­νται από τις αρχές με έμ­φα­ση στον εντο­πι­σμό τυχόν πα­ρεμ­βά­σε­ων στον εξο­πλι­σμό του ΑΤΜ ή σε εν­διά­με­σες ψη­φια­κές αλυ­σί­δες πλη­ρω­μών.

Η 56χρονη ανέ­φε­ρε ότι δεν ανα­γνω­ρί­ζει καμία από τις δύο κι­νή­σεις, ότι ο λο­γα­ρια­σμός της πα­ρα­μέ­νει ασφα­λι­σμέ­νος ένα­ντι κλο­πής ή απά­της και ότι προ­χώ­ρη­σε χωρίς κα­θυ­στέ­ρη­ση στην ακύ­ρω­ση της κάρ­τας της.

Επι­πλέ­ον, ση­μεί­ω­σε πως ου­δέ­πο­τε απώ­λε­σε την κάρτα της και δεν την πα­ρέ­δω­σε σε τρίτο πρό­σω­πο.

Στο επί­κε­ντρο των ερευ­νών βρί­σκο­νται η συλ­λο­γή ψη­φια­κών ιχνών από το ΑΤΜ, η ανα­ζή­τη­ση οπτι­κού υλι­κού από το ση­μείο, η αντι­πα­ρα­βο­λή χρο­νι­κών με­τα­δε­δο­μέ­νων των συ­ναλ­λα­γών και η πι­θα­νή δια­σύν­δε­ση με άλλα πα­ρό­μοια πε­ρι­στα­τι­κά της ίδιας πε­ριό­δου.

Πα­ράλ­λη­λα, ανα­μέ­νε­ται η επί­ση­μη απά­ντη­ση της τρά­πε­ζας ως προς την πο­ρεία της αμ­φι­σβή­τη­σης και την ενερ­γο­ποί­η­ση της ασφα­λι­στι­κής κά­λυ­ψης, δια­δι­κα­σία που πε­ρι­λαμ­βά­νει τε­χνι­κό έλεγ­χο της γνη­σιό­τη­τας των συ­ναλ­λα­γών και αντι­στοί­χι­ση με το προ­φίλ χρή­σης της κάρ­τας.

Οι μέ­θο­δοι που απα­σχο­λούν τις έρευ­νες

Πα­ρό­τι η έρευ­να βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη, οι αρχές εξε­τά­ζουν συ­νή­θεις πρα­κτι­κές όπως μι­κρο­συ­σκευ­ές αντι­γρα­φής στοι­χεί­ων σε θυ­ρί­δες ει­σα­γω­γής κάρ­τας, κα­λύμ­μα­τα σε πλη­κτρο­λό­για για την υπο­κλο­πή του PIN, ή τε­χνι­κές κοι­νω­νι­κής μη­χα­νι­κής που οδη­γούν σε απο­κά­λυ­ψη κω­δι­κών. Οι ει­δι­κοί υπεν­θυ­μί­ζουν ότι τα μη­χα­νή­μα­τα εκτός κε­ντρι­κών τρα­πε­ζι­κών υπο­κα­τα­στη­μά­των υπό­κει­νται σε αυ­ξη­μέ­νο κίν­δυ­νο και ότι ο οπτι­κός έλεγ­χος της θυ­ρί­δας και του πλη­κτρο­λο­γί­ου από τον χρή­στη πα­ρα­μέ­νει απα­ραί­τη­τος.

Η προ­α­νά­κρι­ση θα συ­νε­χι­στεί με τη συ­γκέ­ντρω­ση μαρ­τυ­ρι­κού υλι­κού και την τε­χνι­κή πραγ­μα­το­γνω­μο­σύ­νη στο συ­γκε­κρι­μέ­νο μη­χά­νη­μα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Τόνια  /  03.12.2025 14:09

    Μου συνέβη κι εμένα κάτι παρόμοιο.
    Εμφανίστηκε στον λογαριασμό μου της Πειραιώς, μια συναλλαγή ενός μικρού ποσού με μία ανύπαρκτη εταιρεία! Αμέσως ενημέρωσα την τράπεζα & ακύρωσα την κάρτα.
    Όταν πήγα στο κατάστημα Ναυπλίου για έκδοση νέας κάρτας, ο υπάλληλος μου πρότεινε να ασφαλίσω τους λογαριασμούς μου, για την προστασία τους από κλοπές στο διαδίκτυο!!!!!!!!!
    Πλέον είμαι ανήσυχη & σκέφτομαι έντονα να μπω σε διαδικασίες να μεταφέρω την μισθοδοσία & τις καταθέσεις μου σε άλλη τράπεζα.
    Την 28/11 (Black Friday) έπεσε το σύστημα της Πειραιώς & τρελάθηκα.

  • Μαρία  /  01.12.2025 20:23

    το ίδιο γίνεται σε όλες τις τράπεζες. το ηλιθιο δεν δημοκρατικό, τεχνική νοημοησήνη δεν αφήνει ναπληρώνω τα πάγια έξοδά μου. Έσχος στην τεχητή νοημοσήνη σας. Αχρηστοι του βλάκα που λέγεται μακάκας. Λοιπόν NGB όλα τα αίσχη σου να με απαλάξουν Αισχως.Βουτάει η τεχνιτή νοημοσήνη τα λεφτά μου. Αίσχως η εθνική τράπεζα που αφήνει τους μακάκε τεχνητές ανοήμονες και εγώ δεν μπορώ να βγάλω να λεφτά της σύνταξής μου. Αυτή είναι η τεχνητα ανοήμονα όντα . Τα λεφτά μου θέλω τεχνιτό αδρίκελο.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.