ΕΙΔΗΣΕΙΣ

13η Γενική Συνέλευση ΞΕΕ: Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για το αύριο της φιλοξενίας

news room 9 λεπτά ανάγνωση
ΞΕΕ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Με μεγάλη συμ­με­τοχή ξενο­δό­χων από κάθε γωνιά της χώρας πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε το Σάββατο 22 Νοεμ­βρίου 2025 η 13η Γενική Συνέ­λευση του Ξενο­δο­χεια­κού Επι­με­λη­τη­ρίου Ελλάδος, στο εκθε­σιακό κέντρο Metropolitan ΕXPO, όπου διε­ξά­γε­ται η μεγάλη κλαδική έκθεση ΧΕΝΙΑ. Η φετινή Γενική Συνέ­λευση συνέ­πεσε με τον εορ­τα­σμό των 90 χρόνων λει­τουρ­γίας του ΞΕΕ, προσ­δί­δο­ντας ιδιαί­τερο συμ­βο­λι­σμό στη συζή­τηση όλων των μεγάλων θεμάτων  για το παρόν και το μέλλον του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού που βρέ­θη­καν στο επί­κε­ντρο των εργα­σιών της Γενικής Συνέ­λευ­σης.

Ο Πρό­ε­δρος του ΞΕΕ κ. Αλέ­ξαν­δρος Βασι­λι­κός στην κεντρική ομιλία του παρου­σί­ασε τους 5 άξονες για την «επόμενη μέρα» της ελλη­νι­κής Φιλο­ξε­νίας, τονί­ζο­ντας χαρα­κτη­ρι­στικά πως  «το αύριο κερ­δί­ζε­ται με όραμα, με σχέδιο και σκληρή καθη­με­ρινή προ­σπά­θεια».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΞΕΕ, πρώτος άξονας είναι η αυθε­ντι­κό­τητα, καθώς η ελλη­νική φιλο­ξε­νία είναι πάνω απ’ όλα η ανθρώ­πινη ζεστα­σιά, το χαμό­γελο και το φιλό­τιμο.

Δεύ­τε­ρος άξονας είναι η ανάγκη της προ­σέλ­κυ­σης Ελλήνων εργα­ζο­μέ­νων, με ανα­βάθ­μιση της εκπαί­δευ­σής τους και των δεξιο­τή­των τους.

Τρίτος άξονας,  η ανά­πτυξη με όρους βιω­σι­μό­τη­τας και προ­στα­σίας του φυσικού κάλλους και του περι­βάλ­λο­ντος.

Τέταρ­τος άξονας, η δια­μόρ­φωση μιας νέας κουλ­τού­ρας φιλο­ξε­νίας για να καλ­λιερ­γη­θούν νέες νοο­τρο­πίες και νέες αντι­λή­ψεις, που θα ανα­γνω­ρί­ζουν πως η Φιλο­ξε­νία είναι Ελλάδα.

Πέμπτος άξονας είναι η κοι­νω­νική ευθύνη με τα ξενο­δο­χεία ανοιχτά όχι μόνο για τους επι­σκέ­πτες αλλά και για τις τοπικές κοι­νω­νίες, καλ­λιερ­γώ­ντας σχέσεις εμπι­στο­σύ­νης και συνερ­γα­σίας με τους κατοί­κους.

Ειδικά ως προς τον άξονα της βιω­σι­μό­τη­τας, υπο­γραμ­μί­στηκε η παγκό­σμια πρωτιά της Ελλάδας να δια­θέ­τει σήμερα  ένα ολο­κλη­ρω­μένο και και­νο­τόμο σύστημα  Περι­βαλ­λο­ντι­κής Κατά­τα­ξης των ξενο­δο­χείων και τονί­στηκε πως προ­ϋ­πό­θεση για την απο­τε­λε­σμα­τική εφαρ­μογή του είναι η συνερ­γα­σία με την Πολι­τεία,  η οποία θα πρέπει να εξα­σφα­λί­σει χρη­μα­το­δο­τικά εργα­λεία και κίνητρα για τα ξενο­δο­χεία και ειδικά αυτά των μικρό­τε­ρων κατη­γο­ριών.

Επίσης, ο κ. Βασι­λι­κός ανα­φέρ­θηκε εκτενώς και στις προ­κλή­σεις της ψηφια­κής μετά­βα­σης, των αθέ­μι­των πρα­κτι­κών  των μεγάλων ψηφια­κών πλατ­φορ­μών και της δίκαιης ρύθ­μι­σης  της βρα­χυ­χρό­νιας μίσθω­σης προς όφελος της κοι­νω­νίας.

Ο Πρό­ε­δρος του ΞΕΕ κ. Αλέ­ξαν­δρος Βασι­λι­κός μετά την ολο­κλή­ρωση των εργα­σιών της Γενικής Συνέ­λευ­σης,  έκανε την ακό­λουθη δήλωση:

«Η Φιλο­ξε­νία στη­ρί­ζει την οικο­νο­μία και την κοι­νω­νία, ανε­βά­ζει ψηλά τη χώρα. Για να συνε­χι­στεί αυτή η μεγάλη προ­σφορά, δεν μπο­ρούμε να βασι­ζό­μα­στε σε ένα μοντέλο του προη­γού­με­νου αιώνα. Χρεια­ζό­μα­στε νέες βάσεις που θα μας οδη­γή­σουν στο αύριο και τώρα είναι η ώρα για μεγάλες και κρί­σι­μες απο­φά­σεις. Έχουμε και το όραμα και το σχέδιο και τις τεκ­μη­ριω­μέ­νες θέσεις για να κινη­θούμε μπροστά. Οι ξενο­δό­χοι έχουμε απο­δεί­ξει δια­χρο­νικά πως ξέρουμε να πρω­το­πο­ρούμε και θα συνε­χί­σουμε να το κάνουμε,  ώστε  να χτί­σουμε ένα μέλλον ακόμη πιο δυνα­μικό και πιο ελπι­δο­φόρο για τον κλάδο μας, για τη Φιλο­ξε­νία και την Ελλάδα.».

Η ομιλία του Αλέ­ξαν­δρου Βασι­λι­κού

Στην ομιλία του ο κ. Βασι­λι­κός τόνισε ανα­λυ­τικά:

Κυρίες και Κύριοι Συνά­δελ­φοι,

Οι ξενο­δό­χοι είμαστε πραγ­μα­τικά περή­φα­νοι γιατί η Φιλο­ξε­νία στη­ρί­ζει την Ελλάδα. Με τη διο­ρα­τι­κό­τητά μας, με τη δουλειά μας, με την τόλμη μας, με τις επεν­δύ­σεις μας,  απο­δει­κνύ­ουμε σταθερά πως η Φιλο­ξε­νία είναι εθνικό κεφά­λαιο ώστε να μπο­ρούμε να κατα­κτάμε δια­κρί­σεις και πρωτιές σε παγκό­σμιο επίπεδο.

Και για να λέμε την αλήθεια, ως χώρα δεν έχουμε πολλές ευκαι­ρίες για παγκό­σμια διά­κριση και διεθνή ηγετικό ρόλο. Το γεγονός πως η Φιλο­ξε­νία είναι αυτή που σηκώνει ψηλά τη χώρα, δικαιώ­νει απόλυτα τη συλ­λο­γική προ­σπά­θεια του κλάδου μας.

Ωστόσο, η Φιλο­ξε­νία βρί­σκε­ται σε ένα κρίσιμο σταυ­ρο­δρόμι. Δεν είναι καθόλου δεδο­μένο, ούτε και αυτο­νό­ητο πως όλα θα πηγαί­νουν συνεχώς όπως πηγαί­νουν τα τελευ­ταία χρόνια, τα χρόνια της μετά Covid εποχής.

Ναι, οι επι­τυ­χίες μας είναι σημα­ντι­κές, είναι εχέγγυο της αξιο­πι­στίας και των δυνα­το­τή­των μας, αλλά δεν είναι από μόνες τους η ικανή συνθήκη δια­σφά­λι­σης του αύριο για το κλάδο.

Ζούμε σε μια εποχή παγκό­σμιου μετα­σχη­μα­τι­σμού και οι αβε­βαιό­τη­τες είναι πραγ­μα­τικά τερά­στιες. Αν με ρωτήσει κάποιος αν μπορώ να δω τον δρόμο για να συνε­χί­σει η Ευρώπη να παράγει αυτο­κί­νητα ή λευκές συσκευές τα επόμενα 20 χρόνια, θα πω ειλι­κρινά πως δεν τον βλέπω ξεκά­θαρα. Αν όμως με ρωτή­σετε αν υπάρχει δρόμος για τη Φιλο­ξε­νία σε ευρω­παϊκό επίπεδο, το ίδιο ειλι­κρινά θα σας πω πως τον βλέπω, και τον βλέπω ξεκά­θαρα.

Αρκεί να πάψουμε να φοβό­μα­στε να παρα­δε­χθούμε και να ανα­γνω­ρί­σουμε πως η Φιλο­ξε­νία είναι το μεγάλο συγκρι­τικό πλε­ο­νέ­κτημά μας. Είναι το απόλυτο παρά­δοξο να αντι­με­τω­πί­ζουμε ενοχικά το πλε­ο­νέ­κτημα που μας φέρνει πρωτιές και επι­τυ­χίες. Και είναι παντε­λώς άτοπο να μπαίνει στο δημόσιο διάλογο ως θέμα το αν θέλουμε ή δεν θέλουμε τη Φιλο­ξε­νία, την ώρα που πανί­σχυ­ρες οικο­νο­μικά χώρες όπως η Σαου­δική Αραβία στρέ­φο­νται στη φιλο­ξε­νία ως δια­χρο­νική πηγή εισο­δη­μά­των και ευη­με­ρίας για τους πολίτες τους.

Η φιλο­ξε­νία είναι το αύριο, αρκεί τώρα να κάνουμε τις σωστές επι­λο­γές.

Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων απο­φά­σεων!!!

Δεν μπο­ρούμε να εξα­κο­λου­θή­σουμε να πορευό­μα­στε με ένα μοντέλο του οποίου οι βάσεις μπήκαν τον προη­γού­μενο αιώνα. Τώρα χρεια­ζό­μα­στε τις νέες βάσεις. Αυτές που θα μας οδη­γή­σουν στον επόμενο αιώνα.

Νέες βάσεις για μια ουσια­στική στροφή προς την ποιό­τητα, την δια­σύν­δεση με τον πολι­τι­σμό, την ιστορία, τις φυσικές ομορ­φιές, την γαστρο­νο­μία.

Και ποιό­τητα πρέπει να υπάρχει σε όλα τα επίπεδα. Από τα 5 αστέρια μέχρι το 1 αστέρι. Απο τις ιδιω­τι­κές επεν­δύ­σεις μέχρι τις δημό­σιες υπο­δο­μές.

Να βάλουμε τους όρους; Οπωσ­δή­ποτε.

Να αντι­με­τω­πί­σουμε τις υπερ­βο­λές; Σίγουρα, ναι.

Να λύσουμε τα προ­βλή­ματα; Εξυ­πα­κού­ε­ται κι έχουμε καθυ­στε­ρή­σει ήδη.

Η Φιλο­ξε­νία απο­δε­δειγ­μένα όμως μπορεί να είναι ο στρα­τη­γι­κός πυλώνας πάνω στον  οποίο μπορεί η Ελλάδα να χτίσει ένα καλύ­τερο αύριο για όλους.

Σε αυτή την προ­ο­πτική πρέπει να στρέ­ψουμε όλη την προσοχή και το ενδια­φέ­ρον μας. Για να ενι­σχύ­σουμε εκείνα τα χαρα­κτη­ρι­στικά που μας έκαναν «πρω­τα­θλη­τές» και μπορούν να μας πάνε και ακόμη πιο ψηλά.

Και ποιο είναι το βασι­κό­τερο όλων; Η αυθε­ντι­κό­τητα. Η ελλη­νική φιλο­ξε­νία είναι η ανθρώ­πινη ζεστα­σιά, το χαμό­γελο και το φιλό­τιμο. Αυτή την αυθε­ντι­κό­τητα πρέπει να τη θωρα­κί­σουμε και να την ανα­δεί­ξουμε.

Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε «copy paste» προ­ο­ρι­σμούς απρό­σω­πης τεχνη­τής πολυ­τέ­λειας. Δεν είναι αυτό η Ελλάδα και δεν είναι αυτό που ανα­ζη­τάει ο επι­σκέ­πτης που θέλει να βιώσει την εμπει­ρία της ελλη­νι­κής φιλο­ξε­νίας.

Και για να μην παρε­ξη­γηθώ, βεβαίως χρειά­ζο­νται και είναι καλο­δε­χού­με­νες και απα­ραί­τη­τες οι μεγάλες επεν­δύ­σεις στον του­ρι­σμό. Έχουν σημα­ντικό ρόλο να παίξουν. Αλλά  έχοντας πάντοτε στραμ­μένη την προσοχή μας στην ραχο­κο­κα­λιά του εκπρό­σω­που της Ελλη­νι­κής φιλο­ξε­νίας, τα μικρά οικο­γε­νιακά ξενο­δο­χεία!

Δεύτερη βασική παρα­δοχή είναι πως δεν μπο­ρούμε να έχουμε αυθε­ντική ελλη­νική φιλο­ξε­νία χωρίς Έλληνες εργα­ζό­με­νους. Και αυτό σημαί­νει πως πρέπει να προ­σελ­κύ­σουμε νέους ανθρώ­πους στα επαγ­γέλ­ματα της Φιλο­ξε­νίας και να δώσουμε κίνητρα για να χτίσουν τη στα­διο­δρο­μία τους στον ελλη­νικό του­ρι­σμό.

Τρίτη πρου­πό­θεση είναι μια  νέα κουλ­τούρα φιλο­ξε­νίας, η οποία πρέπει να ξεκι­νή­σει από εκεί που ξεκι­νούν όλα. Από την εκπαί­δευση.

Για να καλ­λιερ­γή­σουμε νέες νοο­τρο­πίες και νέες αντι­λή­ψεις,   ώστε οι γενιές που έρχο­νται,  να ανα­γνω­ρί­ζουν πως η Φιλο­ξε­νία είναι Ελλάδα και να γίνο­νται μέρος των επι­τυ­χιών της.

Γι’ αυτό και ως ΞΕΕ δημιουρ­γή­σαμε την Πρω­το­βου­λία «Μαθαίνω τη Φιλο­ξε­νία», το οποίο αριθμεί ήδη τρία προ­γράμ­ματα στα σχόλια της χώρας.

Τέταρ­τος και ουσια­στι­κός πυλώνας του αύριο της Ελλη­νι­κής φιλο­ξε­νίας είναι ο από­λυ­τος σεβα­σμός του φυσικού κάλους και των φυσικών πόρων που κάνουν την χώρα μας μονα­δική. Ανά­πτυξη με όρους βιω­σι­μό­τη­τας αλλά και σαφείς και ξεκά­θα­ρους κανόνες για ΌΛΟΥΣ!!!

Και σε αυτό η Ελλάδα είναι πρω­το­πο­ρεί. Μετά από πρόταση του Ξενο­δο­χεια­κού Επι­με­λη­τη­ρίου Ελλάδας σε συνερ­γα­σία με το Τεχνικό Επι­με­λη­τή­ριο Ελλάδας και νομο­θε­τική πρω­το­βου­λία του Υπουρ­γείου Του­ρι­σμού, η χώρα έχει σήμερα ένα ολο­κλη­ρω­μένο και και­νο­τόμο σύστημα  Περι­βαλ­λο­ντι­κής Κατά­τα­ξης των ξενο­δο­χείων, γεγονός που  συνιστά παγκό­σμια πρωτιά. Η  Ελλάδα τοπο­θε­τεί­ται έτσι ως ηγέτιδα δύναμη στον παγκό­σμιο του­ρι­σμό με τη δική μας σφρα­γίδα, των ξενο­δό­χων.

Απα­ραί­τητη προ­ϋ­πό­θεση για να εφαρ­μο­στεί αυτό το σύστημα, είναι η συνερ­γα­σία με την πολι­τεία, η οποία θα πρέπει να εξα­σφα­λί­σει χρη­μα­το­δο­τικά εργα­λεία και κίνητρα. Όλοι θα πρέπει να κατα­λά­βουμε πως στο θέμα της βιω­σι­μό­τη­τας πρέπει να είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστο­ρίας!!!

Τέλος, καθώς οι κοι­νω­νίες είναι και θα παρα­μεί­νουν σε πίεση, η περαι­τέρω ενί­σχυση της κοι­νω­νι­κής ευθύνης μας απο­τε­λεί κρίσιμο βήμα για τη βιώσιμη ανά­πτυξη και την ουσια­στική αντα­πό­δοση προς τις τοπικές κοι­νω­νίες όπου δρα­στη­ριο­ποιεί­ται κάθε ξενο­δο­χείο.

Τα ξενο­δο­χεία μας πρέπει να είναι ανοιχτά όχι μόνο για τους επι­σκέ­πτες μας αλλά και για τις τοπικές κοι­νω­νίες μας καλ­λιερ­γώ­ντας σχέσεις εμπι­στο­σύ­νης και συνερ­γα­σίας με τους κατοί­κους.

Αυτή η προ­σέγ­γιση δεν ωφελεί μόνο τις κοι­νό­τη­τες, αλλά ενδυ­να­μώ­νει ακόμη περισ­σό­τερο τον θετικό αντί­κτυπο του κλάδου, ενι­σχύ­ο­ντας τη συνοχή, την ποιό­τητα ζωής και την ανθε­κτι­κό­τητα των τοπικών κοι­νο­τή­των στην πράξη και σε βάθος χρόνου.

Κυρίες και κύριοι,

Θέλω στο σημείο αυτό να κάνω μια κρίσιμη επι­σή­μανση. Το αύριο κερ­δί­ζε­ται με όραμα, με σχέδιο και σκληρή καθη­με­ρινή προ­σπά­θεια.

Είναι αλήθεια πως αν πάρουμε την ατζέντα των χρόνιων προ­βλη­μά­των που αντι­με­τω­πί­ζει το ξενο­δο­χείο και ο του­ρι­σμός, μάλλον παρα­μέ­νει ίδια σε ένα μεγάλο βαθμό.

Όμως προ­σω­πικά πιστεύω σε ένα κλάδο περή­φανο και πρω­το­πόρο. Το θαύμα του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού το φτιά­ξαμε εμείς οι ξενο­δό­χοι. Εμείς κάνουμε τη σωστή διά­γνωση των τάσεων κάθε συγκυ­ρίας, εμείς επεν­δύ­ουμε στον σωστό χρόνο,  με τόλμη και ρίσκο, εμείς τρέ­χουμε στις εκθέ­σεις ανά το κόσμο, εμείς ανα­βαθ­μί­ζουμε διαρκώς τις υπη­ρε­σίες μας, με πολ­λα­πλα­σια­στικά  οφέλη για την οικο­νο­μία και την κοι­νω­νία.

Πιστεύω σε έναν κλάδο που δεν περι­μέ­νει το «μάνα εξ ουρανού». Είμαστε ένας κλάδος τολ­μη­ρός που ξέρει να βγαίνει μπροστά. Και το κάνουμε με πράξεις και όχι στα λόγια απέ­να­ντι στις πολύ σοβαρές προ­κλή­σεις που αντι­με­τω­πί­ζουμε.

Με τον ίδιο πρω­το­πο­ριακό τρόπο έχουμε βγει μπροστά για να απα­ντή­σουμε και στις προ­κλή­σεις του ψηφια­κού μετα­σχη­μα­τι­σμού και της τεχνη­τής νοη­μο­σύ­νης. Οι συνε­χείς δια­κρί­σεις και οι επι­τυ­χη­μέ­νες δράσεις του CapsuleT δικαιώ­νουν απόλυτα την πρω­το­βου­λία  για τη δημιουρ­γία του πρώτου και μονα­δι­κού επι­τα­χυ­ντή νεοφυών επι­χει­ρή­σεων που επι­κε­ντρώ­νο­νται απο­κλει­στικά στον του­ρι­σμό.

Πρω­το­πο­ρή­σαμε επίσης με τους Ευρω­παί­ους συνα­δέλ­φους, για να  βάλουμε “φρένο” στις αθέ­μι­τες πρα­κτι­κές των μεγάλων ψηφια­κών πλατ­φορ­μών ώστε κάθε ξενο­δό­χος που επεν­δύει και ανα­λαμ­βά­νει όλα τα κόστη, να είναι και ο πραγ­μα­τι­κός ιδιο­κτή­της του προ­ϊ­ό­ντος του. Είναι εξαι­ρε­τικά σημα­ντικό το γεγονός πως πάνω από 15,000 ξενο­δό­χοι σε όλη την Ευρώπη ένωσαν την φωνή τους όπως είχα μεταξύ άλλων την ευκαι­ρία να παρου­σιάσω στην πρόεδρο του Ευρω­κοι­νο­βου­λίου Ρομπέρτα Μετσολα.

Διότι η Ευρώπη οφείλει να παρέχει το πέπλο προ­στα­σίας στις μικρο­με­σαίες επι­χει­ρή­σεις που απο­τε­λούν τον ακρο­γω­νιαίο λίθο της ίδιας της ταυ­τό­τη­τας της.

Πρώτοι εμείς ανα­δεί­ξαμε επίσης την κοι­νω­νική πτυχή της ανε­ξέ­λεγ­κτης ανά­πτυ­ξης του φαι­νο­μέ­νου των βρα­χυ­χρό­νιων μισθώ­σεων.

Πολύ πριν γίνει ξεκά­θαρη Η Ευρω­παϊκή πολί­τική βούληση ότι η λύση του στε­γα­στι­κού στην Ευρώπη περνάει ΚΑΙ από την περαι­τέρω ρύθμιση της ΒΜ. Μια ρύθμιση η οποία πια δεν μπορεί να περιο­ρι­στεί σε αυτά που έχουμε κάνει ως τώρα.

Κυρίες και Κύριοι Συνά­δελ­φοι,

Το αύριο για τον κλάδο μας δεν θα έρθει μόνο του. Είναι στα δικά μας χέρια και εμείς είμαστε αυτοί που θα το φέρουμε. Η μεγάλη φυγή προς τα εμπρός θα εξαρ­τη­θεί από εμας.

Αυτό το στοί­χημα της αντι­με­τώ­πι­σης των μεγάλων προ­κλή­σεων  που περιέ­γραψα είναι αυτό που καθό­ρισε την απόφασή μου να είμαι ξανά υπο­ψή­φιος για την Προ­ε­δρία του ΞΕΕ. Στην ιστο­ρική στιγμή των μεγάλων απο­φά­σεων που περιέ­γραψα στην ομιλία μου, δεν θα μπο­ρούσα να είμαι απών.

Κλεί­νο­ντας λοιπόν θέλω να εκφράσω την ευγνω­μο­σύνη μου προς όλες και όλους τους συνα­δέλ­φους για την εμπι­στο­σύνη στο πρόσωπό μου και την εντολή που μου έδωσαν να συνε­χίσω για μια ακόμη θητεία στην Προ­ε­δρία του Επι­με­λη­τη­ρίου μας υπη­ρε­τώ­ντας το κοινό μας όραμα για έναν κλάδο που εξε­λίσ­σε­ται, δυνα­μώ­νει και παρα­μέ­νει σταθερά προ­σα­να­το­λι­σμέ­νος προς το Αύριο.

Σας ευχα­ρι­στώ από τα βάθη της καρδιάς μου και δεσμεύ­ο­μαι ότι με το νέο Δ.Σ θα εργα­στούμε  ακού­ρα­στα για να φανούμε όλοι αντά­ξιοι της εμπι­στο­σύ­νης αυτής, χτί­ζο­ντας ένα μέλλον ακόμη πιο δυνα­μικό και πιο ελπι­δο­φόρο για τον κλάδο μας, για τη Φιλο­ξε­νία και την Ελλάδα.

 

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.