ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αναμορφωτικά μέτρα σε 15χρονο Τούρκο για μεταφορά 18 Σύρων μεταναστών

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
λαθρομετανάστες
Μέγεθος γραμμάτων

• Το δι­κα­στή­ριο με­τέ­τρε­ψε την κα­τη­γο­ρία στη βα­σι­κή μορφή αδι­κή­μα­τος και επέ­βα­λε ανα­μορ­φω­τι­κά μέτρα στον ανή­λι­κο που ανα­γνω­ρί­στη­κε ως χει­ρι­στής του σκά­φους

Η υπό­θε­ση ενός 15χρο­νου τουρ­κι­κής υπη­κο­ό­τη­τας που συ­νε­λή­φθη τα ξη­με­ρώ­μα­τα της 5ης Αυ­γού­στου 2025 στη θα­λάσ­σια πε­ριο­χή βο­ρειο­α­να­το­λι­κά της Ρόδου ανα­δει­κνύ­ει με έντα­ση την πίεση των ροών στο νο­τιο­α­να­το­λι­κό Αι­γαίο και την ολο­έ­να συ­χνό­τε­ρη εμπλο­κή ανη­λί­κων σε δί­κτυα με­τα­φο­ράς προ­σφύ­γων και με­τα­να­στών.

Το Τρι­με­λές Δι­κα­στή­ριο Ανη­λί­κων, αφού αξιο­λό­γη­σε τα στοι­χεία της δι­κο­γρα­φί­ας, με­τέ­τρε­ψε χθες την απο­δι­δό­με­νη πράξη στη βα­σι­κή μορφή αδι­κή­μα­τος, κρί­νο­ντας ότι δεν τέ­λε­σε το αδί­κη­μα εκ κερ­δο­σκο­πί­ας και του επέ­βα­λε ανα­μορ­φω­τι­κά μέτρα, υιο­θε­τώ­ντας την παι­δα­γω­γι­κή στό­χευ­ση που ορί­ζει το πλαί­σιο για ανή­λι­κους πα­ρα­βά­τες.

Στο τα­χύ­πλοο επέ­βαι­ναν 18 άτομα συ­ρια­κής κα­τα­γω­γής, ανά­με­σά τους και ανή­λι­κοι, όλοι χωρίς νο­μι­μο­ποι­η­τι­κά έγ­γρα­φα, ενώ το σκά­φος έφερε τουρ­κι­κή ση­μαία και κι­νεί­το ακυ­βέρ­νη­το πριν από την επέμ­βα­ση του Λι­με­νι­κού.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία, το πλωτό πε­ρι­πο­λι­κό του Λι­με­νι­κού εντό­πι­σε γύρω στις 06.00 της 5ης Αυ­γού­στου το τα­χύ­πλοο με την ονο­μα­σία CARLI 48 να πλέει χωρίς έλεγ­χο στη θά­λασ­σα βο­ρειο­α­να­το­λι­κά της Ρόδου. Η ει­κό­να ενός ακυ­βέρ­νη­του σκά­φους με υπε­ρά­ριθ­μους επι­βαί­νο­ντες σε πε­ριο­χή με αυ­ξη­μέ­νη κί­νη­ση ναυ­σι­πλο­ΐ­ας σή­μα­νε συ­να­γερ­μό για άμεση επι­χεί­ρη­ση διά­σω­σης και ελέγ­χου.

Το πλή­ρω­μα του πε­ρι­πο­λι­κού προ­σέγ­γι­σε το σκά­φος, εξα­σφά­λι­σε τους επι­βαί­νο­ντες και προ­χώ­ρη­σε σε προ­σα­γω­γές. Οι 18 επι­βά­τες, συ­ρια­κής κα­τα­γω­γής, στε­ρού­νταν τα­ξι­διω­τι­κών ή άλλων εγ­γρά­φων, ενώ ανά­με­σά τους βρί­σκο­νταν και ανή­λι­κοι. Κατά τον έλεγ­χο κα­τα­σχέ­θη­καν το τα­χύ­πλοο και κι­νη­τές συ­σκευ­ές που εντο­πί­στη­καν στο εσω­τε­ρι­κό του, υλικό που θε­ω­ρεί­ται κρί­σι­μο για την ιχνη­λά­τη­ση της δια­δρο­μής και των επι­κοι­νω­νιών με τους ορ­γα­νω­τές.

Οι προ­α­να­κρι­τι­κές κα­τα­θέ­σεις των επι­βαι­νό­ντων συ­νέ­κλι­ναν στο ότι κα­τέ­βα­λαν περί τα 3.000 ευρώ ο κα­θέ­νας για τη με­τα­φο­ρά από το Μαρ­μα­ρίς προς τα ελ­λη­νι­κά χω­ρι­κά ύδατα. Οι ίδιοι ανα­γνώ­ρι­σαν τον 15χρονο ως τον χει­ρι­στή του τα­χυ­πλό­ου, στοι­χείο που ο ανή­λι­κος φέ­ρε­ται να απο­δέ­χθη­κε στην προ­α­νά­κρι­ση. Η ει­κό­να που προ­κύ­πτει είναι εκεί­νη ενός τα­ξι­διού υψη­λού ρί­σκου, με άτομα σε ευά­λω­τη θέση να στη­ρί­ζο­νται σε ένα επι­κίν­δυ­νο δί­κτυο με­τα­φο­ράς που επι­στρα­τεύ­ει νέους αν­θρώ­πους για κρί­σι­μους ρό­λους.

Ως συ­νή­γο­ρός του πα­ρέ­στη ο κ. Στέ­λιος Κιουρ­τζής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.