Εβδομάδα έντονης μεταβλητότητας στο μέτωπο της τιμής του ρεύματος στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά είναι αυτή που διανύουμε.
Και τούτο καθώς από τα 34,04 ευρώ που ήταν η τιμή της μεγαβατώρας την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, καταγράφοντας το χαμηλότερο σημείο του έτους μέχρι τώρα, δύο 24ωρα αποδείχθηκαν αρκετά ώστε με ισάριθμες διαδοχικές αυξήσεις να «πετάξει» για σήμερα στα 103,82 ευρώ.
Ειδικότερα, για σήμερα Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου, με βάση τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η τιμή είναι αυξημένη κατά 36,08% σε σχέση με χθες Δευτέρα που είχε κλείσει στα 76,30 ευρώ/MWh. Σημείο στο οποίο έφτασε μετά από αύξηση της τάξης του 124,12% σε σχέση με τα 34,04 ευρώ/MWh της περασμένης Κυριακής.
Όσον αφορά τη διακύμανση, η χαμηλότερη τιμή για σήμερα, κατά τις μεσημεριανές ώρες της αυξημένης παραγωγής των ΑΠΕ, είναι στα 10 ευρώ/MWh, ενώ η υψηλότερη καταγράφεται στις 8 το βράδυ, όταν τη σκυτάλη από τις ΑΠΕ έχουν πάρει οι μονάδες φυσικού αερίου και φτάνει τα 363,60 ευρώ/MWh.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τις προηγούμενες ημέρες, με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, -έντονη ηλιοφάνεια και βοριάδες-, είχαμε υπερπαραγωγή των ΑΠΕ (φωτοβολταικά και αιολικά πάρκα) με αποκορύφωμα την Κυριακή όταν το ποσοστό τους στο ενεργειακό μίγμα ξεπέρασε το 70%, με το φυσικό αέριο να περιορίζεται σε 20,26%. Έτσι, είχαμε στο χαμηλότερο άκρο της διακύμανσης αρνητική τιμή -14,79 ευρώ/MWh και την προηγούμενη ημέρα (Σάββατο) -9,74 ευρώ/MWh.
Για σήμερα, Τρίτη, αν και οι ΑΠΕ εξακολουθούν να κρατούν τα ηνία στο ενεργειακό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής, το ποσοστό τους φτάνει το 42,25%, με το φυσικό αέριο να έρχεται δεύτερο με 39,20%, ενώ έπονται οι εισαγωγές με 11,59% και τα υδροηλεκτρικά με 3,77%.
Χαμηλά το φυσικό αέριο στην Ευρώπη
Την ίδια ώρα πάντως, η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Έτσι, χθες, στο σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια παράδοσης τον Οκτώβριο έκλεισαν στα 31,97 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ημερήσια μείωση κατά 1,05%.
Στο ίδιο κλίμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί η τιμή του φυσικού αερίου και το αμέσως επόμενο διάστημα εφόσον δεν προκύψει κάποια ανατροπή στα ανοιχτά γεωπολιτικά μέτωπα…
Πηγή: newmoney.gr