Η Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου (ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε) και το Ροδιακό Κέντρο Ιστορικών και Κοινωνικών Ερευνών ως ανάδοχός της, διοργανώνουν σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, τοπικό διαγωνισμό ιδεών κοινωνικής καινοτομίας (Hackathon) στο πλαίσιο του έργου ‘Ανάπτυξη Συνεργατισμού – Τοπικά Οικοσυστήματα’, την Τετάρτη 23 Ιουλίου στις 17:00, στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.
Το ευρύτερο έργο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και επιδιώκει την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος συνεργατισμού και κοινωνικής καινοτομίας στην περιφέρεια. Η στόχευση στο τοπικό επίπεδο των Δωδεκανήσων αφορά στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας πέρα από την εποχικότητα.
Το Hackathon αποτελεί το αποκορύφωμα μιας σειράς δράσεων συμμετοχικού σχεδιασμού, περιλαμβανομένων περιφερειακών ζωντανών εργαστηρίων (RLLs), και επιχειρηματικής ενδυνάμωσης (business clinic), όπου αναδείχθηκαν και αναπτύχθηκαν ιδέες κοινωνικής καινοτομίας. Απώτερος στόχος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας με κοινωνικό αντίκτυπο στα Δωδεκάνησα, εστιάζοντας στους τομείς του πολιτισμού και της κοινωνικής συνοχής, καθώς και της αγροδιατροφής, της μεταποίησης και της οικονομίας της υπαίθρου. Κατά τη διάρκεια του Hackathon οι συμμετέχουσες ομάδες θα κάνουν τις τελικές τροποποιήσεις στα σχέδια συνεργασίας τους και θα παρουσιάσουν την τελική μορφή τους (pitching) σε κοινό και κριτική επιτροπή.
Μια μεγάλη ομάδα ειδικών από τους τομείς της καινοτομίας, της κοινωνικής οικονομίας, του πολιτισμού, της τοπικής ανάπτυξης, του τουρισμού, της αγροδιατροφής, και της οικονομίας υπαίθρου, είτε θα υποστηρίξουν τις ιδέες στην τελική τους διαμόρφωση, είτε θα τις κρίνουν.
Η ιδέα που θα πληροί τα περισσότερα κριτήρια εφαρμοσιμότητας και αντικτύπου θα αναδειχθεί νικήτρια. Αφού λάβει δωρεάν συμβουλευτική, θα εκπροσωπήσει τη Δωδεκάνησο στον διατοπικό διαγωνισμό του προγράμματος ‘Ανάπτυξη Συνεργατισμού’ που θα πραγματοποιηθεί στη Καρδίτσα το διήμερο 19-20 Σεπτέμβρη 2025.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό και προσκαλούνται πολίτες, φορείς και επαγγελματίες να παρακολουθήσουν και να εμπνευστούν από τη δυναμική της κοινωνικής καινοτομίας στον τόπο μας ή και να συμμετέχουν στον διαγωνισμό με την παρουσίαση μιας νέας ιδέας συνεργασίας.