Νέοι δρόμοι ανοίγονται στη συνεργασία Ελλάδας και Ινδίας μέσα από το πρόγραμμα μετακλητών εργατών που θα καλύψουν ανάγκες στην αγορά εργασίας.
Η χώρα μας βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν από την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας σχετικά με την αποστολή εργατικών χεριών από την Ινδία. Η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον πλανήτη προβαίνει στην τακτοποίηση των τελευταίων λεπτομερειών για να προχωρήσει, ει δυνατόν μετά το τέλος του καλοκαιριού, η υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με την Ελλάδα.
Η συμφωνία θα αποσκοπεί στο να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών που ταλανίζει πολλούς κλάδους στη χώρα μας, προβλέποντας μετακλήσεις εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης στις οποίες προσφεύγουν πολλοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας (όπως η εστίαση και ο τουρισμός) για την εξεύρεση προσωπικού, αλλά και στην ανεύρεση εργατών για τον αγροτικό τομέα, την οικοδομή, φανοποιούς, ηλεκτρολόγους κ.α.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ινδική πλευρά ενδιαφέρεται -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- να αποστέλλει περίπου 30.000 εργαζόμενους, ειδικευμένους και μη, κατ’ έτος, στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας που αναμένεται να υπογραφεί.
• Κύριε Τσαβδάρη, σε προηγούμενη επικοινωνία μας, είχατε αναφέρει ότι ξεκίνησε μία πρωτοβουλία με το πρόγραμμα «Ευτοπία» για την εύρεση μετακλητών εργατών από την Ινδία. Πώς εξελίσσεται η διαδικασία αυτή;
Πράγματι, η «Ευτοπία» είναι ένα πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας που στοχεύει στην έντιμη, ασφαλή και αποτελεσματική πρόσληψη εργατικού δυναμικού από την Ινδία στην Ελλάδα. Το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο συνεχίζει να διαδραματίζει πρωτοποριακό ρόλο στη διασύνδεση της Ελλάδας με την Ινδία στον τομέα της εργασίας, της κινητικότητας και της επιχειρηματικής ανάπτυξης. Με πάνω από τρία χρόνια ενεργής εμπλοκής στην οργάνωση και ρύθμιση των διαδικασιών πρόσληψης μετακλητών εργατών από την Ινδία, συμβάλλει ουσιαστικά στη δημιουργία ενός βιώσιμου και ανθρώπινου πλαισίου εργασίας. Η προσέλκυση Ινδών εργαζομένων έρχεται να καλύψει κρίσιμα κενά στην ελληνική αγορά εργασίας, κυρίως στους τομείς της γεωργίας, της μεταποίησης, του τουρισμού και των κατασκευών. Παράλληλα, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την κοινωνική ισορροπία και την οικονομική πρόοδο. Με την υποστήριξη κρατικών φορέων από την Ινδία, το Επιμελητήριο έχει οικοδομήσει ένα αξιόπιστο δίκτυο συνεργασίας στην Ελλάδα και την Ινδία, εξασφαλίζοντας την πλήρη νομιμότητα, πιστοποίηση και κοινωνική ενσωμάτωση των μετακλητών εργαζομένων. Ωστόσο, προκειμένου η διαδικασία να καταστεί πιο αποτελεσματική και γρήγορη, απαιτούνται παρεμβάσεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο συχνά παρουσιάζει καθυστερήσεις και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των εργοδοτών.
• Το πρόγραμμα «Ευτοπία» πώς διευκολύνει και βοηθάει τους εργοδότες;
Πρόκειται για μια σύγχρονη, πρακτική λύση που διευκολύνει και τους επιχειρηματίες αλλά και όσους αναζητούν προσωπικό για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο παρουσιάζει το πρόγραμμα «Ευτοπία», μία καινοτόμα πρωτοβουλία με ιδιωτικοοικονομικά χαρακτηριστικά, σχεδιασμένη για να δώσει οριστική λύση στις προκλήσεις της ελληνικής αγοράς στην πρόσληψη μετακλητών εργατών.
Αναλυτικότερα, προσφέρει στους εργοδότες:
• Απλοποιημένη και επιταχυνόμενη διαδικασία μετάκλησης με πλήρη διαχείριση εγγράφων, θεωρήσεων και αδειών εργασίας.
• Επιλογή πιστοποιημένων εργαζομένων με εμπειρία σε τομείς υψηλής ζήτησης.
• Διασφάλιση νομιμότητας και διαφάνειας, χωρίς μεσάζοντες και αδιαφανείς χρεώσεις.
• Υποστήριξη ένταξης των εργαζομένων, με γλωσσική διαμεσολάβηση, εκπαιδευτικά σεμινάρια και ιατρικό έλεγχο.
• Εξειδικευμένη νομική και τεχνική βοήθεια για εργοδότες καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας.
• Ευέλικτο οικονομικό μοντέλο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με προοπτική να αποτελέσει πρότυπο εφαρμογής και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προωθώντας τη διαφάνεια, τη βιωσιμότητα, αλλά να διασφαλίζει και τα εργασιακά δικαιώματα. Το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο δεσμεύεται να συνεχίσει τη συμβολή του στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης και βιώσιμης πολιτικής για την εργασία, βασισμένη στον σεβασμό των ανθρωπίνων αξιών και την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας. Η πρωτοβουλία αυτή, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για μια νόμιμη, αποτελεσματική και ανθρώπινη μεταναστευτική πολιτική, θέτοντας τις βάσεις για μια ισχυρή, διμερή και αμοιβαία επωφελή συνεργασία Ελλάδας – Ινδίας.
Ένα όραμα για δίκαιη και ανθρώπινη μεταναστευτική πολιτική.
Το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο συνεχίζει να επενδύει σε μια μακροπρόθεσμη, αμοιβαία επωφελή σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
Η μετακίνηση ανθρώπινου δυναμικού, όταν γίνεται με όρους σεβασμού και αξιοπρέπειας, μπορεί να αποτελέσει καταλύτη ανάπτυξης για όλους. Το πρόγραμμα «Ευτοπία» δεν είναι απλώς μία λύση. Είναι μία δήλωση: ότι η εργασία, η κινητικότητα και η συνεργασία μπορούν να στηριχθούν σε γερά θεμέλια διαφάνειας, εμπιστοσύνης και προόδου.
• Παρουσιάσατε μία πλατφόρμα για το πρόγραμμα. Τι περιλαμβάνει και ποιες ανάγκες καλύπτει;
Πράγματι, το «Ευτοπία» παρουσιάστηκε ως μία ψηφιακή πλατφόρμα που επιτρέπει τη διασύνδεση Ελλήνων εργοδοτών με επιλεγμένους εργαζομένους από τρίτες χώρες, με πρώτη χώρα συνεργασίας την Ινδία.
* Η πλατφόρμα καλύπτει ανάγκες:
-στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα
-στον τουρισμό και την εστίαση
-στη βιομηχανία και μεταποίηση
-στον κατασκευαστικό τομέα
-στις μεταφορές και τα logistics
-στον τομέα υγείας και φροντίδας
-στις υπηρεσίες καθαριότητας, οικιακής υποστήριξης και κοινωνικής πρόνοιας
* Η πλατφόρμα διασφαλίζει:
-Υποβολή οργανωμένων αιτημάτων και τεκμηρίωσης
-Πρόσβαση σε προελεγμένα προφίλ υποψηφίων
-Διαφάνεια σε θέματα αδειών διαμονής, ασφάλισης, στέγασης και συμβάσεων
-Αποτροπή φαινομένων παρατυπιών και εκμετάλλευσης από μεσάζοντες
• Υπάρχει ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που αναζητούν εργατικά χέρια και σε ποιες θέσεις;
Προς το παρόν, έχουμε παρουσιάσει το πρόγραμμα, επισήμως, σε μία μεγάλη ημερίδα που έγινε στην Αθήνα με την παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, στελεχών από διάφορους οργανισμούς, νομικών, επιχειρηματιών αλλά και από περιφέρειες που έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα. Ακολούθησε η παρουσίαση στην περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και συζητήσαμε τις ανάγκες της περιοχής. Θα γίνουν παρουσιάσεις και σε άλλες περιφέρειες, ενώ βρισκόμαστε ήδη σε ανοιχτή γραμμή με τις περιφέρειες και τους αντίστοιχους αντιπεριφερειάρχες που έχουν την αρμοδιότητα στον πρωτογενή τομέα, καθώς εκεί εμφανίζονται μεγάλες ανάγκες για εργατικά χέρια.
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία είναι νόμιμη κι έχουμε ξεκαθαρίσει πως από την ώρα που θα φύγουν άτομα από την Ινδία για να έρθουν στην Ελλάδα να εργαστούν, θα είναι όλα υπό αυστηρό και συνεχή έλεγχο. Δεν θα μπαίνει κάποιος στη χώρα, να εργαστεί και μετά να φύγει και να πάει σε άλλη χώρα της Ευρώπης κ.ο.κ. Τα πάντα θα επιτηρούνται και θα τηρούνται όλες οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος. Το ίδιο ισχύει και για τους μισθούς με τους οποίους θα αμείβονται.
Σίγουρα, παρότι υπάρχει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές, δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα. Θα πρέπει να έχουν φροντιστεί λεπτομέρειες, όπως η διαμονή, η έκδοση ΑΜΚΑ, η εκπαίδευση και η διαπίστωση της απόδοσης των εργαζομένων. Εμείς, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη συμβολή μας στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης και βιώσιμης πολιτικής για την εργασία, βασισμένη στον σεβασμό των ανθρωπίνων αξιών και την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας. Αυτό που διαπιστώνουμε καθημερινά, είναι ότι υπάρχει ζήτηση στην αγορά εργασίας. Δηλαδή, θέλουμε εργατικά χέρια, αλλά όχι φτηνά εργατικά χέρια. Θέλουμε να τηρείται η νομοθεσία και να υπάρχει έλεγχος, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα έχοντας στόχο, στην εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και διαβίωσης για τους εργαζομένους, προωθώντας ταυτόχρονα την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.