Συνεντεύξεις

Αγγελος Τσαβδάρης: «Η πρόθεση δημιουργίας γραφείου στη Ρόδο του Ελληνo-Ινδικού Επιμελητηρίου, είναι δεδομένη»

Με αφορμή τις θετικές εξελίξεις στον τουρισμό από την αγορά της Ινδίας, ο πρόεδρος του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου κ. Άγγελος Τσαβδάρης μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική». Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται στην δυναμική συνεργασία που προωθείται μέσω του ΠΡΟΤΟΥΡ ενώ μιλάει και για το ενδεχόμενο να βρεθούν εργατικά χέρια και από αυτή την χώρα, δίδοντας λύσεις (και με βάση το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα).

• Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε το 1ο Πανελλήνιο Φόρουμ Επιχειρηματικής Εξωστρέφειας Ελλάδας – Ινδίας. Μιλήστε μας για τα θέματα που συζητήθηκαν και για τα αποτελέσματα.
Πριν απαντήσω στα επιμέρους ερωτήματά σας, θα μου επιτρέψετε να κάνω μια γενική τοποθέτηση, ως θεμελιώδες πρόταγμα συζήτησης. Και αυτό είναι η «Επιχειρηματικότητα».
Ως «Ελληνo – Ινδικό Επιμελητήριο» ξεκινάμε από την επιχειρηματικότητα σε όλο της το εύρος. Και αυτό διότι αποτελεί μια δυναμική διαδικασία οράματος και δημιουργίας κάθε επιχειρηματία, που απαιτεί την εφαρμογή πολυδιάστατων ενεργειών για την υλοποίηση νέων ιδεών και δημιουργικών λύσεων, ακριβώς δηλαδή αυτών που ευαγγελίζεται το «Ελληνo Ινδικό Επιμελητήριο».
Και φυσικά δεν μένουμε σε μια απλή διαδικασία, αλλά σε μια παλέτα επιλογών καινοτομίας και δημιουργίας νέων επιχειρηματικών οριζόντων που επιτυγχάνονται μέσω των αποτελεσματικών συντελεστών κάθε επιχείρησης.
Τώρα, στο ερώτημά σας που αφορά στο πρόσφατα πραγματοποιηθέν 1ο Πανελλήνιο Φόρουμ Επιχειρηματικής Εξωστρέφειας Ελλάδας – Ινδίας, θα σας απαντήσω με τη θεματολογία των εισηγήσεων.
Όλες οι εισηγήσεις που εκφωνήθηκαν ήταν άκρως τεκμηριωμένες, σε διαφορετικά θεματικά πεδία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, με επικέντρωση στη δημιουργία επιχειρηματικών σχέσεων με την Ινδική Οικονομία, καθώς και τις δυνατότητες και προοπτικές που διανοίγονται.
Μέσα από τις εν λόγω εισηγήσεις, χαρτογραφήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας όπως και η σύνδεση των επιχειρήσεων Ινδίας με την Ευρώπη μέσω του «Ελληνo-Ινδικού Επιμελητηρίου» με απώτερο σκοπό τη βιωσιμότητα των εμπορικών σχέσεων.
Το ίδιο προτάθηκε και σε επίπεδο Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων των δύο χωρών.
Αναλυτικότερα οι εισηγήσεις είχαν τον τίτλο:
Ποιότητα και Πιστοποίηση Αγροτικών Προϊόντων ως συνδετικός κρίκος Ευρώπης – Ινδίας.
Οι Προοπτικές συνεργασίας στην εκπαίδευση και την επιμόρφωση.
Οι Εξαγωγικές προοπτικές προϊόντων Αγροδιατροφής Μετάκληση εργατών γης.
Ο Πρωτογενής Τομέας Παραγωγής και Βιώσιμης Περιφερειακής Ανάπτυξη και τέλος,
Οι Διεθνείς Σχέσεις: Θεωρητικές Προσεγγίσεις και Προσανατολισμοί, με τη Συμβολή και του Πανεπιστημίου»
• Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις που έγιναν, είχατε συνεργασία και με τον ΠΡΟΤΟΥΡ. Πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί η σχέση με την Ρόδο; Υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά της Ινδίας για το νησί και ποια είναι τα εμπόδια – προβλήματα που πρέπει να υπερπηδηθούν;
Το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο, έλαβε υπόψη όλες τις πτυχές μια επικείμενης συνεργασίας με την Αγορά της Ινδίας. Μάλιστα και ο Τουριστικός Οργανισμός «ΠΡΟΤΟΥΡ» Ρόδου, βρέθηκε στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Ινδίας, στο Νέο Δελχί, όπου με τη σειρά του ανέδειξε επαρκέστατα το νησί της Ρόδου στην Ινδία.
Να σημειώσω εδώ ότι ο Οργανισμός «ΠΡΟΤΟΥΡ» Ρόδου, απέσπασε πολύ θετικά σχόλια στην έκθεση SATTE στο Νέο Δελχί τον Φεβρουάριο 2023, με αναμενόμενες αφίξεις Ινδών, στη Ρόδο.
Αναφορικά με τις τυχόν δυσκολίες που θα προκύψουν στο μέλλον -καθώς θα αναπτύσσονται συνεργασίες και συνέργειες – το «Ελληνo Ινδικό Επιμελητήριο» έχει ήδη καλλιεργήσει άριστες σχέσεις με τις Διπλωματικές Αρχές μας στην Ινδία, με τα μέλη του αρχαιότερου Ινδικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου PHIDCCI, (έτος Ίδρυσης 1905) αλλά και το Υπουργείο Τουρισμού της Ινδίας, ώστε να αξιοποιηθεί η πολύτιμη συμβολή τους στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των όποιων θεμάτων τυχόν προκύψουν.

• Αναφέρθηκε ότι το Ελληνο – Ινδικό Επιμελητήριο έχει την πρόθεση να φανεί αρωγός σε πολλά θέματα και να δημιουργήσει γραφείο και στη Ρόδο, σε συνεργασία με τον ΠΡΟΤΟΥΡ, ικανοποιώντας και το πάγιο αίτημα της κάλυψης από εργατικό δυναμικό, όλων των επιχειρήσεων και των τριών οικονομικών τομέων του νησιού. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Ο νόμος δίνει αυτή τη δυνατότητα;
Η πρόθεση δημιουργίας γραφείου του «Ελληνo-Ινδικού Επιμελητηρίου» είναι δεδομένη, στο πλαίσιο της σοβαρής προσπάθειας που απαιτείται για τη δημιουργία και υλοποίηση των νέων δραστηριοτήτων και στρατηγικών του.
Στο δεύτερο ερώτημά σας, όπως είναι γνωστό, «Ψηφίσθηκε από τη Βουλή η ρύθμιση για την Απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία», την οποία κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, μετά από συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Μετανάστευσης και Ασύλου, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κωρονοϊού covid-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας».
Με την εν λόγω ρύθμιση: Δίνεται η δυνατότητα παραμονής και εργασίας στην αγροτική οικονομία πολιτών τρίτων χωρών που βρίσκονται ήδη στη χώρα και δεν έχει ρυθμιστεί το καθεστώς διαμονής τους. Στόχος της διάταξης είναι:
Η άμεση αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης εργατών γης στον κλάδο της αγροτικής οικονομίας.
Η διασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και η ενίσχυση των αγροκαλλιεργειών.
Η απρόσκοπτη τροφοδότηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και η αποτροπή του κινδύνου έλλειψης εποχικών αγροτικών προϊόντων.
Επίσης, αντιμετωπίζεται και το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας.

Η Κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα, θεσμικού χαρακτήρα για να αντιμετωπίσει την έλλειψη εργατών στον αγροτικό και βιομηχανικό τομέα με νομοθετικές ρυθμίσεις των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου. Στην παρούσα συγκυρία, παραμένει κομβικής σημασίας η διαμόρφωση μιας εστιασμένης στρατηγικής μέσω μιας ολιστικής και συγκροτημένης προσέγγισης με χαρακτηριστικά διαφάνειας, αξιοπιστίας, προσήλωσης στις απαιτήσεις του Εθνικού και Ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου και ταυτόχρονα ευελιξίας και υψηλής αποτελεσματικότητας. Μια πρόταση με τα παραπάνω χαρακτηριστικά αποτελεί το Πρόγραμμα «Ευτοπία» που κατατίθεται από το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο, με στόχο την ελαχιστοποίηση ή και την εξάλειψη του μείζονος προβλήματος.
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων, που αναφέρονται στο Καταστατικό του Επιμελητηρίου, εντάσσεται ο σχεδιασμός και οργάνωση του προγράμματος-πρότυπο «Ευτοπία», ενός προγράμματος υψίστης σημασίας, που έρχεται να αντιμετωπίσει και να παρέχει συνεχή, και όχι εμβαλωματική, αντιμετώπιση του φλέγοντος ζητήματος της έλλειψης εργατικού δυναμικού στον αγροτικό και βιομηχανικό τομέα της χώρας μας.
Το πρόγραμμα «Ευτοπία» που έχει εκπονήσει το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο διασφαλίζει την άμεση αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης εργατών στην αγροτική και βιομηχανική παραγωγή, τροφοδοτώντας απρόσκοπτα την εφοδιαστική αλυσίδα και αποτρέποντας τον κίνδυνο έλλειψης αγροτικών προϊόντων καθώς και ενισχύοντας την βιομηχανική παραγωγή επιτυγχάνοντας την οικονομική ανάπτυξη της Χώρας.
Το πρόγραμμα διασφαλίζει με συνθήκες διαφάνειας, αξιοπρεπή διαβίωση με αξιοπρεπή αμοιβή, υγειονομική περίθαλψη, προστασία εργασιακών δικαιωμάτων με σωστή αντιμετώπιση από τους εργοδότες, προκειμένου να εκλείψει η παράνομη και μη αμειβόμενη εργασία και οι άθλιες συνθήκες. διαβίωσης, που έχουν παρατηρηθεί και παρατηρούνται σε πολλές περιπτώσεις.
Το Επιμελητήριο έχει προβλέψει δια του προγράμματος την δημιουργία ενός ευρέως δικτύου «γραφείων-σημείων υποδοχής», τα οποία σε συνεργασία με το Επιμελητήριο θα συλλέγουν τα στοιχεία των εργατών, θα διεξάγουν συνεντεύξεις, θα λαμβάνουν αιτήματα εργοδοτών, θα μεσολαβούν και θα υλοποιούν το φάσμα όλων των νομικών υπηρεσιών που απαιτούνται, θα ελέγχουν το φάσμα των συμβάσεων εργασίας, τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, την ασφαλιστικές και υγειονομικές παροχές προς τους εργαζομένους.
Οι πληροφορίες θα συλλέγονται σε κεντρική βάση που θα δημιουργηθεί και θα διαχειρίζεται το Επιμελητήριο το οποίο θα υποβάλλει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία συγκεντρωτικά στα εμπλεκόμενα Υπουργεία και τους καθ’ ύλην αρμοδίους φορείς.
Σε περίπτωση τυχόν παραβίασης των κεντρικών όρων φιλοξενίας που παρέχει η Ελλάδα οι εν λόγω εργαζόμενοι που προέρχονται από την Δημοκρατία της Ινδίας θα επιστρέφουν πίσω στην χώρα τους με γρήγορες διαδικασίες.
• Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με την Ινδία είναι πολύ καλές. Υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης και σε άλλα επίπεδα πέραν του τουρισμού (επενδύσεις, εμπόριο κ.λπ.);
Ως πρόεδρος του «Ελληνo-Ινδικού Επιμελητηρίου», μπορώ να διαβεβαιώσω ότι: οι δύο χώρες, δομούν εξαιρετικές σχέσεις και θα ενδυναμωθούν περαιτέρω με την προσπάθεια συνεργασίας για την ανάδειξη των τουριστικών προορισμών και των δύο χωρών. Η αγαστότατη συνεργασία του Επιμελητηρίου μας με την Ινδία, θα διασυνδέσει την παροχή της τεχνογνωσίας της Ινδίας στη χώρα μας αλλά και σε εργατικό δυναμικό.
Το ίδιο θα φροντίσουμε και για ελληνικές επιχειρήσεις παροχής φιλοξενίας, για προσωποπαγείς θέσεις αλλά και για πρακτική άσκηση.
Εμβόλιμα, σας δίνω επιπλέον μερικές χρηστικές πληροφορίες από το επιχειρηματικό πεδίο της Ινδίας
Η Ινδία είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και τα κυριότερα γεωργικά της προϊόντα είναι: ρύζι, σιτάρι, ελαιούχοι σπόροι, βαμβάκι, γιούτα, τσάι, ζαχαροκάλαμο και πατάτες.
Οι σημαντικότερες βιομηχανίες της Χώρας της Ινδίας περιλαμβάνουν: κλωστοϋφαντουργία, τηλεπικοινωνίες, χημικά, φαρμακευτικά προϊόντα, βιοτεχνολογία, επεξεργασία τροφίμων, χάλυβα, εξοπλισμό μεταφοράς, τσιμέντο, εξόρυξη, πετρέλαιο, μηχανήματα και λογισμικό.
Η Ινδία είναι ο δέκατος μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο και ο δέκατος ένατος μεγαλύτερος εξαγωγέας.
Οι κύριες εξαγωγές περιλαμβάνουν: πετρελαιοειδή, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, κοσμήματα, λογισμικό, είδη μηχανικής, χημικά και βιομηχανοποιημένα δερμάτινα είδη.
Οι κύριες εισαγωγές περιλαμβάνουν: αργό πετρέλαιο, μηχανήματα, πολύτιμους λίθους, λιπάσματα και χημικά προϊόντα.
Ως χώρα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στον κόσμο μετά την Κίνα ενώ διαθέτει την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά έξυπνων κινητών στον κόσμο. Ιδιαίτερης σημασίας τομείς αποτελούν η αυτοκινητοβιομηχανία και η βιομηχανία πληροφορικής.
Η φαρμακευτική βιομηχανία στην Ινδία έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο παίκτη. Κατατάσσεται ως ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός φαρμακευτικών προϊόντων στον κόσμο και ως ο μεγαλύτερος παραγωγός γενόσημων φαρμάκων.
Η Ινδία συγκαταλέγεται στους 12 κορυφαίους προορισμούς βιοτεχνολογίας στον κόσμο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου