ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΟΚ: Κίνδυνος να μείνουν ανεφάρμοστα τα νέα υψηλά πρόστιμα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Αυτοκίνητα 2

Στη σωστή κατεύ­θυνση, αλλά με σοβαρό κίνδυνο να κατα­στεί «γράμμα κενό» βρί­σκε­ται ο υπό συζή­τηση νέος Κώδικας Οδικής Κυκλο­φο­ρίας (ΚΟΚ), ο οποίος σε αρκετές περι­πτώ­σεις σοβαρών παρα­βά­σεων προ­βλέ­πει εξο­ντω­τικά πρό­στιμα, για την ευρεία και συστη­μα­τική εφαρ­μογή των οποίων ωστόσο η επι­στη­μο­νική κοι­νό­τητα εκφρά­ζει επι­φυ­λά­ξεις.

Σύμφωνα με τα όσα είπε κατά την ακρόαση των εξω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κών φορέων στη Βουλή ο πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Ελλήνων Συγκοι­νω­νιο­λό­γων (ΣΕΣ), Θανάσης Τσιάνος, στον νέο ΚΟΚ έχει γίνει μία καλύ­τερη κατη­γο­ρο­ποί­ηση των ποινών, «ωστόσο υπάρχει ένας σημα­ντι­κός προ­βλη­μα­τι­σμός ως προς το αν θα απο­δί­δο­νται τα πρό­στιμα, δηλαδή αν η Τροχαία θα στα­μα­τή­σει ένα δίκυκλο με δύο επι­βά­τες χωρίς κράνος και θα κυρώσει πρό­στιμο 1.050 ευρώ».

Προ­σέ­θεσε πως δια­χρο­νικά η θέση του ΣΕΣ είναι υπέρ του χαμηλού ύψους προ­στί­μου ώστε αυτά να μπορούν να επι­βάλ­λο­νται συχνό­τερα με κάποια κλι­μά­κωση ως προς την επι­κιν­δυ­νό­τητα της παρά­βα­σης. «Αν έχουμε απο­φα­σί­σει ότι όντως θα εντα­τι­κο­ποι­ή­σουμε την αστυ­νό­μευση με αυτά τα πρό­στιμα, τότε θα έχουμε σημα­ντικά θετικά απο­τε­λέ­σματα. Τα πρό­στιμα θα πρέπει να είναι τόσο υψηλά ώστε να λει­τουρ­γούν απο­τρε­πτικά στον πιθανό παρα­βάτη, αλλά όχι υπερ­βο­λικά υψηλά ώστε να λει­τουρ­γούν απο­τρε­πτικά στη βεβαί­ωση της παρά­βα­σης από τις αστυ­νο­μι­κές αρχές», εξήγησε.

Ο κ. Τσιάνος ανέφερε πως ο Σύλ­λο­γος τάσ­σε­ται υπέρ της αύξησης των προ­στί­μων, ειδικά σε ό,τι αφορά κάποιες επι­κίν­δυ­νες παρα­βά­σεις, «αλλά αυτό πρου­πο­θέ­τει σωστά όρια ταχύ­τη­τας στις πόλεις κι ότι οι παρα­βά­σεις ισχύουν για όλους και ότι τα πρό­στιμα δε θα σβή­νο­νται».

Πρου­πό­θεση γι΄αυτό είναι η γρήγορη ψηφιο­ποί­ηση του συστή­μα­τος των παρα­βά­σεων, ανέφερε ο πρό­ε­δρος του ΣΕΣ. Ο ίδιος χαι­ρέ­τισε την εισα­γωγή της υπο­τρο­πής στον ΚΟΚ, αλλά προ­σέ­θεσε ότι η εφαρ­μογή και αυτού του μέτρου θα είναι εφικτή μόνο κατόπιν της ψηφιο­ποί­η­σης.

Οσον αφορά τη μείωση της ταχύ­τητα στα 30 από τα 50 χλμ στις κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές, επε­σή­μανε πως είναι σωστή, συμπλη­ρώ­νο­ντας ότι θα πρέπει να καθο­ρι­στούν και να σημα­το­δο­τη­θούν έγκαιρα οι οδοί από τις τοπικές αρχές με χρη­μα­το­δό­τηση που δε θα καθυ­στε­ρή­σει.

Σε ό,τι αφορά την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ο πρό­ε­δρος της Οργά­νω­σης οικο­γε­νειών θυμάτων «SOS Τροχαία Εγκλή­ματα», Γιώργος Κου­βί­δης, αλλά και άλλοι φορείς ζήτησαν να μειωθεί περαι­τέρω από τα 0,5 γραμ­μά­ρια ανά λίτρο το επι­τρε­πό­μενο όριο κατα­νά­λω­σης και συγκε­κρι­μένα είτε να φτάσει στο 0,2, όσο είναι δηλαδή για τους νέους και τους επαγ­γελ­μα­τίες οδηγούς ή ακόμα και να μηδε­νι­στεί, όπως έχει ήδη συμβεί σε τέσ­σε­ρις ευρω­παι­κές χώρες.

«Μετράμε πάνω από 4.000 νεκρούς κι άλλους τόσους ανά­πη­ρους από το 2019 που ισχύει η παρα­πο­μπή με το άρθρο 290Α του Ποι­νι­κού Κώδικα κι έχουν παρα­πεμ­φθεί ελά­χι­στες περι­πτώ­σεις», ανέφερε τονί­ζο­ντας πως ο Σύλ­λο­γος έχει ζητήσει να γίνει απο­τί­μηση των απο­τε­λε­σμά­των του νόμου, τον οποίο – όπως είπε – δε φαί­νε­ται πως χρη­σι­μο­ποιούν ούτε οι δικα­στι­κές αρχές. Ανέφερε τα παρα­δείγ­ματα δύο νεαρών κορι­τσιών 22 και 26 ετών που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία στην Κρήτη, στα οποία οδηγοί ήταν άνθρω­ποι που είχαν κατα­να­λώ­σει τέσ­σε­ρις φορές περισ­σό­τερη από την επι­τρε­πό­μενη ποσό­τητα αλκοόλ. Στη μία περί­πτωση μάλιστα ο οδηγός αν και οδη­γούσε μοτι­σι­κλέτα μεγάλου κυβι­σμού και έτρεχε με ταχύ­τητα που υπο­λο­γί­στηκε σε 145 – 190 χλμ την ώρα, δεν είχε καν δίπλωμα!

Και στις δύο περι­πτώ­σεις η δικο­γρα­φία την οποία έχει ανα­λά­βει ο ίδιος εισαγ­γε­λέας πηγαι­νο­έρ­χε­ται, όπως ανέφερε ο κ. Κου­βί­δης, χωρίς οι οικο­γέ­νειες να έχουν βρει το δίκιο τους και με τον κίνδυνο οι οδηγοί να ξανα­βγούν να οδη­γή­σουν.

Αξίζει, πάντως, να σημειω­θεί ότι η Ενωση Δικα­στών και Εισαγ­γε­λέων αν και είχε προ­σκλη­θεί να κατα­θέ­σει τις απόψεις της για τον νέο ΚΟΚ στη Βουλή, δεν παρέστη ούτε με φυσική ούτε με δια­δι­κτυακή παρου­σία.

Aiσίθηση προ­κά­λε­σαν και τα στοι­χεία που παρου­σί­ασε ο πρό­ε­δρος του Δ.Σ. Του ΕΚΑΒ, Γιώργος Χαρα­λά­μπους, σύμφωνα με τα οποία το κοι­νω­νικό, αλλά και το οικο­νο­μικό κόστος των τρο­χαίων είναι τερά­στιο. Βάσει των επί­ση­μων κατα­γρα­φών, στο πρώτο πεντά­μηνο της χρονιάς:

Το 57% των θυμάτων σε τροχαία ήταν οδηγοί,

Το 38% των νεκρών ήταν χρήστες δικύ­κλων – διπλά­σιο ποσοστό από τον ευρω­παϊκό μέσο όρο,

Οι ηλικίες 0-49 ετών συγκε­ντρώ­νουν το 48% των θανάτων,

Το κόστος των τρο­χαίων ξεπερνά τα 2,4 δισ. ευρώ ετησίως – δηλαδή 1,5% του ΑΕΠ,

Ανυ­πο­λό­γι­στες είναι οι κοι­νω­νι­κές επι­πτώ­σεις, καθώς τα θύματα αφορούν σε νέους και υγιείς πολίτες.

Αλαλούμ με τις λεω­φο­ρειο­λω­ρί­δες

Οπως ήταν ανα­με­νό­μενο, η κόντρα που έχει ήδη ξεσπά­σει μεταξύ του ανα­πλη­ρωτή υπουρ­γού Μετα­φο­ρών, Κων­στα­ντί­νου Κυρα­νάκη και του προ­έ­δρου του Συν­δι­κά­του Αυτο­κι­νη­τι­στων Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), Θύμιου Λυμπε­ρό­που­λου, μετα­φέρ­θηκε πλέον στη Βουλή. Επρό­κειτο για το πρώτο τετ α τετ των δύο ανδρών καθώς παρά τα αλλε­πάλ­ληλα αιτή­ματα, ο κ. Κυρα­νά­κης δεν είχε δεχτεί έως τώρα να συνα­ντή­σει τον πρόεδρο του Συν­δι­κά­του.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι αιχμή της διέ­νε­ξης είναι η κυκλο­φο­ρία των ταξί στις λεω­φο­ρειο­λω­ρί­δες, την οποία το νομο­σχέ­διο επι­τρέ­πει για απο­βί­βαση και επι­βί­βαση και μόνο για 30 δευ­τε­ρό­λε­πτα, ενώ ανάβει το πράσινο φως της κίνησης σε αυτές τις λωρίδες απο­κλει­στικά στα ηλε­κτρικά ταξί και όσα μετα­φέ­ρουν ΑμΕΑ.

Ο κ. Λυμπε­ρό­που­λος κατη­γό­ρησε τον αν. Υπουργό για «deal με τα ηλε­κτρικά αυτο­κί­νητα» με το υπουρ­γείο, πάντως, να δίνει την εντύ­πωση πως προχωρά σε μία ρύθμιση χωρίς να την έχει μελε­τή­σει επαρκώς.

Ο κλάδος, πάντως, προ­σα­να­το­λί­ζε­ται στην πραγ­μα­το­ποί­ηση νέας 24ωρης απερ­γίας την ημέρα κατά την οποία θα ψηφι­στεί ο νέος ΚΟΚ από την Ολο­μέ­λεια της Βουλής.

Απα­ντώ­ντας στις αιτιά­σεις του προ­έ­δρου του ΣΑΤΑ, ο κ. Κυρα­νά­κης ανέφερε ότι πραγ­μα­τικά στοι­χεία θα υπάρ­χουν από τον Ιούλιο οπότε και θα εγκα­τα­στα­θούν οι πρώτες κάμερες σε λεω­φο­ρεία, όπως προ­βλέ­πει ο νέος ΚΟΚ: «Τότε θα μπο­ρούμε να μετρή­σουμε τα νέα μέτρα. Αν στην πορεία των μηνών από την πραγ­μα­τι­κό­τητα προ­κύ­ψει κάτι άλλο από αυτό που λέει η λογική, τότε να το ξανα­δούμε. Θα έχουμε από τις κάμερες την πραγ­μα­τι­κό­τητα απο­τυ­πω­μένη για το πόσο πραγ­μα­τικά θα έχει αλλάξει η εικόνα».

Η δήλωση αυτή μάλιστα έκανε τον πρόεδρο των συγκοι­νω­νιο­λό­γων να επι­ση­μαί­νει στη δευ­τε­ρο­λο­γία του πως «η κυβέρ­νηση φαί­νε­ται να βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο».

Πάντως, ένα σχετικό αλαλούμ και συνα­κό­λουθη δυσκο­λία στην εφαρ­μογή του φαί­νε­ται ότι θα προ­κα­λέ­σουν και οι εξαι­ρέ­σεις του μέτρου, καθώς σύμφωνα με τον κ. Κυρα­νάκη, στο τελικό κείμενο έχουν προ­στε­θεί κάποιες διευ­κρι­νί­σεις. Ετσι, στις εσοχές – όπου υπάρ­χουν -, δε θα ισχύσει το χρονικό όριο ούτε για επι­βί­βαση ούτε απο­βί­βαση, ενώ θα εντα­τι­κο­ποι­η­θούν οι έλεγχοι δεδο­μέ­νου ότι πολλοί παρ­κά­ρουν στις εσοχές. Μίλησε επίσης για δυνα­τό­τητα εξαι­ρέ­σεων από τον χρόνο παρα­μο­νής στις λεω­φο­ρειο­λω­ρί­δες για τα ταξί που μετα­φέ­ρουν ηλι­κιω­μέ­νους, ανθρώ­πους με κινη­τι­κές δυσκο­λίες ή ενδε­χο­μέ­νως και νεφρο­πα­θείς.

«Βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο», είπε ο κ. Τσιάνος προ­σθέ­το­ντας ότι πρώτα θα έπρεπε να αστυ­νο­μευ­τούν οι λωρίδες κίνησης των λεω­φο­ρείων ώστε να απο­μα­κρυν­θούν τα παρ­κα­ρι­σμένα οχήματα «και μετά να κάνουμε οποιο­δή­ποτε πείραμα θέλετε». Ο ΣΕΣ πρό­τεινε τη διε­νέρ­γεια μιας κυκλο­φο­ρια­κής μελέτης με τη συν­δρομή και του Συλ­λό­γου προ­κει­μέ­νου να μετρη­θούν οι επι­πτώ­σεις και ύστερα να νομο­θε­τη­θεί κάποιο μέτρο με τεκ­μη­ριω­μέ­νες απο­φά­σεις, καθώς επίσης και την αναμονή του στρα­τη­γι­κού σχεδίου που εκπονεί ο ΟΑΣΑ, το οποίο άλλωστε μπορεί να προ­τεί­νει και αλλαγές στις λεω­φο­ρειο­λω­ρί­δες.

Προει­δο­ποί­ησε για ακόμα μία φορά μάλιστα ότι εάν η Πολι­τεία δεν κατα­φέ­ρει να κάνει πιο ελκυ­στικά τα ΜΜΜ, «η Αττική θα σβήσει κυκλο­φο­ριακά και κάποιος θα πρέπει να ανα­λά­βει την ευθύνη».

Σε ό,τι αφορά τα ηλε­κτρικά ταξί, – τα οποία είναι λιγό­τερα από 100 αυτή τη στιγμή στην Αττική παρά τις γεν­ναίες επι­δο­τή­σεις των προη­γού­με­νων ετών – και την κυκλο­φο­ρία τους στις λεω­φο­ρειο­λω­ρί­δες, ο ΣΕΣ προ­τεί­νει το μέτρο να ισχύσει για διά­στημα τριων ετών και στη συνέ­χεια να επα­νε­ξε­τα­στεί.

Ενδια­φέ­ρον είχε η τοπο­θέ­τηση του Θανάση Μαυρίδη από την Πανελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Ιδιο­κτη­τών Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ), την οποία έχει επι­λέ­ξει ως συνο­μι­λητή του ο κ. Κυρα­νά­κης. Ο κ. Μαυ­ρί­δης ανέφερε ότι στη Θεσ­σα­λο­νίκη όπου στις ειδικές λωρίδες επι­τρέ­πο­νται και τα ταξί, είναι όλοι ικα­νο­ποι­η­μέ­νοι και κυρίως οι επι­βά­τες.

Πηγή: ethnos.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.