ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η υπόθεση «Ήχος και Φως Α.Ε.» κατά Δήμου Ρόδου επιστρέφει με νέα αγωγή-μαμούθ

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΦΩΣ

• Ανα­βο­λή της εκ­δί­κα­σης για τις 8 Δε­κεμ­βρί­ου 2025 • Με φόντο ένα έργο 1,5 εκατ. ευρώ και επεν­δύ­σεις που έμει­ναν ημι­τε­λείς, η σύ­γκρου­ση με­τα­φέ­ρε­ται από τις αί­θου­σες του Διοι­κη­τι­κού Εφε­τεί­ου Πει­ραιά στα γρα­φεία των νο­μι­κών συμ­βού­λων με φόντο απο­ζη­μιώ­σεις εκα­τομ­μυ­ρί­ων

Η πο­λύ­κρο­τη υπό­θε­ση με­τα­ξύ της εται­ρεί­ας ει­δι­κού σκο­πού «Ήχος και Φως Α.Ε.» και του Δήμου Ρόδου, που αφορά στην αξιο­ποί­η­ση του δη­μο­τι­κού Αν­θο­κή­που Πλα­τεί­ας Ρί­μι­νι, πήρε ανα­βο­λή. Οι σχε­τι­κές προ­σφυ­γές που είχαν προ­γραμ­μα­τι­στεί να συ­ζη­τη­θούν στις 30 Μαΐου 2025 στο Διοι­κη­τι­κό Εφε­τείο Πει­ραιώς (με­τα­βα­τι­κή έδρα Ρόδου), με­τα­τέ­θη­καν για τις 8 Δε­κεμ­βρί­ου 2025, στην έδρα του δι­κα­στη­ρί­ου, εξαι­τί­ας δύο πα­ρα­γό­ντων: της διε­ρεύ­νη­σης εξω­δι­κα­στι­κού συμ­βι­βα­σμού και της κα­τά­θε­σης νέας αγω­γής «μα­μούθ» από την εται­ρεία κατά του Δήμου.

Η σύ­γκρου­ση ξε­κι­νά το 2018, όταν η εται­ρεία επι­λέ­γε­ται μέσω διε­θνούς δια­γω­νι­σμού να ανα­λά­βει τη δη­μιουρ­γία και λει­τουρ­γία ενός σύγ­χρο­νου οπτι­κο­α­κου­στι­κού θε­ά­μα­τος στον κε­ντρι­κό δη­μο­τι­κό χώρο της Ρόδου. Το εγ­χεί­ρη­μα, που αρ­χι­κά είχε πα­ρου­σια­στεί ως πρό­τυ­πο πο­λι­τι­στι­κής και του­ρι­στι­κής ανά­δει­ξης, σύ­ντο­μα βρέ­θη­κε να σκο­ντά­φτει σε κα­θυ­στε­ρή­σεις, γρα­φειο­κρα­τι­κά εμπό­δια και, τε­λι­κά, σε ανοι­χτή αντι­πα­ρά­θε­ση με τον Δήμο.

Το ιστο­ρι­κό της σύμ­βα­σης

Η σύμ­βα­ση πα­ρα­χώ­ρη­σης διάρ­κειας 20 ετών (με δυ­να­τό­τη­τα επέ­κτα­σης για 5 ακόμη) προ­βλέ­πει την αξιο­ποί­η­ση 9.939 τ.μ. δη­μο­τι­κού χώρου με εγκα­τα­στά­σεις υψη­λής τε­χνο­λο­γί­ας: από αί­θου­σες 4D και μου­σεια­κούς χώ­ρους έως δια­δρα­στι­κά θε­ά­μα­τα και ανα­δια­μορ­φω­μέ­νους κή­πους. Το κό­στος επέν­δυ­σης ανήλ­θε σε πε­ρί­που 1,5 εκατ. ευρώ, χωρίς συμ­με­το­χή του Δήμου, ενώ η εται­ρεία ανέ­λα­βε την κα­τα­βο­λή ετή­σιου μι­σθώ­μα­τος 85.000 ευρώ και επι­πλέ­ον 2% επί του τζί­ρου.

Ωστό­σο, από νωρίς το έργο συ­νά­ντη­σε κα­θυ­στε­ρή­σεις, κυ­ρί­ως λόγω γρα­φειο­κρα­τι­κών αγκυ­λώ­σε­ων και κα­θυ­στε­ρή­σε­ων από δη­μό­σιες υπη­ρε­σί­ες. Παρά τις τρεις αρ­χι­κές πα­ρα­τά­σεις που χο­ρη­γή­θη­καν, το αί­τη­μα της εται­ρεί­ας για νέα πα­ρά­τα­ση το 2020 λόγω της παν­δη­μί­ας απορ­ρί­φθη­κε από την Οι­κο­νο­μι­κή Επι­τρο­πή του Δήμου, προ­κα­λώ­ντας νο­μι­κή αντί­δρα­ση.

Οι προ­σφυ­γές και το δι­κα­στι­κό πλέγ­μα

Μέχρι σή­με­ρα, η εται­ρεία έχει κα­τα­θέ­σει του­λά­χι­στον έξι προ­σφυ­γές ενώ­πιον του Διοι­κη­τι­κού Εφε­τεί­ου Πει­ραιώς, αμ­φι­σβη­τώ­ντας τις απορ­ρι­πτι­κές απο­φά­σεις του Δήμου σχε­τι­κά με τις πα­ρα­τά­σεις, την τρο­πο­ποί­η­ση της σύμ­βα­σης, καθώς και την επι­βο­λή ποι­νι­κών ρη­τρών και απαι­τή­σε­ων που ξε­περ­νούν τις 660.000 ευρώ.

Η «Ήχος και Φως Α.Ε.» κα­ταγ­γέλ­λει συ­στη­μα­τι­κή μη συμ­μόρ­φω­ση του Δήμου σε κρί­σι­μες υπο­χρε­ώ­σεις του, όπως η κα­τα­σκευή του χώρου στάθ­μευ­σης και η σύν­δε­ση του δι­κτύ­ου απο­χέ­τευ­σης, και επι­κα­λεί­ται γε­γο­νό­τα ανω­τέ­ρας βίας όπως η παν­δη­μία COVID-19 που εμπό­δι­σε τη φυ­σι­κή πα­ρου­σία συ­νερ­γα­τών και την πρό­ο­δο του έργου.

Στο επί­κε­ντρο της νέας αγω­γής που κα­τα­τέ­θη­κε πρό­σφα­τα και έγινε αιτία της χθε­σι­νής ανα­βο­λής, βρί­σκε­ται η απο­ζη­μί­ω­ση για οι­κο­νο­μι­κή ζημία λόγω της κα­ταγ­γε­λί­ας της σύμ­βα­σης από τον Δήμο Ρόδου. Η εται­ρεία ζητά πλέον απο­ζη­μιώ­σεις εκα­το­ντά­δων χι­λιά­δων ευρώ για ζη­μί­ες, δια­φυ­γό­ντα κέρδη και επεν­δύ­σεις που δεν απο­σβέ­στη­καν, όπως ανα­λυ­τι­κά κα­τα­γρά­φε­ται στην αγωγή της.

Ένα έργο πο­λι­τι­στι­κής ανα­γέν­νη­σης που με­τα­τρά­πη­κε σε  νο­μι­κό εφιάλ­τη

Η σύμ­βα­ση πα­ρα­χώ­ρη­σης, που υπε­γρά­φη στις 28 Φε­βρουα­ρί­ου 2018 μετά από διε­θνή δια­γω­νι­σμό, προ­έ­βλε­πε την πο­λυ­ε­τή εκ­με­τάλ­λευ­ση και ανα­βάθ­μι­ση του Δη­μο­τι­κού Αν­θο­κή­που Πλα­τεί­ας Ρί­μι­νι με ένα σύγ­χρο­νο οπτι­κο­α­κου­στι­κό θε­μα­τι­κό πάρκο. Το έργο χα­ρα­κτη­ρί­στη­κε ως ση­μα­ντι­κή επέν­δυ­ση ύψους 1.500.000 ευρώ, με πλήρη χρη­μα­το­δό­τη­ση από την εται­ρεία (ίδιοι πόροι και τρα­πε­ζι­κός δα­νει­σμός), χωρίς οι­κο­νο­μι­κή επι­βά­ρυν­ση για τον Δήμο.

Η εται­ρεία υπο­χρε­ώ­θη­κε να κα­τα­βάλ­λει ετή­σιο μί­σθω­μα 85.000 ευρώ, καθώς και 2% επί του τζί­ρου, με ελά­χι­στο εγ­γυ­η­μέ­νο τζίρο 1.000.000 ευρώ ετη­σί­ως (άρα 20.000 ευρώ επι­πλέ­ον). Επι­πρό­σθε­τα, εξέ­δω­σε εγ­γυ­η­τι­κές επι­στο­λές αξίας 320.000 ευρώ για την καλή εκτέ­λε­ση και τή­ρη­ση της σύμ­βα­σης.

Οι ανα­βο­λές, η παν­δη­μία και το ρήγμα

Αν και αρ­χι­κά η υλο­ποί­η­ση προ­χω­ρού­σε, γρή­γο­ρα προ­έ­κυ­ψαν εμπό­δια. Το έργο έλαβε τρεις πα­ρα­τά­σεις με απο­φά­σεις του Δη­μο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου (1171/2018, 328/2019, 690/2019), φτά­νο­ντας έως την 30ή Απρι­λί­ου 2020. Η εται­ρεία ζή­τη­σε νέα πα­ρά­τα­ση ενός έτους, επι­κα­λού­με­νη ανω­τέ­ρα βία (COVID-19), διοι­κη­τι­κές κα­θυ­στε­ρή­σεις και αθέ­τη­ση συμ­βα­τι­κών υπο­χρε­ώ­σε­ων από τον Δήμο (μη ολο­κλή­ρω­ση χώρου στάθ­μευ­σης και υπο­δο­μών).

Η Οι­κο­νο­μι­κή Επι­τρο­πή απέρ­ρι­ψε το αί­τη­μα (239/2020), και στη συ­νέ­χεια κα­ταγ­γέλ­θη­κε η σύμ­βα­ση, με κα­τά­πτω­ση εγ­γυ­η­τι­κών και εγ­γρα­φή στον χρη­μα­τι­κό κα­τά­λο­γο οφει­λών που φτά­νουν αθροι­στι­κά τις 660.656,87 ευρώ.

Η νέα αγωγή: Τι ζητά η εται­ρεία

Με την αγωγή που κα­τα­τέ­θη­κε τον Μάρ­τιο του 2025 και απο­τέ­λε­σε βα­σι­κό λόγο της ανα­βο­λής, διεκ­δι­κεί:

• Απο­ζη­μί­ω­ση για θε­τι­κές ζη­μί­ες και δια­φυ­γό­ντα κέρδη από την πρό­ω­ρη κα­ταγ­γε­λία της σύμ­βα­σης: 1.692.792,30 ευρώ

• Αξία εκτε­λε­σμέ­νων ερ­γα­σιών και με­λε­τών, τεκ­μη­ριω­μέ­να από την πραγ­μα­το­γνω­μο­σύ­νη του ΤΕΕ Δω­δε­κα­νή­σου:

– Κα­τα­σκευα­στι­κά έργα (κτή­ρια, υπο­δο­μές, απο­κα­τα­στά­σεις): 1.334.000 ευρώ

– Αρ­χι­τε­κτο­νι­κές/τε­χνι­κές με­λέ­τες: 179.500 ευρώ

• Μι­σθώ­μα­τα που κα­τα­βλή­θη­καν για τα έτη 2018–2020: 224.621,26 ευρώ

Η εται­ρεία επι­ση­μαί­νει πως επέν­δυ­σε ση­μα­ντι­κά κε­φά­λαια, ολο­κλή­ρω­σε με­γά­λο μέρος των προ­βλε­πό­με­νων έργων και ότι η κα­ταγ­γε­λία του Δήμου συ­νι­στά πα­ρά­νο­μη και κα­τα­χρη­στι­κή μο­νο­με­ρή ενέρ­γεια.

Το νο­μι­κό πλαί­σιο και η ουσία της δια­φο­ράς

Στο επί­κε­ντρο της υπό­θε­σης βρί­σκε­ται η ερ­μη­νεία του πλαι­σί­ου περί τρο­πο­ποί­η­σης δη­μο­σί­ων συμ­βά­σε­ων λόγω ανω­τέ­ρας βίας, καθώς και οι υπο­χρε­ώ­σεις των δη­μό­σιων φο­ρέ­ων όταν συ­ντρέ­χουν εξαι­ρε­τι­κές πε­ρι­στά­σεις. Η «Ήχος και Φως Α.Ε.» επι­κα­λεί­ται:

• Κα­θυ­στέ­ρη­ση από δη­μό­σιες υπη­ρε­σί­ες στην έγκρι­ση με­λε­τών

• Μη τή­ρη­ση υπο­χρε­ώ­σε­ων του Δήμου, π.χ. έργα πρό­σβα­σης, απο­χέ­τευ­σης

• Πλήγ­μα από την παν­δη­μία, με αδυ­να­μία πα­ρου­σί­ας βα­σι­κών συ­νερ­γα­τών (αρ­χι­τέ­κτο­νες, σκη­νο­θέ­τες, εξο­πλι­στές από Αθήνα, Λέσβο, Ισπα­νία)

Η αγωγή ζητά όχι μόνο χρη­μα­τι­κή απο­ζη­μί­ω­ση αλλά και ανα­γνώ­ρι­ση της κα­ταγ­γε­λί­ας της σύμ­βα­σης από την εται­ρεία ως νό­μι­μη, λόγω σπου­δαί­ου λόγου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.