ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σιωπηλή φέτος η «οδός Μαρτυρίου»

Νατάσα Παμπρή 1 λεπτό ανάγνωση
465791925_9940301599319791_4734840791519048068_n

Καθη­λω­μένο στην αποθήκη θα μείνει φέτος το έργο της ανα­πα­ρά­στα­σης των Θείων Παθών, που ανε­βαί­νει κάθε χρόνο στις καμάρες των οδών Ομήρου και Αγίου Φανου­ρίου στην ομώνυμη ενορία, στα γραφικά σοκάκια της Μεσαιω­νι­κής Πόλης.

Το έργο του Σπύρου Καρίπη, που συνε­χί­στηκε με αυτα­πάρ­νηση από τον γιο του Γιώργο δυστυ­χώς φέτος θα παρα­μεί­νει στην αποθήκη. Η απόφαση, όσο επώδυνη κι αν είναι, δεν σβήνει τη βαθιά πίστη και την πολι­τι­στική μνήμη που το συνο­δεύει εδώ και πάνω από μισό αιώνα. Μα φέτος, ο δρόμος που μάτωνε με εικόνες και χρώματα, θα πονέσει σιωπηλά. Μόνη του παρη­γο­ριά, η ανά­μνηση και η υπό­σχεση πως δεν θα είναι για πάντα έτσι.

Ξεκί­νησε πριν από 56 χρόνια

Το έθιμο ξεκί­νησε το 1969 όταν δύο απλοί άνθρω­ποι, ο ξυλουρ­γός Σπύρος Καρίπης και ο λαϊκός ζωγρά­φος Χαρά­λα­μπος Καβαλ­λιέ­ρος, ζωντά­νε­ψαν με εικόνες τα Πάθη του Χριστού, δίνο­ντας παρα­στα­τικά όλες τις φάσεις της πορείας του Θεαν­θρώ­που προς τον Γολγοθά και την Ανά­σταση. Στην οδό Ομήρου δίπλα ακριβώς από την εκκλη­σία του Άγιου Φανου­ρίου οι δύο αυτοί άνθρω­ποι θέλο­ντας να δώσουν μία έντονη παρου­σί­αση των Παθών του Χριστού, δημιούρ­γη­σαν ένα θαυ­μά­σιο, από κάθε άποψη έργο, που εκφρά­ζει την πίστη των Χρι­στια­νών στα Μαρ­τύ­ρια που υπέστη Εκείνος.

Συγκε­κρι­μένα, την οδό αυτή δια­κό­σμη­σαν κατάλ­ληλα και στην οροφή κάθε καμάρας τοπο­θέ­τη­σαν εικόνες και ανα­πα­ρα­στά­σεις από τα Πάθη. Κάθε ζωγρα­φιά παρι­στά­νει και μια πτυχή της μεγάλης πορείας προς την Ανά­σταση. Όλες οι εικόνες -φτιαγμένες από το χέρι του λαϊκού ζωγρά­φου Καβαλλιέρου- έχουν μια ξεχω­ρι­στή έκφραση και δημιουρ­γούν μια έντονη παρα­στα­τι­κό­τητα του Θείου Δρά­μα­τος. Παράλ­ληλα, ολό­κλη­ρος ο δρόμος έχει δια­κό­σμηση με μαύρα κρόσσια, δίδο­ντας έτσι μια ιδιαί­τερη έμφαση στο θέμα.

Οι δύο αυτοί άνθρω­ποι χωρίς καμιά βοήθεια και με απο­κλει­στικά δική τους πρω­το­βου­λία, έφτια­ξαν κάτι που οπωσ­δή­ποτε έχει μία αξία πολύ­πλευρη. Χιλιά­δες πιστών συρ­ρέ­ουν στην οδό Ομήρου για να θαυ­μά­σουν την ανα­πα­ρά­σταση αυτή, ενώ επίσης πολυά­ριθ­μοι ξένοι επι­σκέ­πτες με τις φωτο­γρα­φι­κές τους μηχανές απο­θα­να­τί­ζουν τις πραγ­μα­τικά εξαί­σιες εικόνες από το Θείο Δράμα. Στα χρόνια που ακο­λού­θη­σαν ο Γιώργος Καρίπης συνέ­χιζε να ανα­νε­ώ­νει την ξυλεία των ανα­πα­ρα­στά­σεων και να εκσυγ­χρο­νί­ζει και την ηχητική απόδοση των έργων.

Σημειώ­νε­ται ότι αρκετά έργα που είχαν υποστεί τη μεγα­λύ­τερη φθορά μετα­φέρ­θη­καν στο Μουσείο Νεο­ελ­λη­νι­κής Τέχνης Δήμου Ρόδου το 2019, όπου επι­ζω­γρα­φί­στη­καν από την αγιο­γράφο Μαρία Τσι­μέττα και τον συντη­ρητή έργων τέχνης Σωτήρη Πατα­τούκο. Ένα έργο λαϊκής τέχνης και πίστης, που απο­τε­λεί ανα­πό­σπα­στο κομμάτι της τοπικής πασχα­λι­νής ταυ­τό­τη­τας, σιωπά φέτος, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας ότι η μνήμη και η πίστη, αν και δεν σβήνουν, χρειά­ζο­νται φρο­ντίδα για να παρα­μέ­νουν ζωντα­νές.

Πρό­γραμμα Αγίας και Μεγάλης Εβδο­μά­δος 2025

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ (13-4-2025)

Πρωί 8.00-10.30 π.μ.

Ορθρος και Θ. Λει­τουρ­γία

Ο Σεβ. Μητρο­πο­λί­της Ρόδου κ. Κύριλ­λος θα λει­τουρ­γή­σει στον Καθε­δρικό Ιερό Ναό Ευαγ­γε­λι­σμού της Θεο­τό­κου.

Ο Θεοφ. Επί­σκο­πος Ολύμπου κ. Κύριλ­λος θα λει­τουρ­γή­σει στον Ενο­ριακό Ιερό Ναό Μετα­μορ­φώ­σεως του Σωτήρος Καλυ­θιών.

Εσπέρας 7.30-9.00μ.μ.

Ακο­λου­θία Νυμφίου

Ο Σεβ. Μητρο­πο­λί­της Ρόδου κ. Κύριλ­λος θα χορο­στα­τή­σει στον Μητρο­πο­λι­τικό Ιερό Ναό Εισο­δίων της Θεο­τό­κου (Αντιβ. Δαμα­σκη­νού).

Ο Θεοφ. Επί­σκο­πος Ολύμπου κ. Κύριλ­λος θα χορο­στα­τή­σει στον Καθε­δρικό Ιερό

Ναό Ευαγ­γε­λι­σμού της Θεο­τό­κου.

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

(14-4-2025)

Πρωί 7.00 π.μ.

Θεία Λει­τουρ­γία

Προη­για­σμέ­νων

Ο Σεβ. Μητρο­πο­λί­της Ρόδου κ. Κύριλ­λος θα λει­τουρ­γή­σει στον Μητρο­πο­λι­τικό Ιερό Ναό Εισο­δίων της Θεο­τό­κου (Αντιβ. Δαμα­σκη­νού),

Ο Θεοφ. Επί­σκο­πος Ολύμπου κ. Κύριλ­λος θα λει­τουρ­γή­σει στον Ενο­ριακό Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προ­δρό­μου πόλεως Ρόδου.

Εσπέρας 7.30-9.00 μ.μ. Ακο­λου­θία Νυμφίου

(ενδεικτ. προσελ.:

8:15 μμ)

Ο Σεβ. Μητρο­πο­λί­της Ρόδου κ. Κύριλ­λος θα χορο­στα­τή­σει στον Ενο­ριακό Ιερό Ναό Κοι­μή­σεως της Θεο­τό­κου Κρε­μα­στής.

Ο Θεοφ. Επί­σκο­πος Ολύμπου κ. Κύριλ­λος θα χορο­στα­τή­σει στον Ενο­ριακό Ιερό Ναό Κοι­μή­σεως της Θεο­τό­κου Ιαλυσού.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ

(15-4-2025)

Εσπέρας 7.30-9.00 μ.μ. Ακο­λου­θία Νυμφίου

Ο Σεβ. Μητρο­πο­λί­της Ρόδου κ. Κύριλ­λος θα χορο­στα­τή­σει στον Καθε­δρικό Ιερό Ναό Ευαγ­γε­λι­σμού της Θεο­τό­κου.

Ο Θεοφ. Επί­σκο­πος Ολύμπου κ. Κύριλ­λος θα χορο­στα­τή­σει στον Ενο­ριακό Ιερό Ναό Άγιων Αναρ­γύ­ρων πόλεως Ρόδου.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

(16-4-2025)

Πρωί 10.00-11.00 π.μ. Ο Σεβ. Μητρο­πο­λί­της Ρόδου κ. Κύριλ­λος θα τελέσει το ιερό Ευχέ­λαιο στο Γενικό Νοσο­κο­μείο της Ρόδου.

Από­γευμα 4.00-5.30 μ.μ. Ο Θεοφ. Επί­σκο­πος Ολύμπου κ. Κύριλ­λος θα τελέσει το ιερό Ευχέ­λαιο στον Καθε­δρικό Ιερό Ναό Ευαγ­γε­λι­σμού της Θεο­τό­κου.

Εσπέρας 7.30-9.00 μ.μ. Ακο­λου­θία Ορθρου

Μ. Πέμπτης

Ο Σεβ. Μητρο­πο­λί­της Ρόδου κ. Κύριλ­λος θα χορο­στα­τή­σει στον Ενο­ριακό Ιερό Ναό Ανα­λή­ψεως του Κυρίου πόλεως Ρόδου.

Ο Θεοφ. Επί­σκο­πος Ολύμπου κ. Κύριλ­λος θα χορο­στα­τή­σει στον Ενο­ριακό Ιερό Ναό Αγίου Νικο­λάου πόλεως Ρόδου.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ

(17-1-2025)

Πρωί 8.00-10.00 π.μ. Θεία Λει­τουρ­γία

Μ. Βασι­λείου

Ο Σεβ. Μητρο­πο­λί­της Ρόδου κ. Κύριλ­λος θα λει­τουρ­γή­σει στον Ενο­ριακό Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προ­δρό­μου πόλεως Ρόδου.

Ο Θεοφ. Επί­σκο­πος Ολύμπου κ. Κύριλ­λος θα λει­τουρ­γή­σει στον Μητρο­πο­λι­τικά Ιερό Ναό Εισο­δίων της Θεο­τό­κου (Αντιβ. Δαμα­σκη­νού).

Εσπέρας 7.30 μ.μ.

Ακο­λου­θία των

Αχρά­ντων Παθών

Ο Σεβ. Μητρο­πο­λί­της Ρόδου κ. Κύριλ­λος θα χορο­στα­τή­σει στον Μητρο­πο­λι­τικό Ιερό Ναό Εισο­δίων της Θεο­τό­κου (Εναρξη: 7.00 μ.μ.) μέχρι την έξοδο του Σταύρου και στη συνέ­χεια στον Καθε­δρικό Ιερό Ναό Ευαγ­γε­λι­σμού της Θεο­τό­κου. (Ωρα λήξης: 11.30 μ.μ.).

Ο Θεοφ. Επί­σκο­πος Ολύμπου κ. Κύριλ­λος θα χορο­στα­τή­σει στον Ενο­ριακό Ιερό Ναό Αγίου Νικο­λάου Παρα­δεί­σιου.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (18-4-2025)

Πρωί 8.00-12.00 π.μ. Ακο­λου­θία Μεγάλων Ωρών και Απο­κα­θή­λωση

Ο Σεβ. Μητρο­πο­λί­της Ρόδου κ. Κύριλ­λος θα χορο­στα­τή­σει στον Μητρο­πο­λι­τικό Ιερό Ναό Εισο­δίων της Θεο­τό­κου (Αντιβ, Δαμα­σκη­νού).

Ο Θεοφ. Επί­σκο­πος Ολύμπου κ. Κύριλ­λος θα χορο­στα­τή­σει στον Καθε­δρικό Ιερό

Ναό Ευαγ­γε­λι­σμού της Θεο­τό­κου.

Εσπέρας Επι­τά­φιος

Θρήνος

Ο Σεβ. Μητρο­πο­λί­της Ρόδου κ. Κύριλ­λος θα χορο­στα­τή­σει στον Καθε­δρικό Ιερό Ναό Ευαγ­γε­λι­σμού της Θεο­τό­κου (Έναρξη: 7.30 μ.μ.), (Εξοδος Επι­τα­φίου: 10.00 μμ)

Ο Θεοφ. Επί­σκο­πος Ολύμπου κ. Κύριλ­λος θα χορο­στα­τή­σει στον Μητρο­πο­λι­τικό Ιερό Ναό Εισο­δίων της Θεο­τό­κου (Αντιβ. Δαμα­σκη­νού) (Εναρξη: 7.00 μ.μ.).

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

(19-4-2025)

Πρωί 8.00-11.30 π.μ.

Θ. Λει­τουρ­γία του

Μεγάλου Βασι­λείου

Ο Σεβ. Μητρο­πο­λί­της Ρόδου κ. Κύριλ­λος θα λει­τουρ­γή­σει στον Καθε­δρικό Ιερό Ναό Ευαγ­γε­λι­σμού της Θεο­τό­κου.

Ο Θεοφ. Επί­σκο­πος Ολύμπου κ. Κύριλ­λος θα λει­τουρ­γή­σει στον Ενο­ριακό Ιερό Ναό Αγίου Δημη­τρίου Αρχι­πό­λεως.

Εσπέρας: 11.00 μ.μ.

Κωδω­νο­κρου­σία

Μεσά­νυ­χτα 12.00-2.30 π.μ. Η τελετή της Ανα­στά­σεως και εν συνε­χεία η Θ. Λει­τουρ­γία, ιερουρ­γού­ντος του Σεβ. Μητρο­πο­λί­του Ρόδου κ. Κυρίλ­λου, συλ­λει­τουρ­γού­ντος του Θεοφ. Επι­σκό­που Ολύμπου κ. Κυρίλ­λου,

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (20-4-2025)

Πρωί 9.45 π.μ. Προ­σέ­λευση Αρχών στο Καζού­λειο Λύκειο (έναντι Σταδίου ΔΙΑΓΟΡΑΣ) από όπου θα ανα­χω­ρή­σει η ιερά πομπή με κατά­ληξη τον Μητρο­πο­λι­τικό Ιερό Ναό Εισο­δίων της Θεο­τό­κου για τον Εσπε­ρινό της Αγάπης.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.