ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελληνικός τουρισμός: Άνοδος κρατήσεων 6-7% στη φετινή σεζόν – Τι προβληματίζει τους ξενοδόχους

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με ρυθ­μούς ανά­πτυ­ξης 6%-7% «τρέ­χουν» οι κρα­τή­σεις αυτή την πε­ρί­ο­δο αυτή για την χώρα μας, με την Κρήτη και Ρόδο να «πε­τούν» σε νέα ιστο­ρι­κά ρεκόρ με δι­ψή­φια πο­σο­στά ανό­δου.

Αντί­θε­τα, η Σα­ντο­ρί­νη βρί­σκε­ται σε πτω­τι­κή τάση (-20%), ωστό­σο υπάρ­χει αι­σιο­δο­ξία ότι το κενό που κα­τα­γρά­φει το δη­μο­φι­λές ελ­λη­νι­κό νησί θα κα­λυ­φθεί μόλις ολο­κλη­ρω­θεί το σει­σμι­κό φαι­νό­με­νο και επι­στρέ­ψει η κα­νο­νι­κό­τη­τα.

Το κλίμα αυτό προ­κύ­πτει από την τε­λευ­ταία έκ­θε­ση ITB στο Βε­ρο­λί­νο, όπου η χώρα μας επι­βε­βαί­ω­σε ξανά τον ρόλο της ως ένα από τους πιο δη­μο­φι­λείς του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς στην ΕΕ.

Ο ελ­λη­νι­κός του­ρι­σμός και οι προ­κλή­σεις

Οι Έλ­λη­νες ξε­νο­δό­χοι εμ­φα­νί­ζο­νται αι­σιό­δο­ξοι για μία ακόμη χρο­νιά ωστό­σο στο πίσω μέρος του μυα­λού τους, έχουν και δεύ­τε­ρες σκέ­ψεις που προ­κύ­πτουν από το πως δια­μορ­φώ­νε­ται το ευ­ρύ­τε­ρο γε­ω­πο­λι­τι­κό και οι­κο­νο­μι­κό πε­ρι­βάλ­λον και οι προ­κλή­σεις που ανα­δύ­ο­νται.

Η Ρόδος και η Κρήτη φαί­νε­ται να κερ­δί­ζουν τη με­ρί­δα του λέ­ο­ντος για μια ακόμη χρο­νιά καθώς πα­ρα­μέ­νουν ιδιαί­τε­ρα δη­μο­φι­λείς προ­ο­ρι­σμοί για όλους τους ευ­ρω­παί­ους και κα­τα­γρά­φουν δι­ψή­φιες αυ­ξή­σεις στο ρυθμό των κρα­τή­σε­ων.

Μπο­ρεί ο Γερ­μα­νός κα­τα­να­λω­τής να μην είναι δια­τε­θει­μέ­νος να χάσει τις δια­κο­πές του, παρά την οι­κο­νο­μι­κή αβε­βαιό­τη­τα που επι­κρα­τεί στη χώρα του, ωστό­σο το ερώ­τη­μα που τί­θε­ται είναι κατά πόσο θα συ­νε­χί­σει να πλη­ρώ­νει κάθε χρόνο ακρι­βό­τε­ρα γι’ αυτές.

Το αί­τη­μα για ολο­κλη­ρω­μέ­νη στρα­τη­γι­κή

«Είμαι ιδιαί­τε­ρα αι­σιό­δο­ξος για τις αντι­στά­σεις που επι­δει­κνύ­ει ο ελ­λη­νι­κός του­ρι­σμός απέ­να­ντι στις διά­φο­ρες προ­κλή­σεις γε­ω­πο­λι­τι­κές και οι­κο­νο­μι­κές αλλά εκτι­μώ ότι αυτό δεν μπο­ρεί να συ­νε­χί­ζε­ται στο δι­η­νε­κές όσο εφη­συ­χά­ζου­με και δεν υλο­ποιού­με μια συ­νε­κτι­κή στρα­τη­γι­κή στή­ρι­ξης, προ­ώ­θη­σης και ανά­πτυ­ξης ενός ολο­κλη­ρω­μέ­νου του­ρι­στι­κού μο­ντέ­λου, με έμ­φα­ση στη βελ­τί­ω­ση των υπο­δο­μών» ση­μειώ­νει στον ΟΤ ο Πρό­ε­δρος της Πα­νελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Ξε­νο­δό­χων (ΠΟΞ) Γιάν­νης Χα­τζής.

Γιάν­νης Χα­τζής, πρό­ε­δρος ΠΟΞ

«Ας μην λη­σμο­νού­με», προ­σθέ­τει, «ότι η άνο­δος των κρα­τή­σε­ων αυτή την πε­ρί­ο­δο, μια πε­ρί­ο­δος early booking αντι­κα­το­πτρί­ζει και την τάση για ανα­ζή­τη­ση της κα­λύ­τε­ρης σχέ­σης ποιό­τη­τας-τιμής».

«Αθλη­τής» με τα­λέ­ντο αλλά χωρίς «προ­πό­νη­ση» ο ελ­λη­νι­κός του­ρι­σμός

Ο κ. Χα­τζής πε­ρι­γρά­φει τον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό με ένα ευ­ρη­μα­τι­κό πα­ρά­δειγ­μα. Μοιά­ζει με τον αθλη­τή που έχει τε­ρά­στιο τα­λέ­ντο αλλά δεν θα ποτέ φτά­σει στην κο­ρυ­φή χωρίς σκλη­ρή προ­πό­νη­ση.

Με άλλα λόγια ο του­ρι­σμός δεν χρειά­ζε­ται μόνο τα­λέ­ντο (φυ­σι­κές ομορ­φιές, κλίμα, ιδιω­τι­κές επεν­δύ­σεις, κλπ.) αλλά και προ­πό­νη­ση, (σχέ­διο, στρα­τη­γι­κή, προ­σπά­θεια, δη­μό­σιες υπο­δο­μές) για να φτά­σει και κυ­ρί­ως να επι­δεί­ξει βιω­σι­μό­τη­τα και διάρ­κεια στη κο­ρυ­φή.

Ο κ. Χα­τζής ανα­φέ­ρε­ται ει­δι­κό­τε­ρα στα θε­τι­κά στοι­χεία της χώρας μας όπως το γε­γο­νός ότι σύμ­φω­να με την τε­λευ­ταία έρευ­να του ΙΝ­ΣΕ­ΤΕ, η Ελ­λά­δα κα­τα­τά­χθη­κε πρώτη ανά­με­σα σε έξι με­σο­γεια­κές αγο­ρές στην ικα­νο­ποί­η­ση των πε­λα­τών ξε­νο­δο­χεί­ων για την κα­λο­και­ρι­νή σεζόν του 2024, με συ­νο­λι­κό Δεί­κτη Ικα­νο­ποί­η­σης Επι­σκε­πτών (GRI) 87%, που αντι­κα­το­πτρί­ζει τη δέ­σμευ­ση των ξε­νο­δό­χων για αρι­στεία στη φι­λο­ξε­νία, κα­θο­δη­γού­με­νη από εξαι­ρε­τι­κά πρό­τυ­πα εξυ­πη­ρέ­τη­σης, αυ­στη­ρά πρω­τό­κολ­λα κα­θα­ριό­τη­τας και τη στρα­τη­γι­κή θέση των πε­ριου­σια­κών στοι­χεί­ων του ξε­νο­δο­χεί­ου.

Επεν­δύ­σεις 800 εκατ. σε ετή­σια βάση

Το επί­τευγ­μα αυτό οφεί­λε­ται, σύμ­φω­να με τον ίδιο, στις επεν­δύ­σεις που πραγ­μα­το­ποιούν κάθε χρόνο τα ελ­λη­νι­κά ξε­νο­δο­χεία που φτά­νουν κατά  μέσο όρο τα 800 εκατ. ευρώ ετη­σί­ως για ανα­και­νί­σεις και συ­ντή­ρη­ση, μαζί με πε­ρί­που 105 εκατ. ευρώ ετη­σί­ως αφιε­ρω­μέ­να σε πρω­το­βου­λί­ες βιω­σι­μό­τη­τας (πηγή: ITEΠ).

Αυτές οι συ­νε­χείς επεν­δύ­σεις απο­γειώ­νουν τη συ­νο­λι­κή ποιό­τη­τα των υπη­ρε­σιών, εξα­σφα­λί­ζο­ντας ότι οι επι­σκέ­πτες επω­φε­λού­νται από μια κα­λύ­τε­ρη εμπει­ρία δια­μο­νής.

Ωστό­σο από την άλλη πλευ­ρά, το­νί­ζει, ο το­μέ­ας της φι­λο­ξε­νί­ας πλήτ­τε­ται από την αυ­ξα­νό­με­νη φο­ρο­λο­γι­κή επι­βά­ρυν­ση, η οποία με την σειρά της επη­ρε­ά­ζει και τις τιμές και από το έλ­λειμ­μα δη­μο­σί­ων επεν­δύ­σε­ων ιδιαί­τε­ρα στις υπο­δο­μές που είναι απα­ραί­τη­τες για τη δια­τή­ρη­ση της μα­κρο­πρό­θε­σμης αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας του τομέα και την ενί­σχυ­ση της θέσης της Ελ­λά­δας ως κο­ρυ­φαί­ου πα­γκό­σμιου του­ρι­στι­κού προ­ο­ρι­σμού.

Ρόδος και Κρήτη προς νέα ρεκόρ, βου­τιά για τη Σα­ντο­ρί­νη

Από την έκ­θε­ση του Βε­ρο­λί­νου προ­κύ­πτει ότι η Ρόδος και η Κρήτη φαί­νε­ται να κερ­δί­ζουν τη με­ρί­δα του λέ­ο­ντος για μια ακόμη χρο­νιά καθώς πα­ρα­μέ­νουν ιδιαί­τε­ρα δη­μο­φι­λείς προ­ο­ρι­σμοί για όλους τους ευ­ρω­παί­ους και κα­τα­γρά­φουν δι­ψή­φιες αυ­ξή­σεις στο ρυθμό των κρα­τή­σε­ων.

Ει­δι­κά πά­ντως από την Γερ­μα­νία σύμ­φω­να με όσα πλη­ρο­φο­ρή­θη­κε η  ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Του­ρι­σμού και του ΕΟΤ κατά τη διάρ­κεια της ΙΤΒ του Βε­ρο­λί­νου, η αύ­ξη­ση της ζή­τη­σης κυ­μαί­νε­ται σε δι­ψή­φια πο­σο­στά.

Εν­δει­κτι­κά, δι­ψή­φια πο­σο­στά αύ­ξη­σης κα­τα­γρά­φε­ται στις κρα­τή­σεις για τη χώρα μας σε όλους τους με­γά­λους tour operator, όπως η TUI, ο όμι­λος DERTOUR και το Schauinsland Reisen, καθώς και στους με­γα­λύ­τε­ρους αε­ρο­με­τα­φο­ρείς στη Γερ­μα­νία, όπως οι Lufthansa, Condor Airlines και Discover.

Όσον αφορά τη Σα­ντο­ρί­νη εκτι­μά­ται ότι το έλ­λειμ­μα του -20% θα κα­λυ­φθεί και στο τέλος της σεζόν η μεί­ω­ση σε σύ­γκρι­ση με το 2024 θα είναι ελά­χι­στη εάν δεν κα­λυ­φθεί πλή­ρως.

«Αγκά­θια» η οι­κο­νο­μι­κή αβε­βαιό­τη­τα και τα γε­ω­πο­λι­τι­κά

Η European Travel Commission (ETC) επι­ση­μαί­νει ότι το 2025, ο ευ­ρω­παϊ­κός του­ρι­σμός θα συ­νε­χί­σει να κι­νεί­ται σε ένα όλο και πιο πο­λύ­πλο­κο τοπίο και σε μια αυ­ξη­μέ­νη γε­ω­πο­λι­τι­κή και οι­κο­νο­μι­κή αβε­βαιό­τη­τα. Παρά τις προ­κλή­σεις, όπως η αύ­ξη­ση του τα­ξι­διω­τι­κού κό­στους και οι με­τα­βαλ­λό­με­νες προ­τι­μή­σεις των κα­τα­να­λω­τών, ο ευ­ρω­παϊ­κός του­ρι­στι­κός το­μέ­ας έχει επι­δεί­ξει αξιο­ση­μεί­ω­τη αν­θε­κτι­κό­τη­τα, προ­σθέ­τει η ETC.

Η European Tavel Commission επι­ση­μαί­νει πα­ράλ­λη­λα μια άλλη θε­τι­κή τάση όπως είναι η αυ­ξα­νό­με­νη εστί­α­ση στα τα­ξί­δια εκτός επο­χής, η οποία συμ­βάλ­λει στην πιο ομοιό­μορ­φη κα­τα­νο­μή της του­ρι­στι­κής ζή­τη­σης καθ’ όλη τη διάρ­κεια του έτους, κά­νο­ντας ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά στη χώρα μας.

Επέ­κτα­ση της του­ρι­στι­κής σεζόν

Όπως ανα­φέ­ρει η Ελ­λά­δα κα­τέ­γρα­ψε 23,7% πε­ρισ­σό­τε­ρες πτή­σεις το τέ­ταρ­το τρί­μη­νο του 2024 σε σύ­γκρι­ση με το ίδιο τρί­μη­νο του 2019, με την ανά­πτυ­ξη να είναι υψη­λό­τε­ρη το 4ο τρί­μη­νο σε σύ­γκρι­ση με το 3ο τρί­μη­νο.

Η Ελ­λά­δα επι­χει­ρεί να επε­κτεί­νει την του­ρι­στι­κή της πε­ρί­ο­δο στους ώρι­μους μήνες (Σε­πτέμ­βριο-Οκτώ­βριο) για να αυ­ξή­σει την αν­θε­κτι­κό­τη­τα του κλά­δου. Εάν αυτό οδη­γή­σει σε υψη­λό­τε­ρη ζή­τη­ση κατά την πε­ρί­ο­δο αυτή, μπο­ρεί να συμ­βά­λει στην ανα­κού­φι­ση ορι­σμέ­νων πιέ­σε­ων που ασκού­νται στην κο­ρύ­φω­ση του κα­λο­και­ριού (Ιού­λιος-Αύ­γου­στος) και δη­μιουρ­γούν προ­βλή­μα­τα που σχε­τί­ζο­νται με τον υπερ­του­ρι­σμό.

Όσον αφορά το μέλ­λον του ευ­ρω­παϊ­κού του­ρι­σμού η ETC ση­μειώ­νει ότι η δια­τή­ρη­ση αυτής της δυ­να­μι­κής θα απαι­τή­σει στρα­τη­γι­κές επεν­δύ­σεις σε δια­φο­ρο­ποι­η­μέ­νες προ­σφο­ρές για να δια­σφα­λι­στεί η συ­νε­χής από­δο­ση και αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα.

Πηγή: ot.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.