ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρεύμα: Μεγάλη αύξηση τελών ζητάει ο ΔΕΔΔΗΕ

news room 4 λεπτά ανάγνωση
ΡΕΥΜΑ

Σημα­ντική αύξηση τελών χρήσης δικτύου προ­οιω­νί­ζε­ται η εισή­γηση του δια­χει­ρι­στή δικτύου ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας (ΔΕΔΔΗΕ) προς την αρμόδια ρυθ­μι­στική αρχή ενέρ­γειας (ΡΑΑΕΥ) για το επι­τρε­πό­μενο έσοδο της νέας ρυθ­μι­στι­κής περιό­δου 2025-2028.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ειση­γεί­ται αύξηση του επι­τρε­πό­με­νου εσόδου, το οποίο θα πρέπει να εγκρι­θεί από τη ΡΑΑΕΥ και ανα­κτά­ται από τους κατα­να­λω­τές (νοι­κο­κυ­ριά και επι­χει­ρή­σεις) μέσω των τελών χρήσης δικτύου στο 1,12 δισ. ευρώ ετησίως, υψη­λό­τερο κατά 23% έναντι του ανα­θε­ω­ρη­μέ­νου επι­τρε­πό­με­νου εσόδου ύψους 0,91 δισ. ευρώ για το έτος 2024.

Μεγα­λώ­νουν οι απώ­λειες

Αυτή όμως δεν είναι η μονα­δική δυσά­ρε­στη έκπληξη που επι­φυ­λάσ­σει ο ΔΕΔΔΗΕ για τους κατα­να­λω­τές. Αυξη­μένα θα είναι και τα κόστη που θα πλη­ρώ­σουν οι κατα­να­λω­τές για τις απώ­λειες δικτύου, για ενέρ­γεια δηλαδή που δεν κατα­να­λώ­νουν οι ίδιοι (τεχνι­κές και ρευ­μα­το­κλο­πές).

Ηλε­κτρικό ρεύμα: Πότε συμ­φέ­ρει το διζω­νικό τιμο­λό­γιο και ποιες παγίδες κρύβει

Ο ΔΕΔΔΗΕ ειση­γεί­ται ως απο­δε­κτό επίπεδο απω­λειών (τιμή ανα­φο­ράς) το 11,36% της συνο­λι­κής κατα­νά­λω­σης ενέρ­γειας, ποσοστό σημα­ντικά υψη­λό­τερο από το 9,90% που ενέ­κρινε η ΡΑΕΕΥ για την αμέσως προη­γού­μενη ρυθ­μι­στική περίοδο και το οποίο προ­κύ­πτει από τα στοι­χεία για το έτος 2023 που λαμ­βά­νε­ται ως έτος ανα­φο­ράς για την περίοδο 2025-2028.

Αξιο­ση­μεί­ωτη είναι η απο­ποί­ηση ευθυνών του ΔΕΔΔΗΕ για την αύξηση των απω­λειών δικτύου, κάτι που βάσει το νομο­θε­τι­κού και ρυθ­μι­στι­κού πλαι­σίου εμπί­πτει πλήρως στην αρμο­διό­τητά του. «Ο μέσος συντε­λε­στής απω­λειών δικτύου αυξή­θηκε στα­διακά σε υψηλά επίπεδα τα τελευ­ταία έτη εξαι­τίας παρα­γό­ντων που δεν είναι στη σφαίρα ελέγχου του Δια­χει­ρι­στή», ανα­φέ­ρει συγκε­κρι­μένα στο σχετικό αρχείο. Μάλιστα εκτιμά ότι σημα­ντική είναι η αύξηση των μη τεχνι­κών απω­λειών, δηλαδή των ρευ­μα­το­κλο­πών οι οποίες συνε­χί­ζουν να παρου­σιά­ζουν ανοδική τάση αν και με μειω­μένο ρυθμό.

Χρειά­ζε­ται επα­να­προσ­διο­ρι­σμός της ενερ­γεια­κής πολι­τι­κής της Ε.Ε.

Στην πραγ­μα­τι­κό­τητα οι κατα­να­λω­τές θα κληθούν να πλη­ρώ­σουν πολύ μεγα­λύ­τερο κόστος, αφού ο συντε­λε­στής του 11,36% μπορεί να απο­κλί­νει σημα­ντικά σε σχέση με τις πραγ­μα­τι­κές απώ­λειες που εκκα­θα­ρί­ζο­νται ανά εξάμηνο. Για το πρώτο εξάμηνο του 2022, για παρά­δειγμα, που είναι το τελευ­ταίο που εκκα­θα­ρί­στηκε, ο συντε­λε­στής απω­λειών έφτασε στο 18%, μετα­φέ­ρο­ντας στους προ­μη­θευ­τές ένα ετε­ρο­χρο­νι­σμένο κόστος της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, το οποίο αργά ή γρήγορα θα μετα­κυ­λι­στεί στους κατα­να­λω­τές. Βάσει των εκτι­μή­σεων του υπουρ­γείου Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας μόνο για ρευ­μα­το­κλο­πές οι κατα­να­λω­τές πλη­ρώ­νουν ετησίως περί τα 400 εκατ. ευρώ. Τα 200 εκατ. ευρώ που ετε­ρο­χρο­νι­σμένα καλού­νται να πλη­ρώ­σουν οι προ­μη­θευ­τές για ένα εξάμηνο είναι πλέον αυτών των 400 εκατ. ευρώ.

Αυξη­μένα θα είναι και τα κόστη που θα πλη­ρώ­σουν οι κατα­να­λω­τές για τις απώ­λειες δικτύου (τεχνι­κές και ρευ­μα­το­κλο­πές).

Τι ζητούν οι προ­μη­θευ­τές

Το ζήτημα των απω­λειών (τεχνι­κών και μη) και τις ευθύνες του ΔΕΔΔΗΕ θέτουν επι­τα­κτικά οι προ­μη­θευ­τές ρεύ­μα­τος μέσω του Συν­δέ­σμου τους (ΕΣΠΕΝ) με μία ακόμη επι­στολή που κατέ­θε­σαν στο πλαίσιο της δια­βού­λευ­σης για το επι­τρε­πό­μενο έσοδο του Δια­χει­ρι­στή. Ο ΕΣΠΕΝ αμφι­σβη­τεί τα στοι­χεία του ΔΕΔΔΗΕ για τον προ­σω­ρινό υπο­λο­γι­σμό των απω­λειών δικτύου και θέτει θέμα δημο­σιο­ποί­η­σης της σχε­τι­κής μελέτης που επι­κα­λεί­ται ο ΔΕΔΔΗΕ. Επι­ση­μαί­νει το ζήτημα των ετε­ρο­χρο­νι­σμέ­νων εκκα­θα­ρί­σεων που δημιουρ­γεί τερά­στιο πρό­βλημα στις εται­ρείες, αφού δεν είναι εύκολο να ανα­κτή­σουν αυτά τα ποσά από κατα­να­λω­τές που δεν είναι πλέον πελάτες τους.

Χιονιάς με ρεύμα και αέριο στα ύψη – Ανη­συ­χία στην αγορά ενέρ­γειας και στην Ελλάδα

Οπως ανα­φέ­ρουν συγκε­κρι­μένα, στις ορι­στι­κές εκκα­θα­ρί­σεις για το έτος 2021 και το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο Δια­χει­ρι­στής κατα­λό­γισε στους προ­μη­θευ­τές πέραν της ενέρ­γειας που προ­κύ­πτει από τους εγκε­κρι­μέ­νους συντε­λε­στές απω­λειών, περαι­τέρω απώ­λειες ενέρ­γειας που ανέρ­χο­νται περί τις 500 GWh για το έτος 2021 και περί τις 700 GWh το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ο ΕΣΠΕΝ υπο­γραμ­μί­ζει τις ευθύνες του ΔΕΔΔΗΕ ως αρμό­διου Δια­χει­ρι­στή για τον περιο­ρι­σμό των απω­λειών και ζητάει από τη ΡΑΕΕΥ την έγκριση κινή­τρων (πρό­στιμα/επι­βρά­βευση), ενώ παράλ­ληλα προ­τεί­νει οι απώ­λειες να μην υπο­λο­γί­ζο­νται στο αντα­γω­νι­στικό κόστος του ρεύ­μα­τος αλλά να περά­σουν στις ρυθ­μι­στι­κές χρε­ώ­σεις.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη ειση­γη­θεί προς τη ΡΑΑΕΥ τη σύνδεση της μείωσης των απω­λειών με τα έσοδά του από τα τέλη χρήσης δικτύου προ­τεί­νο­ντας συγκε­κρι­μένη φόρ­μουλα. Η αρμόδια αρχή ανα­μέ­νε­ται, σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες της «Κ», να ειση­γη­θεί ένα πιο αυστηρό πλαίσιο, προ­κει­μέ­νου να υπο­χρε­ώ­σει τον ΔΕΔΔΗΕ να κινηθεί με μεγα­λύ­τερη ταχύ­τητα και πιο απο­τε­λε­σμα­τικά. Το ζήτημα της ανά­κτη­σης των επι­πλέον ποσών για τις απώ­λειες πρώτου εξα­μή­νου του 2022 θα απα­σχο­λή­σει σύσκεψη των εμπλε­κό­με­νων μερών αύριο στο ΥΠΕΝ.

Και ο ΑΔΜΗΕ

Στη σύσκεψη θα συμ­με­τά­σχει και ο δια­χει­ρι­στής μετα­φο­ράς ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας (ΑΔΜΗΕ), ο οποίος εκ των υστέρων καλεί τους προ­μη­θευ­τές να επι­στρέ­ψουν χρήματα διότι ο ίδιος υπο­τι­μο­λό­γησε παρα­γω­γούς που ήταν σε δοκι­μα­στική λει­τουρ­γία το διά­στημα 3/4/23 έως 25/6/23. Πρό­κει­ται για ένα ποσό της τάξης των 40 εκατ. ευρώ περίπου που οι προ­μη­θευ­τές θα πρέπει επίσης να περά­σουν στα τιμο­λό­για ρεύ­μα­τος.

Πηγή: kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.