ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενημέρωση του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου για τις εξελίξεις στο Κτηματολόγιο

news room 5 λεπτά ανάγνωση
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΝΕΟ

Για το Κτη­μα­το­λό­γιο Ρόδου από το Δικη­γο­ρικό Σύλλογο ανα­κοι­νώ­θη­καν τα εξής:  Η  λει­τουρ­γία του Κτη­μα­το­λο­γίου Ρόδου τα τελευ­ταία χρόνια, απο­τε­λεί   τρο­χο­πέδη για την οικο­νο­μική ζωή του νησιού  και παράλ­ληλα δημιουρ­γεί στους συνα­δέλ­φους καθη­με­ρινά πλείστα προ­βλή­ματα στις συναλ­λα­γές με την υπη­ρε­σία. Το Υπουρ­γείο Δικαιο­σύ­νης λόγω της υπο­χρε­ω­τι­κής επι­κεί­με­νης ένταξης του Κτη­μα­το­λο­γίου στον Φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, κατ’ άρθρο 24 παρ. 2β του Συντάγ­μα­τος, είχε παύσει να ασχο­λεί­ται με τα προ­βλή­ματα λει­τουρ­γίας του και παρά τις συνε­χείς απο­χω­ρή­σεις υπαλ­λή­λων, δεν είχε προβεί σε καμία πρό­σληψη.

Ο  Σύλ­λο­γος μας, παρόλο ότι δεν είχε καμία υπο­χρέ­ωση, τα τελευ­ταία χρόνια είχε συν­δρά­μει τα μέγιστα, με την διάθεση υπαλ­λή­λων, την συγκρό­τηση συνερ­γείων για την εγγραφή πράξεων,την παροχή υλι­κο­τε­χνι­κής υπο­δο­μής και δεν στα­μά­τησε ποτέ να δημο­σιο­ποιεί τα προ­βλή­ματα λει­τουρ­γίας του και να ζητάει από τους αρμό­διους φορείς την υπο­στή­ριξη της Υπη­ρε­σίας, ενώ βοήθησε ενεργά ακόμα και στην μετε­γκα­τά­σταση του.

Δεδο­μέ­νης της μη ανα­στρέ­ψι­μης κατά­στα­σης, της συσ­σώ­ρευ­σης περί των 60.000 εκκρε­μών πράξεων, της συνε­χούς μείωσης του προ­σω­πι­κού του, της συνέ­χι­σης της λει­τουρ­γίας του κατά τα πρότυπα του 1927, χωρίς  εκσυγ­χρο­νι­σμό και ψηφιο­ποί­ηση των υπη­ρε­σιών  του,  ήταν κοινή δια­πί­στωση, ότι απο­τε­λούσε πλέον μονό­δρομο η μετά­πτωση του Κτη­μα­το­λο­γίου Ρόδου στο Φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ με απώτερο σκοπό την εύρυθμη λει­τουρ­γία της Υπη­ρε­σίας. Με το Ν. 4934/2022 απο­φα­σί­σθηκε η μετά­πτωση του στον Φορέα  και  η κατάρ­γηση του  Κτη­μα­το­λο­γι­κού Γρα­φείου Ρόδου την Τρίτη 31 Δεκεμ­βρίου 2024  και η έναρξη λει­τουρ­γίας του ως Κτη­μα­το­λο­γι­κού Γρα­φείου Δωδε­κα­νή­σου την Τετάρτη 1 Ιανουα­ρίου 2025.

Η μετά­πτωση του στον Φορέα είναι μια δια­δι­κα­σία ,για την οποία ο Δικη­γο­ρι­κός Σύλ­λο­γος δεν έχει απο­φα­σι­στική αρμο­διό­τητα και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να ορίσει τις λεπτο­μέ­ρειες αυτής της δια­δι­κα­σίας. Παρόλα αυτά ως ΔΣ είμαστε σε συνεχή επι­κοι­νω­νία με τον Υφυ­πουργό, τον Διευ­θυ­ντή και τους επι­τε­λείς του Ελλη­νι­κού Κτη­μα­το­λο­γίου για να επι­ση­μά­νουμε τα ζητή­ματα που ανα­κύ­πτουν, ώστε να υπάρχει μέριμνα για τη ρύθμισή τους.

Είχαμε δια­δι­κτυα­κές επαφές με την ομάδα του Φορέα,που θα ανε­λάμ­βανε το έργο  και δύο φορές κατόπιν  προ­σκλή­σεως μας επι­σκέ­φτηκε το Σύλλογο και είχε συνά­ντηση με το ΔΣ του Συλ­λό­γου, παρου­σία του Διευ­θυ­ντή του Κτη­μα­το­λο­γίου Ρόδου κ.Ματσάκη,  ο αρμό­διος Υφυ­πουρ­γός Ψηφια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης  κ. Κυραν­νά­κης μαζί με όλη την ομάδα , στους οποίους εκθέ­σαμε τα προ­βλή­ματα και τις δυσκο­λίες του εγχει­ρή­μα­τος, υπο­βάλ­λαμε προ­τά­σεις και  δηλώ­σαμε, ότι ως Σύλ­λο­γος θα συν­δρά­μουμε με όποιο τρόπο μπο­ρούμε για την όσο το δυνατόν ομα­λό­τερη ένταξη του Κτη­μα­το­λο­γίου στον Φορέα.

Μετά από αίτημα μας στις 27/12/2024 έλαβε χώρα νέα δια­δι­κτυακή σύσκεψη μεταξύ του Δ.Σ. μας με την παρου­σία του Υφυ­πουρ­γού κ. Κυραν­νάκη, του Προ­έ­δρου και επι­τε­λών του Εθνικού Κτη­μα­το­λο­γίου, κατά την οποία ζητή­σαμε απα­ντή­σεις σε ερω­τή­ματα, που είχαμε υπο­βάλ­λει εγγρά­φως σχετικά με ζητή­ματα που προ­κύ­πτουν κατά τη δια­δι­κα­σία της μετά­πτω­σης. Λόγω της πλη­θώ­ρας των ζητη­μά­των που προ­κύ­πτουν, συμ­φω­νή­σαμε, ότι είναι επι­τα­κτική ανάγκη να διε­ξα­χθεί μια ενη­με­ρω­τική ημερίδα στα γραφεία του Δικη­γο­ρι­κού Συλ­λό­γου, όπου οι επι­τε­λείς του Εθνικού Κτη­μα­το­λο­γίου με φυσική παρου­σία θα απα­ντή­σουν στα μέλη μας σε ερω­τή­ματα, που έχει ήδη δια­τυ­πώ­σει ο Δικη­γο­ρι­κός Σύλ­λο­γος, και όσα άλλα τυχόν θα δια­τυ­πώ­σουν τα μέλη μας , και ανα­μέ­νε­ται η ορι­στι­κο­ποί­ηση της ημε­ρο­μη­νίας και η διε­ξα­γωγή της το πρώτο δεκα­πεν­θή­μερο του Ιανουα­ρίου.

Κατά τη συζή­τηση αυτή ενη­με­ρω­θή­καμε, ότι ο σχε­δια­σμός του Φορέα για την πρό­σληψη νέων υπαλ­λή­λων και την δια­τή­ρηση της παρα­μο­νής των υφι­στά­με­νων στην Υπη­ρε­σία δεν είχε επι­τευ­χθεί πλήρως, ενώ όμως παρα­μέ­νουν και οι τέσ­σε­ρις μηχα­νι­κοί του Τεχνι­κού,των οποίων οι ειση­γή­σεις θα εγκρί­νο­νται άμεσα δια­δυ­κτιακά. Ταυ­τό­χρονα  μας ενη­μέ­ρω­σαν, ότι ετοι­μά­ζο­νται για την στε­λέ­χωση και άλλες λύσεις ,εκτός από προ­γραμ­μα­τι­κές συμ­βά­σεις κ.λπ. και ανα­μέ­νε­ται άμεση  σχετική νομο­θε­τική πρω­το­βου­λία.Μάλιστα στεί­λαμε στο πλαίσιο  ενί­σχυ­σης αυτής της προ­σπά­θειας και σχετική επι­στολή προς το αρμόδιο υπουρ­γείο. Δέχτη­καν,όπως τους προ­τεί­ναμε και τη συν­δρομή μελών μας σ΄αυτή την προ­σπά­θεια στο διά­στημα της προ­σαρ­μο­γής.

Παρα το γεγονός ότι η παρά­δοση και η παρα­λαβή των χώρων και των πάσης  φύσεως αρχείων και εγγρά­φων θα ξεκι­νούσε στις 16.12.2024 παρου­σία δύο Εισαγ­γε­λέων ,οπότε θα έπρεπε να μείνει κλειστό το Κτη­μα­το­λο­γιο συμ­φω­νή­σαμε με τους εκπρο­σώ­πους  του Φορέα να συνε­χί­σει την λει­τουρ­γία του με το ίδιο καθε­στώς μέχρι τις 31.12.2024 και σε πλήρη λει­τουρ­γία, όπως και έγινε.

Η απόφαση ανα­στο­λής μέρους των εργα­σιών της Υπη­ρε­σίας στις αρχές του νέου έτους, δεν μας βρίσκει σύμ­φω­νους, αλλά μας εξη­γή­θηκε ότι είναι επι­τα­κτική για τη προ­σαρ­μογή στο Φορέα και ανα­μέ­νουμε και εμείς να δια­πι­στώ­σουμε την πρόοδο αυτής, δεδο­μέ­νου ότι όλες οι νεοει­σερ­χό­με­νες πλέον πράξεις θα υπο­βάλ­λο­νται ψηφιακά χωρίς φυσική παρου­σία των αιτού­ντων,όπως γίνεται  σε όλη τη χώρα.

Μετά από παρέμ­βαση του Δ.Σ. και μετά από συνε­χείς επι­κοι­νω­νίες με τη Γενική Διευ­θύ­ντρια του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ και την Προϊ­στα­μένη των Νομικών Υπη­ρε­σιών, δόθηκε για το διά­στημα αυτό προ­σω­ρινή λύση στο ζήτημα της έρευνας των τόμων και της χορή­γη­σης των έτοιμων 300 πιστο­ποι­η­τι­κών ιδιο­κτη­σίας και 200 σχε­δια­γραμ­μά­των και ήδη σας έχουμε προ­ω­θή­σει τη σχετική ενη­μέ­ρωση από το Φορέα.  Είμαστε σε συνεχή επι­κοι­νω­νία με το Φορέα για να επι­ση­μαί­νουμε κάθε στρέ­βλωση και πρό­βλημα, που τυχόν προ­κύ­πτει, ώστε να απαι­τούμε λύσεις, που θα εξυ­πη­ρε­τούν τους συνα­δέλ­φους και θα διευ­κο­λύ­νουν τις δια­δι­κα­σίες.

Η δια­δι­κα­σία της μετά­πτω­σης και της προ­σαρ­μο­γής ανα­μέ­νε­ται να είναι γεμάτη από προ­κλή­σεις, τεχνικά και νομικά ζητή­ματα, τα οποία όλοι οι συνά­δελ­φοι καλού­μα­στε να αντι­με­τω­πί­σουμε με απώτερο στόχο να απο­κα­τα­στα­θεί η ομα­λό­τητα στην Υπη­ρε­σία του Κτη­μα­το­λο­γίου και να γίνει και το δικό μας έργο ευκο­λό­τερο μελ­λο­ντικά. Ο δρόμος έως εκεί φαί­νε­ται πως θα είναι μεγάλος, όμως καλού­μα­στε να επι­λύ­σουμε όλα τα ζητή­ματα δεκα­ε­τιών με απο­φα­σι­στι­κό­τητα και σύνεση.

Πρέπει να προ­χω­ρή­σουμε μπροστά στην ψηφιακή εποχή ,την οποία τόσο καλά γνω­ρί­ζουν ιδίως οι νέοι συνά­δελ­φοι, και όχι να μεί­νουμε μόνο εμείς ουραγοί σε όλη την Ελλάδα. Είναι ώρα να αντι­λη­φθούν όλοι, ότι οι κανόνες αλλά­ζουν και στο τέλος  κερ­δι­σμέ­νοι θα είναι αυτοί που αφο­μοιώ­νουν  τις νέες τεχνο­λο­γίες και εκσυγ­χρο­νί­ζουν τις υπη­ρε­σίες τους, ιδίως αυτή την χρονιά που υπάρχει και η ευκαι­ρία χρη­μα­το­δό­τη­σης μεγάλου μέρους του έργου του ψηφια­κού μετα­σχη­μα­τι­σμού των υπη­ρε­σιών του Κτη­μα­το­λο­γίου από το Ταμείο Ανά­καμ­ψης.

Να είστε σίγου­ροι, ότι για όλα θα υπάρχει πλήρης ενη­μέ­ρωσή σας.

Ευχό­μα­στε σε όλους σας Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά.

                  Για το ΔΣ του Δικη­γο­ρι­κού Συλ­λό­γου Ρόδου

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.