ΕΙΔΗΣΕΙΣ

FedHATTA: Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές στα ταξίδια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

news room 3 λεπτά ανάγνωση

Ενόψει των εορτών των Χρι­στου­γέν­νων και της Πρω­το­χρο­νιάς, και ενώ η διάθεση για απο­δρά­σεις εντός και εκτός των συνόρων κορυ­φώ­νε­ται, η Ομο­σπον­δία Συν­δέ­σμων Γρα­φείων Ταξι­δίων και Του­ρι­σμού (FedHATTA) συστή­νει στους ταξι­διώ­τες να είναι ιδιαί­τερα προ­σε­κτι­κοί κατά την επιλογή κρά­τη­σης, ιδιαί­τερα όσον αφορά παρα­πλα­νη­τι­κές στρα­τη­γι­κές που εκδη­λώ­νο­νται στην αγορά των ταξι­δίων και τα «μικρά γράμ­ματα», τα οποία επι­φυ­λάσ­σουν, πολλές φορές, αρνη­τι­κές εκπλή­ξεις στην έκβαση του ταξι­διού.

Στο πλαίσιο αυτό, η FedHATTA υπο­γραμ­μί­ζει μερικά από τα σημα­ντι­κό­τερα κρι­τή­ρια επι­λο­γής κρά­τη­σης για τις δια­κο­πές, τα οποία εγγυώ­νται την ασφά­λεια των ταξι­διω­τών αλλά και την επιτυχή οργά­νωση και καλή έκβαση του ταξι­διού τους.

Συγκε­κρι­μένα, οι κατα­να­λω­τές θα πρέπει: Να εμπι­στεύ­ο­νται, για τις μετα­κι­νή­σεις και τις online κρα­τή­σεις τους, μόνο τα του­ρι­στικά γραφεία (συμ­βα­τικά ή ηλε­κτρο­νικά) που λει­τουρ­γούν νόμιμα και δια­θέ­τουν τη βεβαί­ωση συν­δρο­μής των νομίμων προ­ϋ­πο­θέ­σεων για τη λει­τουρ­γία του­ρι­στι­κού γρα­φείου του Υπουρ­γείου Του­ρι­σμού (σύμφωνα με τον Ν. 393/1976, όπως ισχύει). Έτσι θα μπο­ρέ­σουν να απο­φύ­γουν δυσά­ρε­στες εκπλή­ξεις από φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λει­τουρ­γούν χωρίς τις απαι­τού­με­νες άδειες, άρα παρά­νομα στο χώρο, και δεν τους παρέ­χουν καμία προ­στα­σία.

Να ανα­ζη­τούν τον αριθμό ΜΗΤΕ των γρα­φείων αυτών, τον οποίο πρέπει υπο­χρε­ω­τικά να ανα­γρά­φουν στην ιστο­σε­λίδα τους, σε όλες τις έντυπες και ηλε­κτρο­νι­κές δια­φη­μί­σεις τους, στις συμ­βά­σεις τους με τους κατα­να­λω­τές και στους γενι­κούς όρους τους για τη συμ­με­τοχή σε οργα­νω­μένα ταξίδια.

Πρό­σθετη εγγύηση για τους ταξι­διώ­τες είναι το του­ρι­στικό γραφείο που θα επι­λέ­ξουν -είτε συμ­βα­τικό είτε ηλεκτρονικό- να ανήκει σε κάποια από τις Ενώσεις Του­ρι­στι­κών Γρα­φείων της χώρας.  Θα πρέπει να ανα­ζη­τούν το λογό­τυπο των Ενώσεων αυτών στην ιστο­σε­λίδα ή στα έντυπά τους.

Όταν ο κατα­να­λω­τής αγο­ρά­ζει ένα οργα­νω­μένο ταξίδι από του­ρι­στικό γραφείο, να έχει οπωσ­δή­ποτε υπόψη του ότι:

Αφού δια­βά­σει με προσοχή τους όρους συμ­με­το­χής, θα πρέπει να υπο­γρά­ψει σχετική σύμβαση με το γραφείο, η οποία περιέ­χει τα στοι­χεία του ταξι­διού και τα δικαιώ­ματα και τις υπο­χρε­ώ­σεις του ταξι­διώτη, καθώς και του του­ρι­στι­κού γρα­φείου, κάτι που είναι υπο­χρε­ω­τικό από τη νομο­θε­σία.

Θα πρέπει να παρα­λά­βει αντί­γραφο της σύμ­βα­σης  και την από­δειξη παροχής υπη­ρε­σιών.

Το ταξίδι του θα πρέπει να είναι οπωσ­δή­ποτε ασφα­λι­σμένο για αστική επαγ­γελ­μα­τική ευθύνη του του­ρι­στι­κού γραφείου-διοργανωτή, όπως προ­βλέ­πε­ται από το Π.Δ. 7/2008, ενώ ο ίδιος ο κατα­να­λω­τής μπορεί να επι­λέ­ξει και πρό­σθετη προ­αι­ρε­τική ταξι­διω­τική ασφά­λιση, κάτι το οποίο προ­τεί­νουμε ανε­πι­φύ­λα­κτα, που θα καλύ­πτει τα έξοδα σε περί­πτωση ατυ­χή­μα­τος ή ασθέ­νειάς του, ενδε­χο­μέ­νως και την περί­πτωση που τυχόν υπο­χρε­ω­θεί να ακυ­ρώ­σει το ταξίδι για δικό του λόγο.

Ειδικά όταν ο κατα­να­λω­τής αγο­ρά­ζει μόνο αερο­πο­ρικά ή ακτο­πλοϊκά εισι­τή­ρια και όχι οργα­νω­μένο ταξίδι (πακέτο), θα πρέπει να φρο­ντί­ζει, μόλις κατα­βάλ­λει το τίμημα των εισι­τη­ρίων, να παρα­λαμ­βά­νει αμέσως και τα ίδια τα εισι­τή­ρια.

Εμπι­στευό­με­νοι ένα νόμιμο του­ρι­στικό γραφείο, μέλος Ένωσης Του­ρι­στι­κών Γρα­φείων της Ελλάδας, οι υπο­ψή­φιοι ταξι­διώ­τες γνω­ρί­ζουν -στο μέτρο του ανθρω­πί­νως δυνατού- ότι θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν το ταξίδι τους με τον καλύ­τερο και πιο σίγουρο τρόπο και θα τους παρα­σχε­θεί από αυτό η φρο­ντίδα που περι­μέ­νουν. Επι­δει­κνύ­ο­ντας δε οι ίδιοι στοι­χειώδη προσοχή, θα εξα­σφα­λί­σουν ότι οι δια­κο­πές τους θα είναι επι­τυ­χείς, μια και οι ίδιοι τις κάλυψαν με σωστές κινή­σεις και δεν κιν­δυ­νεύ­ουν από δυσά­ρε­στες εκπλή­ξεις.

Ο πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δίας, κ. Λύσαν­δρος Τσι­λί­δης, δήλωσε: «Για το ταξίδι του ο κάθε ένας θα πρέπει να εμπι­στεύ­ε­ται τους ειδι­κούς, τα του­ρι­στικά γραφεία, που μπορούν να σχε­διά­σουν τις δια­κο­πές του στα μέτρα του, και να προ­λά­βουν τυχόν κακο­το­πιές. Είναι η μόνη εξα­σφά­λιση ώστε να απο­φευ­χθούν οι δυσά­ρε­στες εκπλή­ξεις».

Πηγή: newmoney.gr 

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.