ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσοχή στις παραπλανητικές διαφημίσεις, που προωθούν δήθεν επενδυτικά ή άλλα προϊόντα

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΑΠΑΤΗ

Έρευνα της Διεύ­θυν­σης Δίωξης Ηλε­κτρο­νι­κού Εγκλή­μα­τος βρί­σκε­ται σε εξέλιξη, μετά τον εντο­πι­σμό ψεύ­τι­κου – κατα­σκευα­σμέ­νου άρθρου στο δια­δί­κτυο όπου απει­κο­νί­ζε­ται δημόσιο πρόσωπο, μέσω υπο­τι­θέ­με­νης συνέ­ντευ­ξης, να δια­φη­μί­ζει δήθεν επεν­δυ­τι­κές πλατ­φόρ­μες.

Προη­γή­θηκε σχετική καταγ­γε­λία, σύμφωνα με την οποία η εν λόγω «δια­φή­μιση» εμφα­νι­ζό­ταν αρχικά ως χορη­γού­μενη σε μέσο κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, η οποία ανα­κα­τηύ­θυνε σε ιστο­σε­λίδα που περιείχε το άρθρο, φέρο­ντας μάλιστα και λογό­τυπο ειδη­σε­ο­γρα­φι­κού ιστό­το­που.

Ακο­λού­θησε κατε­πεί­γουσα έρευνα, από την οποία προ­έ­κυψε ότι από τη σελίδα του άρθρου οι χρήστες του δια­δι­κτύου ανα­κα­τευ­θύ­νο­νταν σε δια­φο­ρε­τική ιστο­σε­λίδα, όπου παρο­τρύ­νο­νταν να συμπλη­ρώ­σουν τα στοι­χεία τους, ώστε να έρθουν σε επι­κοι­νω­νία με την υπο­τι­θέ­μενη επεν­δυ­τική πλατ­φόρμα.

Λόγω του κιν­δύ­νου εξα­πά­τη­σης πολιτών, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν οι απα­ραί­τη­τες ενέρ­γειες για την απα­νάρ­τηση της απα­τη­λής δια­φή­μι­σης ενώ ενη­με­ρώ­θηκε σχετικά η αρμόδια εισαγ­γε­λική Αρχή, η οποία παρήγ­γειλε τη διε­νέρ­γεια προ­κα­ταρ­κτι­κής εξέ­τα­σης.

Σημειώ­νε­ται ότι, η εν λόγω υπόθεση παρα­πέ­μπει σε προ­σπά­θεια εξα­πά­τη­σης πολιτών μέσω δήθεν επεν­δυ­τι­κών πλατφoρμών που υπό­σχο­νται αυξη­μένα κέρδη σε σύντομο χρονικό διά­στημα (Investment Fraud). Στις υπο­θέ­σεις αυτές οι επι­τή­δειοι, προ­κει­μέ­νου να γίνο­νται πιο πει­στι­κοί χρη­σι­μο­ποιούν υψηλής ανα­γνω­ρι­σι­μό­τη­τας πρόσωπα (πολι­τι­κούς, δημο­σιο­γρά­φους, καλ­λι­τέ­χνες, επι­στή­μο­νες κ.α.), μέσω ψηφιακά επε­ξερ­γα­σμέ­νων βίντεο (deepfakes) ή πλαστών-κατασκευασμένων συνε­ντεύ­ξεων.

Στο πλαίσιο αυτό, συστή­νε­ται στους πολίτες να είναι ιδιαί­τερα προ­σε­κτι­κοί,  προ­κει­μέ­νου να μην εξα­πα­τη­θούν σε αντί­στοι­χες περι­πτώ­σεις και ειδι­κό­τερα:

·        Να είστε ιδιαί­τερα επι­φυ­λα­κτι­κοί όταν βλέπετε δια­φη­μί­σεις επεν­δυ­τι­κών προ­γραμ­μά­των στο δια­δί­κτυο που υπό­σχο­νται υψηλές απο­δό­σεις, ακόμα και όταν εμφα­νί­ζο­νται να συμ­με­τέ­χουν σε αυτές πρόσωπα υψηλού κύρους και μεγάλης ανα­γνω­ρι­σι­μό­τη­τας.

·        Μην επεν­δύ­ετε τα χρήματά σας σε υπη­ρε­σίες χωρίς να είστε απο­λύ­τως βέβαιοι για την αξιο­πι­στία τους.

·        Να είστε επι­φυ­λα­κτι­κοί όταν σας προ­σεγ­γί­ζουν τηλε­φω­νικά ή μέσω μηνυ­μά­των ηλε­κτρο­νι­κού ταχυ­δρο­μείου από επεν­δυ­τι­κές εται­ρείες του εξω­τε­ρι­κού.

·        Ανα­ζη­τή­στε πλη­ρο­φο­ρίες για την αξιο­πι­στία των επεν­δυ­τι­κών εται­ρειών που σας προ­σεγ­γί­ζουν.

·        Αιτη­θείτε τους όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις, πριν πραγ­μα­το­ποι­ή­σετε κάποια συναλ­λαγή.

·        Πριν προ­βείτε σε οποια­δή­ποτε χορή­γηση στοι­χείων σας ή απόφαση για επέν­δυση, ελέγξτε εάν η εταιρία δια­θέ­τει άδεια από την Επι­τροπή Κεφα­λαια­γο­ράς ή την Τράπεζα της Ελλάδος ή ευρω­παϊκό δια­βα­τή­ριο.

·        Ανα­τρέ­χετε στη λίστα προει­δο­ποι­ή­σεων της Επι­τρο­πής Κεφα­λαια­γο­ράς για το επεν­δυ­τικό κοινό, στο σύν­δε­σμο http://www.hcmc.gr/el/warnings1.

·        Να δια­τη­ρείτε επι­φυ­λά­ξεις αν η προ­σφορά φαί­νε­ται υπερ­βο­λικά καλή για να είναι αληθινή. Σκε­φτό­μα­στε δύο φορές πριν κάνουμε κλικ. #ThinkB4UClick

·        Απευ­θυν­θείτε στην Αστυ­νο­μία αν πέσατε θύμα απάτης.

Προς τον σκοπό αυτό, υπεν­θυ­μί­ζε­ται και η από 15-02-2024 ενη­μέ­ρωση του Αρχη­γείου της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μίας σχετικά με προ­σπά­θειες εξα­πά­τη­σης μέσω Deepfake βίντεο: https://tinyurl.com/5n6tm6nh

Για παρό­μοιες περι­πτώ­σεις ή για παροχή πλη­ρο­φο­ριών ή καταγ­γε­λιών παρά­νο­μων ή επί­μεμ­πτων πράξεων ή δρα­στη­ριο­τή­των που τελού­νται μέσω Δια­δι­κτύου, οι πολίτες μπορούν να επι­κοι­νω­νούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύ­θυνση Δίωξης Ηλε­κτρο­νι­κού Εγκλή­μα­τος, στα ακό­λουθα στοι­χεία επι­κοι­νω­νίας:

·        Τηλε­φω­νικά: 11188

·        Στέλ­νο­ντας e-mail στο: [email protected]

·        Μέσω του gov.gr στην ενότητα Πολίτης και Καθη­με­ρι­νό­τητα/ Καταγ­γε­λίες / Καταγ­γε­λίες για εγκλή­ματα κυβερ­νο­χώ­ρου

·        Μέσω twitter: @CyberAlertGR

·        Μέσω της εφαρ­μο­γής (application) για έξυπνα τηλέ­φωνα (smart  phones): CYBERΚΙD

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.