ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βουλή: Παρέμβαση Γ. Χατζή για το τέλος ανθεκτικότητας και το «επαμφοτερίζον μοντέλο» στα Airbnb

news room 2 λεπτά ανάγνωση
XATZHS BOYLH

Πλήγμα στην αντα­γω­νι­στι­κό­τητα του Ελλη­νι­κού του­ρι­σμού αλλά και στην εθνική οικο­νο­μία απο­τε­λεί η αύξηση των φόρων και τελών που επι­βάλ­λο­νται στα Ελλη­νικά ξενο­δο­χεία, επι­σή­μανε σε τοπο­θέ­τησή του ο πρό­ε­δρος της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δίας Ξενο­δό­χων, κ. Γιάννης Χατζής, στη σημε­ρινή συνε­δρί­αση της Διαρ­κούς Επι­τρο­πής Οικο­νο­μι­κών Υπο­θέ­σεων στη Βουλή για το σχέδιο νόμου του υπουρ­γείου Εθνικής Οικο­νο­μίας και Οικο­νο­μι­κών «Μέτρα για την ενί­σχυση του εισο­δή­μα­τος, φορο­λο­γικά κίνητρα για την και­νο­το­μία και τους μετα­σχη­μα­τι­σμούς επι­χει­ρή­σεις και άλλες δια­τά­ξεις».

Ανα­φε­ρό­με­νος στο Άρθρο 21 του σχεδίου νόμου για το «Τέλος Ανθε­κτι­κό­τη­τας στην Κλι­μα­τική Κρίση», ο κ. Χατζής υπο­γράμ­μισε ότι στην παρούσα συγκυ­ρία, με δύο πολέ­μους στη γει­το­νιά μας και με τις Ευρω­παϊ­κές οικο­νο­μίες να βρί­σκο­νται σε στα­σι­μό­τητα, το τελευ­ταίο πράγμα που χρειά­ζε­ται ο κλάδος μας είναι επι­πλέον επι­βα­ρύν­σεις.

Όπως είπε, πρό­κει­ται για ένα άδικο μέτρο που μειώνει την αντα­γω­νι­στι­κό­τητα του ξενο­δο­χεια­κού προ­ϊ­ό­ντος, απο­βαί­νει σε βάρος των προ­σπα­θειών επι­μή­κυν­σης της του­ρι­στι­κής περιό­δου και σε τελική ανάλυση επι­βρα­δύ­νει την εθνική οικο­νο­μία, καθώς ο πολ­λα­πλα­σια­στής του κλάδου εκτι­μά­ται περίπου στο 2,5.

Ο πρό­ε­δρος της ΠΟΞ τόνισε ότι η Ελλάδα βρί­σκε­ται ήδη στις υψη­λό­τε­ρες κλί­μα­κες ως προς τις συνο­λι­κές φορο­λο­γι­κές επι­βα­ρύν­σεις επί της τιμής δωμα­τίου που ξεπερ­νούν το 20%, σε αντί­θεση με τις αντα­γω­νί­στριες χώρες Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία και Πορ­το­γα­λία όπου οι αντί­στοι­χες επι­βα­ρύν­σεις είναι από 6 έως 17 μονάδες χαμη­λό­τερα.

Εξαι­τίας των επι­βα­ρύν­σεων αυτών, το δια­θέ­σιμο εισό­δημα των επι­σκε­πτών μειώ­νε­ται με απο­τέ­λε­σμα να μειώ­νο­νται οι δαπάνες τους στις υπό­λοι­πες δρα­στη­ριό­τη­τες που συν­δέ­ο­νται με τον του­ρι­σμό.

Ανα­φο­ρικά με το Άρθρο 26 «Προ­σω­ρι­νοί περιο­ρι­σμοί στις βρα­χυ­χρό­νιες μισθώ­σεις», ο κ. Χατζής ανέφερε ότι το επαμ­φο­τε­ρί­ζον μοντέλο που ακο­λου­θεί­ται μέχρι σήμερα τις βρα­χυ­χρό­νιες μισθώ­σεις στη χώρα μας, εντεί­νει τη σύγχυση του κατα­να­λω­τι­κού κοινού και δεν απο­κλι­μα­κώ­νει τα προ­βλή­ματα που δημιουρ­γού­νται από τη λει­τουρ­γία της δρα­στη­ριό­τη­τας αυτής.

Συνεπώς, θα πρέπει να απο­φα­σι­στεί εάν οι βρα­χυ­χρό­νιες μισθώ­σεις θα εντα­χθούν στην επίσημη του­ρι­στική δρα­στη­ριό­τητα, όπου θα πρέπει να προ­βλε­φθούν αυστη­ρές προ­δια­γρα­φές αντί­στοι­χες των ξενο­δο­χείων και να δια­σφα­λί­ζε­ται η ποιό­τητα της εμπει­ρίας και ο υγιής αντα­γω­νι­σμός, ή θα γίνουν μορφή της οικο­νο­μίας δια­μοι­ρα­σμού, όπου θα πρέπει να υπάρ­ξουν προ­δια­γρα­φές υγείας και ασφά­λειας σε συν­δυα­σμό με χρο­νι­κούς και ποσο­τι­κούς περιο­ρι­σμούς.

Πηγή: tornosnews.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.