ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λιανεμπόριο: Πώς θα ψωνίσουν οι Έλληνες στην εορταστική περίοδο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Συ­γκρα­τη­μέ­νοι εμ­φα­νί­ζο­νται οι Έλ­λη­νες κα­τα­να­λω­τές όσον αφορά τις αγο­ρές κατά τη φε­τι­νή εορ­τα­στι­κή πε­ρί­ο­δο, σύμ­φω­να με ευ­ρή­μα­τα της με­γά­λης έρευ­νας της ΕΥ, Future Consumer Index Ελ­λά­δα 2024 για το λια­νε­μπό­ριο, η οποία ανα­μέ­νε­ται να πα­ρου­σια­στεί στο σύ­νο­λό της τον Δε­κέμ­βριο.

Συ­γκε­κρι­μέ­να, σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση, ένας στους τρεις συμ­με­τέ­χο­ντες στην έρευ­να (36%) δή­λω­σε ότι σκο­πεύ­ει να ξο­δέ­ψει λι­γό­τε­ρα χρή­μα­τα κατά την εορ­τα­στι­κή πε­ρί­ο­δο των Χρι­στου­γέν­νων και της Πρω­το­χρο­νιάς, σε σύ­γκρι­ση με πέρσι. Πε­ρισ­σό­τε­ροι από τους μι­σούς ερω­τώ­με­νους (54%) δή­λω­σαν ότι θα ξο­δέ­ψουν πε­ρί­που τα ίδια, ενώ 4% θα ξο­δέ­ψουν πε­ρισ­σό­τε­ρα και 6% δε θα κά­νουν αγο­ρές.

Η έρευ­να, η οποία πραγ­μα­το­ποιεί­ται σε ετή­σια βάση στην Ελ­λά­δα από το 2021 σε συ­νερ­γα­σία με την MRB, στο πλαί­σιο της αντί­στοι­χης πα­γκό­σμιας σει­ράς ερευ­νών της ΕΥ, πα­ρα­κο­λου­θεί τις τά­σεις, τις προ­τι­μή­σεις και τις ανη­συ­χί­ες των κα­τα­να­λω­τών, στο ρευ­στό πε­ρι­βάλ­λον υψη­λού πλη­θω­ρι­σμού και οι­κο­νο­μι­κής αβε­βαιό­τη­τας των τε­λευ­ταί­ων ετών για το λια­νε­μπό­ριο.

Λια­νε­μπό­ριο και εορ­τα­στι­κές αγο­ρές

Η πρό­θε­ση για εορ­τα­στι­κές αγο­ρές συν­δέ­ε­ται άμεσα με την ηλι­κία των κα­τα­να­λω­τών, καθώς μόλις 26% των ερω­τώ­με­νων ηλι­κί­ας 18-29 ετών δή­λω­σαν ότι θα ξο­δέ­ψουν λι­γό­τε­ρα ή κα­θό­λου, ενώ το πο­σο­στό αυτό δι­πλα­σιά­ζε­ται στην ηλι­κια­κή ομάδα 50-64 (50%). Πιο χα­λα­ρή εμ­φα­νί­ζε­ται η σύν­δε­ση με ει­σο­δη­μα­τι­κά κρι­τή­ρια, υπο­δη­λώ­νο­ντας, εν­δε­χο­μέ­νως, ότι η απρο­θυ­μία για αγο­ρές δεν οφεί­λε­ται μόνο στις υψη­λές τιμές και τη συ­μπί­ε­ση του δια­θέ­σι­μου ει­σο­δή­μα­τος.

Η διά­θε­ση για μειω­μέ­νες ή μη­δε­νι­κές αγο­ρές κατά τη φε­τι­νή εορ­τα­στι­κή πε­ρί­ο­δο στην Ελ­λά­δα, δια­μορ­φώ­νε­ται στο ίδιο ακρι­βώς επί­πε­δο στις τυ­πο­λο­γί­ες των κα­τα­να­λω­τών που απο­δί­δουν πρω­ταρ­χι­κή ση­μα­σία στην τιμή και την προ­σι­τό­τη­τα των προ­ϊ­ό­ντων (Affordability First), αλλά και τον αντί­κτυ­πο των αγο­ρα­στι­κών τους επι­λο­γών στην κοι­νω­νία (Society First), αγ­γί­ζο­ντας το 50% και στις δύο κα­τη­γο­ρί­ες.

Οι συμ­με­τέ­χο­ντες στην έρευ­να για το λια­νε­μπό­ριο ρω­τή­θη­καν, επί­σης, σχε­τι­κά με τα ση­μα­ντι­κό­τε­ρα κρι­τή­ρια με βάση τα οποία θα κά­νουν τις αγο­ρές τους την εορ­τα­στι­κή πε­ρί­ο­δο. Η τιμή ανα­δει­κνύ­ε­ται, με δια­φο­ρά, ως το ση­μα­ντι­κό­τε­ρο κρι­τή­ριο (95%), ακο­λου­θού­με­νη από την ποιό­τη­τα (65%). Οι κα­τα­να­λω­τές, και ιδιαί­τε­ρα οι με­γα­λύ­τε­ρες ηλι­κί­ες, απο­δί­δουν, επί­σης, ση­μα­σία στο αν το προ­ϊ­όν βρί­σκε­ται σε προ­σφο­ρά (55%), ενώ για το 28% των κα­τα­να­λω­τών 18-29 ετών ση­μα­ντι­κή είναι και η μάρκα/brand του προ­ϊ­ό­ντος. Μι­κρό­τε­ρη ση­μα­σία απο­δί­δε­ται στην εξα­το­μί­κευ­ση (16%), τις δια­δι­κτυα­κές κρι­τι­κές από άλ­λους κα­τα­να­λω­τές (15%), την ευ­κο­λία στην επι­στρο­φή ή αλ­λα­γή (10%), καθώς και στην ευ­ε­λι­ξία και τις επι­λο­γές στην πα­ρά­δο­ση (8%).

Τι ισχύ­ει πα­γκο­σμί­ως

Αντί­στοι­χα, σε πα­γκό­σμιο επί­πε­δο, σύμ­φω­να με τα τε­λευ­ταία δε­δο­μέ­να της έρευ­νας EY Holiday Shopping Survey, σχε­δόν τα δύο τρίτα των 13.000 ερω­τη­θέ­ντων κα­τα­να­λω­τών (64%) είναι επι­φυ­λα­κτι­κοί ως προς τις εορ­τα­στι­κές εκ­πτώ­σεις, ενώ το 45% δη­λώ­νουν σκε­πτι­κοί ως προς την οι­κο­νο­μι­κή τους δυ­να­τό­τη­τα να δια­θέ­σουν χρή­μα­τα για αυτή την πε­ρί­ο­δο.

Σχο­λιά­ζο­ντας τις προ­θέ­σεις των Ελ­λή­νων κα­τα­να­λω­τών σχε­τι­κά με τις αγο­ρές κατά την εορ­τα­στι­κή πε­ρί­ο­δο, σύμ­φω­να με την έρευ­να, ο κ. Θάνος Μαύ­ρος, Εταί­ρος της EY Ελ­λά­δος και Επι­κε­φα­λής Τομέα Λια­νε­μπο­ρί­ου της EY στη Νο­τιο­α­να­το­λι­κή Ευ­ρώ­πη, δή­λω­σε: «Δεν υπάρ­χει αμ­φι­βο­λία ότι η πα­γκό­σμια οι­κο­νο­μι­κή και γε­ω­πο­λι­τι­κή αβε­βαιό­τη­τα επη­ρε­ά­ζουν τη διά­θε­ση για αγο­ρές κατά την εορ­τα­στι­κή πε­ρί­ο­δο, όπως επι­βε­βαιώ­νε­ται και από τη ση­μα­σία που απο­δί­δουν οι Έλ­λη­νες κα­τα­να­λω­τές στις τιμές των προ­ϊ­ό­ντων. Το ίδιο, ωστό­σο, πα­ρα­τη­ρού­με και σε πα­γκό­σμιο επί­πε­δο, ανα­δει­κνύ­ο­ντας μια γε­νι­κό­τε­ρη συ­νει­δη­τή στρο­φή των κα­τα­να­λω­τών προς πιο συ­γκρα­τη­μέ­νη αγο­ρα­στι­κή συ­μπε­ρι­φο­ρά, ανα­ζη­τώ­ντας την κα­λύ­τε­ρη ποιό­τη­τα στην κα­λύ­τε­ρη δυ­να­τή αξία».

Πηγή: in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.