ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απώλειες εσόδων 300 εκατ. ευρώ από τα ρωσικά λουκέτα

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Τουρίστες 5

Η σημα­ντική άνοδος που παρα­τη­ρεί­ται και σε επίπεδο εσόδων από την εξαι­ρε­τική φετινή χρονιά θα καλύψει με άνεση τις ζημίες που υπάρ­χουν από την ανα­στολή λει­τουρ­γίας των ρωσικών του­ρι­στι­κών πρα­κτο­ρείων που ουσια­στικά ήταν το μόνο «αγκάθι» της φετινής σεζόν.

Μέχρι στιγμής, έχουν κλείσει 14 tour operators, πολλοί από τους οποίους δεν δρα­στη­ριο­ποιού­νταν πάντως στην Ελλάδα. Από αυτούς, μόνο έξι είχαν σχέσεις με την Ελλάδα (Neva, Labirint, Intaer, Solvex, South Cross και Versa) με απο­τέ­λε­σμα περίπου 20.000 Ρώσοι του­ρί­στες να «εγκλω­βι­στούν» στη χώρα μας. Ο κύκλος των πτω­χεύ­σεων ενδέ­χε­ται να μην έχει κλείσει ακόμη, αλλά αυτό ανα­μέ­νε­ται να γίνει εντός των επό­με­νων εβδο­μά­δων καθώς ολο­κλη­ρώ­νε­ται η του­ρι­στική σεζόν. Οι συνο­λι­κές ζημίες για τον ελλη­νικό του­ρι­σμό -συμπεριλαμβανομένων και των απω­λειών από του­ρί­στες που ήταν προ­γραμ­μα­τι­σμένο να έρθουν, αλλά δεν ήρθαν, εκτι­μά­ται στα 300 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τις ζημίες μόνο για τα του­ρι­στικά κατα­λύ­ματα αυτές εκτι­μώ­νται ότι θα κινη­θούν τελικώς περίπου στα επίπεδα των 15 εκατ. ευρώ.

Όμως, οι απώ­λειες αυτές καλύ­πτο­νται από την άνοδο που υπάρχει στα έσοδα και δεν απο­κλεί­ε­ται οι αρχικές εκτι­μή­σεις για έσοδα 13,5 δισ. ευρώ για τον ελλη­νικό του­ρι­σμό να ανα­θε­ω­ρη­θούν προς τα πάνω. Σε σχέση με τα 12,2 δισ. ευρώ του 2012, η αύξηση είναι σημα­ντική και καλύ­πτει τις ζημίες από τους Ρώσους.

Υψηλό επίπεδο

επαγ­γελ­μα­τι­σμού

Ένα σημείο που χρήζει προ­σο­χής είναι ότι οι ελλη­νι­κές του­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις αντι­με­τώ­πι­σαν με υψηλό επίπεδο επαγ­γελ­μα­τι­σμού τα ζητή­ματα που προ­έ­κυ­ψαν από τις ρωσικές πτω­χεύ­σεις, με τον πρόεδρο του Συν­δέ­σμου Ελλη­νι­κών Του­ρι­στι­κών Επι­χει­ρή­σεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέα Ανδρε­άδη, να δηλώνει ικα­νο­ποι­η­μέ­νος από την αντί­δραση των ελλη­νι­κών επι­χει­ρή­σεων. «Οι Ρώσοι μάς έστει­λαν δύο ευχα­ρι­στή­ριες επι­στο­λές και γενι­κό­τερα η εικόνα που υπάρχει για την Ελλάδα είναι πολύ καλή», σημειώ­νει ο κ. Ανδρε­ά­δης, ο οποίος σπεύδει πάντως να προ­σθέ­σει ότι θα πρέπει να δούμε άμεσα και το θέμα των απο­ζη­μιώ­σεων.

Επόμενα ζητή­ματα

Το βλέμμα των ανθρώ­πων του του­ρι­στι­κού κλάδου έχει αρχίσει πλέον να στρέ­φε­ται προς την επόμενη χρονιά, με τον στόχο να μην είναι άλλος από τη δια­τή­ρηση της ανο­δι­κής πορείας. «Υπάρ­χουν αρκετοί κίν­δυ­νοι και ένας από τους πλέον σημα­ντι­κούς είναι να υπάρξει πολι­τική αστά­θεια», τονίζει ο πρό­ε­δρος του ΣΕΤΕ, ο οποίος θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα δημιουρ­γούσε κιν­δύ­νους στην πορεία του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού το 2015.

Ανη­συ­χία προ­κα­λούν και οι εξε­λί­ξεις στις σχέσεις Ρωσίας – Ουκρα­νίας που είχαν και φέτος αντί­κτυπο στις αφίξεις του­ρι­στών από τις δύο αυτές χώρες -πέραν των ρωσικών πτω­χεύ­σεων. Επι­πλέον, οι εξε­λί­ξεις στην περιοχή της Μέσης Ανα­το­λής δημιουρ­γούν μία επι­πλέον ανη­συ­χία, καθώς η Ελλάδα είναι μία χώρα κοντά σε αυτή την εύφλε­κτη περιοχή.

Πέραν των πολι­τι­κών θεμάτων, ένα σημα­ντικό ζήτημα σχε­τί­ζε­ται με το φορο­λο­γικό πλαίσιο. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είχε θετικά απο­τε­λέ­σματα και η υπάρ­χουσα εκτί­μηση είναι πως θα συνε­χι­στεί και την επόμενη χρονιά, αλλά όσο δεν υπάρ­χουν επί­ση­μες ανα­κοι­νώ­σεις επί του θέματος είναι λογικό να υπάρχει και γι’ αυτό ανη­συ­χία στην αγορά.

Επεν­δύ­σεις

Η άνοδος του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού έχει ως απο­τέ­λε­σμα να ελκύει τους επεν­δυ­τές. «Το μεγα­λύ­τερο επεν­δυ­τικό ενδια­φέ­ρον στην Ελλάδα αφορά τον του­ρι­σμό και το real estate που σχε­τί­ζο­νται με τον του­ρι­σμό», σημειώ­νει ο κ. Ανδρε­ά­δης, σπεύ­δο­ντας να προ­σθέ­σει πάντως πως το νέο επεν­δυ­τικό πλαίσιο, όπως αυτό δια­μορ­φώ­νε­ται βάσει των τελευ­ταίων ευρω­παϊ­κών οδηγιών, θέτει πολύ περιο­ρι­στι­κούς όρους όσον αφορά τις επι­δο­τή­σεις των επι­χει­ρή­σεων από το νέο ΕΣΠΑ. Πρα­κτικά, οι όροι αυτοί σχε­τί­ζο­νται με το μέγεθος των επι­χει­ρή­σεων, τις επεν­δύ­σεις που μπορούν να υλο­ποι­η­θούν σε συγκε­κρι­μέ­νες περιο­χές, με απο­τέ­λε­σμα οι επι­δο­τή­σεις που θα υπάρ­χουν να είναι πολύ χαμηλές. «Ο ελλη­νι­κός του­ρι­σμός είναι κυρίως μικρο­με­σαίες επι­χει­ρή­σεις. Σκε­φτείτε ότι οι 700 μεγα­λύ­τε­ρες του­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις της χώρας εκτι­μά­ται ότι έχουν έσοδα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, όταν τα συνο­λικά έσοδα θα είναι φέτος στα 13,5 δισ. ευρώ», επι­ση­μαί­νει ο κ. Ανδρε­ά­δης.

Αισιο­δο­ξία

Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο κ. Ανδρε­ά­δης εκτιμά ότι το 2015 θα απο­τε­λεί και αυτό ανοδική χρονιά. «Αν υπάρξει πολι­τική στα­θε­ρό­τητα, είμαστε αισιό­δο­ξοι», τονίζει ο πρό­ε­δρος του ΣΕΤΕ, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι το 2014 πετύ­χαμε να κινη­θούμε με ρυθμούς καλύ­τε­ρους από τις αντα­γω­νί­στριες χώρες.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.