ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρωεκλογές 2024: Το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) που νίκησε σε Ροδόπη και Ξάνθη συγκέντρωσε 51 ψήφους στα Δωδεκάνησα

Δαμιανός Αθανασίου 2 λεπτά ανάγνωση
meionotiko_koma_dep

Το κόμμα ιδρύ­θηκε στις 13 Σεπτεμ­βρίου 1991 από τον Σαδίκ Αχμέτ ο οποίος προ­ή­δρευσε μέχρι το θάνατό του το 1995 και συμ­με­τέ­χει για τρίτη φορά στις Ευρω­ε­κλο­γές.

Πρωτιά για το Κόμμα Ισό­τη­τας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) σε Ροδόπη και Ξάνθη.

Το μει­νο­τικό ΚΙΕΦ συμ­με­τέ­χει για τρίτη φορά στις Ευρω­ε­κλο­γές, ενώ και το 2019 επι­κρά­τησε στους δύο νομούς της Θράκης. Ιδρύ­θηκε στις 13 Σεπτεμ­βρίου 1991 από τον Σαδίκ Αχμέτ ο οποίος προ­ή­δρευσε μέχρι το θάνατό του το 1995 και συμ­με­τέ­χει για τρίτη φορά στις Ευρω­ε­κλο­γές.

Στις ευρω­ε­κλο­γές του 2014 το ΚΙΕΦ έλαβε περίπου 42.000 ψήφους (0,75%). Εκτός από λίγες δεκάδες, όλες οι ψήφοι υπέρ του κόμ­μα­τος προ­έρ­χο­νταν από τη Θράκη.

Το ΚΙΕΦ ανα­δεί­χθηκε πρώτο κόμμα στις εκλο­γι­κές περι­φέ­ρειες Ροδόπης (42%) και Ξάνθης (25%), ενώ έλαβε ιδιαί­τερα υψηλά ποσοστά στα πομα­κο­χώ­ρια. Στις ευρω­ε­κλο­γές του 2019 παρου­σί­ασε πτώση, λαμ­βά­νο­ντας 40.211 ψήφους και ποσοστό 0,71%, χωρίς να εκλέξει ευρω­βου­λευτή.

Η σύσταση

Το Κόμμα Ισό­τη­τας, Ειρήνης και Φιλίας (συντο­μο­γρα­φία Κ.Ι.Ε.Φ., τουρ­κικά: Dostluk-Eşitlik-Barış Partisi‎‎, DEB) είναι ελλη­νικό συντη­ρη­τικό πολι­τικό κόμμα, που στο­χεύει στην ανα­γνώ­ριση εθνικής τουρ­κι­κής ταυ­τό­τη­τας για την μου­σουλ­μα­νική μειο­νό­τητα Δυτικής Θράκης.

Το κόμμα ιδρύ­θηκε στις 13 Σεπτεμ­βρίου 1991 από τον Σαδίκ Αχμέτ ο οποίος προ­ή­δρευσε μέχρι το θάνατό του το 1995 και το δια­δέ­χτηκε η χήρα του Ισίκ Αχμέτ, η οποία προ­ή­δρευσε μέχρι το 1999.

Επό­με­νος αρχηγός ήταν ο Αχμέτ Χατζηο­σμάν μέχρι το 2007, όταν απο­χώ­ρησε γιατί εξε­λέ­γει μέλος του ελλη­νι­κού Κοι­νο­βου­λίου με το ΠΑΣΟΚ.

Ο επό­με­νος πρό­ε­δρος, ο Βόσνιος Μου­σταφά Μποσνάκ αντι­κα­τα­στά­θηκε τον Ιούλιο του 2010 από τον Μου­σταφά Αλί Τσαβούς.

Το 5ο τακτικό γενικό Συνέ­δριο του ΚΙΕΦ έλαβε χώρα στις 5 Ιανουα­ρίου 2019, στα γραφεία του κόμ­μα­τος. Η Τσιγδέμ Ασά­φο­γλου, η μονα­δική υπο­ψή­φια στο συνέ­δριο εξελέγη ως η νέα πρό­ε­δρος του κόμ­μα­τος.

Στα Δωδε­κά­νησα

Στα Δωδε­κά­νησα συγκέ­ντρωσε 51 ψήφους και συγκε­κρι­μένα:

1 Κάσο

3 Κάλυμνο

19 Κω

4 Λέρο

2 Μεγίστη

22 Ρόδο (2 Αφάντου, 6 Ιαλυσό, 2 Καλ­λι­θέα, 1 Κάμειρο, 1 Λίνδο, 2 Πετα­λού­δες, 8 Ρόδου)

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.