ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς η Ελλάδα σε ΗΠΑ, Ασία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
τουρισμός

Τι θέ­λουν και τι απο­φεύ­γουν όσοι προ­τί­θε­νται να πε­τά­ξουν πάνω από 10 ώρες με το αε­ρο­πλά­νο για να φτά­σουν στη χώρα μας

Πεδίο ση­μα­ντι­κής πε­ραι­τέ­ρω ανά­πτυ­ξης του ελ­λη­νι­κού του­ρι­σμού απο­τε­λούν οι υπερ­πό­ντιες αγο­ρές, όπως οι Ηνω­μέ­νες Πο­λι­τεί­ες, η Αυ­στρα­λία, η Κίνα, η Ια­πω­νία, η Κορέα και ο Κα­να­δάς, από όπου το αε­ρο­πο­ρι­κό τα­ξί­δι για την Ελ­λά­δα διαρ­κεί πάνω από 10 ώρες και από τις οποί­ες η χώρα μπο­ρεί να προ­σελ­κύ­σει τα­ξι­διώ­τες.

Οι πε­ρισ­σό­τε­ροι από τους τα­ξι­διώ­τες αυ­τούς ανή­κουν στις ανώ­τε­ρες ει­σο­δη­μα­τι­κές τά­ξεις και συ­νή­θως η κατά κε­φα­λήν ημε­ρή­σια δα­πά­νη τους είναι ση­μα­ντι­κά υψη­λό­τε­ρη από αυτήν άλλων εθνι­κο­τή­των όπως από τις βα­σι­κές ευ­ρω­παϊ­κές αγο­ρές, δη­λα­δή τη Γερ­μα­νία, τη Γαλ­λία, την Ιτα­λία αλλά και το Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο, που απο­τε­λούν τη ρα­χο­κο­κα­λιά του ελ­λη­νι­κού του­ρι­σμού.

Αυτό προ­κύ­πτει από το Long-Haul Travel Barometer (LHTB), την τε­λευ­ταία έρευ­να της EuropeanTravel Commission και της Eurail BV σε ευρύ δείγ­μα ερω­τη­θέ­ντων στις υπερ­πό­ντιες αυτές αγο­ρές σχε­τι­κά με τις προ­θέ­σεις τους για τα­ξί­δια κατά το 2024.

Μά­λι­στα, σύμ­φω­να με τα ίδια στοι­χεία, η Ελ­λά­δα βρί­σκε­ται πέμ­πτη (5) μαζί με την Αυ­στρία στις προ­τι­μή­σεις των Αμε­ρι­κα­νών όπως και των Αυ­στρα­λών που σκο­πεύ­ουν να τα­ξι­δέ­ψουν στην Ευ­ρώ­πη φέτος, έκτη (6) στις προ­τι­μή­σεις των Κα­να­δών, έβδο­μη (7) στις προ­τι­μή­σεις των Βρα­ζι­λιά­νων και των Νο­τιο­κο­ρε­α­τών, ένατη (9) στις προ­τι­μή­σεις των Για­πω­νέ­ζων και δέ­κα­τη (10) των Κι­νέ­ζων. Πρό­κει­ται για αγο­ρές που αθροι­στι­κά έχουν πολ­λα­πλά­σιο πλη­θυ­σμό από αυτόν της Ευ­ρώ­πης και δυ­νη­τι­κά μπο­ρούν να οδη­γή­σουν σε μια νέα εποχή ανά­πτυ­ξης αλλά και υψη­λό­τε­ρων εσό­δων για τον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό, σχο­λιά­ζουν οι­κο­νο­μο­λό­γοι. Σε όλες τις αγο­ρές, 38% των ερω­τη­θέ­ντων είναι πρό­θυ­μοι να ξο­δέ­ψουν πε­ρισ­σό­τε­ρα από 200 ευρώ την ημέρα, πόσο υπερ­δι­πλά­σιο από τον μέσο όρο της κατά κε­φα­λήν ημε­ρή­σιας δα­πά­νης στην Ελ­λά­δα το 2023.

Η ασφά­λεια, η ποιό­τη­τα των υπο­δο­μών φι­λο­ξε­νί­ας και η αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα των τιμών απο­τε­λούν τα τρία «κλει­διά» για την τε­λι­κή επι­λο­γή προ­ο­ρι­σμού, σύμ­φω­να με την έρευ­να. Με­τα­ξύ εκεί­νων, από τις πα­ρα­πά­νω επτά βα­σι­κές υπερ­πό­ντιες αγο­ρές που επι­θυ­μούν να τα­ξι­δέ­ψουν στο εξω­τε­ρι­κό το 2024, το 75% σχε­διά­ζει να επι­σκε­φθεί την Ευ­ρώ­πη, με το υπό­λοι­πο 25% να εξε­τά­ζει άλλες πε­ριο­χές. Και η Ελ­λά­δα είναι στα­θε­ρά στις 10 πρώ­τες επι­λο­γές και σε ορι­σμέ­νες πε­ρι­πτώ­σεις πολύ υψη­λό­τε­ρα. Οσοι θα απο­φύ­γουν φέτος τα τα­ξί­δια στην Ευ­ρώ­πη ανα­φέ­ρουν ως βα­σι­κούς λό­γους τον πό­λε­μο στην Ου­κρα­νία, την έντα­ση στη Μέση Ανα­το­λή, το γε­γο­νός ότι έχουν επι­σκε­φθεί στο πα­ρελ­θόν ξανά τη Γη­ραιά Ηπει­ρο και επι­θυ­μούν να επι­σκε­φθούν άλλη πε­ριο­χή του πλα­νή­τη, τα υψηλά κόστη της αε­ρο­πο­ρι­κής με­τα­κί­νη­σης και τον πε­ριο­ρι­σμέ­νο χρόνο που έχουν δια­θέ­σι­μο για δια­κο­πές.

Στις ΗΠΑ, η πρό­θε­ση για τα­ξί­δια διε­θνώς πα­ρα­μέ­νει στα επί­πε­δα του 2023, με το 60% των ερω­τη­θέ­ντων να εκ­φρά­ζει την επι­θυ­μία να τα­ξι­δέ­ψει. Υψη­λό­τε­ρα επί­πε­δα αι­σιο­δο­ξί­ας για τα τα­ξί­δια στο εξω­τε­ρι­κό φέτος έχουν κα­τα­γρα­φεί στη Βρα­ζι­λία (76%), στην Αυ­στρα­λία (73%), στον Κα­να­δά (72%) και στη Νότια Κορέα (71%). Η Ια­πω­νία έχει δει μια μέ­τρια αύ­ξη­ση 5% από το 2023, ωστό­σο η πρό­θε­ση πα­ρα­μέ­νει σχε­τι­κά χα­μη­λή στο 35%. Η Κίνα είναι η μόνη αγορά όπου το τα­ξι­διω­τι­κό κλίμα βρί­σκε­ται σε πτώση, κα­τα­γρά­φο­ντας μεί­ω­ση 14% στην πρό­θε­ση για τα­ξί­δια με­γά­λων απο­στά­σε­ων. Ωστό­σο το 64% των ερω­τη­θέ­ντων εξα­κο­λου­θεί να σχε­διά­ζει ένα μα­κρι­νό τα­ξί­δι.

Για τους τα­ξι­διώ­τες που επι­θυ­μούν να επι­σκε­φθούν την Ευ­ρώ­πη φέτος, η ασφά­λεια είναι ο πρω­ταρ­χι­κός πα­ρά­γο­ντας που επη­ρε­ά­ζει την επι­λο­γή προ­ο­ρι­σμού τους, με το 45% να δίνει προ­τε­ραιό­τη­τα σε ένα ασφα­λές τα­ξι­διω­τι­κό πε­ρι­βάλ­λον. Η του­ρι­στι­κή υπο­δο­μή υψη­λής ποιό­τη­τας, τα καλά ξε­νο­δο­χεία δη­λα­δή, βρί­σκε­ται στη δεύ­τε­ρη θέση, με το 38% να τη θε­ω­ρεί απα­ραί­τη­τη. Διά­ση­μα το­πό­ση­μα και προ­ο­ρι­σμοί, αρ­χαιο­λο­γι­κοί ή άλλοι, όπως και προ­σι­τές τιμές υπη­ρε­σιών δια­δρα­μα­τί­ζουν επί­σης ση­μα­ντι­κό ρόλο στην επι­λο­γή προ­ο­ρι­σμού, με το 35% των τα­ξι­διω­τών στο εξω­τε­ρι­κό να τα θε­ω­ρούν κο­ρυ­φαί­ες προ­τε­ραιό­τη­τές τους. Οι ευ­χά­ρι­στες και­ρι­κές συν­θή­κες δια­δρα­μα­τί­ζουν επί­σης ση­μα­ντι­κό ρόλο στις τα­ξι­διω­τι­κές απο­φά­σεις, καθώς θε­ω­ρού­νται κα­θο­ρι­στι­κές από το 31%. Πολ­λοί δια­τυ­πώ­νουν έντο­νη προ­τί­μη­ση για προ­ο­ρι­σμούς που δια­τη­ρούν τη φυ­σι­κή και πο­λι­τι­στι­κή τους κλη­ρο­νο­μιά, με το 33% και το 32% των ερω­τη­θέ­ντων να δί­νουν προ­τε­ραιό­τη­τα σε αυτόν τον πα­ρά­γο­ντα, αντί­στοι­χα. Αυτή η τάση υπο­δη­λώ­νει μια μο­να­δι­κή προ­τί­μη­ση για προ­ο­ρι­σμούς που δια­τη­ρούν την αυ­θε­ντι­κό­τη­τά τους.

Με­τα­ξύ εκεί­νων που επέ­λε­ξαν να μην τα­ξι­δέ­ψουν στο εξω­τε­ρι­κό στην Ευ­ρώ­πη το 2024, το 36% ανα­φέ­ρει το ση­μα­ντι­κό κό­στος τα­ξι­διού ως τον κύριο απο­τρε­πτι­κό πα­ρά­γο­ντα, με τον πε­ριο­ρι­σμέ­νο χρόνο δια­κο­πών να είναι ένας άλλος ση­μα­ντι­κός πα­ρά­γο­ντας για το 12% των ερω­τη­θέ­ντων.

Κατά μέσον όρο, οι διε­θνείς τα­ξι­διώ­τες σχε­διά­ζουν να επι­σκε­φθούν τρεις ευ­ρω­παϊ­κές χώρες στο επό­με­νο τα­ξί­δι τους. Για να εξυ­πη­ρε­τή­σουν τα σχέ­διά τους αυτά, οι πε­ρισ­σό­τε­ροι (58%) σκέ­φτο­νται δια­κο­πές που διαρ­κούν από 1 έως 2 εβδο­μά­δες, ενώ άλλοι όπως οι Αυ­στρα­λοί σχε­διά­ζουν να μεί­νουν ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο.

Οι Αμε­ρι­κα­νοί

Οι ΗΠΑ συ­νε­χί­ζουν να ξε­χω­ρί­ζουν ως η κύρια υπερ­πό­ντια αγορά τα­ξι­διω­τών για την Ευ­ρώ­πη, όπως και για την Ελ­λά­δα που βρί­σκε­ται πέμ­πτη στις προ­τι­μή­σεις τους, συμ­βάλ­λο­ντας με 5,4% επί των συ­νο­λι­κών επι­σκε­πτών στη Γη­ραιά Ηπει­ρο το 2023. Καθώς στα τέλη του 2023 ση­μειώ­θη­κε αύ­ξη­ση στην κα­τα­να­λω­τι­κή εμπι­στο­σύ­νη οι προσ­δο­κί­ες για αυ­ξη­μέ­να τα­ξί­δια στην Ευ­ρώ­πη από αυτή την αγορά είναι θε­τι­κές, ανα­φέ­ρει χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά το Long-Haul Travel Barometer της European TravelCommission.

Την ίδια ώρα, ο αρ­χι­κός εν­θου­σια­σμός για το άνοιγ­μα της Κίνας πέ­ρυ­σι έχει πλέον χαθεί. Μια πιο προ­σε­κτι­κή ματιά στην τάση αυτή όμως δεί­χνει ότι ο πε­ριο­ρι­σμός της διά­θε­σης των Κι­νέ­ζων να επι­σκε­φθούν την Ευ­ρώ­πη σχε­τί­ζε­ται κυ­ρί­ως με την πολύ με­γά­λη από­στα­ση και την απαί­τη­ση για πολύ με­γά­λο χρόνο τα­ξι­διού που δεν είναι πά­ντο­τε δια­θέ­σι­μος. Ετσι η Ευ­ρώ­πη υπο­χω­ρεί φέτος κατά 14% στις προ­τι­μή­σεις των Κι­νέ­ζων ως τα­ξι­διω­τι­κός προ­ο­ρι­σμός. Οσοι πά­ντως επι­σκε­φθούν τε­λι­κά την Ευ­ρώ­πη στο­χεύ­ουν σε δια­μο­νή μιας έως δύο εβδο­μά­δων και ημε­ρή­σιο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό υψηλό, άνω των 200 ευρώ ανά άτομο.

Πηγή kathimerini.gr

Ηλίας Μπέλ­λος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.