Ειδήσεις

Πιθανή η προμήθεια ενος νέου πλωτού πολυιατρείου

Για τις υπηρεσίες που προσφέρονταν στους νησιώτες από το πλωτό πολυιατρείο την περίοδο από το 2000 έως το 2010, συζήτησαν χθες ο περιφειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο πρώην νομάρχης και δήμαρχος Ρόδου κ. Σάββας Καραγιάννης.
Ο κ. Καραγιάννης παρέδωσε στον περιφερειάρχη στοιχεία που σχετίζονταν με τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας που παρέχονταν από τους ιατρούς του πλωτού πολυιατρείου στους κατοίκους των νησιών.
Βούληση του κ. Σάββα Καραγιάννη είναι να βρεθεί τρόπος ώστε να συνεχιστεί η παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους νησιώτες ίσως με τη δρομολόγηση ενός άλλου πλοίου.
«Ήρθα για να υποβάλω τις ευχές μου για καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος. Θεώρησα υποχρέωσή μου να του καταθέσω και επίσημα τα στοιχεία που σχετίζονται με τη λειτουργία του πλωτού πολυιατρείου. Έτσι θα ενημερωθεί για την πρωτόγνωρη εμπειρία που είχαμε στα προηγούμενα έντεκα χρόνια με τη λειτουργία ενός πολυιατρείου που προσέφερε τόσες υπηρεσίες στους κατοίκους των νησιών», δήλωσε ο κ. Σάββας Καραγιάννης.
Σε ερώτηση σχετικά με τη διατήρηση της δομής, ο κ. Σάββας Καραγιάννης δήλωσε:
«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρέπει να διατηρηθεί η συγκεκριμένη δομή. Ο νησιωτικός χώρος έχει ιδιαιτερότητες οι οποίες έχουν αναγνωριστεί από τη συνθήκη του Άμστερνταμ. Η νησιωτικότητα είναι κατοχυρωμένη και από το Σύνταγμα. Είναι στο χέρι μας, ίσως με άλλες διαδικασίες, να πετύχουμε τη λειτουργία ενός νέου πλωτού πολυϊατρείου. Θα βοηθήσω σε αυτό με όλες μου τις δυνάμεις», δήλωσε ο κ. Σάββας Καραγιάννης.
Σε ερώτηση σχετικά με τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος, ο κ. Καραγιάννης δήλωσε:
«Μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση της δομής και εκτός ΕΣΠΑ».
Το «Δελφίνι της Ζωής και της Ελπίδας» ήταν ένα ταχύπλοο σκάφος μετασκευασμένο σε πλωτό κέντρο υγείας. Ανήκε στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΓΑΛΗΝΟΣ».
Σε αυτό υπήρχαν δέκα (10) ιατρεία ειδικοτήτων εξοπλισμένα με τα κατάλληλα ιατρικά μηχανήματα. Παράλληλα λειτουργούσαν σε αυτό ακτινολογικό, βιοχημικό και αιματολογικό εργαστήριο. Ήταν στελεχωμένο με ιατρικό, παραϊατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό, υπεύθυνο γραμματειακής υποστήριξης και με το απαραίτητο πλήρωμα.
Όπως έγραψε η «δ», το πλωτό πολυϊατρείο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από το 2000 έως το 2010 εξυπηρέτησε 17.514 νησιώτες.
Πραγματοποίησε 1.305 ιατρικές επισκέψεις από τις οποίες οι 61 στην Αστυπάλαια, οι 84 στους Λειψούς, οι 91 στη Μεγίστη, οι 138 στη Νίσυρο, οι 62 στην Πάτμο, οι 52 στους Αρκιούς, οι 231 στη Σύμη, οι 113 στον Πανορμίτη, οι 140 στην Τήλο οι 138 στη Χάλκη οι 52 στο Αγαθονήσι οι 36 στα Πηγάδια, οι 70 στο Διαφάνι, οι 36 στην Κάσο και μια στο Μαράθι.
Από το έτος 2000 έως το 2010 έγιναν 75 διακομιδές ασθενών από τα νησιά.
Πραγματοποιήθηκαν 50. 848 ιατρικές επισκέψεις από ειδικευμένους ιατρούς και 59 εμβολιασμοί για τον ιό της γρίπης .
Οι γιατροί της πλωτής μονάδας έκαναν και εξετάσεις μαθητών στα σχολεία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου