ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΠΟΙΚ: Ποδαρικό με δύο νέα νομοσχέδια για αιγιαλό, παραλίες και φορολόγηση πολυεθνικών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Δύο νομο­σχέ­δια προ­ε­τοι­μά­ζε­ται να θέσει σε δημόσια δια­βού­λευση  τον Ιανουά­ριο το Υπουρ­γείο Εθνικής Οικο­νο­μίας που θα έχει ένα  πλούσιο νομο­θε­τικό έργο το 2024. Η αρχή θα γίνει με την  ενσω­μά­τωση στο εθνικό δίκαιο της κοι­νο­τι­κής οδηγίας που προ­έ­κυψε μετά τη συμ­φω­νία στον ΟΟΣΑ για τη δίκαιη φορο­λό­γηση πολυ­ε­θνι­κών, με την καθιέ­ρωση ελά­χι­στου πραγ­μα­τι­κού φορο­λο­γι­κού συντε­λε­στή 15% στα κέρδη τους.

Τα κίνητρα

Στο ίδιο νομο­σχέ­διο ανα­μέ­νε­ται να εντα­χθούν και τα κίνητρα για περαι­τέρω συγ­χω­νεύ­σεις  επι­χει­ρή­σεων με στόχο την ενδυ­νά­μωση τους.

Παράλ­ληλα θα κατα­τε­θεί και νομο­σχέ­διο για τον αιγιαλό και τις παρα­λίες που θα επιλύει μία σειρά από σημα­ντικά θέματα μεταξύ των οποίων και τις παρα­βά­σεις επι­χει­ρη­μα­τιών στα νησιά που κάνουν κατά­ληψη στις παρα­λίες με ξαπλώ­στρες με απο­τέ­λε­σμα να μην υπάρχει ελεύ­θε­ρος χώρος για τους λουό­με­νους.

Ειδι­κό­τερα:

Μέσα στον Ιανουά­ριο θα τεθεί σε δημόσια δια­βού­λευση το νομο­σχέ­διο για τον αιγιαλό  που θα προ­βλέ­πει ένα ενιαίο ηλε­κτρο­νικό σύστημα δημο­πρα­τή­σεων χρήσης αιγια­λού και παρα­λίας. Θα υπάρξει ένα  νέο πλέγμα παρεμ­βά­σεων στη νομο­θε­σία για την εκμε­τάλ­λευση του αιγια­λού και της παρα­λίας με την ανά­πτυξη ειδικής ηλε­κτρο­νι­κής πλατ­φόρ­μας για τις δημο­πρα­σίες. Στο σχέδιο προ­βλέ­πε­ται η δημιουρ­γία μιας εφαρ­μο­γής μέσω της οποίας θα ενη­με­ρώ­νε­ται ο πολίτης για  τη νομι­μό­τητα σχετικά με  τις ξαπλώ­στρες στις παρα­λίες ώστε να απο­φευ­χθούν φαι­νό­μενα όπως αυτά που παρου­σιά­στη­καν πέρυσι με το «κίνημα της πετσέ­τας».

Θεσπί­ζε­ται  ελά­χι­στος φορο­λο­γι­κός συντε­λε­στής 15% σε μεγάλες πολυ­ε­θνι­κές επι­χει­ρή­σεις καθώς και ελλη­νι­κούς  ομίλους μεγάλης κλί­μα­κας   με ετήσια έσοδα που υπερ­βαί­νουν τα 750 εκατ. ευρώ από το 2026.

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των 136 χωρών που συμ­με­τεί­χαν στη  συμ­φω­νία για ελά­χι­στο φορο­λο­γικό συντε­λε­στή 15% στα κέρδη των πολυ­ε­θνι­κών εται­ρειών από την οποία εκτι­μά­ται ότι θα ανα­κα­τα­νε­μη­θούν στα κράτη του­λά­χι­στον 125 δισ. δολάρια.

Ο στόχος της συμ­φω­νίας

Στόχος της συμ­φω­νίας είναι οι πολυ­ε­θνι­κές επι­χει­ρή­σεις να κατα­βάλ­λουν στις χώρες όπου δρα­στη­ριο­ποιού­νται τον φόρο που πράγ­ματι τους ανα­λο­γεί. Το πλαίσιο δύο Πυλώνων που προ­βλέ­πει η συμ­φω­νία, επι­και­ρο­ποιεί βασικά στοι­χεία του παγκό­σμιου φορο­λο­γι­κού συστή­μα­τος, προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στούν οι προ­κλή­σεις της ψηφια­κής οικο­νο­μίας και των νέων επι­χει­ρη­μα­τι­κών μοντέ­λων του 21ου αιώνα που επι­τρέ­πουν τη μετα­φορά κερδών σε δικαιο­δο­σίες με χαμηλή φορο­λό­γηση.

Συγκε­κρι­μένα, το σχέδιο νόμου θα αφορά:

Τους ημε­δα­πούς επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομίλους που ξεπερ­νούν σε ενο­ποι­η­μένο τζίρο τα 750 εκατ. ευρώ.

Τις ελλη­νι­κές θυγα­τρι­κές πολυ­ε­θνι­κών ομίλων που ξεπερ­νούν, σε ενο­ποι­η­μένο επίπεδο, τα παρα­πάνω όρια. Η εφαρ­μογή του πυλώνα ΙΙ απο­σκο­πεί στην επί­τευξη ενός ελά­χι­στου επί­πε­δου φορο­λο­γι­κής επι­βά­ρυν­σης των πολυ­ε­θνι­κών ομίλων με βάση τα κέρδη τους, παγκο­σμίως. Με τη σειρά της, η εξέλιξη αυτή θα οδη­γή­σει σε αύξηση των φορο­λο­γι­κών εσόδων των επι­μέ­ρους κρατών που θα εφαρ­μό­σουν τον πυλώνα ΙΙ.

Ποιοι εξαι­ρού­νται

Από την εφαρ­μογή του ελά­χι­στου συντε­λε­στή στη χώρα μας και διεθνώς, εξαι­ρού­νται:

Κρα­τι­κές οντό­τη­τες.

Διε­θνείς οργα­νι­σμοί.

Μη κερ­δο­σκο­πι­κοί οργα­νι­σμοί

Οργα­νι­σμοί και φορείς επεν­δύ­σεων (συμπε­ρι­λαμ­βα­νό­με­νων επεν­δύ­σεων σε ακίνητα) που απο­τε­λούν την τελική μητρική οντό­τητα ενός ομίλου).

Συντα­ξιο­δο­τικά ταμεία.

Το διεθνές ναυ­τι­λιακό εισό­δημα.

Η θυγα­τρική εται­ρεία πολυ­ε­θνι­κού ή ημε­δα­πού ομίλου με ετήσια ακα­θά­ρι­στα έσοδα κάτω των 10 εκατ. ευρώ και ετήσια κέρδη προ φόρων κάτω του 1 εκατ. ευρώ.

3.  Παράλ­ληλα το υπουρ­γείο εθνικής Οικο­νο­μίας και Οικο­νο­μι­κών δρο­μο­λο­γεί από το 2024 νέο πακέτο κινή­τρων και διευ­κο­λύν­σεων για την προ­ώ­θηση των συνερ­γα­σιών και των συγ­χω­νεύ­σεων των μικρών επι­χει­ρή­σεων. Οι νέες ρυθ­μί­σεις έρχο­νται σχεδόν δύο χρόνια μετά από την θεσμο­θέ­τηση φορο­λο­γι­κών κινή­τρων με το νόμο 4935/2022 για τους εται­ρι­κούς μετα­σχη­μα­τι­σμούς που μεταξύ άλλων έφερε μείωση του φόρου εισο­δή­μα­τος έως και κατά 30% για τις συγ­χω­νεύ­σεις και τις συνερ­γα­σίες προ­σώ­πων και εκπτώ­σεις δαπανών για την από­κτηση εται­ρι­κών συμ­με­το­χών. Πηγές της αγοράς εκτι­μούν ότι μετά τις αλλαγές στο φορο­λο­γικό  καθε­στώς 750.000 ελευ­θέ­ρων επαγ­γελ­μα­τιών που θα ισχύ­σουν για τα εισο­δή­ματα από το 2023  πολλοί εξε­τά­ζουν το ενδε­χό­μενο να συστή­σουν εται­ρείες για να απο­φύ­γουν τις μεγάλες επι­βα­ρύν­σεις.

Το άρθρο 19 μπορεί να  επι­βάλ­λει τεκ­μαρτή φορο­λό­γηση και για όσους παύουν το επάγ­γελμα και ανοί­γουν μονο­πρό­σωπη εταιρία (ΕΠΕ, ΙΚΕ κλπ), αν το ίδιο φυσικό πρόσωπο είναι μονα­δι­κός εταίρος ή μέτοχος και η δρα­στη­ριό­τητα ταυ­τί­ζε­ται, ως προς τον Κωδικό Αριθμό Δρα­στη­ριό­τη­τας   με εκείνη που ασκούσε πριν δηλώσει διακοπή  αλλά δεν  θέτει προ­σκόμ­ματα στη δημιουρ­γία διπρό­σω­πων ή πολυ­πρό­σω­πων εται­ριών από επαγ­γελ­μα­τίες.

Η παρέμ­βαση θα ενσω­μα­τώ­νει την Οδηγία 2009/133/ ΕΚ σχετικά με το κοινό φορο­λο­γικό καθε­στώς που εφαρ­μό­ζε­ται στις συγ­χω­νεύ­σεις, δια­σπά­σεις, μερικές δια­σπά­σεις, εισφο­ρές ενερ­γη­τι­κού και ανταλ­λα­γές μετοχών που αφορούν εται­ρείες δια­φο­ρε­τι­κών κρατών-μελών ενώ  θα επι­και­ρο­ποιεί και θα ενο­ποιεί τη φορο­λο­γική αντι­με­τώ­πιση των μετα­σχη­μα­τι­σμών εται­ρειών.

Πηγή imerisia.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.