ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντ. Καμπουρακης: Ο αγώνας ενάντια στον καρκίνο είναι αγώνας αντοχής, είναι μαραθώνιος

news room 4 λεπτά ανάγνωση
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟ

Ομιλία του δημάρ­χου Ρόδου Αντώνη Β. Καμπου­ράκη στην εκδή­λωση με θέμα: «ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ – Πρόληψη, Διά­γνωση, Θερα­πεία. Μάθε και προ­φυ­λά­ξου»

O Οκτώ­βριος είναι ένας πολύ ξεχω­ρι­στός μήνας για την υγεία των γυναι­κών καθώς είναι ο μήνας ευαι­σθη­το­ποί­η­σης για τον καρκίνο του μαστού. Κι εμείς ως τοπική αυτο­διοί­κηση συμ­βάλ­λουμε με όλες μας τις δυνά­μεις στην ευαι­σθη­το­ποί­ηση για ένα ζήτημα που είναι στην κυριο­λε­ξία ζήτημα ζωής.

Τα στοι­χεία μιλούν από μόνα τους. Ο καρ­κί­νος του μαστού είναι σε μεγάλο βαθμό ιάσιμος αν εντο­πι­στεί εγκαί­ρως, γι’ αυτό είναι κρί­σι­μης σημα­σίας η ετήσια προ­λη­πτική εξέταση. Οι γυναί­κες που υπο­βάλ­λο­νται σε προ­λη­πτικό έλεγχο με ψηφιακή μαστο­γρα­φία έχουν σε περί­πτωση προ­βλή­μα­τος θνη­σι­μό­τητα 4,7%, ενώ σε όσες δεν κάνουν μαστο­γρα­φία η θνη­σι­μό­τητα σε περί­πτωση προ­βλή­μα­τος, ανέρ­χε­ται σε 56%.

Η διαφορά των αριθμών είναι τερά­στια και πρέπει να ανα­λο­γι­στούμε πως πίσω από τους αριθ­μούς είναι ζωές ανθρώ­πων. Ζωές που χάθηκαν, αλλά και ζωές που κερ­δή­θη­καν. Η θερα­πεία για τον καρκίνο του μαστού, μπορεί να είναι ιδιαί­τερα απο­τε­λε­σμα­τική, ιδίως όταν η νόσος εντο­πί­ζε­ται νωρίς. Αυτή είναι μια αδιαμ­φι­σβή­τητη επι­στη­μο­νική αλήθεια, γι’ αυτό και η Δημο­τική Επι­τροπή Ισό­τη­τας του Δήμου Ρόδου, μαζί με Συλ­λό­γους και φορείς της τοπικής κοι­νω­νίας, εκπέ­μπουν αυτό τον μήνα, το δικό τους ηχηρό μήνυμα,για την ανάγκη της ορθής ενη­μέ­ρω­σης, τον προ­συμ­πτω­μα­τικό έλεγχο, και την έγκαιρη διά­γνωση, που πραγ­μα­τικά σώζει ζωές.

Σήμερα το πρωί, στην πλατεία Κύπρου, το μήνυμα ακού­στηκε δυνατά και καθαρά, μέσα από την ανοιχτή συγκέ­ντρωση εθε­λο­ντι­κών συλ­λό­γων, που δίνουν με σθένος τον αντι­καρ­κι­νικό αγώνα, και είμαστε στο πλευρό τους.

Και τώρα, στην αποψινή μας εκδή­λωση, έχουμε τη μεγάλη χαρά και τιμή, να φιλο­ξε­νούμε στη Ρόδο μας, μια δια­κε­κρι­μένη επι­στή­μονα, την κα Νατάσα Παζαΐτη.

Η εγνω­σμένη ευαι­σθη­σία της, το επι­στη­μο­νικό κύρος της, και πάνω απ’ όλα οι καθη­με­ρι­νές μάχες που δίνει, με το νυστέρι στα χέρια, ενάντια στον καρκίνο του μαστού, την καθι­στούν ως μια από τις πλέον έγκυρες και υπεύ­θυ­νες φωνές στη χώρα, που μπορούν να μιλή­σουν, για την πρόληψη, τη διά­γνωση, και τη θερα­πεία του καρ­κί­νου του μαστού.

Κα Παζαΐτη, αγαπητή Νατάσα, σε ευχα­ρι­στούμε θερμά για τη συμβολή σου, στην προ­σπά­θεια που κάνει ο Δήμος Ρόδου, να ανα­δεί­ξει όλα τα ζητή­ματα που σχε­τί­ζο­νται, με τη συγκε­κρι­μένη νόσο, και είναι πρω­τί­στως, η αλλαγή της νοο­τρο­πίας, η έμφαση στην πρόληψη, η ενη­μέ­ρωση, σχετικά με τους παρά­γο­ντες κιν­δύ­νου, για τον καρκίνο, και ασφαλώς η στήριξη των γυναι­κών, που έχουν δια­γνω­στεί με καρκίνο του μαστού και δίνουν την μάχη τους.

Αν και ο καρ­κί­νος του μαστού, είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, μεταξύ των γυναι­κών, στην Ευρώπη, αξίζει να σημειώ­σουμε, πως σύμφωνα με στοι­χεία από τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγείας, στο τέλος του 2020, 2,3 εκα­τομ­μύ­ρια γυναί­κες, που είχαν δια­γνω­στεί με καρκίνο του μαστού, τα προη­γού­μενα 5 χρόνια, είχαν πετύχει να επι­βιώ­σουν.

Αυτό είναι ένα σπου­δαίο μήνυμα ελπίδας, για όλες τις γυναί­κες. Διότι ανε­ξάρ­τητα από το ποια είστε, ή πού ζείτε, ο καρ­κί­νος του μαστού, μπορεί να αγγίξει τη ζωή σας. Είναι απα­ραί­τητο για κάθε γυναίκα, να κατα­νο­ή­σει τα προει­δο­ποι­η­τικά σημάδια, και να πάρει τις σωστές απο­φά­σεις, για τη ζωή της.

Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία ο Οκτώ­βριος της ευαι­σθη­το­ποί­η­σης. Όπως σπου­δαίο ρόλο παίζει, η πρόοδος της έρευνας και της επι­στή­μης, η διαρκώς αυξα­νό­μενη γνώση, η οποία οδηγεί σε νέες θερα­πείες, και όλο και πιο βελ­τιω­μένα απο­τε­λέ­σματα.

Ο καρ­κί­νος του μαστού, όπως και κάθε καρ­κί­νος, για να νικηθεί απαιτεί μια μεγάλη συμ­μα­χία. Της Πολι­τείας, που οφείλει να εγγυά­ται την πρό­σβαση, σε δια­γνω­στι­κές υπη­ρε­σίες, κι έχουν γίνει σοβαρά βήματα σε αυτή την κατεύ­θυνση. Της Αυτο­διοί­κη­σης, που με τις κοι­νω­νι­κές δομές της, και τις δράσεις της, πρέπει να κάνει την υγεία των δημοτών, προ­τε­ραιό­τητα πρώτης γραμμής. Της Ιατρι­κής Κοι­νό­τη­τας, που δίνει και θα συνε­χί­ζει να δίνει, τον καλύ­τερο εαυτό της, για κάθε πάσχο­ντα συνάν­θρωπο. Και ασφαλώς της ίδιας της Κοι­νω­νίας, που πρέπει να μιλάει ανοιχτά και καθαρά για τον καρκίνο, χωρίς ενδοια­σμούς και επι­φυ­λά­ξεις.

Αν σκε­φτούμε πως, μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, δεν τολ­μού­σαμε να μιλή­σουμε ευθέως για τον καρκίνο, κι ανα­φε­ρό­μα­σταν σε αυτόν, με διά­φο­ρους χαρα­κτη­ρι­σμούς, όπως για παρά­δειγμα σαν «η επάρατη νόσος», σίγουρα έχουμε δια­νύ­σει μια μεγάλη από­σταση, συνει­δη­το­ποί­η­σης και υπευ­θυ­νό­τη­τας. Χρειά­ζε­ται όμως, να μην στα­μα­τάμε την προ­σπά­θεια, να μην εφη­συ­χά­ζουμε, να μην κρυ­βό­μα­στε από το πρό­βλημα.

Αυτό κάνουμε και ως Δήμος απόψε. Με επι­στη­μο­νική επάρ­κεια και τεκ­μη­ρί­ωση από την κα Παζαΐτη αλλά και με λογο­τε­χνική γραφή, μέσω της παρου­σί­α­σης του βιβλίου «Μια κορ­δε­λί­τσα που την λέγαν Ιππο­λύτη» της συγ­γρα­φέα κας Αργυρώς Αγγε­λο­πού­λου, την οποία επίσης ευχα­ρι­στούμε θερμά για τη συμβολή της σε αυτή τη μεγάλη μάχη.

Κι αν κάνετε μια βόλτα προς το Δημαρ­χείο μας θα το δείτε απόψε φωτα­γω­γη­μένο σε χρώμα ροζ, ως μια συμ­βο­λική για την ευαι­σθη­το­ποί­ηση όλων των πολιτών της Ρόδου στο θέμα της ενη­μέ­ρω­σης και πρό­λη­ψης.

Ο αγώνας ενάντια στον καρκίνο δεν είναι αγώνας ταχύ­τη­τας. Είναι αγώνας αντοχής, είναι μαρα­θώ­νιος, αλλά με τη συμ­μα­χία όλων μας είναι βέβαιο πως θα κατα­φέ­ρουμε να βγούμε νικητές.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.