ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν έχει τεθεί ακόμα στη Ρόδο θέμα μείωσης του ωραρίου των μαγαζιών

news room 3 λεπτά ανάγνωση
πλατεια κυπρου μανδρακι

‘Ντόμινο’ εξε­λί­ξεων έφεραν οι αυξή­σεις του ενερ­γεια­κού κόστους και στο ωράριο των εμπο­ρι­κών κατα­στη­μά­των, που σε πολλές περιο­χές της χώρας μας, απο­φα­σί­ζουν να κλεί­νουν δύο ώρες νωρί­τερα, για εξοι­κο­νό­μηση ενέρ­γειας.

Σύμφωνα με την συζή­τηση που έχει ανοίξει στους εμπο­ρι­κούς συλ­λό­γους άλλων περιο­χών, η ενδε­χό­μενη μείωση της λει­τουρ­γίας των κατα­στη­μά­των κατά δύο ώρες ημε­ρη­σίως, υπο­λο­γί­ζε­ται ότι θα επι­φέ­ρει μείωση κατά 50% της κατα­νά­λω­σης ενέρ­γειας γι’ αυτές τις ώρες ή 5-7,5% του συνο­λι­κού ημε­ρή­σιου κόστους.

Αυτό, βέβαια, θα σημάνει και αλυ­σι­δω­τές αντι­δρά­σεις στα εργα­σιακά αφού οι ιδιο­κτή­τες θα πρέπει να επα­νε­ξε­τά­σουν τους μισθούς των εργα­ζο­μέ­νων.

Στην Ρόδο, ωστόσο, δεν έχει ανοίξει τέτοια συζή­τηση ακόμη –για πολλούς λόγους.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμ­μα­τέα του Εμπο­ρι­κού Συλ­λό­γου κ. Κώστα Σπανό: «Ο ΕΣΡ είχε ανα­δεί­ξει το ζήτημα –ίσως και πρώτος από όλους- αφού ξεκι­νή­σαμε να το συζη­τάμε ήδη από τον περα­σμένο Αύγου­στο. Κι αυτό γιατί έχουν αρχίσει να μπαί­νουν κάποιοι στόχοι, σχετικά με τις ενερ­γεια­κές επι­δο­τή­σεις. Οι στόχοι αυτοί αφορούν κυρίως στην εξοι­κο­νό­μηση ενέρ­γειας. Είναι όμως σε τέτοιο επίπεδο, που θα πρέπει να κάνεις 12-15% εξοι­κο­νό­μηση σε σχέση με πέρσι. Κι αυτό δεν γίνεται μέσω δια­φό­ρων μεθόδων, αλλά μέσω περι­κο­πών είτε στον φωτισμό των επι­χει­ρή­σεων, είτε στην θέρ­μανση, είτε στην ενερ­γειακή τους κατα­νά­λωση. Αυτό, όπως κατα­λα­βαί­νει κάποιος, όταν μια επι­χεί­ρηση ακόμη κι αν λάβει μέτρα για την μείωση της κατα­νά­λω­σης, δεν μπορεί να κατα­φέ­ρει να φτάσει στο επι­θυ­μητό επίπεδο, χωρίς την μείωση του ωραρίου. Είχαμε ξεκι­νή­σει μια συζή­τηση για το θέμα εδώ στην Ρόδο ώστε να εξε­τά­σουμε εάν μπορεί να εφαρ­μο­στεί αυτό το μέτρο για δύο μήνες (Φεβρουά­ριο και Μάρτιο) που είναι χαμηλής κίνησης με δια­φο­ρε­τικό ωράριο, συνε­χό­μενο από τις 09.00 έως τις 18.00 ή από τις 10.00 έως τις 19.00. Βασική προ­ϋ­πό­θεση είναι να εφαρ­μο­στεί το μέτρο από όλα τα εμπο­ρικά κατα­στή­ματα, ανε­ξαι­ρέ­τως: τόσο από τις τοπικές επι­χει­ρή­σεις, όσο και από τις αλυ­σί­δες. Αυτή την περίοδο, είναι σε εξέλιξη αυτή η δια­δι­κα­σία, αλλά δεν έχουμε λάβει κάποια απόφαση. Εκτι­μούμε ότι ίσως να παρα­στεί η ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο με δεδο­μένο ότι τα ενερ­γειακά δεδο­μένα δεν είναι σταθερά. Θα το δούμε, κάποια στιγμή αργό­τερα, αφού ακόμη στην Ρόδο τα εμπο­ρικά κατα­στή­ματα εφαρ­μό­ζουν το θερινό ωράριο. Δεν έχουμε μπει στον χειμώνα, αφού υπάρχει ακόμη του­ρι­στική κίνηση –και θα συνε­χι­στεί μέχρι και τον επόμενο μήνα, το Νοέμ­βριο. Όταν θα έρθει η ώρα, θα εξε­τά­σουμε τα δεδο­μένα και θα συζη­τή­σουμε…», ανέφερε ο κ. Σπανός.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ – ΑΥΞΗΜΕΝΟΙ ΤΖΙΡΟΙ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ

Να σημειω­θεί ότι ο εμπο­ρι­κός κόσμος της Ρόδου εκφρά­ζει ικα­νο­ποί­ηση για την εξέλιξη της κίνησης, η οποία είναι συνάρ­τηση της του­ρι­στι­κής κίνησης.

Όπως ανα­φέ­ρουν οι έμποροι, η φετινή σεζόν ήταν (και συνε­χί­ζει) μια από τις καλύ­τε­ρες όλων των εποχών, ακόμη και σε σύγκριση με το 2019. Τα απο­τε­λέ­σματα και τα νούμερα, παρου­σί­α­σαν αυξή­σεις αλλά σε δύο ‘ζώνες αγοράς’: η πρώτη αφορά στα εμπο­ρικά κατα­στή­ματα που βρί­σκο­νται κοντά στις του­ρι­στι­κές περιο­χές που παρου­σί­α­σαν αύξηση στα έσοδά τους και η δεύτερη, αφορά στις επι­χει­ρή­σεις που βρί­σκο­νται μακριά από τις του­ρι­στι­κές περιο­χές.

Σύμφωνα με κατα­γε­γραμ­μένα στοι­χεία και στα­τι­στικά του ΕΣΡ:

-το 30% των εμπο­ρι­κών επι­χει­ρή­σεων στην Ρόδο, παρου­σί­α­σαν αύξηση του τζίρου περίπου στο 20%

-το 40% των εμπο­ρι­κών επι­χει­ρή­σεων παρου­σί­ασε αύξηση μεταξύ 10-20%

-το υπό­λοιπο, παρου­σί­ασε αύξηση από 5-10%.

Η αγορά ωστόσο, που βρί­σκε­ται εκτός του­ρι­στι­κών περιο­χών, παρου­σιά­ζει άλλη εικόνα, με μικρό­τε­ρους τζίρους (έως 5%).

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.