ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γεωργιάδης: Πότε ξεκινά και πώς θα λειτουργήσει το «καλάθι του καταναλωτή »

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Σούπερ Μάρκετ
Μέγεθος γραμμάτων

Εντός του Οκτω­βρί­ου θα αρ­χί­σει η εφαρ­μο­γή του μέ­τρου του «κα­λα­θιού της νοι­κο­κυ­ράς», και δεν θα υπάρ­χει ορί­ζο­ντας ολο­κλή­ρω­σής του όσο διαρ­κεί η κρίση, επι­σή­μα­νε στον ΣΚΑΪ και τον Γιώρ­γο Αυτιά ο υπουρ­γός Ανά­πτυ­ξης Άδω­νις Γε­ωρ­γιά­δης. «Προ­σπα­θώ να το κάνω (να ξε­κι­νή­σει) στο επό­με­νο δε­κα­ή­με­ρο» τό­νι­σε.

Με­τα­ξύ άλλων στα προ­ϊ­ό­ντα του κα­λα­θιού συ­γκα­τα­λέ­γο­νται: ρύζι, ψωμί, ζυ­μα­ρι­κά, μο­σχά­ρι, χοι­ρι­νό, αρνί, κα­τσί­κι, που­λε­ρι­κά, αλ­λα­ντι­κά, θα­λασ­σι­νά κα­τε­ψυγ­μέ­να, γα­λα­κτο­κο­μι­κά, μαρ­γα­ρί­νη και άλλα φυ­τι­κά λι­πα­ρά, ελαιό­λα­δο και άλλα βρώ­σι­μα έλαια, οπω­ρο­κη­πευ­τι­κά κα­τε­ψυγ­μέ­να και φρέ­σκα, ζά­χα­ρη, σο­κο­λά­τες, παι­δι­κές τρο­φές, κακάο, τσάι και χα­μο­μή­λι.

«Δεν ορίζω τιμές, ούτε πα­ρεμ­βαί­νω στο είδος του προ­ϊ­ό­ντος, αλλά ο κα­τα­να­λω­τής έχει το δι­καί­ω­μα της επι­λο­γής στην κάθε αλυ­σί­δα» εξή­γη­σε ο Άδω­νις Γε­ωρ­γιά­δης.

«Η ΓΓ. Κα­τα­να­λω­τή και η ΔΙΜΕΑ θα πα­ρα­κο­λου­θούν την εξέ­λι­ξη των τιμών στο κα­λά­θι. Κάθε δυο εβδο­μά­δες θα υπάρ­χουν έλεγ­χοι, ενώ κα­θη­με­ρι­νά έχου­με ηλε­κτρο­νι­κή κα­τα­γρα­φή των τιμών λια­νι­κής πώ­λη­σης σε real time. Αν βλέ­που­με άνοδο τιμής θα πα­ρεμ­βαί­νει η υπη­ρε­σία, και θα επι­βάλ­λο­νται πρό­στι­μα» δε­σμεύ­θη­κε ο υπουρ­γός.

Ο υπουρ­γός Ανά­πτυ­ξης διευ­κρί­νι­σε ότι το πλα­φόν στο πε­ρι­θώ­ριο κέρ­δους δεν φεύ­γει, και εκτός από τα 50 προ­ϊ­ό­ντα του «κα­λα­θιού», το ΥΠΑΝΕ πα­ρα­κο­λου­θεί την τιμή σε χι­λιά­δες προ­ϊ­ό­ντα. «3.900 έλεγ­χοι έχουν γίνει το τε­λευ­ταίο εξά­μη­νο. Σε κά­ποια αλυ­σί­δα επι­βά­λα­με 670.000 ευρώ πρό­στι­μο και το ει­σπρά­ξα­με. Η πα­ρα­βα­τι­κό­τη­τα στην αγορά έχει πέσει από το 25% στο 6% (…) Βά­λα­με πολλά πρό­στι­μα όταν επι­βά­λα­με το πλα­φόν στο πε­ρι­θώ­ριο του κέρ­δους».

«Υπάρ­χει πα­γκο­σμία θύ­ελ­λα, και προ­σπα­θού­με να κρα­τή­σου­με το κα­ρά­βι της Ελ­λά­δας ευ­θεία. Για την ακρί­βεια, τον πλη­θω­ρι­σμό, έχου­με βάλει το πλα­φόν του πε­ρι­θω­ρί­ου κέρ­δους, προ­σπα­θού­με να συ­γκρα­τού­με την κα­ται­γί­δα άλλα βρε­χό­μα­στε, και φτιά­χνου­με ένα υπό­στε­γο για τους πιο αδύ­να­μους να μη βρέ­χο­νται» εξή­γη­σε ο υπουρ­γός.

Πηγή: skai.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.