ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξεκινάει σήμερα η υποβολή αιτήσεων για τις πανελλαδικές εξετάσεις (αναλυτικά η διαδικασία)

news room 5 λεπτά ανάγνωση
Πανελλήνιες

Αρχίζει από σήμερα η υποβολή των αιτή­σεων για όλους τους υπο­ψή­φιους που επι­θυ­μούν να συμ­με­τά­σχουν στις πανελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις των Γενικών Λυκείων και των Επαγ­γελ­μα­τι­κών Λυκείων ΕΠΑΛ (Ομάδες Α και Β). Όλοι οι υπο­ψή­φιοι θα πρέπει να υπο­βά­λουν στο λύκειό τους αίτηση-δήλωση υπο­ψη­φιό­τη­τας συμ­με­το­χής στις εξε­τά­σεις αυτές, έως τις 25 Φεβρουα­ρίου.

Επι­ση­μαί­νε­ται ότι η ανωτέρω προ­θε­σμία (10-25 Φεβρουα­ρίου) είναι απο­κλει­στική και μετά την παρέ­λευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση.

Η αίτηση – δήλωση υπο­βάλ­λε­ται ηλε­κτρο­νικά στο Λύκειο. Ο υπο­ψή­φιος μπορεί να προ­μη­θεύ­ε­ται την αίτηση που ανα­λο­γεί στην περί­πτωσή του είτε από το δια­δί­κτυο, όπου αναρ­τώ­νται τα κατά περί­πτωση υπο­δείγ­ματα της Αίτησης-Δήλωσης στην επίσημη ιστο­σε­λίδα του υπουρ­γείου Παι­δείας www.minedu.gov.gr, στο σύν­δε­σμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ/Γενικό Λύκειο ή ΕΠΑΛ ΤΕΕ/Έντυπα Εξε­τά­σεων , είτε από το Λύκειό του.

Στη συνέ­χεια θα συμπλη­ρώ­νει την αίτηση – δήλωση σύμφωνα και με τις οδηγίες που ανα­γρά­φο­νται στο έντυπο και θα προ­σέρ­χε­ται στο Λύκειό του, για την ορι­στική ηλε­κτρο­νική υποβολή της. Στην ίδια ιστο­σε­λίδα αναρ­τά­ται και η σχετική εγκύ­κλιος που θα περι­γρά­φει πλήρως τη δια­δι­κα­σία και τα ανα­λυ­τικά δικαιο­λο­γη­τικά για κάθε κατη­γο­ρία υπο­ψη­φίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή από­φοι­τος).

Υπό­χρεοι για την υποβολή της Αίτησης – Δήλωσης κατά περί­πτωση είναι :

α) οι μαθητές της τελευ­ταίας τάξης των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) που υπο­βάλ­λουν την Αίτηση – Δήλωση στο Λύκειο που φοιτούν χωρίς δικαιο­λο­γη­τικά. Επι­ση­μαί­νε­ται ότι οι υπο­ψή­φιοι θα πρέπει να δηλώ­σουν και το δεύτερο μάθημα Γενικής Παι­δείας, καθώς επίσης και το μάθημα επι­λο­γής «Αρχές Οικο­νο­μι­κής Θεωρίας», αν επι­θυ­μούν να εξε­τα­στούν σε αυτό Πανελ­λα­δικά.

β) οι από­φοι­τοι προη­γου­μέ­νων ετών, που επι­θυ­μούν να λάβουν μέρος στις Πανελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις των ΓΕΛ και που υπο­βάλ­λουν την Αίτηση – Δήλωση στο Λύκειο απο­φοί­τη­σης ή στο πλη­σιέ­στερο στην κατοι­κία τους. Μαζί με την Αίτηση – Δήλωση συνυ­πο­βάλ­λουν:

i) επι­κυ­ρω­μένο αντί­γραφο του απο­λυ­τη­ρίου τους ή ισό­τι­μου τίτλου άλλου σχο­λείου Δευ­τε­ρο­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης.

Στην περί­πτωση που ο τίτλος Δευ­τε­ρο­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης έχει εκδοθεί από ξένο Σχολείο συνυ­πο­βάλ­λε­ται βεβαί­ωση της οικείας εκπαι­δευ­τι­κής ή διπλω­μα­τι­κής αρχής της Χώρας της οποίας το πρό­γραμμα σπουδών ακο­λου­θεί το συγκε­κρι­μένο Σχολείο, από την οποία να προ­κύ­πτει ότι ο συγκε­κρι­μέ­νος τίτλος δίδει τη δυνα­τό­τητα εισα­γω­γής σε Πανε­πι­στή­μια της Χώρας αυτής. Στην περί­πτωση που ο τίτλος Δευ­τε­ρο­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης έχει εκδοθεί από ξένο Σχολείο που λει­τουρ­γεί στην Ελλάδα, εκτός των ανωτέρω, συνυ­πο­βάλ­λε­ται επι­πλέον βεβαί­ωση της οικείας Δ/νσης Δευ­τε­ρο­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης για τη νόμιμη λει­τουρ­γία του Σχο­λείου αυτού στην Ελλάδα,

ii) την πρω­τό­τυπη «ΒΕΒΑΙΩΣΗ» πρό­σβα­σης που κατέ­χουν από προη­γού­μενο έτος. Αν δεν είναι κάτοχοι «ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ» πρό­σβα­σης, υπο­βάλ­λουν σχετική υπεύ­θυνη δήλωση.

γ) οι μαθητές της τελευ­ταίας τάξης ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που επι­θυ­μούν να λάβουν μέρος στις Πανελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) και που υπο­βάλ­λουν την Αίτηση – Δήλωση, χωρίς δικαιο­λο­γη­τικά, στο σχολείο τους.

δ) οι από­φοι­τοι– κάτοχοι απο­λυ­τη­ρίου ΕΠΑΛ προη­γου­μέ­νων ετών, που επι­θυ­μούν να λάβουν μέρος στις Πανελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις των ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Β΄) υπο­βάλ­λουν την Αίτηση – Δήλωση, στο ΕΠΑΛ απο­φοί­τη­σης ή στο πλη­σιέ­στερο στην κατοι­κία τους.

Μαζί με την Αίτηση – Δήλωση συνυ­πο­βάλ­λουν:

i) επι­κυ­ρω­μένο αντί­γραφο του απο­λυ­τη­ρίου τους

ii) την πρω­τό­τυπη «ΒΕΒΑΙΩΣΗ» πρό­σβα­σης που κατέ­χουν από προη­γού­μενο έτος. Αν δεν είναι κάτοχοι «ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ» πρό­σβα­σης, υπο­βάλ­λουν σχετική υπεύ­θυνη δήλωση.

ε) για όσους επι­θυ­μούν να συμ­με­τά­σχουν στις Πανελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις ΕΠΑΛ (Ομάδα Α΄), ισχύουν τα εξής:

-οι μαθητές της τελευ­ταίας τάξης των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) υπο­βάλ­λουν την Αίτηση – Δήλωση στο ΕΠΑΛ που φοιτούν χωρίς δικαιο­λο­γη­τικά.

– οι από­φοι­τοι – κάτοχοι απο­λυ­τη­ρίου ΕΠΑΛ που επι­θυ­μούν να λάβουν μέρος στις Πανελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) υπο­βάλ­λουν την Αίτηση – Δήλωση στο ΕΠΑΛ απο­φοί­τη­σης ή στο πλη­σιέ­στερο στην κατοι­κία τους ΕΠΑΛ. Μαζί με την Αίτηση – Δήλωση συνυ­πο­βάλ­λουν επι­κυ­ρω­μένο αντί­γραφο του απο­λυ­τη­ρίου τους.

– οι κάτοχοι πτυχίου Β΄ κύκλου ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυ­τι­κών Λυκείων που συμ­με­τέ­χουν στις Πανελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις των ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Α΄) υπο­βάλ­λουν την Αίτηση – Δήλωση στο πλη­σιέ­στερο στην κατοι­κία τους ΕΠΑΛ. Μαζί με την Αίτηση – Δήλωση συνυ­πο­βάλ­λουν επι­κυ­ρω­μένο αντί­γραφο του πτυχίου τους.

στ) όσοι μαθητές της Γ΄ τάξης των ημε­ρή­σιων ΓΕΛ επι­θυ­μούν να μην συμ­με­τά­σχουν στις Πανελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις και να απο­κτή­σουν το απο­λυ­τή­ριό τους μόνο με ενδο­σχο­λι­κές εξε­τά­σεις, στο ίδιο διά­στημα 10- 25 Φεβρουα­ρίου υπο­βάλ­λουν στο Γενικό Λύκειο φοί­τη­σης σχετική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση. Με την υποβολή αυτής της αίτησης απο­δέ­χο­νται ότι ορι­στικά και αμε­τά­κλητα δεν θα συμ­με­τά­σχουν στις Πανελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις του 2014 και ως εκ τούτου δεν θα απο­κτή­σουν φέτος βεβαί­ωση πρό­σβα­σης στην τρι­το­βάθ­μια εκπαί­δευση. Ωστόσο, οποιο­δή­ποτε επόμενο έτος μετά την απο­φοί­τησή τους, αν το επι­θυ­μή­σουν, μπορούν να συμ­με­τά­σχουν στις Πανελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις εκείνου του έτους.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι όλοι οι ως άνω μαθητές και από­φοι­τοι (υπο­ψή­φιοι των Πανελ­λα­δι­κών εξε­τά­σεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και όσοι δηλώ­σουν ενδο­σχο­λικό απο­λυ­τή­ριο) με ανα­πη­ρία και ειδικές εκπαι­δευ­τι­κές ανάγκες που εξε­τά­ζο­νται σύμφωνα με την κείμενη νομο­θε­σία προ­φο­ρικά ή γραπτά κατά περί­πτωση, πρέπει ως τις 25 Φεβρουα­ρίου να υπο­βά­λουν και σχετική αίτηση με τα απαι­τού­μενα δικαιο­λο­γη­τικά στο Λύκειό τους.

Όσοι από τους μαθητές της τελευ­ταίας τάξης των ΓΕΛ εμπί­πτουν στην ειδική κατη­γο­ρία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθή­σεις (για εισα­γωγή στο 5% των θέσεων εισα­κτέων), οφεί­λουν να απο­κτή­σουν το πιστο­ποι­η­τικό της πάθησής τους από τις αρμό­διες επτα­με­λείς επι­τρο­πές των νοσο­κο­μείων και σε προ­θε­σμία που θα ανα­κοι­νω­θεί το προ­σε­χές διά­στημα από το ΥΠΑΙΘ. Στη συνέ­χεια θα μπο­ρέ­σουν να ανα­κα­λέ­σουν την Αίτηση-Δήλωση για Πανελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις και να υπο­βά­λουν τελικά Αίτηση για ενδο­σχο­λικό απο­λυ­τή­ριο, εάν το επι­θυ­μούν.

Επίσης, ενη­με­ρώ­νο­νται οι ενδια­φε­ρό­με­νοι:

1. Υπο­ψή­φιοι για το 10% (χωρίς νέα εξέταση) μπορούν να είναι μόνο όσοι εξε­τά­στη­καν πανελ­λα­δικά το 2013 (με τα ΓΕΛ ή με τα ΕΠΑΛ). Όσοι επι­θυ­μούν να είναι υπο­ψή­φιοι για το 10% των θέσεων, δεν θα υπο­βά­λουν Αίτηση-Δήλωση το Φεβρουά­ριο, αλλά απευ­θείας μηχα­νο­γρα­φικό δελτίο. Όσοι από τους υπο­ψη­φί­ους για το 10% επι­θυ­μούν την εισα­γωγή τους σε Στρα­τιω­τι­κές Σχολές, σε Αστυ­νο­μι­κές Σχολές (ΜΟΝΟ για Αστυ­νο­μι­κούς) ή Σχολές Ακα­δη­μιών Εμπο­ρι­κού Ναυ­τι­κού, θα πρέπει να παρα­κο­λου­θή­σουν τις αντί­στοι­χες προ­κη­ρύ­ξεις των αρμό­διων Υπουρ­γείων, ώστε να υπο­βά­λουν στις Σχολές αυτές ανάλογη αίτηση με δικαιο­λο­γη­τικά και να υπο­βλη­θούν στις προ­κα­ταρ­κτι­κές εξε­τά­σεις.

2. Όσοι υπο­ψή­φιοι ενδια­φέ­ρο­νται για τα ΤΕΦΑΑ και συμ­με­τά­σχουν φέτος στις πανελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις, υπο­χρε­ω­τικά θα συμ­με­τά­σχουν και στις πρα­κτι­κές δοκι­μα­σίες (υγειο­νο­μική εξέταση και αγω­νί­σματα). Αντί­θετα, οι υπο­ψή­φιοι για το 10% των θέσεων στα ΤΕΦΑΑ, δεν θα δια­γω­νι­στούν εκ νέου στις πρα­κτι­κές δοκι­μα­σίες, αλλά θα δια­τη­ρή­σουν τις περ­σι­νές τους επι­δό­σεις. Αν το 2013 δεν είχαν υπο­βλη­θεί στις πρα­κτι­κές δοκι­μα­σίες, φέτος δεν μπορούν να είναι υπο­ψή­φιοι για το 10% των ΤΕΦΑΑ.

3. Οι Αστυ­νο­μι­κές Σχολές φέτος δεν θα δεχτούν υπο­ψη­φί­ους ΙΔΙΩΤΕΣ, αλλά μόνο ήδη υπη­ρε­τού­ντες Αστυ­νο­μι­κούς.

4. Οι υπο­ψή­φιοι για το Τμήμα Φωτο­γρα­φίας και Οπτι­κο­α­κου­στι­κών του ΤΕΙ Αθήνας από φέτος δεν θα εξε­τά­ζο­νται πλέον στα ειδικά μαθή­ματα Ελεύ­θερο και Γραμ­μικό Σχέδιο.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.