ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Στηρίζουμε πολλά στην πορεία του τουρισμού»

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Του Ιωάννη Χατζη­θε­ο­δο­σίου

Προ­έ­δρου Ε.Ε.Α και Επί­τι­μου Διδά­κτορα ΠΑ.ΠΕΙ.

Μόνο αισιο­δο­ξία προ­κα­λούν τα στοι­χεία για την πορεία του του­ρι­σμού φέτος στη χώρα μας, που φαί­νε­ται ότι θα αγγίξει ή και θα ξεπε­ρά­σει τα επίπεδα προ παν­δη­μίας και συγκε­κρι­μένα τις επι­δό­σεις του 2019.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στικό ότι οι αφίξεις επι­βα­τών εξω­τε­ρι­κού, για τον μήνα Μάιο, κατέ­γρα­ψαν αύξηση της τάξης του 3,2%, σε σχέση με τον Μάιο του 2019. Στα νησιά – και όχι μόνο τα δημο­φιλή – με βάση τα μέχρι τώρα στοι­χεία κατα­γρά­φε­ται πλη­ρό­τητα από 80% έως 100% στα κατα­λύ­ματα, ενώ και οι αφίξεις των κρουα­ζιε­ρό­πλοιων φέτος ανα­μέ­νε­ται να είναι αυξη­μέ­νες κατά 25% σε σχέση με το 2019.

Την ίδια στιγμή δυνα­μικά μπαίνει στον χάρτη και η Αθήνα ως city break προ­ο­ρι­σμός, όχι μόνο για την χει­με­ρινή αλλά και για την υπό­λοιπη περίοδο, με αντα­γω­νι­στι­κές μάλιστα τιμές. Κατά πολλούς η αύξηση αυτή της επι­σκε­ψι­μό­τη­τας συν­δέ­ε­ται και με τη διε­ξα­γωγή πολι­τι­στι­κών και άλλων εκδη­λώ­σεων.

Τη δυνα­μική αυτή ανα­μέ­νε­ται να ενι­σχύ­σει και η πρω­το­βου­λία του Επαγ­γελ­μα­τι­κού Επι­με­λη­τη­ρίου Αθηνών, σε συνερ­γα­σία με τον ΕΟΤ, για την ανα­βί­ωση του θεσμού «ΗΧΟΣ & ΦΩΣ», ενταγ­μέ­νου στο πλαίσιο του έργου “Agora Athens”.

Το ιστορικό- οπτι­κο­α­κου­στικό θέαμα που είχε ταυ­τι­στεί με την Αθήνα και κυρίως με την περιοχή του Θησείου, ανα­μέ­νε­ται να ανα­βιώ­σει στην περιοχή της Πλάκας – Μονα­στη­ρα­κίου μέσα στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, ανάμεσα στην Ακρό­πολη και την Αρχαία Αγορά με νέα φιλο­σο­φία και υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ.

Το Ε.Ε.Α., επεν­δύ­ο­ντας σταθερά στην ενί­σχυση του επι­χει­ρείν στην πρω­τεύ­ουσα, στη­ρί­ζει αυτήν την πρω­το­βου­λία και παράλ­ληλα προχωρά στην υλο­ποί­ηση του «Agora Athens», ένα εγχεί­ρημα που μπορεί να μετα­τρέ­ψει την ιστο­ρική αγορά της πόλης σε ένα «ανοιχτό κέντρο εμπο­ρίου», να αυξήσει την αγο­ρα­στική κίνηση στην περιοχή Πλάκας – Μονα­στη­ρα­κίου, να ενι­σχύ­σει τον του­ρι­σμό και να ενδυ­να­μώ­σει την τοπική απα­σχό­ληση

Ελπί­ζουμε ότι η μεγάλη ροή του­ρι­στών θα απο­τυ­πω­θεί και στα έσοδα, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ενερ­γειακή κρίση και η ακρί­βεια «χτυπούν» όλους τους κατα­να­λω­τές παγκο­σμίως.

Στην τόνωση του εγχώ­ριου του­ρι­σμού και παράλ­ληλα τη στήριξη των ελλη­νι­κών νοι­κο­κυ­ριών, ώστε παρά τις δύσκο­λες συν­θή­κες στην οικο­νο­μία και τη μείωση του δια­θέ­σι­μου εισο­δή­μα­τος τους να απο­λαύ­σουν κάποιες ημέρες δια­κο­πών, ανα­μέ­νε­ται να συμ­βά­λουν τα προ­γράμ­ματα «Του­ρι­σμός για Όλους», «Κοι­νω­νι­κός Του­ρι­σμός» και το ειδικό ψηφιακό πάσο για Βόρεια Εύβοια και άμο.

Όπως όλα δεί­χνουν ο του­ρι­σμός θα απο­τε­λέ­σει και πάλι τον βασικό «στυ­λο­βάτη» της οικο­νο­μίας μας, δίνο­ντας παράλ­ληλα προ­ο­πτι­κές περαι­τέρω ανά­πτυ­ξής της. Όλοι οι εμπλε­κό­με­νοι φορείς οφεί­λουμε να ενώ­σουμε τις δυνά­μεις μας για την ενδυ­νά­μωσή του. Ως Ε.Ε.Α. δηλώ­νουμε δυνα­μικό «παρών» σε αυτήν την προ­σπά­θεια.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.