Τοπικές Ειδήσεις

Κυρ. Πιερρακάκης: «Η Ρόδος θα μετατραπεί σε έξυπνο νησί, με “εργαλείο” το Ταμείο Ανάκαμψης»

Κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη βρέθηκε χθες στη Ρόδο, στο πλαίσιο επισκέψεων που πραγματοποιούν στελέχη της κυβέρνησης σε όλη τη χώρα.
Εκτός από τον κ. Πιερρακάκη, το κλιμάκιο απαρτιζόταν από τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, τον υφυπουργό Παιδείας κ. Άγγελο Συρίγο, τη γενική γραμματέα Τουρισμού κ. Ολυμπία Αναστασοπούλου και τους βουλευτές κ.κ. Γιάννη Μελά, Λάκη Βασιλειάδη και την κ. Κατερίνα Μονογυιού. Το κλιμάκιο συνόδευαν επίσης οι βουλευτές Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Ιωάννης Παππάς.
Το κλιμάκιο έκανε μία πρώτη στάση στην νέα γέφυρα της Κρεμαστής η οποία εγκαινιάστηκε και παραδόθηκε στην κυκλοφορία μόλις την περασμένη Τρίτη. Αργότερα, είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο και ακολούθως πραγματοποίησε επίσκεψη στο Δήμο Ρόδου όπου πραγματοποιήθηκε από τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής η παρουσίαση των έργων ψηφιακού μετασχηματισμού και έξυπνης πόλης.
Ο δήμαρχος κ. Καμπουράκης ευχαρίστησε τον Υπουργό και όλα τα μέλη του κυβερνητικού Κλιμακίου για την επίσκεψή τους στη Ρόδο, τονίζοντας ότι η σημειολογία της επίσκεψής τους είναι βαρυσήμαντη: «Κύριε Πιερρακάκη, κατά την διάρκεια της Υπουργίας σας πραγματοποιήθηκε μία σημαντική πρόοδος ως προς την ψηφιοποίηση του δήμου μας. Προχωρήσαμε σε μία μεγάλη επένδυση που κατέστησε ευκολότερη την πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες που υποχρεούται ο δήμος να τους παρέχει. Σε αυτή την προσπάθειά μας, η κυβέρνηση είναι πάντα στο πλευρό μας και μας βοηθά. Ευχαριστώ τον Υπουργό και όλα τα μέλη του κλιμακίου για την παρουσία τους στη Ρόδο», είπε ο κ. Καμπουράκης. Και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η παρουσία αυτή, κάνει τους πολίτες να αισθάνονται ότι δεν ζουν μόνοι σε μια ακριτική νησιωτική περιοχή κοντά στη γείτονα χώρα, αλλά ότι η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα έχουν στο Κοινοβούλιο την υποστήριξη όλης της Ελλάδας.
«Με τον Υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, τους Υφυπουργούς Θοδωρή Λιβάνιο, Αγγελο Συρίγο, τους Βουλευτές Κατερίνα Μονογιού, Γιάννη Μελά, Βασίλη Βασιλειάδη, Γιάννη Παππά, Μίκα Ιατρίδη, Μάνο Κόνσολα και Βασίλη Υψηλάντη, κουβεντιάζουμε και κυρίως σχεδιάζουμε.
Σχεδιάζουμε τις λύσεις που τα νησιά έχουν ανάγκη και τις επόμενες δράσεις που θα δώσουν στα νησιά τη δυνατότητα να κρατήσουν τις κορυφές που κατέκτησαν τα τελευταία χρόνια», ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Σε δηλώσεις του ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επεσήμανε ότι η Ρόδος θα μετατραπεί σε «έξυπνο» νησί με «εργαλείο» το Ταμείο Ανάκαμψης. Επεσήμανε ότι η παρουσία του Κλιμακίου στη Ρόδο, φανερώνει την έμφαση που δίνει η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο νησί όπου έχουν δρομολογηθεί μία σειρά από εμβληματικά και μεγάλα έργα.



«Τόσο το Εθνικό Θέατρο Ρόδου όσο και η Μαρίνα Ρόδου είναι έργα στα οποία πρώτος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε κατά την προηγούμενη επίσκεψή του και τα οποία τρέχουν και βέβαια θα έχουμε την χαρά σήμερα να συζητήσουμε με τον δήμαρχο το έργο των έξυπνων πόλεων, ένα έργο 320 εκατομμυρίων ευρώ για όλη την Ελλάδα. Θα έχουμε την ευκαιρία σήμερα να δούμε το όραμα του δημάρχου και ποια θα είναι τα ακριβή έργα που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο αυτής της χρηματοδότησης», είπε ο κ. Πιερρακάκης και συμπλήρωσε ότι:
«Η Ρόδος συμμετείχε στους πρώτους 17 Δήμους που χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μετατραπεί το νησί σε έξυπνο νησί. Να τονίσω, για ακόμα μια φορά, ότι θα είμαστε αρωγοί στην συνολική διαδικασία ψηφιακού και διοικητικού μετασχηματισμού της Ρόδου για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε τόσο ως υπουργείο και ευρύτερα ως κυβέρνηση».
Ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος σε δηλώσεις του τόνισε ότι η παρουσία του πιο επιτυχημένου υπουργού της Κυβέρνησης στη Ρόδο, σηματοδοτεί πολλά!
Αναλυτικότερα ο κ. Συρίγος δήλωσε τα εξής: «Είμαστε σήμερα εδώ με τον κ. Πιερρακάκη και τον κ. Λιβάνιο, θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι επισκέπτεται το νησί ο, κατά την γνώμη μου, πιο επιτυχημένος υπουργός στο κυβερνητικό έργο με μεγάλη διαφορά πράγμα που δίνει και την σημασία που έχει για την κυβέρνηση το νησιωτικό σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου, η περιφέρεια και βεβαίως ο Δήμος της Ρόδου. Χαίρομαι που βλέπω τον δήμαρχο Ρόδου, είμαστε φίλοι από παλιά λόγω διεθνών σχέσεων.
Σαν υπουργείο Παιδείας στηρίζουμε απόλυτα το πανεπιστήμιο Αιγαίου, είναι μαζί με το πανεπιστήμιο Θράκης και το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας οι τρεις προτεραιότητές μας.


Έχουμε άριστη συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές και προσπαθούμε να λύσουμε χρόνια προβλήματα όπως το θέμα της στεγάσεως φοιτητών που λόγω της μακράς τουριστικής περιόδου είναι σοβαρό για εμάς. Βεβαίως αυτά τα προβλήματα δεν λύνονται από την μια μέρα στην άλλη, πρέπει να βρεθεί το κτήριο, ο χώρος, το πρόγραμμα. Είναι πολύ σημαντικό που ένας μεγάλος αριθμός έργων θα γίνουν μέσα από το ταμείο Αναπτύξεως στην πόλη της Ρόδου και ήρθαμε να δούμε αυτά τα έργα».
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος δήλωσε ότι ο Δήμος Ρόδου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των σύγχρονων δήμων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Μεγάλη χαρά και η δική μου που βρισκόμαστε στη Ρόδο. Η αλήθεια είναι ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αλλά και ο δήμος έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια πολύ σημαντικό έργο σε πολλούς τομείς και είμαστε εδώ για να ακούσουμε ιδέες και να συμβάλουμε στην υλοποίησή τους.
Χαιρόμαστε που ένας δήμος όπως της Ρόδου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των σύγχρονων δήμων και είμαστε σίγουροι ότι και το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε πολλά και καινούργια πράγματα να υλοποιήσουμε σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου».
Τέλος, η γενική γραμματέας Τουρισμού, Ολυμπία Αναστασοπούλου αναφερόμενη σε θέματα τουρισμού τόνισε ότι η Ρόδος αποτελεί το νούμερο ένα ανθεκτικό προορισμό και σημείωσε ότι το Colab Project της TUI απαντά στη στόχευση της δημιουργίας ενός βιώσιμου τουριστικού οικοσυστήματος πανελλαδικά.
«Ιδιαίτερη τιμή και χαρά που είμαστε στη Ρόδο. Ο τουρισμός, όπως ξέρετε, δίνει 1 στα 4 ευρώ στην χώρα μας και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Είμαστε εδώ για να σας στηρίξουμε με χρηματοδοτικά εργαλεία και από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως ξέρετε στην αρμοδιότητά μας είναι και η Μαρίνα της Ρόδου, την οποία και θα φροντίσουμε.
Η Ρόδος είναι το πιο ανθεκτικό νησί, νούμερο ένα προορισμός στον κόσμο. Η πρωτοβουλία της Tui να γίνει στη Ρόδο το πρώτο Colab Project δεν είναι τυχαία, δείχνει την σημασία σας και σ’αυτόν τον δρόμο βαδίζουμε για ένα ολοκληρωμένο τουριστικό οικοσύστημα, ανθεκτικό και βιώσιμο.
Η βιωσιμότητα, η ανθεκτικότητα και η ποιότητα είναι οι νέοι στόχοι του υπουργείου Τουρισμού, προκειμένου να έχουμε μια επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, χρονική αλλά και χωρική.
Θεωρώ ότι θα έχουμε παράταση της τουριστικής σεζόν, να σας πω ότι τελευταία κρουαζιέρα που έχουμε προγραμματισμένη είναι για τις 5 Ιανουαρίου 2023. Αυτό δείχνει ότι είμαστε στον σωστό δρόμο για να πετύχουμε την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν», ανέφερε η κα Αναστασοπούλου.
ΕΡΓΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΗΣ ΠΟΛΗΣ
Εκτενής παρουσίαση των έργων ψηφιακού μετασχηματισμού και έξυπνης πόλης έγινε από τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο κ. Σπύρο Σπυρόπουλο και την ειδική Σύμβουλο του δημάρχου σε θέματα Προγραμματισμού και Σχεδιασμού της Διοίκησης, Συντονισμού συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων και Κοινοτικών, κα Βάσω Ξεπαπαδάκη.
Αναλύθηκαν οι στόχοι και οι δράσεις που έχουν προγραμματισθεί στο πλαίσιο των Έργων «ΈΞΥΠΝΗΣ ΠΟΛΗΣ» για τις οποίες ο Δήμος Ρόδου έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 3.267.000 ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Όπως τόνισε η κα Ξεπαπαδάκη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η μετατροπή της Ρόδου σε «Έξυπνη Πόλη» έχει ως στόχο την «Υψηλή ποιότητα ζωής για όλους στην πόλη της Ρόδου, μέσω κοινωνικών και τεχνικών καινοτομιών σε όλους τους τομείς, μεγιστοποιώντας παράλληλα τη διατήρηση των πόρων». Η σύμβουλος του δημάρχου, ανέλυσε όλες τις δράσεις που προβλέπονται στην στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου Ρόδου αλλά και τα έργα που έχουν υλοποιηθεί όπως η εφαρμογή «ΤΗΛΕΔΗΜΟΣ» που επιτρέπει στους πολίτες να εκδίδουν πιστοποιητικά και να εκτελούν άλλες συναλλαγές με το δήμο Ρόδου διαδικτυακά.
Σημειώνεται ότι ο κ. Λιβάνιος δήλωσε ότι εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 380.000 ευρώ για το Δήμο Ρόδου και την αναβάθμιση των 17 ΚΕΠ του νησιού και επιπλέον χρηματοδότηση 60.000 ευρώ για την αναβάθμιση του εξοπλισμού τους. Δήλωσε επίσης ότι στη Ρόδο θα εγκατασταθούν συνολικά 45 σημεία δωρεάν πρόσβασης σε ασύρματο δίκτυο ίντερνετ (WiFi4GR).
Μάλιστα ο κ. Λιβάνιος δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για τον ψηφιακό εξοπλισμό της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου που είναι ο πιο σύγχρονος σε όλη την Ελλάδα, όπως είπε. Τόνισε δε ότι στο πρόσωπο του Δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη το Υπουργείο βρήκε ένα σημαντικό συμπαραστάτη σε όλες τις πρωτοβουλίες του! Τόνισε δε ότι Δήμος Ρόδου ανήκει στους «ηγέτες» όσον αφορά στην ψηφιακή μετάβαση, πανελλαδικά.
Το πρόγραμμα του κλιμακίου περιελάμβανε και μία περιήγηση στο εμπορικό κέντρο της πόλης, όπου τα κυβερνητικά στελέχη είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με καταστηματάρχες και εργαζόμενους. Επίσκεψη στο φρούριο του Αγίου Νικολάου στη Μεσαιωνική Πόλη πραγματοποίησε ο κ. Συρίγος καθώς επίσης στον χώρο του Νεοκλασικού Σχολείου της Μεσαιωνικής Πόλης. Ο κ. Πιερρακάκης και η κ. Αναστασοπούλου μετέβησαν στην Νέα Μαρίνα και στη συνέχεια η γενική γραμματέας Τουρισμού επισκέφθηκε τη Λίνδο. Επίσης ο κ. Πιερρακάκης επισκέφθηκε την εταιρία αναψυκτικών και εμφιαλωμένου νερού ΒΑΠ Π. Κουγιός Α.Β.Ε.Ε. Πραγματοποίησε επίσης επίσκεψη στ’ Αφάντου και συμμετείχε σε συνάντηση της ΕΞΡ στα Κολύμπια. Τέλος, στις 8:30 το βράδυ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο ΕΒΕΔ με ομιλητή τον κ. Πιερρακάκη. Εμβόλιμα, νωρίτερα το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της ΔΕΕΠ Δωδεκανήσου με διευρυμένη σύνθεση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου