ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Προειδοποίηση για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης, ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

news room 3 λεπτά ανάγνωση
φον ντερ Λάιεν

Περίπου 275 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι σε όλο τον κόσμο δια­τρέ­χουν υψηλό κίνδυνο επι­σι­τι­στι­κής ανα­σφά­λειας φέτος, ως συνέ­πεια της ρωσικής εισβο­λής στην Ουκρα­νία, προει­δο­ποί­ησε σήμερα η Πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής Ούρ­σουλα φον ντερ Λάιεν μιλώ­ντας στο Ευρω­παϊκό Κοι­νο­βού­λιο στο Στρα­σβούργο.

Η Ούρ­σουλα φον ντερ Λάιεν επι­σή­μανε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρα­νία δεν έχει μόνο αντί­κτυπο στην οικο­νο­μία, τη γεω­πο­λι­τική ή τις αρχι­τε­κτο­νι­κές ασφά­λειας, αλλά και στη ζωή και τα μέσα δια­βί­ω­σης εκα­τομ­μυ­ρίων ανθρώ­πων σε όλο τον κόσμο που φοβού­νται ότι δεν θα έχουν την οικο­νο­μική δυνα­τό­τητα να θερ­μά­νουν τα σπίτια τους ή να ταϊσουν τα παιδιά τους. «Οι αριθμοί είναι σημα­ντι­κοί» και μπορεί γρήγορα να ξεφύ­γουν από τον έλεγχο, προει­δο­ποί­ησε η Πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής. Ανα­φέρ­θηκε κυρίως σε περιο­χές της υπο­σα­χά­ριας Αφρικής και υπεν­θύ­μισε ότι, σύμφωνα με εκτι­μή­σεις της Παγκό­σμιας Τρά­πε­ζας, περίπου 10 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι ωθού­νται στην ακραία φτώχεια για κάθε ποσο­στιαία μονάδα αύξησης των τιμών των τρο­φί­μων.

«Βρι­σκό­μα­στε αντι­μέ­τω­ποι με μια σύγκρουση κρίσεων που θα επι­δει­νώ­σει την επι­σι­τι­στική ανα­σφά­λεια και την ανα­σφά­λεια του χρέους σε όλο τον κόσμο. Μερικά από αυτά είναι κλη­ρο­νο­μιά της παν­δη­μίας και ευρύ­τερα ζητή­ματα που συν­δέ­ο­νται με το κόστος ζωής. Για παρά­δειγμα, οι αυξα­νό­με­νες τιμές της ενέρ­γειας που έχουν αυξήσει το κόστος των λιπα­σμά­των ή των εξα­γω­γών μετα­φο­ράς», ανέφερε η Πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής, ενώ δεν παρέ­λειψε να ανα­φερ­θεί και στις επι­πτώ­σεις των ακραίων και­ρι­κών συν­θη­κών που συν­δέ­ο­νται με την κλι­μα­τική αλλαγή. «Είτε κυκλι­κές είτε δομικές, όλες αυτές οι επι­πτώ­σεις έχουν ένα κοινό χαρα­κτη­ρι­στικό: επι­δει­νώ­νο­νται μαζικά -και σκόπιμα- από τις ενέρ­γειες του Πούτιν», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, τονί­ζο­ντας ότι τα τρόφιμα χρη­σι­μο­ποιού­νται από το Κρεμ­λίνο ως «όπλο».

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να περι­γρα­φεί ο βομ­βαρ­δι­σμός των εγκα­τα­στά­σεων απο­θή­κευ­σης σιτηρών από τη Ρωσία και ο απο­κλει­σμός των ουκρα­νι­κών λιμα­νιών, -και σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις ακόμη και η κλοπή- περίπου 20 εκα­τομ­μυ­ρίων τόνων σιτηρών που βρί­σκο­νται σήμερα παγι­δευ­μένα στην Ουκρα­νία», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, η οποία ξεκα­θά­ρισε ότι από τις κυρώ­σεις της ΕΕ εξαι­ρού­νται τα τρόφιμα και είναι προ­σε­κτικά σχε­δια­σμέ­νες για να απο­φευ­χθεί ο αρνη­τι­κός αντί­κτυ­πος.

«Οι κυρώ­σεις μας δεν αγγί­ζουν βασικά προ­ϊ­ό­ντα δια­τρο­φής. Δεν επη­ρε­ά­ζουν το εμπόριο σιτηρών ή άλλων τρο­φί­μων μεταξύ της Ρωσίας και τρίτων χωρών και το εμπάρ­γκο στα λιμάνια περι­λαμ­βά­νει συγκε­κρι­μένα πλήρεις απαλ­λα­γές αγρο­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων», πρό­σθεσε και τόνισε ότι η επι­σι­τι­στική κρίση τρο­φο­δο­τεί­ται από τον επι­θε­τικό πόλεμο του Ρώσου Προ­έ­δρου Πούτιν.

Ως απά­ντηση στην επι­σι­τι­στική κρίση, η Πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής υπο­γράμ­μισε την ανάγκη να δια­τη­ρη­θούν οι αγορές ανοι­χτές και να δια­σφα­λι­στεί από όλους τους εταί­ρους της ΕΕ ότι δεν υπάρ­χουν περιο­ρι­σμοί ούτε έλεγχοι στις εξα­γω­γές τρο­φί­μων. Υπο­γράμ­μισε επίσης τη σημασία να δημιουρ­γη­θούν «διά­δρο­μοι Αλλη­λεγ­γύης». Όπως είπε, η ΕΕ εργά­ζε­ται σκληρά πάνω σε εναλ­λα­κτι­κούς τρόπους για να εξα­χθούν τα σιτηρά, που έχουν απο­κλει­στεί στην Ουκρα­νία, το συντο­μό­τερο δυνατό. Σημεί­ωσε, ωστόσο, ότι η πλειο­νό­τητα των ουκρα­νι­κών σιτηρών μπορεί να εξαχθεί εγκαί­ρως μόνο μέσω της Μαύρης Θάλασ­σας, γι’ αυτό τα λιμάνια της Ουκρα­νίας θα πρέπει να μπο­ρέ­σουν να λει­τουρ­γή­σουν ξανά και ευχα­ρί­στησε τις προ­σπά­θειες των Ηνω­μέ­νων Εθνών προς αυτόν το σκοπό.

Τέλος, η Πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής ανα­φέρ­θηκε στην ανάγκη αλλη­λεγ­γύης και υπο­στή­ρι­ξης προς τις χώρες που κιν­δυ­νεύ­ουν περισ­σό­τερο. Συγκε­κρι­μένα, ανα­φέρ­θηκε στην επέν­δυση επι­πλέον 225 εκατ. ευρώ για να αντι­με­τω­πι­στούν οι βρα­χυ­πρό­θε­σμες και μεσο­πρό­θε­σμες ανάγκες των χωρών αυτών και στην άμεση κινη­το­ποί­ηση 600 εκατ. ευρώ από το Ευρω­παϊκό Ταμείο Ανά­πτυ­ξης. Ανα­κοί­νωσε, ακόμη, ότι την επόμενη εβδο­μάδα θα μεταβεί στην Αίγυπτο για να συζη­τή­σει με τον Πρόεδρο Αλ-Σίσι.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.