ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Σήμα» Σκυλακάκη στις επιχειρήσεις: Αυξήστε τους μισθούς

news room 4 λεπτά ανάγνωση
Σκυλακάκης

Έκκληση στις επι­χει­ρή­σεις να αυξή­σουν τους μισθούς στους εργα­ζό­με­νους απηύ­θυνε σήμερα (19/5) ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών, Θεό­δω­ρος Σκυ­λα­κά­κης, ο οποίος επι­πλέον δια­βε­βαί­ωσε ότι δεν πρό­κει­ται να αυξη­θούν τα εισι­τή­ρια των αστικών συγκοι­νω­νιών στο προ­βλε­πτό μέλλον.

«Αυτό που μπο­ρούμε να κάνουμε είναι να βοηθάμε τα ευάλωτα νοι­κο­κυ­ριά, να αυξά­νουμε τον κατώ­τατο μισθό – όπως κάναμε με μια γενναία αύξηση συνο­λικά 9% από την αρχή του έτους – και δεδο­μέ­νου ότι υπάρχει πίεση στον αγορά εργα­σίας διότι δεν βρί­σκουν εργα­τικό δυνα­μικό, να εξη­γή­σουμε στις επι­χει­ρή­σεις ότι είναι ανάγκη να αυξή­σουν τους μισθούς αν θέλουν να έχουν εργα­ζό­με­νους, κέρδη και παρα­γωγή», επι­σή­μανε ερω­τη­θείς για την κατά­σταση που έχει δια­μορ­φω­θεί με την ακρί­βεια και την αύξηση του πλη­θω­ρι­σμού.

«Δεν είναι απλή σύσταση προς τις επι­χει­ρή­σεις, είναι δια­πί­στωση της πραγ­μα­τι­κής ανάγκης και όποιος το κάνει ταχύ­τερα θα μπο­ρέ­σει να κρα­τή­σει τους εργα­ζο­μέ­νους. Και ξέρουν οι επι­χει­ρή­σεις ότι οι εργα­ζό­με­νοι είναι υπερ­πο­λύ­τι­μοι, ειδικά σε μια περίοδο όπου υπάρ­χουν πολύ σημα­ντι­κές δυνα­τό­τη­τες για επεν­δύ­σεις και εξα­γω­γές. Αυτή τη στιγμή έχουμε ρεκόρ εξα­γω­γών για τους πρώτους μήνες του 2022, έχουμε πολύ μεγάλη ζήτηση για επεν­δύ­σεις, ενώ παράλ­ληλα επι­στρέ­φει ο Του­ρι­σμός. Για να αντα­πο­κρι­θούν οι επι­χει­ρή­σεις σε αυτές τις ανάγκες πρέπει να βοη­θή­σουν τον εαυτό τους αυξά­νο­ντας τους μισθούς», ξεκα­θά­ρισε ο ίδιος, μιλώ­ντας στο Πρώτο Πρό­γραμμα.

Σημα­ντι­κές επεν­δύ­σεις στην ηλε­κτρο­κί­νηση

Επίσης, ο κ. Σκυ­λα­κά­κης επι­σή­μανε ότι το Κράτος απορ­ρό­φησε τις αυξή­σεις στα κόστη των αστικών συγκοι­νω­νιών, όπου δεν έχουν αλλάξει οι τιμές τις εισι­τη­ρίων, και οι οποίες σε δια­φο­ρε­τική περί­πτωση θα είχαν αλλάξει. «Αυτό για τις αστικές συγκοι­νω­νίες μπο­ρούμε να το κρα­τή­σουμε για το προ­βλε­πτό μέλλον. Θεω­ρούμε ότι είναι ένας πολύ πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κός τρόπος για να κινεί­σαι στην πόλη. Δηλαδή όταν έχεις ένα καλό Μετρό, είναι ένας πολύ απο­τε­λε­σμα­τι­κός τρόπος να κινεί­σαι στην πόλη. Είναι προ­φα­νές διότι θέλουμε να έχουμε όσο περισ­σό­τερο γίνεται αυτή την χρήση στα μεγάλα αστικά κέντρα των αστικών συγκοι­νω­νιών», διευ­κρί­νισε.

Ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών έκανε ιδιαί­τερη αναφορά στο γεγονός ότι παράλ­ληλα γίνο­νται σημα­ντι­κές επεν­δύ­σεις και στην ηλε­κτρο­κί­νηση όπου είναι σε εξέλιξη ένας δια­γω­νι­σμός για να μπουν για πρώτη φορά ηλε­κτρικά λεω­φο­ρεία, ενώ έχει αυξηθεί ο αριθμός των ηλε­κτρι­κών οχη­μά­των σε Αθήνα και Θεσ­σα­λο­νίκη. Μίλησε και για τις εργα­σίες  στην και­νούρ­για γραμμή 4 του Μετρό. «Όλα αυτά είναι ένας από τους τρόπους για να χρη­σι­μο­ποιούμε πιο συνετά την ενέρ­γεια. Όπως ένας άλλος τρόπος είναι το πρό­γραμμα “Εξοι­κο­νομώ”, που με το Ταμείο Ανά­καμ­ψης Ελλάδα 2.0 έχουμε υπο­δε­χθεί και ξεκι­νούν οι πρώτες 50.000 αιτή­σεις από τις συνο­λικά 87.000 αιτή­σεις από νοι­κο­κυ­ριά. Και θα βγει στις επό­με­νες ημέρες στο πρό­γραμμα του Πρά­σι­νου Ταμείου για αλλαγή κλι­μα­τι­στι­κών που είναι εξαι­ρε­τικά επί­καιρο γιατί έχουμε παλιά κλι­μα­τι­στικά στη χώρα με τερά­στιες ηλε­κτρι­κές κατα­να­λώ­σει. Και τους επό­με­νους μήνες, τέλος καλο­και­ριού με αρχές φθι­νο­πώ­ρου  θα βγει και “Εξοι­κο­νομώ” για τις μικρές και μεσαίες επι­χει­ρή­σεις», υπο­γράμ­μισε.

Ερω­τη­θείς για τις συστά­σεις της Κομι­σιόν για εξοι­κο­νό­μηση ενέρ­γειας, διευ­κρί­νισε ότι αφορούν κατά κύριο λόγο την περί­πτωση δια­κο­πής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, κάτι που αν συμβεί «θα δημιουρ­γή­σει σοβαρό πρό­βλημα στις χώρες που δεν έχουν πρό­σβαση σε LNG».

Μειω­μέ­νοι λογα­ρια­σμοί ρεύ­μα­τος

«Προ­φα­νώς η εξοι­κο­νό­μηση, όταν είναι πάρα πολύ ακριβή η ενέρ­γεια, είναι κάτι που πρέπει ο καθένας μας να σκέ­φτε­ται, γιατί όταν κάτι είναι ακριβό, το χρη­σι­μο­ποιείς και με μεγα­λύ­τερη προσοχή. Δεν χρειά­ζε­ται να απευ­θύνω σύσταση εγώ. Ο καθένας κατα­λα­βαί­νει πως όταν κάτι γίνεται αρκετά πιο ακριβό, όπως το φυσικό αέριο που ήταν 5 φορές φθη­νό­τερο, το χρη­σι­μο­ποιείς με άλλο τρόπο», είπε χαρα­κτη­ρι­στικά. «Η αυτο­συ­γκρά­τηση δεν είναι ίδια για τον φτωχό και τον πλούσιο και για αυτό παρεμ­βαί­νουμε στους ευά­λω­τους και στη μεσαία τάξη, με πολύ απο­φα­σι­στικά μέτρα ειδικά για το ηλε­κτρικό, το οποίο είναι κάτι που δεν μπορείς να προ­σαρ­μο­στείς», πρό­σθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυ­λα­κάκη, μειω­μέ­νους λογα­ρια­σμούς ρεύ­μα­τος θα δούμε και τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ οι μικρές και οι μεσαίες επι­χει­ρή­σεις θα δουν κάποια στιγμή και ανα­δρο­μικά που θα μειώ­σουν ακόμη περισ­σό­τερο τους λογα­ρια­σμούς τους και από τον Ιούλιο θα ισχύσει το και­νούρ­γιο σύστημα. «Που σημαί­νει ότι οι πρώτοι μειω­μέ­νοι λογα­ρια­σμοί με βάση το και­νούρ­γιο σύστημα θα έρθουν τέλος Αυγού­στου. Αλλά ήδη οι λογα­ρια­σμοί που θα βλέπουν τώρα τα νοι­κο­κυ­ριά θα είναι σημα­ντικά καλύ­τε­ροι γιατί και τον Απρίλιο ήταν μεγα­λύ­τε­ρες οι επι­δο­τή­σεις και τον Μάιο –Ιούνιο καλύ­πτουμε πολύ περισ­σό­τε­ρους», ανέφερε.

Τέλος ξεκα­θά­ρισε ότι δεν πρό­κει­ται για δοθεί παρά­ταση για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ στο τέλος Μαΐου, καθώς ο φόρος είναι μειω­μέ­νος συνο­λικά κατά 340 εκα­τομ­μύ­ρια σε σχέση, ενώ οι δόσεις που έχουν αυξηθεί σε 10, είναι πολύ μικρό­τε­ρες σε σχέση με το παρελ­θόν.

 

Πηγή: Reporter.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.