ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ξενοδόχοι βάλλουν κατά του μοντέλου κρατήσεων Airbnb – Ετοιμάζονται για «δυνατό» καλοκαίρι

news room 6 λεπτά ανάγνωση

«Περι­μέ­νουμε ένα πραγ­μα­τικά καλό καλο­καίρι», τόνισε ο Γρη­γό­ρης Τάσιος, πρό­ε­δρος την Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δίας Ξενο­δό­χων (ΠΟΞ). Η οικο­νο­μία του δια­μοι­ρα­σμού, η εκτό­ξευση του πλη­θω­ρι­σμού και ο πόλεμος στην Ουκρα­νία, τα μείζονα ζητή­ματα του κλάδου.

Οι προ­κλή­σεις στις οποίες καλεί­ται να αντε­πε­ξέλ­θει ο ξενο­δο­χεια­κός κλάδος καθώς και τα προ­βλή­ματα με τα οποία βρί­σκε­ται αντι­μέ­τω­πος, με αιχμή την ανά­πτυξη της οικο­νο­μίας του δια­μοι­ρα­σμού, την εκτό­ξευση του πλη­θω­ρι­σμού και τον πόλεμο στην Ουκρα­νία, που ξέσπασε έπειτα από δύο χρόνια παν­δη­μίας, βρέ­θη­καν στο επί­κε­ντρο της γενικής συνέ­λευ­σης της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δίας Ξενο­δό­χων (ΠΟΞ).

Ψηλά στην ατζέντα των αιτη­μά­των των επι­χει­ρη­μα­τιών του κλάδου είναι ένα δια­χρο­νικό -όπως το χαρα­κτή­ρισε ο πρό­ε­δρος του Συν­δέ­σμου Ελλη­νι­κών Του­ρι­στι­κών Επι­χει­ρή­σεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος- πρό­βλημα για τον ελλη­νικό του­ρι­σμό: η ρύθμιση της αγοράς των βρα­χυ­χρό­νιων μισθώ­σεων.

«Ο του­ρι­σμός κατα­λα­βαί­νει ότι η βρα­χυ­χρό­νια μίσθωση είναι ένα κομμάτι του προ­ϊ­ό­ντος, είναι μια παγκό­σμια τάση, υπάρ­χουν πελάτες που το ζητάνε και άρα ως του­ρι­σμός δεν μπο­ρούμε να το απορ­ρί­ψουμε», τόνισε ο Γ. Ρέτσος, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι η άναρχη ανά­πτυξη της συγκε­κρι­μέ­νης δρα­στη­ριό­τη­τας εκτός από στρέ­βλωση του αντα­γω­νι­σμού, μπορεί να αλλοιώ­σει την ποιό­τητα του του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος.

«Κατα­λα­βαί­νουμε τον λόγο που οι κυβερ­νή­σεις δεν ήθελαν να πει­ρά­ξουν το συγκε­κρι­μένο ζήτημα κατά τη διάρ­κεια της δημο­σιο­νο­μι­κής κρίσης, ήταν καθαρά πολιτικο-κοινωνικό. Ημασταν σε μια δεκα­ε­τία μνη­μο­νίων, υπερ­φο­ρο­λό­γη­σης και υπήρχε μία δυνα­τό­τητα στον μέσο Ελληνα μισθώ­νο­ντας ένα δια­μέ­ρι­σμα να έχει ένα έξτρα εισό­δημα. Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι να φτά­νουμε σε μια κατά­σταση σε όλες τις περιο­χές της χώρας να εμφα­νί­ζο­νται επι­χει­ρή­σεις και να αγο­ρά­ζουν ολό­κληρα κτίρια, να τα μετα­σκευά­ζουν σε ξενο­δο­χεία με πλήρη παροχή υπη­ρε­σιών και να δια­τυ­μπα­νί­ζουν ότι ενι­σχύ­ουν τον θεσμό της βρα­χυ­χρό­νιας μίσθω­σης είναι πέρα από κοροϊ­δία στους του­ρι­στι­κούς επι­χει­ρη­μα­τίες, που ζουν σε ένα καθε­στώς πλήρους ελέγχου, πάρα πολύ μεγάλη ζημιά για την κυβέρ­νηση και την οικο­νο­μία. Εχουμε ένα καθε­στώς που στρε­βλώ­νει τον αντα­γω­νι­σμό και είμαστε 100% απέ­να­ντι και θα το πολε­μή­σουμε όσο μπο­ρούμε», είπε ο Γ. Ρέτσος.

Ανα­φε­ρό­με­νος στις μισθώ­σεις τύπου Airbnb, ο διοι­κη­τής της Ανε­ξάρ­τη­της Αρχής Δημο­σίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)  Γιώργος Πιτσι­λής τόνισε ότι στο πλαίσιο της συνερ­γα­σίας της Αρχής με τις τρεις μεγα­λύ­τε­ρες πλατ­φόρ­μες μέσω των οποίων μισθώ­νο­νται ακίνητα (Airbnb, Booking.com και VRBO), μέχρι τέλος του χρόνου δεν θα υπάρ­χουν αναρ­τη­μένα ακίνητα που δεν θα έχουν Αριθμό Μητρώου Ακι­νή­του (ΑΜΑ).

«Στρέ­φουμε πλέον το ενδια­φέ­ρον μας και σε άλλες πλατ­φόρ­μες, με έμφαση σε εκείνες που δια­θέ­τουν πολυ­τε­λείς βίλες στη χώρα. Τίθε­νται και νέες προ­κλή­σεις. Εργα­ζό­μα­στε συστη­μα­τικά ώστε να κατα­στή­σουμε ακόμη πιο σαφή τα όρια ανάμεσα στα δύο είδη δρα­στη­ριο­τή­των και να μην αφή­σουμε περι­θώ­ρια για κατα­στρα­τή­γηση. Ταυ­τό­χρονα, εντεί­νουμε τους ελέγ­χους μας γιατί είναι σημα­ντικό να εξα­σφα­λί­σουμε τον υγιή αντα­γω­νι­σμό», προ­σέ­θεσε ο διοι­κη­τής της ΑΑΔΕ.

Η έλλειψη προ­σω­πι­κού

Ένα δεύτερο πρό­βλημα το οποίο ανέ­δει­ξαν οι επι­χει­ρη­μα­τίες του κλάδου είναι εκείνο της έλλει­ψης προ­σω­πι­κού. «Η έλλειψη εργα­ζο­μέ­νων αφορά όλο το φάσμα των υπη­ρε­σιών, όχι μόνο τον του­ρι­σμό, όχι μόνο την Ελλάδα, όλη τη Νότια Ευρώπη. Είναι πιο σημα­ντικό απ’ ό,τι νομί­ζουμε, θα το έχουμε μπροστά μας τα πολλά επόμενα χρόνια. Θέλουμε στρα­τη­γική προ­σέγ­γιση του θέματος. Θέλουμε και δύσκο­λες πολι­τι­κές απο­φά­σεις, γιατί είναι σαφές ότι δεν φτάνουν οι Ελληνες που θέλουν να ασχο­λη­θούν με του­ρι­σμό για να καλύ­ψουν θέσεις εργα­σίας. Χρεια­ζό­μα­στε εργα­ζό­με­νους και από το εξω­τε­ρικό με πολύ αυστη­ρές δια­δι­κα­σίες, κατά τα πρότυπα και άλλων χωρών», τόνισε ο Γ. Ρέτσος, κάνο­ντας λόγο για ανάγκη ανά­λη­ψης πρω­το­βου­λιών από την πλευρά του ιδιω­τι­κού τομέα σε συνερ­γα­σία με την κυβέρ­νηση στην κατεύ­θυνση άμβλυν­σης της επο­χι­κό­τη­τας, που, όπως είπε, απο­τε­λεί τον βασικό λόγο που δεν θέλουν να εργα­στούν νέα παιδιά στον του­ρι­σμό.

«Χρεια­ζό­μα­στε πολι­τι­κές απα­σχό­λη­σης που έχουν να κάνουν με δημιουρ­γία προ­ϋ­πο­θέ­σεων απα­σχό­λη­σης νέων ανθρώ­πων τον χειμώνα στους προ­ο­ρι­σμούς, έτσι ώστε να ξεφύ­γουμε από πολι­τική επι­δο­μά­των στην πολι­τική της επι­δό­τη­σης εργα­σίας. Αν δεν το κατα­νο­ή­σουμε και δεν κάνουμε τομές και γεν­ναίες παρεμ­βά­σεις, το πρό­βλημα θα το έχουμε τα επόμενα χρόνια όχι ως προς τη λει­τουρ­γία των επι­χει­ρή­σεων, αλλά ως προς την αλλοί­ωση του προ­ϊ­ό­ντος», προ­σέ­θεσε.

Στις ανι­σορ­ρο­πίες του κλάδου και στην ανάγκη λήψης μέτρων για την ανα­κού­φιση των επι­χει­ρή­σεων που έχουν πληγεί περισ­σό­τερο εξαι­τίας της παν­δη­μίας επι­κε­ντρώ­θηκε ο Αλέ­ξαν­δρος Βασι­λι­κός, πρό­ε­δρος του Ξενο­δο­χεια­κού Επι­με­λη­τη­ρίου Ελλάδας, λέγο­ντας πως η υγειο­νο­μική κρίση επη­ρέ­ασε με δια­φο­ρε­τικό τρόπο τα ορεινά ξενο­δο­χεία από τα ξενο­δο­χεία πόλης ή τα resorts. «Είναι μικρές οι παρεμ­βά­σεις προ­κει­μέ­νου να ισορ­ρο­πή­σουμε την ανι­σό­τητα και πολύ μικρό το δημο­σιο­νο­μικό κόστος. Είναι πολύ σημα­ντικό να γίνουν παρεμ­βά­σεις γιατί είναι πολύ σημα­ντικό να δια­τη­ρη­θεί ο ξενο­δο­χεια­κός ιστός της χώρας σε όλη τη χώρα», είπε χαρα­κτη­ρι­στικά.

Οι επι­πτώ­σεις του πολέμου

Σχετικά με τη στήριξη των επι­χει­ρή­σεων που έχουν μεγάλη έκθεση στη Ρωσία, την Ουκρα­νία, τη Λευ­κο­ρω­σία και κάποιες άλλες χώρες που έχουν επη­ρε­α­στεί σε μεγάλο βαθμό από τον πόλεμο, ο πρό­ε­δρος του ΣΕΤΕ εστίασε σε τρία αιτή­ματα. «Εχουμε ζητήσει τρία πράγ­ματα, τα δύο δεν έχουν κανένα δημο­σιο­νο­μικό κόστος. Το ένα αφορά την ανα­στολή ασφα­λι­στι­κών και φορο­λο­γι­κών για ένα εξάμηνο, το δεύτερο έχει να κάνει με τις επι­τα­γές. Ενα χρόνο χρεια­ζό­μα­στε για να μην πτω­χεύ­σουν οι επι­χει­ρή­σεις αυτές. Ζητή­σαμε επίσης ανα­στολή σύμ­βα­σης μέρους του προ­σω­πι­κού τους μέχρι τέλος Σεπτεμ­βρίου, προ­κει­μέ­νου να μη χρε­ο­κο­πή­σουν. Βάλαμε πολύ υψηλούς κόφτες. Θα πρέπει η έκθεση των επι­χει­ρή­σεων αυτών στην αγορά της Ρωσίας είτε να αντι­στοι­χεί στο 60% των εσόδων του 2019, είτε το 40% του 2021 και να απο­δει­κνύ­ε­ται με συμ­βό­λαια», είπε.

Η πορεία της σεζόν

Ως προς την πορεία της φετινής του­ρι­στι­κής σεζόν, δεν τέθηκαν ποσο­τι­κοί στόχοι, με τον πρόεδρο της ΠΟΞ Γρηγόρη Τάσιο να τονίζει: «Περι­μέ­νουμε ένα πραγ­μα­τικά καλό καλο­καίρι. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη της σεζόν, να αξιο­ποι­ή­σουμε όσο περισ­σό­τερο μπο­ρούμε αυτό το momentum, γιατί έχουμε πλήρη συναί­σθηση της σημα­σίας του του­ρι­σμού για την οικο­νο­μία. Εμείς θα δώσουμε τη μάχη μας για το καλύ­τερο, συνε­χί­ζο­ντας να χτί­ζουμε αντοχές και προσ­δο­κώ­ντας τη μεγάλη ανά­καμψη το 2023, προ­σαρ­μό­ζο­ντας και την τιμο­λο­γιακή πολι­τική μας στα νέα δεδο­μένα».

Όπως τόνισαν πάντως οι ξενο­δό­χοι, η υψηλή ζήτηση και οι αυξη­μέ­νες αφίξεις δεν αντα­να­κλούν αντί­στοιχα απο­τε­λέ­σματα και στα ταμεία τους. «Η υψηλή ζήτηση, οι αφίξεις και η απο­φα­σι­στι­κό­τητά μας να βάλουμε τα δυνατά μας για το κοινό καλό δεν σημαί­νει πως τα ταμεία των ξενο­δο­χείων μπορούν να είναι οι κότες που γεννάνε χρυσά αυγά. Η ανά­καμψη των αφίξεων δεν αντα­να­κλά­ται με αυτό­ματο τρόπο στην ανά­καμψη των ταμείων των ξενο­δο­χείων. Είναι παρα­μορ­φω­τι­κός ο καθρέ­πτης των αφίξεων», είπε ο πρό­ε­δρος της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δίας Ξενο­δό­χων Γρη­γό­ρης Τάσιος, ανα­φε­ρό­με­νος στο κομμάτι των αφίξεων που χάνεται στην «γκρίζα» περιοχή της παρα­οι­κο­νο­μίας δια­μοι­ρα­σμού, στις υπο­χρε­ώ­σεις προς το δημόσιο και τις τρά­πε­ζες που άφησε πίσω της η παν­δη­μία, καθώς και στο τσου­νάμι ανα­τι­μή­σεων στην ενέρ­γεια και στα προ­ϊ­ό­ντα, που έχει αυξήσει το λει­τουρ­γικό κόστος ανά δωμάτιο δια­νυ­κτέ­ρευ­σης κατά 25-30%.

«Είναι λοιπόν πάρα πολύ σημα­ντική η φετινή πορεία και το φετινό απο­τέ­λε­σμα του του­ρι­σμού», είπε ο Γ. Ρέτσος, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι «αν ο του­ρι­σμός “πιάσει” τα 15 δισ. ευρώ, βάσει Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού, είναι πάρα πολύ σημα­ντικό, αν τα ξεπε­ρά­σει και φτάσει στο 2019 μιλάμε για 3 δισ. ευρώ επι­πλέον, τα οποία με νούμερα 2021 είναι περίπου 1,6-1,7 μονάδες του ΑΕΠ, κάτι πάρα πολύ κρίσιμο».

Πηγή euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.