ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρούσμα νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον επιβεβαιώθηκε στην Ελλάδα – Ενδείξεις αυξημένης μεταδοτικότητας

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ιός

Κρούσμα της υπο­πα­ραλ­λα­γής BA.5 του κορο­ναϊού επι­βε­βαιώ­θηκε στην περι­φέ­ρεια Ηπείρου, ανα­κοί­νωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ.

Μάλιστα ο ασθενής δεν είχε ιστο­ρικό ταξι­διού, ένδειξη εγχώ­ριας μετά­δο­σης που μένει τώρα να επι­βε­βαιω­θεί με την ιχνη­λά­τηση επαφών.

Η ΒΑ.5 και η BA.4, και οι δύο υπο­πα­ραλ­λα­γές της Όμικρον, ανι­χνεύ­θη­καν τον περα­σμένο μήνα στη Νότια Αφρική και ενο­χο­ποιού­νται για αύξηση των κρου­σμά­των στη χώρα , αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρ­χουν ενδεί­ξεις ότι σχε­τί­ζο­νται με σοβα­ρό­τερη νόσο.

Προει­δο­ποί­ηση για «νέο κύμα»

Πρό­σφατη μελέτη, η οποία δεν έχει υπο­βλη­θεί σε ανε­ξάρ­τητο έλεγχο και παρου­σιά­ζε­ται ως προ­δη­μο­σί­ευση στο MedRxiv, κατα­λή­γει στην εκτί­μηση ότι οι BA.4 και BA.5 «έχουν το δυνα­μικό να οδη­γή­σουν σε νέο κύμα λοι­μώ­ξεων» καθώς έχουν αυξη­μένη ικα­νό­τητα δια­φυ­γής από τη φυσική ανοσία.

Ωστόσο ο επι­κε­φα­λής της μελέτης εκτί­μησε ότι τα νέα στελέχη δεν δεί­χνουν να προ­κα­λούν σοβα­ρό­τερη νόσο και πως δεν ανα­μέ­νει μεγάλο παν­δη­μικό κύμα, δεδο­μέ­νου ότι ένα μεγάλο τμήμα του πλη­θυ­σμού έχει ήδη προ­σβλη­θεί από Όμικρον.

Στην Ελλάδα επι­κρα­τεί πάντως αυτή την περίοδο η υπο­πα­ραλ­λαγή BA.2, η οποία ανι­χνεύ­θηκε στο 95% των δειγ­μά­των που εξε­τά­στη­καν από το Eθνικό Δίκτυο Γονι­διω­μα­τι­κής Επι­τή­ρη­σης το διά­στημα 7 Απρι­λίου – 5 Μαΐου. Μόλις μια εβδο­μάδα νωρί­τερα το ποσοστό ήταν 79%, ανα­φέ­ρει ο ΕΟΔΥ στην τελευ­ταία έκθεση επι­δη­μιο­λο­γι­κής επι­τή­ρη­σης.

Κρού­σματα των BA.4 και BA.5 έχουν επι­βε­βαιω­θεί και σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστρα­λία.

Το εμβόλιο προ­στα­τεύει

Η νοτιο­α­φρι­κα­νική μελέτη εξέτασε τα αντι­σώ­ματα σε δείγ­ματα αίματος από 39 εθε­λο­ντές που είχαν προ­σβλη­θεί από Όμικρον στα τέλη της περυ­σι­νής χρονιάς. Οι 15 ήταν εμβο­λια­σμέ­νοι (οι περισ­σό­τε­ροι με Pfizer, οι υπό­λοι­ποι με J&J) και οι 24 ανεμ­βο­λί­α­στοι.

«Η εμβο­λια­σμένη ομάδα έδειξε 5 φορές μεγα­λύ­τερη εξου­δε­τε­ρω­τική ικα­νό­τητα […] και θα πρέπει να είναι καλύ­τερα προ­στα­τευ­μένη» γράφουν οι ερευ­νη­τές.

Στην ομάδα αυτή, η εξου­δε­τε­ρω­τική ικα­νό­τητα των αντι­σω­μά­των ήταν τρεις φορές μικρό­τερη με τις BA.4 και BA.5 σε σχέση με την αρχική παραλ­λαγή Όμικρον ΒΑ.1. Στους ανεμ­βο­λί­α­στους όμως ήταν οκτώ φορές μικρό­τερη, κάτι που δείχνει ότι η φυσική ανοσία των ανεμ­βο­λί­α­στων «είναι απίθανο να προ­στα­τεύει επαρκώς από τη συμ­πτω­μα­τική λοίμωξη».

«Αν έχετε εμβο­λια­στεί και περά­σατε Όμικρον, η προ­στα­σία σας είναι καλή, του­λά­χι­στον έναντι της σοβαρής νόσου» δήλωσε στο Fortune ο Άλεξ Σίγκαλ, καθη­γη­τής του Ερευ­νη­τι­κού Ινστι­τού­του Υγείας Αφρικής και τελευ­ταίος συντά­κτης της μελέτης.

Εκτί­μησε μάλιστα ότι όσοι πέρασαν Covid-19 πριν από την εμφά­νιση της Όμικρον πιθα­νό­τατα θα έχουν χαμηλά επίπεδα ανοσίας. Το ίδιο πρέπει να ισχύει για όσους προ­σβλή­θη­καν από την Όμικρον αλλά δεν έχουν εμβο­λια­στεί, είπε.

Περισ­σό­τερα σε λίγο

Πηγή in.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.