ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δασικά αυθαίρετα: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη δήλωσή τους

news room 1 λεπτό ανάγνωση
δάσος κατοικια αυθαιρετο

Εκ­κρε­μεί νο­μο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση του ΥΠΕΝ, η οποία θα προ­βλέ­πει νέα χρο­νο­δια­γράμ­μα­τα, η ρύθ­μι­ση που θα ξε­κα­θα­ρί­ζει το μέλ­λον των δα­σω­μέ­νων αγρών και η ανάρ­τη­ση των ανα­μορ­φω­μέ­νων δα­σι­κών χαρ­τών.

Δα­σι­κά αυ­θαί­ρε­τα: αν τα δη­λώ­σεις, μπο­ρείς να τα σώ­σεις – του­λά­χι­στον προ­σω­ρι­νά. Αυτό είχε προ­βλέ­ψει ο νο­μο­θέ­της τον Μάιο του 2020, στο άρθρο 55 του νόμου 4685 (ΦΕΚ Α 92/7.5.2020). Εντού­τοις, έως σή­με­ρα η σχε­τι­κή ηλε­κτρο­νι­κή πλατ­φόρ­μα στην ιστο­σε­λί­δα του Ελ­λη­νι­κού Κτη­μα­το­λο­γί­ου δεν έχει ανοί­ξει, πα­ρό­τι είναι έτοι­μη και βρί­σκε­ται σε θέση… ανα­μο­νής.

Όπως υπο­στη­ρί­ζει στον «Οι­κο­νο­μι­κό Τα­χυ­δρό­μο» στέ­λε­χος του Υπουρ­γεί­ου Πε­ρι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας (ΥΠΕΝ), οι πε­ρισ­σό­τε­ρες εκ­κρε­μό­τη­τες έχουν κλεί­σει. Η πρώτη τα­κτο­ποι­ή­θη­κε, πε­ρί­που έναν χρόνο μετά την ψή­φι­ση του νόμου, τον Ιού­λιο του 2021, όταν δη­μο­σιεύ­θη­κε στην Εφη­με­ρί­δα της Κυ­βέρ­νη­σης η Κοινή Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση (ΚΥΑ) του υφυ­πουρ­γού Πε­ρι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας κ. Γιώρ­γου Αμυρά και του τότε υφυ­πουρ­γού Ψη­φια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης κ. Γιώρ­γου Στύ­λιου, που κα­θό­ρι­ζε τους όρους και τις προ­δια­γρα­φές λει­τουρ­γί­ας της νέας δια­δι­κτυα­κής πλατ­φόρ­μας στην οποία θα πρέ­πει να δη­λω­θεί ένα δα­σι­κό αυ­θαί­ρε­το, κα­τα­βάλ­λο­ντας πα­ρά­βο­λο 250 ευρώ, προ­κει­μέ­νου να εξαι­ρε­θεί, σε πρώτη φάση, από την κα­τε­δά­φι­ση. Μά­λι­στα, τον πε­ρα­σμέ­νο Οκτώ­βριο είχε αναρ­τη­θεί στο Ελ­λη­νι­κό Κτη­μα­το­λό­γιο και ο επί­ση­μος οδη­γός για την υπο­βο­λή αι­τή­σε­ων. Η πλατ­φόρ­μα ωστό­σο δεν άνοι­ξε.

Πότε ανοί­γει η πλατ­φόρ­μα

Τους τε­λευ­ταί­ους μήνες, όπως ανα­φέ­ρει η ίδια πηγή, κα­θο­ρί­στη­καν από το ΥΠΕΝ η δια­δι­κα­σία για την υπο­βο­λή των αι­τή­σε­ων και τα τυχόν απαι­τού­με­να δι­καιο­λο­γη­τι­κά, καθώς και κάθε άλλη ανα­γκαία λε­πτο­μέ­ρεια. «Το μόνο που εκ­κρε­μεί είναι η ψή­φι­ση μιας ρύθ­μι­σης η οποία θα αλ­λά­ζει όλες τις ημε­ρο­μη­νί­ες που προ­έ­βλε­πε ο ν. 4685/20 καθώς έχουν πλέον πα­ρέλ­θει. Η ρύθ­μι­ση βρί­σκε­ται ήδη στο γρα­φείο του υπουρ­γού Κώστα Σκρέ­κα και, αφού εγκρι­θεί, θα ει­σα­χθεί σε κά­ποιο από τα επό­με­να νο­μο­σχέ­δια που θα πάνε στη Βουλή», ση­μειώ­νει, δίχως να μπο­ρεί να δε­σμευ­θεί ως προς τον χρόνο έναρ­ξης λει­τουρ­γί­ας της πλατ­φόρ­μας. Ωστό­σο, εκ­κρε­μούν ακόμη η ρύθ­μι­ση που θα ξε­κα­θα­ρί­ζει το μέλ­λον των δα­σω­μέ­νων αγρών και η ανάρ­τη­ση των ανα­μορ­φω­μέ­νων δα­σι­κών χαρ­τών.

Ωστό­σο, τόσο ο αρ­μό­διος υφυ­πουρ­γός κ. Αμυ­ράς, μι­λώ­ντας στις 18 Ια­νουα­ρί­ου, στο πε­ρι­θώ­ριο συ­νέ­ντευ­ξης Τύπου για το πρό­γραμ­μα των απά­τη­των βου­νών, όσο και ο γε­νι­κός γραμ­μα­τέ­ας Δασών του ΥΠΕΝ κ. Κων­στα­ντί­νος Αρα­βώ­σης από το βήμα του συ­νε­δρί­ου της Πα­νελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Ακι­νή­των (ΠΟ­ΜΙ­ΔΑ), πριν από πε­ρί­που μία εβδο­μά­δα, δε­σμεύ­θη­καν ότι η πλατ­φόρ­μα να ανοί­ξει άμεσα. Είναι αξιο­ση­μεί­ω­το ότι, το Ελ­λη­νι­κό Κτη­μα­το­λό­γιο την έχει έτοι­μη ήδη από την πε­ρα­σμέ­νη άνοι­ξη.

Ποια αυ­θαί­ρε­τα πε­ρι­μέ­νουν στην… ουρά

Αί­τη­ση (όταν θα ανοί­ξει η πλατ­φόρ­μα) για εξαί­ρε­ση από την κα­τε­δά­φι­ση μπο­ρεί να υπο­βλη­θεί για αυ­θαί­ρε­τα που βρί­σκο­νται εντός των λε­γό­με­νων οι­κι­στι­κών πυ­κνώ­σε­ων – δη­λα­δή των χω­ριών αυ­θαι­ρέ­των που έχουν χτι­στεί κυ­ρί­ως σε πε­ριο­χές με υψηλή αξία γης, όπου πλέον έχουν δια­μορ­φω­θεί… τε­τε­λε­σμε­να. Αυτά θα μπο­ρούν να δη­λω­θούν για να σω­θούν προ­σω­ρι­νά από τις «δα­γκά­νες» της μπουλ­ντό­ζας, με­τα­θέ­το­ντας το πρό­βλη­μα στο μέλ­λον. Δι­καί­ω­μα έχουν και όσοι έχουν υπο­βά­λει αί­τη­ση διόρ­θω­σης πρό­δη­λου σφάλ­μα­τος του δα­σι­κού χάρτη, αντιρ­ρή­σεις, αί­τη­ση ακυ­ρώ­σε­ως ή άλλη διοι­κη­τι­κή ή νο­μι­κή κί­νη­ση με την οποία αμ­φι­σβη­τούν το δα­σι­κό χα­ρα­κτή­ρα της ιδιο­κτη­σί­ας τους.

Οι ιδιο­κτή­τες των κα­τοι­κιών θα πρέ­πει να υπο­βάλ­λουν αί­τη­ση στην πλατ­φόρ­μα (εί­σο­δος με κω­δι­κούς του TAXISnet) ώστε να τε­θούν σε ένα ει­δι­κό κα­θε­στώς προ­στα­σί­ας και να εξαι­ρε­θούν προ­σω­ρι­νά από την κα­τε­δά­φι­ση (εξαι­ρού­νται κτί­ρια που έχουν κρι­θεί ή θα κρι­θούν ως επι­κίν­δυ­να). Πα­ράλ­λη­λα, προ­βλέ­πε­ται δια­γρα­φή κα­τα­λο­γι­σμέ­νων προ­στί­μων και «πά­γω­μα» στην επι­βο­λή νέων προ­στί­μων.

Ποιοι εξαι­ρού­νται

Δι­καί­ω­μα υπο­βο­λής αί­τη­σης δεν έχουν ιδιο­κτή­τες κα­τα­σκευών που δεν είναι κα­τοι­κί­ες, κτί­ρια που ανε­γέρ­θη­καν μετά την 28η Ιου­λί­ου 2011, κα­τοι­κί­ες που βρί­σκο­νται εντός ανα­δα­σω­τέ­ων πε­ριο­χών, ή εντός προ­στα­τευό­με­νων πε­ριο­χών (Natura 2000, Ramsar κ.ά.), εκτός εάν κα­τα­σκευά­στη­καν πριν τον χα­ρα­κτη­ρι­σμό τους κλπ.

Για την υπο­βο­λή ψη­φια­κής αί­τη­σης απαι­τεί­ται δή­λω­ση μη­χα­νι­κού, η οποία θα πε­ρι­λαμ­βά­νει πε­ρι­γρα­φή της κα­τοι­κί­ας και των κα­τα­σκευών που πι­θα­νώς τη συ­νο­δεύ­ουν, και τα στοι­χεία που αφο­ρούν στην κά­λυ­ψη, την δο­μη­μέ­νη επι­φά­νεια και το ύψος. Μέσω της πλατ­φόρ­μας, θα είναι δυ­να­τή η θέαση του δα­σι­κού χάρτη και θα μπο­ρεί να γί­νε­ται γε­ω­χω­ρι­κός εντο­πι­σμός της θέσης του γε­ω­τε­μα­χί­ου και των κτι­σμά­των, όπως επί­σης οριο­θέ­τη­ση και υπο­λο­γι­σμός της επι­φά­νειά τους. Ο ιδιο­κτή­της θα μα­θαί­νει εάν εγκρί­θη­κε η αί­τη­σή του, με ηλε­κτρο­νι­κό μή­νυ­μα, εντός δι­μή­νου από την ημέρα υπο­βο­λής της.

Το επό­με­νο βήμα, σύμ­φω­να με τις ρυθ­μί­σεις του ν. 4685/20, θα είναι, αφού συ­γκε­ντρω­θούν όλα τα αι­τή­μα­τα, να γίνει η κα­τα­γρα­φή της δό­μη­σης εντός των εκτά­σε­ων που πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται στους δα­σι­κούς χάρ­τες, μέσω της εκ­πό­νη­σης μιας οι­κο­νο­μο­τε­χνι­κής με­λέ­της ανά Πε­ρι­φέ­ρεια – πλην της Ατ­τι­κή όπου προ­βλέ­πο­νται τρεις (για την Ανα­το­λι­κή Ατ­τι­κή, τη Δυ­τι­κή και τον Πει­ραιά) και της Κε­ντρι­κής Μα­κε­δο­νί­ας όπου θα γί­νουν ξε­χω­ρι­στά, μία για Θεσ­σα­λο­νί­κη και μία για τη Χαλ­κι­δι­κή.

Πρό­στι­μο

Στις οι­κο­νο­μο­τε­χνι­κές με­λέ­τες θα κα­τα­γρά­φο­νται ο αριθ­μός, το εμ­βα­δόν και η κά­λυ­ψη των κτι­ρί­ων και κα­τα­σκευών, οι συ­νέ­πειες της δια­τή­ρη­σής τους (και των χρή­σε­ών τους) στο πε­ρι­βάλ­λον, θα εξε­τά­ζε­ται η ανα­γκαιό­τη­τα άμε­σης κα­τε­δά­φι­σής τους και θα ανα­λύ­ο­νται οι οι­κο­νο­μι­κές, κοι­νω­νι­κές και πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κές συ­νέ­πειες τόσο σε πε­ρί­πτω­ση κα­τε­δά­φι­σης, όσο και σε πε­ρί­πτω­ση …προ­σω­ρι­νής δια­τή­ρη­σης των αυ­θαί­ρε­των κα­τα­σκευών.

Θα ακο­λου­θή­σει η έκ­δο­ση Προ­ε­δρι­κού Δια­τάγ­μα­τος, το οποίο θα λαμ­βά­νει υπόψη τις οι­κο­νο­μο­τε­χνι­κές με­λέ­τες και θα ορί­ζει ποιες οι­κι­στι­κές πυ­κνώ­σεις μπο­ρούν να εξαι­ρε­θούν προ­σω­ρι­νά από την κα­τε­δά­φι­ση. Η προ­σω­ρι­νή εξαί­ρε­ση θα μπο­ρεί να φτά­νει ακόμη και τα 30 χρό­νια. Επί­σης, θα ορί­ζε­ται o τρό­πος υπο­λο­γι­σμού ενός ενιαί­ου δα­σι­κού προ­στί­μου, ο τρό­πος κα­τα­βο­λής του, όπως και οι δρά­σεις αντι­στάθ­μι­σης για την επί­τευ­ξη ενός δα­σι­κού ισο­ζυ­γί­ου, σε σχέση με τις δια­τη­ρού­με­νες κα­τοι­κί­ες, δη­λα­δή τα έργα που θα απαι­τη­θούν για την απο­κα­τά­στα­ση του φυ­σι­κού οι­κο­συ­στή­μα­τος που κα­τα­στρά­φη­κε από τις πο­λε­ο­δο­μι­κές αυ­θαι­ρε­σί­ες.

Πηγή in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.