Ειδήσεις

Ανδρέας Παπαμιμίκος: “Οι πόρτες μας είναι ανοικτές για όσους έφυγαν”

Την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα που θα καταγράψουν στις εκλογές της Κυριακής οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες που στηρίζει η Ν.Δ. εκφράζει μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Ο ίδιος εξαπολύει επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας ζητά από τους πολίτες στις ευρωεκλογές να ψηφίσουν για να πέσει η κυβέρνηση και να οδηγηθεί η χώρα σε πολιτική αποσταθεροποίηση και ανωμαλία. Παράλληλα, ο κ. Παπαμιμίκος παρεμβαίνει στη δημόσια συζήτηση περί μετεξέλιξης της Ν.Δ., επισημαίνοντας ότι δεν έχει τεθεί θέμα αλλαγής ονόματος του κόμματος, ενώ απευθύνει πρόσκληση σε όσους έχουν αποχωρήσει από τη Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας πως το κόμμα «δεν έχει κλείσει την πόρτα σε κανέναν».

Πιστεύετε ότι θα βγουν πολιτικά συμπεράσματα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεδομένου ότι δεν έχετε δώσει χρίσματα;
Αυτό που ενδιαφέρει στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι οι λύσεις στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και οι δράσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα. Με αυτό τον γνώμονα σταθήκαμε στο πλευρό ικανών και καταξιωμένων ανθρώπων, που κατέθεσαν συγκροτημένο αυτοδιοικητικό σχέδιο. Πιστεύω ότι τα συμπεράσματα που θα βγουν θα δικαιώσουν τη στρατηγική μας να προτάξουμε την αυτοδιοικητική ατζέντα.

Ποιο αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές θεωρείτε ότι θα σημαίνει νίκη για τη Ν.Δ.; Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο πήχης είναι στις 7 Περιφέρειες. Ποια είναι η θέση σας;
Πήχη έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να ικανοποιήσει τις δικές του κομματικές σκοπιμότητες, και, σύμφωνα με όσα έχω διαβάσει, είναι και ιδιαίτερα ψηλά. Στις 10-11 Περιφέρειες. Δεν έχουν καταλάβει ότι οι καιροί έχουν αλλάξει. Εμείς, αντίθετα, προβάλαμε συγκεκριμένη φιλοσοφία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μακριά από στερεότυπα, και σταθήκαμε στο πλευρό ικανών ανθρώπων σε όλη τη χώρα. Η συνολική εικόνα, λοιπόν, θα βγει και από τις 13 Περιφέρειες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι κ.κ. Καμίνης και Μπουτάρης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, θεωρούνται επιτυχημένοι. Συμφωνείτε με αυτό; Μπορούν οι Αρης Σπηλιωτόπουλος και Σταύρος Καλαφάτης να τους κερδίσουν;
Ποιο έργο έχει να παρουσιάσει ο κ. Μπουτάρης για να είναι επιτυχημένος; Τι άλλαξε; Το ίδιο ρωτώ και για τον κ. Καμίνη. Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι οι δημοσκοπήσεις τούς δίνουν ένα προβάδισμα. Ακόμη πιο σίγουρο, όμως, είναι πως δεν έχει κριθεί τίποτε. Τόσο ο Αρης Σπηλιωτόπουλος όσο και ο Σταύρος Καλαφάτης μπορούν να είναι νικητές, γιατί έχουν καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα των περιοχών τους. Ζητούμε, λοιπόν, από τους πολίτες να τους κρίνουν για αυτό και να σταθούν στο πλευρό τους.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπεράσει στις ευρωεκλογές σε ποσοστό τη Ν.Δ. και την «Ελιά», θεωρείτε ότι θα υπάρξει πρόβλημα για την κυβέρνηση;
Αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρωτόγνωρο. Ο κ. Τσίπρας ζητά από τους πολίτες στις ευρωεκλογές να ψηφίσουν για να πέσει η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν νέες εκλογές. Με αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά, επιθυμεί να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε μοχλό πολιτικής αποσταθεροποίησης και ανωμαλίας. Επειδή δεν έχει κανένα πολιτικό επιχείρημα και κανένα σχέδιο για το μέλλον, επενδύει στην «μπαχαλοποίηση» της πολιτικής μας ζωής, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορούν να προκύψουν για τη Δημοκρατία και την οικονομία μας. Είμαι πεπεισμένος ότι σε αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι δεν θα βρει δίπλα του τον ελληνικό λαό.

Απευθύνεστε στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής ενόψει ευρωεκλογών, δεδομένου ότι εκτιμάτε ότι μεγάλο ποσοστό από αυτούς ψήφιζαν στο παρελθόν Νέα Δημοκρατία;
Απευθυνόμαστε σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες. Η αντιμετώπιση ενός μορφώματος σαν τη Χρυσή Αυγή πρέπει να είναι πολιτική και συνεχής. Οι πολίτες χρησιμοποιούν τη Χρυσή Αυγή για να εκδηλώσουν την οργή τους. Δεν έγιναν ξαφνικά οι Ελληνες ναζί. Οσο για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και βασίζεται σε δύο πυλώνες. Από τη μία με την ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία σε πρώτο χρόνο βελτιώθηκε σε μακροοικονομικό επίπεδο, και από την άλλη μέσα από την προσπάθεια για ανάκτηση του κύρους του πολιτικού συστήματος με κινήσεις όπως η σχεδιαζόμενη ριζοσπαστική συνταγματική αναθεώρηση, την οποία εξήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς.

Συμφωνείτε με το ενδεχόμενο να αλλάξει όνομα η Νέα Δημοκρατία;
Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Πιστεύω, όμως, πως είναι μεγαλύτερο ζητούμενο να δώσουμε έμφαση σε φρέσκες πολιτικές αυτή την περίοδο, προκειμένου να πιάσουν τόπο οι θυσίες των Ελλήνων.

Στο πλαίσιο της μετεξέλιξης της Ν.Δ. σε ένα ευρύτερο κεντροδεξιό ευρωπαϊκό κόμμα, όπως συζητείται ότι θα δρομολογηθεί, έχουν θέση πολιτικοί της Κεντροδεξιάς που έχουν αποχωρήσει από τη Ν.Δ. και ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από τους ΑΝ.ΕΛ.;
Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κλείσει την πόρτα σε κανέναν. Πολύ περισσότερο σε αυτούς που προέρχονται από τις τάξεις της. Οσοι ασπάζονται το όραμά μας για μια νέα Ελλάδα και την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Πατρίδα, μπορούν να στοιχηθούν πλάι μας.

Θα βλέπατε με θετικό μάτι τη συμμετοχή της ΔΗΜ.ΑΡ. στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές;
Εμείς θέλαμε να είχε παραμείνει η ΔΗΜ.ΑΡ. στην κυβέρνηση. Εκανε, όμως, τις δικές της επιλογές. Το ερώτημα συνεπώς αφορά πρώτιστα την ηγεσία της.

Θα μπορούσε η Ν.Δ. να συνεργαστεί στο μέλλον με το «Ποτάμι» ακόμα και για τη συγκρότηση κυβέρνησης;
Ας περιμένουμε πρώτα να δούμε αν θα κατέβει το «Ποτάμι» στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, και μετά ας κάνουμε σενάρια…

Στον Δημητρη Κουνιά, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου