Τοπικές Ειδήσεις

«Ανοίγει ο δρόμος για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά»

Την ικανοποίησή του σχετικά με την απόφαση που ελήφθη προχθές στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών Ecofin, ως προς την Πρόταση Οδηγίας για τον ΦΠΑ, εξέφρασε με δηλώσεις του προς την «δ» ο κ. Κώστας Χρυσοχοϊδης, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος τουριστικής ανάπτυξης, υδατοδρομίων, κρουαζιέρας, ακτοπλοΐας και αερομεταφορών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
«Ασφαλώς είναι μια θετική εξέλιξη από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών Ecofin καθώς ανοίγει ο δρόμος για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας. Απομένει να δούμε ποιες κατηγορίες προϊόντων θα αφορά και φυσικά, εάν θα είναι για το σύνολο των νησιών του Αιγαίου.
Είχα δηλώσει και παλαιότερα, ότι προτιμώ να έχουμε μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας, παρά να υπάρχει το Μεταφορικό Ισοδύναμο –το οποίο δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στην όλη ανταποδοτικότητα και στις απώλειες από τον μειωμένο ΦΠΑ.
Με αυτή την εξέλιξη, πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην μείωση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

ΟΙ ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΥΣΙΜΑ
Ερωτηθείς σχετικά με την άνοδο των τιμών σε ενέργεια, υπηρεσίες και προϊόντα –ενώ η κυβέρνηση ανακοινώνει αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης, ο κ. Χρυσοχοϊδης ήταν κατηγορηματικός:
«Εδώ και πέντε μήνες, έχει παρατηρηθεί αύξηση στις τιμές των καυσίμων, στην παγκόσμια αγορά. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους (οι οποίοι συνέπεσαν χρονικά στην ίδια περίοδο): ο ένας είναι η μειωμένη παροχή φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες –καθώς ο αγωγός NordStream 2 που διοχετεύει αέριο από την Ρωσία προς την Ευρώπη, δεν έχει τεθεί σε λειτουργία και φυσικά, η πανδημική κρίση που δημιούργησε ο κορωνοϊός. Αυτό το ‘εκρηκτικό’ μείγμα που δημιουργήθηκε, αύξησε στο σύνολο τους, τις τιμές των καυσίμων. Κι αυτό για τους εξής λόγους: με τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν… εκσφενδονιστεί τρεις και τέσσερις φορές πάνω από τις περσινές τιμές, οι χρήστες και καταναλωτές του φυσικού αερίου, προσανατολίστηκαν (κυρίως η βιομηχανίες) σε εναλλακτικά καύσιμα, τα οποία ήταν πιο φτηνά. Δηλαδή, προσανατολίστηκαν στο πετρέλαιο, στο υγραέριο, στη βενζίνη και στο μαζούτ. Οι τιμές και αυτών των προϊόντων λόγω της αυξημένης ζήτησης και της παράλληλης μείωσης της επάρκειας για να καλύψουν την αγορά, έφερε την αύξηση των τιμών στα προϊόντα ενέργειας (πετρέλαιο, υγραέριο, βενζίνη και μαζούτ). Γι αυτό βλέπουμε ότι οι τιμές τόσο στα πρατήρια όσο και για όσους χρησιμοποιούν το πετρέλαιο για τη βιομηχανία, είναι αυξημένες κατά 35-40%. Φυσικά, αυτό είχε ως επακόλουθο και την αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που αυτό ακουμπά πλέον το σύνολο της κοινωνίας (πέραν της παραγωγικής διαδικασίας) τις κατοικίες κ.λπ. Όλα αυτά συντελούν στην μείωση του εισοδήματος, στη μείωση της ανταγωνιστικότητας και σε πολλά άλλα.
«Προσωπικά, δεν πιστεύω πως κάποιοι θα μπορούσαν να απορροφήσουν έτσι απλά, αυτού του είδους τις αυξήσεις, διότι δημιουργούνται πολλά και ποικίλα προβλήματα. Κατά την άποψή μου, τις δύο προηγούμενες εβδομάδες λόγω της παρουσίας της μετάλλαξης Όμικρον, οι διεθνείς αγορές, προεξόφλησαν την μειωμένη ζήτηση. Γι αυτό το λόγο, είδαμε να υπάρχει μια σχετική κάμψη στις τιμές ετοίμων προϊόντων στα πετρελαιοειδή. Ωστόσο, οι αγορές διαπιστώνουν πως ενδεχομένως, η μετάλλαξη Όμικρον ΔΕΝ θα επηρεάσει την λειτουργία της διεθνούς αγοράς (όπως ταξίδια, μετακινήσεις κ.λπ. ενώ, απομακρύνεται το ενδεχόμενο για λοκντάουν, όπως γίνονταν αρχικά, με κλείσιμο της αγοράς).
Έχουμε τώρα τρεις ημέρες με συνεχόμενες αυξήσεις στα έτοιμα προϊόντα. Συνεπώς, μέχρι τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2022 θα κυμανθούμε σε αυτά τα επίπεδα.
Για εμάς, το ζήτημα αυτό ακουμπάει τα νοικοκυριά αλλά όχι την παραγωγή και τον Τουρισμό. Εύχομαι, τον προσεχή Απρίλιο του 2022 (που όλα δείχνουν ότι θα ανοίξει η τουριστική σεζόν) να επανέλθουν οι τιμές των καυσίμων, σε φυσιολογικά επίπεδα. Άλλωστε όλες οι προβλέψεις διεθνώς –και στην προθεσμιακή αγορά- συμπίπτουν σε αυτό».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου