ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τριπλασιάζεται το όριο για net metering, απλοποίηση αδειοδότησης φωτοβολταϊκών – Πόσο αυξάνεται στη Ρόδο

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Φωτοβολταϊκά

Σύμφωνα με Υπουρ­γική Απόφαση το όριο ισχύος αυξά­νε­ται στα 3 MW από 1 MW. Μέσω του ενερ­γεια­κού συμ­ψη­φι­σμού (net metering) κάθε κατα­να­λω­τής μπορεί να μετα­τρα­πεί σε παρα­γωγό ενέρ­γειας. Τι θα γίνει με την αδειο­δό­τηση φωτο­βολ­ταϊ­κών.

Τον τρι­πλα­σια­σμό εφαρ­μο­γής του ενερ­γεια­κού συμ­ψη­φι­σμού – του net metering δηλαδή – προωθεί νέα Υπουρ­γική Απόφαση του υπουρ­γού Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας, Κώστα Σκρέκα. Με την κίνηση αυτή το ΥΠΕΝ ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση του ορίου ισχύος όπως προ­βλε­πό­ταν και στο χωρο­τα­ξικό νομο­σχέ­διο που ψηφί­στηκε τον περα­σμένο Δεκέμ­βριο.

Ειδι­κό­τερα, με την Υπουρ­γική Απόφαση του ΥΠΕΝ που δημο­σιεύ­θηκε σε ΦΕΚ στις 30 Αυγού­στου, προ­ω­θεί­ται η αύξηση του ορίου ισχύος για την εγκα­τά­σταση στο δια­συν­δε­δε­μένο δίκτυο σταθμών ενερ­γεια­κού σε 3 ΜW από 1 MW που ισχύει έως και σήμερα. Επίσης, παρέ­χε­ται πλέον η δυνα­τό­τητα ένταξης στον ενερ­γειακό συμ­ψη­φι­σμό, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του εικο­νι­κού, ακόμα και σε περι­πτώ­σεις που υπάρχει οφειλή στον οικείο προ­μη­θευτή.

Στην απόφαση αυτή προ­βλέ­πε­ται και η αύξηση των ανώ­τα­των ορίων ισχύος για σταθ­μούς που εγκα­θί­στα­νται από Ενερ­γεια­κές Κοι­νό­τη­τες. Έτσι, στη Ρόδο το όριο αυτό αυξά­νε­ται στα 1.000 kW από 500 kW και στα 500 kW από 300 kW για σταθ­μούς που εγκα­θί­στα­νται από νομικά πρόσωπα δημο­σίου ή ιδιω­τι­κού δικαίου που επι­διώ­κουν κοι­νω­φε­λείς ή άλλους σκοπούς δημο­σίου ενδια­φέ­ρο­ντος. Επίσης, στην Κρήτη που πλέον έχει ολο­κλη­ρω­θεί η μικρή δια­σύν­δεση Κρήτης – Πελο­πον­νή­σου τα ανώτατα όρια ισχύος αυξά­νο­νται στα 3 MW.

Στην περί­πτωση του εικο­νι­κού ενερ­γεια­κού συμ­ψη­φι­σμού, στα μη δια­συν­δε­δε­μένα νησιά, η ισχύς κάθε σταθμού παρα­γω­γής που εγκα­θί­στα­ται μπορεί να φθάνει μέχρι και το 100% του αθροί­σμα­τος της συμ­φω­νη­μέ­νης ισχύος του συνόλου των κατα­να­λώ­σεων. Ειδικά για σταθ­μούς παρα­γω­γής μικρών ανε­μο­γεν­νη­τριών ή σταθ­μούς παρα­γω­γής 2 τεχνο­λο­γιών που περι­λαμ­βά­νουν μικρές ανε­μο­γεν­νή­τριες, η συνο­λική εγκα­τε­στη­μένη ισχύς των μικρών ανε­μο­γεν­νη­τριών δεν μπορεί να υπερ­βαί­νει το ανώτατο όριο των 60 kW.

Ακόμη, πλέον θα υπάρχει η δυνα­τό­τητα χορή­γη­σης προ­σφο­ράς σύν­δε­σης με τον όρο της μη έγχυσης ενέρ­γειας στο δίκτυο, ώστε να αντι­με­τω­πι­στούν περι­πτώ­σεις όπου τα τοπικά δίκτυα έχουν κορε­στεί πλήρως.

Απλο­ποί­ηση αδειο­δό­τη­σης φωτο­βολ­ταϊ­κών

Επι­πρό­σθετα το ΥΠΕΝ προωθεί την απλο­ποί­ηση της αδειο­δό­τη­σης φωτο­βολ­ταϊ­κών σταθμών ενερ­γεια­κού συμ­ψη­φι­σμού έως 50 kW και σταθμών άλλων ΑΠΕ έως 20 kW. Από την ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής της αίτησης και των δικαιο­λο­γη­τι­κών για τη σύνδεση των σταθμών από τους ενδια­φε­ρό­με­νους παρα­γω­γούς ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ένα περι­θώ­ριο δύο εβδο­μά­δων για να  τους ενη­με­ρώση για την αποδοχή ή απόρ­ριψη του αιτή­μα­τος. Ειδική πρό­βλεψη γίνεται για τους σταθ­μούς μέχρι 10,8kW για τρι­φα­σι­κές παροχές και μέχρι 5kW για μονο­φα­σι­κές παροχές, για τους οποίους αρκούν οι ενέρ­γειες του ενδια­φε­ρό­με­νου και απλή ενη­μέ­ρωση του ΔΕΔΔΗΕ για να υπάρξει δυνα­τό­τητα σύν­δε­σης.

Επι­πλέον, ο ΔΕΔΔΗΕ θα είναι υπο­χρε­ω­μέ­νος να ακο­λου­θή­σει συγκε­κρι­μέ­νες προ­θε­σμίες για την κατα­σκευή των έργων σύν­δε­σης. Ειδι­κό­τερα, σύμφωνα με την απόφαση, η κατα­σκευή των έργων σύν­δε­σης ολο­κλη­ρώ­νε­ται εντός ενός μήνα από την υπο­γραφή της Σύμ­βα­σης Σύν­δε­σης, εφόσον δεν απαι­τού­νται νέα έργα δικτύου δια­νο­μής,  εντός τεσ­σά­ρων μηνών για σταθ­μούς που συν­δέ­ο­νται στη χαμηλή τάση, εντός οκτώ μηνών για σταθ­μούς που συν­δέ­ο­νται στη Μέση Τάση, εφόσον δεν απαι­τού­νται εργα­σίες σε Υπο­σταθ­μούς ΥΤ/ΜΤ και τέλος, εντός 18 μηνών, εφόσον απαι­τού­νται εργα­σίες κατα­σκευής νέου Υπο­σταθ­μού ΥΤ/ΜΤ ή επέ­κτα­σης Υπο­σταθ­μού ΥΤ/ΜΤ.

Ειδική πρό­βλεψη υπάρχει για την εφαρ­μογή net metering από Οργα­νι­σμούς Τοπικής Αυτο­διοί­κη­σης, Νομικά Πρόσωπα Δημο­σίου Δικαίου, Ενερ­γεια­κές Κοι­νό­τη­τες, Γενι­κούς Οργα­νι­σμούς Εγγείων Βελ­τιώ­σεων και για Τοπι­κούς Οργα­νι­σμούς Εγγείων Βελ­τιώ­σεων. Στις περι­πτώ­σεις αυτές επι­τρέ­πε­ται η κατά­τμηση μεγάλης έκτασης και η χωρο­θέ­τηση πολλών σταθμών σε ένα αγρο­τε­μά­χιο.

Πηγή businessdaily.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.