ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φωτιά στα Βίλια: Αδιάκοπη μάχη με τις φλόγες για πέμπτη ημέρα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
52

Μαί­νε­ται για πέμ­πτη ημέρα η πυρ­κα­γιά στην πε­ριο­χή των Βι­λί­ων. Σύμ­φω­να με την Πυ­ρο­σβε­στι­κή αυτή την ώρα δεν απει­λού­νται οι­κι­σμοί. Οι δυ­νά­μεις της πυ­ρο­σβε­στι­κής έχουν επι­κε­ντρω­θεί στο μέ­τω­πο της φω­τιάς που πέ­ρα­σε από το όρος «Πα­τέ­ρα» και κα­τευ­θύ­νε­ται προς το Κα­ντή­λι Με­γά­ρων και το Πεδίο Βολής.

Σκο­πός είναι να απο­τρα­πεί η επέ­κτα­ση της φω­τιάς. Οι φλό­γες καίνε παρ­θέ­νο δάσος και είναι δύ­σκο­λο να ελεγ­χθούν από τις επί­γειες δυ­νά­μεις ωστό­σο το έργο τους ενι­σχύ­ε­ται από το πρώτο φως της ημέ­ρας από τις ενα­έ­ριες.

Τα προη­γού­με­να 24ωρα η φωτιά έκαψε στο πέ­ρα­σμά της σπί­τια και απο­θή­κες που ήταν σε από­στα­ση από τους οι­κι­σμούς και μέσα στο δάσος στο τόξος Οινόη-Κα­ρα­ού­λη-Άγιος Γε­ώρ­γιος-Πα­λαιο­χώ­ρι και Πα­νό­ρα­μα. Στην υπό­λοι­πη πε­ριο­χή υπάρ­χουν ενερ­γές καύ­σεις, οι οποί­ες αντι­με­τω­πί­ζο­νται από επί­γειες δυ­νά­μεις, εθε­λο­ντές και κα­τοί­κους.

Χωρίς ενερ­γό μέ­τω­πο είναι η φωτιά που ξέ­σπα­σε τα ξη­με­ρώ­μα­τα σε έκτα­ση με χα­μη­λή βλά­στη­ση και κοντά σε σπί­τια στην πε­ριο­χή του Δα­σκα­λειού στην Κε­ρα­τέα. Μι­λώ­ντας στον ΣΚΑΪ, ο δή­μαρ­χος Λαυ­ρε­ω­τι­κής, Δη­μή­τρης Λου­κάς κα­τήγ­γει­λε εμπρη­σμό επι­ση­μαί­νο­ντας ότι υπάρ­χουν βί­ντεο και μαρ­τυ­ρί­ες αν­θρώ­πων που βρί­σκο­νταν στην πα­ρα­λία και είδαν δύο φω­το­βο­λί­δες να πέ­φτουν με δια­φο­ρά δευ­τε­ρο­λέ­πτων ακρι­βώς στο ση­μείο που ξέ­σπα­σε η φωτιά.

Η κυ­κλο­φο­ρία έχει δια­κο­πεί στην επαρ­χια­κή οδό Κε­ρα­τέ­ας-Κακής Θά­λασ­σας και Δα­σκα­λειού καθώς και στη συμ­βο­λή των οδών Ολύ­μπου και Δα­σκα­λειού.

Πε­ρι­πο­λί­ες από στρα­τό και αστυ­νο­μία

Στο με­τα­ξύ στρα­τός και αστυ­νο­μία έχουν ήδη ξε­κι­νή­σει τις πε­ρι­πο­λί­ες σε πε­ριο­χές που είναι επί­φο­βο να ξε­σπά­σουν πυρ­κα­γιές. Οι πε­ρι­πο­λί­ες έχουν ορ­γα­νω­θεί από το υπουρ­γείο Εθνι­κής Άμυ­νας και το υπουρ­γείο Προ­στα­σί­ας του Πο­λί­τη σε συ­νεν­νό­η­ση με τη γ.γ. Πο­λι­τι­κής Προ­στα­σί­ας. Τις τε­λευ­ταί­ες 15 ημέ­ρες αστυ­νο­μία και πυ­ρο­σβε­στι­κή προ­χώ­ρη­σαν σε 53 συ­νο­λι­κά συλ­λή­ψεις για εμπρη­σμούς σε όλη τη χώρα.

Οι δυ­νά­μεις που επι­χει­ρούν

Συν­δρο­μή στις επι­χει­ρή­σεις κα­τά­σβε­σης πα­ρέ­χουν δυ­νά­μεις που δια­τέ­θη­καν μέσω του Ευ­ρω­παϊ­κού μη­χα­νι­σμού Πο­λι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, οι Ένο­πλες Δυ­νά­μεις, εθε­λο­ντές πυ­ρο­σβέ­στες, υδρο­φό­ρες και μη­χα­νή­μα­τα έργου Ο.Τ.Α.

Ανα­λυ­τι­κά:

Η πυρ­κα­γιά που εκ­δη­λώ­θη­κε την 16η Αυ­γού­στου 2021, σε δα­σι­κή έκτα­ση στη Δ.Ε. Βι­λί­ων είναι σε εξέ­λι­ξη και επι­χει­ρούν 461 πυ­ρο­σβέ­στες συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων εννέα ομά­δων πε­ζο­πό­ρων τμη­μά­των, 166 οχή­μα­τα, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυ­νά­με­ων που έχουν δια­τε­θεί από τον Ευ­ρω­παϊ­κό μη­χα­νι­σμό Πο­λι­τι­κής Προ­στα­σί­ας αλλά και από την Πο­λω­νία 143 πυ­ρο­σβέ­στες με 46 οχή­μα­τα. Στην πε­ριο­χή έχει ενερ­γο­ποι­η­θεί ομάδα ΣμηΕΑ του Πυ­ρο­σβε­στι­κού Σώ­μα­τος. Για την συν­δρο­μή στον συ­ντο­νι­σμό των δυ­νά­με­ων έχει δια­τε­θεί το Κι­νη­τό Επι­χει­ρη­σια­κό Κέ­ντρο ΟΛΥ­ΜΠΟΣ. Για την αε­ρο­πυ­ρό­σβε­ση κι­νη­το­ποι­ή­θη­καν τέσ­σε­ρα ελι­κό­πτε­ρα και τέσ­σε­ρα αε­ρο­σκά­φη. Συν­δρο­μή πα­ρέ­χουν, ο Ελ­λη­νι­κός Στρα­τός με 10 ομά­δες πε­ζο­πό­ρων τμη­μά­των και μη­χα­νή­μα­τα έργου, εθε­λο­ντές πυ­ρο­σβέ­στες, καθώς και υδρο­φό­ρες και χω­μα­τουρ­γι­κά μη­χα­νή­μα­τα της Πε­ρι­φέ­ρειας και της Το­πι­κής Αυ­το­διοί­κη­σης. Τις πυ­ρο­σβε­στι­κές δυ­νά­μεις συ­ντο­νί­ζει ο Αρ­χη­γός του Πυ­ρο­σβε­στι­κού Σώ­μα­τος Αντι­στρά­τη­γος Στέ­φα­νος Κο­λο­κού­ρης.

Σε γε­νι­κή επι­φυ­λα­κή πα­ρα­μέ­νουν όλες οι υπη­ρε­σί­ες του Πυ­ρο­σβε­στι­κού Σώ­μα­τος της επι­κρά­τειας και συ­νε­χί­ζο­νται οι πε­ρι­πο­λί­ες ενα­έ­ριας επι­τή­ρη­σης, καθώς και μι­κτές πε­ρι­πο­λί­ες από πυ­ρο­σβε­στι­κές, αστυ­νο­μι­κές και στρα­τιω­τι­κές δυ­νά­μεις.

Πηγή kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.